Annelerin Bilmesi Gereken Gerçekler!

Annelerin Bilmesi Gereken Gerçekler Neler?

Bir bebek sahibi olduktan sonra bütün öncelikleri değişen annelerin, annelik süreci boyunca en önemli sorumluluklarından biri yavrularını hastalıklardan korumak ve sağlıkla büyümelerini sağlamaktır. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için beslenme hijyen en önemli iki unsurdur.  Ancak, siz anneler, sadece dışarıda değil güven konusunda içinizin en rahat ettiği yer olan evinizde de çocuğunuzun mikroplarla daima karşı karşıya olduğunu biliyor muydunuz?

Merak etmeyin, mikropları yakından tanıyıp, nereden ve nasıl geldiklerinde dair bilgi sahibi olduğunuz sürece, doğru ve etkili bir ev dezenfeksiyonu sağlayarak süreci en iyi şekilde yönetebilir, bebeğinizi hastalıklardan uzak tutabilirsiniz.

1) Mikrop Nedir?

Gözle görülemeyen, ancak mikroskop yardımı ile görülebilecek kadar küçük olan canlılara mikroskobik canlı ya da mikrop denir.

Mikroorganizmaların sınıflandırılması yapılırken bazılarının yararlı bazılarının ise zararlı olduğu görülmüştür. Bebeğinize taze sütten yoğurt ya da peynir yapmanızı, sirke hazırlayıp turşu kurmanızı sağlayan, bağırsaklarınızda K vitamini üreten bakteriler yararlı iken vücuda girdiklerinde hastalık yapanlar ise zararlı bakterilerdir. Zararlı mikroorganizmalara parazit mikroorganizmalar ya da patojenler de denir.

2) Mikroplar Bizi Neden Hasta Eder?

Parazit mikroplar vücudumuza ağız ve burun yoluyla, açık yara ya da gözlerden yani vücudun doğrudan dışarı ile bağlantısı olan açıklıklardan kolayca girebilirler. Vücuda bir şekilde giren mikroorganizmalar hızla mitoz bölünme geçirerek sayısını arttırırken aynı zamanda kan dolaşımına da karışarak burada kısa sürede sayılarını arttırmaya devam ederler. Bir şekilde vücuda girip çoğalmayı başaran mikroplar vücudun savunma sistemini zayıflatır ve hastalıklara neden olurlar.

3) Mikroplar Nereden Gelir?

Mikroplar her yerde yaşayabilirler: Canlılar üzerinde (bitkiler, hayvanlar…), havada, suda, yiyeceklerde, toprakta, cansız nesnelerin yüzeylerinde ve aklınıza gelebilecek her yerde yaşayabilirler. Dolayısıyla mikroplar; bebeğinizin cildi, kıyafetleri, biberonunu, emziği, oyuncakları, üzerinde oynadığı halı, başını koyduğu yastığı, üzerinde emeklediği zemin, soluduğu hava ve aklınıza gelebilecek her yerde yaşayabilir ve her yerden gelerek bebeğinizi hasta edebilirler.

4) Sizi Hasta Edebilecek Mikroplar Evinize Nasıl Gelir?

Gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroplar, küçük olmalarının avantajı ile tahmin bile edemeyeceğiniz yollarla kolayca yayılabilir ve sinsice evinize girip çoğalabilirler.

Siz anneler, bebekleri hastalıklardan korumak için öncelikle mikropların yayılma yolları hakkında bilgi edinmeli ardından ev dezenfeksiyonu konusunda gerekli önlemleri almanız gerekir. İşe öncelikle mikropların yayılma yolları ile başlamanız gerekir.  

  • Hava yoluyla yayılma:

Hastalık yapan mikrop ve bakteriler uzun süre havada asılı kalarak rüzgâr ve hava akımına neden olan diğer etkenlerle bir yerden başka bir yere kolayca taşınabilirler. Havada asılı kalan partiküller ağız ya da burun yolu ile aile bireylerinin vücuduna girebilir, hatta içerisinde patojen bulunduran partiküller hava akımı ile açık camdan ve kapıdan içeri girerek taşınabilir.

