Annenin Düzenli Olarak Yaptırması Gereken Sağlık Kontrolleri Nelerdir?

Annenin Düzenli Olarak Yaptırması Gereken Sağlık Kontrolleri Nelerdir?

Anneler çoğu zaman kendi sağlığını ailesinin ihtiyaçlarının arkasında tutar. Çocuklarının ve eşinin sağlığı her zaman kendi sağlığından önce gelir. Ancak bir anne çocuklarının geleceği için, öncelikle kendi sağlığını güvence altına almalıdır. Düzenli sağlık kontrolleriyle hastalıklardan korunmalıdır ki; çocuklarına sağlıklı bir anne olabilsin.

Bu nedenle uzmanlar, Anneler Günü vesilesiyle anneleri düzenli sağlık kontrolleri konusunda uyarıyor. Unutmayın, rutin doktor randevularına gitmemek, hastalıkları en iyileştirilebilir dönemlerinde yakalama fırsatını kaçırmak anlamına gelebilir. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Erdoğan Selçuk Şeber, geleceğin sağlıklı anneleri için düzenli kontrollerin önemini anlattı.

21 Yaşından İtibaren Kontrollere Başlanmalı!

Kimler Hangi Düzenli Kontrolleri Yaptırmalı?

21 yaşından büyük tüm kadınlar senede bir defa düzenli sağlık kontrolü yaptırmalıdır. Bu yıllık görüşme esnasında mutlaka,

  •  Boy, kilo ve kan basıncı ölçümleri alınmalıdır.
  •  Bir sağlık profesyoneli tarafından meme dokusunda kitle veya anormallikleri saptama amacıyla klinik meme muayenesi yapılmalıdır.
  •  Klinik meme muayenesi 20 – 39 yaş arası kadınlarda her üç senede bir, 40 yaş üzeri kadınlarda senede bir defa yaptırılmalıdır.
  •  Üreme sağlığını değerlendirme amacıyla jinekolojik muayene yaptırılmalıdır.
  •  Jinekolojik muayene Pap Testini de içermelidir.
  •  40 yaşından sonra senede bir defa mammografi yaptırmaları gerekir.
  •  Tüm kadınlar menopoz dönemine girdiklerinde rahim kanseri için risk faktörleri ve belirtileri konularında bilgi edinmeli ve tüm beklenmeyen kanamaları doktorlarına iletmelidirler.
  •  Akrabalarında kalıtımsal kalın bağırsak kanseri olan kadınlarda 35 yaşından itibaren yıllık tarama ve biyopsi yapılmalıdır.

Kadınlarda En Sık Kalp Hastalıkları Görülüyor!

Kadınlarda ölüme neden rahatsızlıkların başında kalp hastalıkları gelmektedir. İstatistiksel veriler kalp damar rahatsızlıklarının görülme sıklığının kadınlarda her geçen yıl erkeklerde görülme sıklığına daha çok yaklaştığını göstermekte.

İkinci sırada ise kanserler yer alıyor. Kadınlarda ölüme sebebiyet veren kanserlerden en sık görülenleri meme, kalın barsak ve akciğer kanseridir. Deri kanserleri sıklığında da son yıllarda hızlı bir artış gözlenmektedir. Hemen bir sonraki sırada ise, artık neredeyse bir salgın boyutuna gelmekte olan diyabet yer almaktadır.

Sağlık Kontrollerinin İçerikleri Yaştan Yaşa Farklılık Gösterir mi?

20 yaşından itibaren tüm kadınlar rutin muayene sırasında doktor tarafından kalp damar hastalıkları yönünden ailede kalp hastalığı öyküsü, sigara içme alışkanlığı, sağlıksız beslenme ve fiziksek aktivite sıklığı gibi risk faktörlerinin varlığı değerlendirilmelidir. Yüksek kolesterol ve diyabet riskine göre açlık kolesterol, HDL kolesterol ve açlık kan şekeri düzeyi bakılmalıdır. Eğer risk faktörleri mevcutsa bu testler her 2 senede bir yaptırılmalı eğer mevcut değilse her 3 senede bir yaptırılmalıdır

40 yaşından itibaren her 5 senede bir kalp damar hastalığına yakalanma için risk değerlendirilmesi yapılmalıdır. Bu tarama eğer birden fazla risk faktörü (düşük HDL düzeyi, ailede erken kalp hastalığına yakalanma öyküsü (65 yaşından önce erken menopoz, şeker yüksekliği vb.) varsa daha sık yaptırılmalıdır.

50 yaşından sonra tüm kadınlarda tiroid hastalıkları için TSH düzeyine bir kez bakılmalıdır

Aşılara Dikkat!

Genel kadın sağlığı muayenesinin yanında kadınlar doktorlarıyla yaşa uygun aşılanma takvimi konusunda görüş alışverişinde bulunabilirler. Çocuk doğurma çağındaki kadınların çoğu, grip, hepatit A ve B, kızamık kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarından koruyucu aşılar için uygun aday konumundadırlar. 55 yaşın üstündeki tüm kadınlar zatürreden korunmak için pnömoni aşısı ve 60 yaşın üstündeki tüm kadınlar zonadan korunmak için suçiçeği aşısı yaptırabilirler. Tüm kadınlar her 10 yılda bir tetanoz – difteri – boğmaca aşısı olmalıdır.

Annelerin sağlıklı olması adına daha fazla içerik için:  https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

  • Geri bildirim: 1 Aylık (Yenidoğan) Bebek Gelişimi - Bebek.com

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Okunması Gereken 8 Kitap

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur?

Anne Adayları Evcil Hayvan Besleyebilir mi?