ates olcer nasil secilir

Ateş Ölçer Nasıl Seçilir?

Bir annenin en mutlu olduğu an, bebeğinin huzur içinde uykuya daldığı andır. Gece boyunca derin bir uyku uyuyan bebekler güne daha mutlu uyanırlar, çünkü iyice dinlenmiş ve yaramazlık yapmaya hazır duruma gelmişlerdir. Bazen durumun biraz farklı olduğunu hissedersiniz.

Bebekler ateşleri çıktığında huzursuz olurlar ve size birtakım işaretler verirler. Bebeğiniz sık sık uyanırsa, arada sayıklamalar duyarsanız, bir şeylerin ters gittiği ortadadır. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken şey bebeğinizin ateşini ölçmek olmalıdır. Peki bebeğimin ateşini nasıl ölçebilirim? Bir bebek ateş ölçer kullanmalı mıyım? En iyi sonucu nasıl alırım? Bu kaygılarınızı hemen giderelim.

Bir Termometreye İhtiyacım Var mı?

Eskiden en iyi bebek ateş ölçer anne elleri ya da dudaklarıydı. Bir bebeğin ya da çocuğun ateşi olup olmadığını anlamak için, çok büyük bir kısmımız hemen ellerimizi veya dudaklarımızı çocuğun alnına ve boynuna götürürüz. Aslında biyolojik olarak doğru bir davranışta bulunuyoruz, çünkü parmak uçlarımız ve dudaklarımız vücudumuzun diğer bölümlerine göre daha fazla duyu almacı bulunduruyor.

Daha fazla duyu almacı ise o bölgelerinizin ısı, sıcaklık ve basınç gibi uyarılara karşı daha hassas olmasını sağlıyor. Ateş ölçmede bu yöntem hala vazgeçilmez, fakat güvenilir değil. Sizin anlık vücut ısınız, ellerinizin ve dudaklarınızın sıcaklığı ya da bulunduğunuz ortamın sıcaklığı duyularınızı etkileyecektir. Bu nedenle en güvenilir yöntem ateş ölçer kullanmaktır. 

Bebek sahibi olduğunuzda evde bulunması gereken en önemli ihtiyaçlardan biri de bebek termometresidir. Çünkü doğal yollarla yapacağınız ölçümler hatalara sebep olabilir. Fark edilmeyen ve zamanında müdahale edilmeyen yüksek ateş ise bebeğinizde kalıcı ve ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle çok net söyleyebiliriz ki evet bir termometreye ihtiyacınız var. 

Ateş Ölçer Çeşitleri

Her termometrenin hassasiyeti, kullanım şekli ve hitap ettiği yaş aralığı farklıdır. Bu nedenle ürün çeşitlerini ve özelliklerini mutlaka bilmeliyiz.

Oral Termometre: Vücut sıcaklığını ağız yoluyla ölçmeye yarar. Dijital ve cam olan çeşitleri bulunmaktadır. Ölçüm yapabilmeniz için oral termometre 1-2 dakika ağızda bekletilmelidir. Küçük çocukların herhangi bir cismi ağzında bu kadar süre bekletebilmesi pek mümkün değildir. Dolayısıyla 4 yaş altı çocuklar için tavsiye edilmez. 

Koltuk Altı Termometresi: Dijital ve cam olan seçenekleri bulunmaktadır. Vücut sıcaklığının ölçülebilmesi için ürünün koltuk altına konup 1-2 dakika bekletilmesi gerekir. Güvenilirliği en az olan ölçüm şekli, koltuk altından ölçümdür. Ayrıca küçük çocukların kolunu birkaç dakika kıpırdatmadan bekletmek zor olduğundan 4 yaş altı çocuklara tavsiye edilmez.

Koltuk Altı Termometrelerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Koltuk Altı Termometreleri  https://www.e-bebek.com/bebek-dijital-ates-olcer-c4401/

Cıvalı Termometrelere Dikkat!