  • Temas ile yayılma:

Gözle görülemeyecek kadar küçük olan patojenler temas yolu ile doğrudan, dolaylı ya da damlacık yolu ile evinize taşınabilir.

Doğrudan temas ile yayılma: Mikropların hasta bireyden sağlıklı bireylere doğrudan temas yolu ile yayılması durumudur. Uçuklu birinin bebeğinizi öpmesi, grip olan birinin bebeğinizi kucağına alıp gezdirmesi ile üzerindeki parazitlerin bebeğe geçmesi doğrudan temas ile yayılmaya örnek verilebilir.

Dolaylı temas ile yayılma: Hasta olan ya da hasta olmasa dahi mikropla temas etmiş bir bireyin dokunduğu kapı kolu, elektrik anahtarı, kalem, para, marketten alınan makarna kutusu ve benzeri nesnelere temas etmesi dolaylı temastır. Aile bireylerinden birinin dolaylı teması veya temaslı nesneleri eve getirmesi ile mikroplar evinize taşınabilir.

Damlacık yoluyla yayılma: Enfekte olmuş bireylerin vücut salgılarında bol miktarda hastalık etkeni bulunur. Yüksek sesle konuşma, kahkaha atma, öksürme ve hapşırma ile saçılan ağız sıvıları içerisindeki mikroorganizmalar uzun süre havada asılı kalır ve aynı ortamda bulunan bireylerin doğrudan ağız, burun ya da göz yüzeyi ile temas ederek bulaşabilir. Bu sebeple enfekte bir bireyin evinize gelmesi, evinizde bir süre zaman geçirmesi hastalıkları evinize taşıyabilir.

Mikroplar Evde Nerede ve Nasıl Saklanır?

Gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroplar evde buzdolabının içinden, başınızı koyduğunuz yastığa kadar her yerde saklanabilirler. Ama bazı yerler vardır ki buralarda saklanma olasılıkları çok daha yüksektir.  Buralar genelde mikrop ve virüslerin yaşamasına elverişli olan koşulları taşıyan ılık ve nemli yerler olacaktır. Etkili bir ev dezenfeksiyonu sağlamak için evinizde hijyen hususunda çok daha hassas olmanız gereken yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Mutfak süngeri:

İnanması güç ama evinizde en çok mikrop bulunduran yerlerin başında, en çok güvendiğimiz yer olan mutfak geliyor. Yapılan araştırmalar mutfak süngerinin klozetten çok daha fazla mikrop barındırabileceğini gösteriyor. Çünkü sünger içerisinde biriken besin atıkları kendilerine ılık ve nemli bir ortam bulup hızla ve kolayca üreme fırsatı yakalıyorlar.

Çözüm: Mutfak süngerini ıslatıp iki dakika boyunca mikrodalga fırında bekletmek ve süngeri iki haftada bir değiştirmek sorunu çözecektir.

  • Kesme tahtası:

İnanması güç ve şaşırtıcı ama herhangi bir kesme tahtası da herhangi bir klozet kapağından daha fazla mikrop barındırır.

Çözüm: Kullanım sonrası kesme tahtanızı güvenilir dezenfektanlar ile mikroplardan arındırmak ve kesme tahtanızı belli aralıklarla değiştirmek sorunu çözecektir.  100’den fazla yüzeyde güvenle kullanabileceğiniz Lysol Dezenfektan Sprey bunun için iyi bir tercih. Spreyi kesme tahtası üzerine uyguladıktan sonra 15 dakika bekleyip iyice durulamak gerekli hijyeni sağlamak için yeterlidir.

  • Diş fırçası:

Siz sifonu her çektiğinizde tuvalet içerisinde bulunan mikroplar ve atık maddeler küçük partiküllerle etrafa saçılacak ve diş fırçanıza kadar banyodaki her nesneye yapışacaktır.

Çözüm: Klozetinizi sık sık dezenfekte etmek, sifonu çekerken mutlaka klozet kapağını kapalı tutmak ve diş fırçanızı belli aralıklarla değiştirmek sorunu en aza indirecektir.

  • Mutfak lavabosu:Mutfak lavabosu içerisinde biriken besin kalıntıları mikropların çoğalması için oldukça elverişli bir yerdir.

Çözüm: Evinizde gerekli hijyeni sağlamak için en pratik, en etkili yardımcınız dezenfektanlar olabilir. Her kullanım sonrası lavaboyu yıkamak sorunu en aza indirse de belli aralıklarla Lysol Dezenfektan Sprey sıkmak daha kolay ve daha etkili bir yöntem olacaktır.

  • Çarşaflar ve havlular: Yatağınız en güvenli ve huzurlu yeriniz, havlularınız ise el ve yüz temizliğinde son hijyen dokunuşunu yaptığınız eşyalar gibi görünürler. Fakat mikroplar çarşaf, yastık ve havlu gibi kumaş yüzeylerde yaklaşık 1 hafta boyunca canlı kalabilirler.

Çözüm: Haftada bir nevresimleri, her gün havlunuzu değiştirmek ve evde her bireyin ayrı bir havlu kullanması etkili bir yöntem olacaktır.

  • Kapı kolları ve elektrik anahtarları: Eller vücudunuz üzerinde en çok mikrop barındıran yerlerin başındadır. Çünkü siz ne kadar dikkat ederseniz edin gün içerisinde sürekli farklı yüzeylere ellerle temas edersiniz. Sürekli ışıkları ve kapıları elimizle açıp kapattığımızı düşününce kapı kolları ve elektrik anahtarlarının mikrop saçıyor olması bizi şaşırtmamalı.

Çözüm: Kapı kollarını ve elektrik anahtarlarını sık sık temizlemek gerekir. Çok yorucu bir iş gibi görünse de elinizin altında yüzeylere zarar vermeyen dezenfektan sprey bulundurmak ve kapı kulplarına doğrudan, elektrik anahtarlarına ise bez üzerine sıkarak uygulamak pratik ve oldukça etkili olacaktır.

  • Elektrikli ve akıllı cihazlar: Evimizde en çok tehlike arz eden yerlerin başında kumanda, tablet, cep telefonu, bilgisayar klavyesi gibi ellerimizle sürekli dokunduğumuz cihazlar gelir.

Çözüm: Klavye, tablet, kumanda ve telefon temizlemek konusunda hassas davranmalıyız. Sürekli elimizin altında olan ve yüzeylere zarar vermeyen bir dezenfektan ile mikropları yok etmek hiç de zor değil.

Siz ve bebeğiniz her an hastalık yapacak mikroorganizmalarla karşı karşıyasınız. Ancak mikroplar vücudunuza girmiş olsa dahi bağışıklık sisteminiz bu parazitlerin hastalık yapmasının önüne geçer. Siz ebeveynlerin bu süreçte yapacağı en iyi şey bebeğinizin beslenmesine dikkat ederek bağışıklık sistemini güçlü kılmak ve ev dezenfeksiyonu hususunda özenli davranmak olacaktır.

Etrafınızdaki mikroorganizmaların asla tamamını yok edemezsiniz. Fakat bebeğinize hijyenik bir ortam sunarak temasta kalacağı mikroorganizma sayısını en aza indirerek hastalık oluşma olasılığını en aza indirebilirsiniz. Siz Lysol Dezenfektan Sprey ile evinizin ihtiyacı olan hijyeni sağlayın ve bırakın bebekleriniz evlerinde güvenle oynasınlar.

Biyositleri güvenli kullanınız. Kullanmadan önce her zaman ürün etiketini ve kullanım talimatlarını okuyunuz. Kullanmadan önce yüzeyin görünmeyin bir yerinde test ediniz. Test edildiği mikroorganizmaların tam listesi için ürün etiketine bakınız.

Bebeklerde Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir?

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan)

Bebeklerin Duyduğu Nasıl Anlaşılır Olmalı?