Eskiden beri en sık kullanılan termometre çeşidi cam termometredir. Ancak evlerimizde bulunan cam termometrelerin cıvalı olmamasına dikkat etmeliyiz. Cıvalı termometrenin herhangi bir nedenle kırılarak vücutla temas etmesi, ağız ya da buharının solunum yoluyla vücuda alınması cıva zehirlenmesine sebep olabilir. Eğer ille de bir cam termometreniz olsun istiyorsanız cıvalı yerine etil alkollü olan çeşidini tercih etmelisiniz. Evde cıvalı termometreniz varsa onu direkt çöpe atmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna teslim etmelisiniz. Onlar uygun bir şekilde imha edilmesini sağlayacaklardır.

Rektal Termometreler: Makattan yani popodan ölçüm yapmaya yarayan bebek ateş ölçer tipidir. 0-1 yaş arası bebekler için kullanılabilecek en uygun ürünlerdendir. Çünkü doğru sonuç verme olasılığı yani güvenilirliği yüksektir. Tek dezavantajı kullanım şeklinin biraz can sıkıcı olmasıdır. Bu tip ateş ölçerler kısa bir uç ve geniş bir gövdeye sahiptir. Bu dizayn, termometrenin yanlış kullanım sonucu popoda fazla ileriye itilmesini engellemek için tasarlanmıştır. Sağlık açısından bu termometrelerin kişiye özel olup, ortak kullanılmaması gereklidir. 

Kulak Termometresi: En sık kullanılan bebek ateş ölçer tipidir. Ürünün kulağa doğru yerleştirilmesinin ardından birkaç saniye içinde sonuç alabileceğiniz bir cihazdır. Ürünü kullanmadan önce tek kullanımlık kılıf takmanız gerekir. Güvenilir bir sonuç elde edebilmek için ölçüm yapılırken miniğiniz hareketsiz durmalıdır. Küçük bebeklerde hareketsiz durmak, hele ki hasta ve huzursuzken, pek mümkün olmadığından 1 yaş altı bebekler için pek tavsiye edilmez. Ayrıca markadan markaya kulak termometresi kılıfı tipi değiştiğinden, uygun kılıfı bulmak zor olabilir. Kılıfsız kullanım ise enfeksiyon bulaşma riski taşımaktadır.

Kulak Termometreleri için aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kulak Termometreleri: https://www.e-bebek.com/bebek-kulaktan-ates-olcer-c4279/

Alın Termometresi: Çok hassas ölçüm yapabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle son zamanlarda ebeveynler tarafından en çok tercih edilen çeşittir. Bebeğinizin alnından yayılan kızılötesi ışınları algılayan sensör ile 5cm mesafeden çalışır Bebekle temas etmeden ölçüm yaptığından oldukça hijyenik bir üründür. 1-2 saniye içinde ölçüm yapabilmesi de çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Böylece bebeğiniz uyuyor, oynuyor, hatta ağlıyor bile olsa çok rahat bir şekilde ölçüm yaparak doğru veriler elde edebilirsiniz. Yeni doğan bebekten itibaren her yaşta güvenle kullanılabilir.

Yapışkan Şeritli Termometre: Alına yapıştırılan plastik şeritler yardımıyla ölçüm yapmaya yarayan bir üründür. Yapışkan şeritler tek kullanımlıktır. Şeritli termometrelerin güvenilirliği çok düşüktür. Bu nedenle doktorlar tarafından pek tavsiye edilmezler.

Emzik Termometre: Bir oral termometre çeşididir. Tipik bir bebek emziğinin içine termometre yerleştirilerek tasarlanmış bir cihazdır. Emziğin dış yüzeyinde bir ekran bulunur ve ölçülen sıcaklık değeri bu dijital ekrandan okunur. Doğru sonuç verme olasılığı düşük bir bebek ateş ölçer tipidir.

ates olcer cesitleri

Bebek Termometresi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebek ateş ölçer alırken doğru ürünü seçebilmek için aşağıda verilen bilgilere dikkat edilmelidir;

    • Termometre çeşitlerini iyi tanımanız, bilgi edinmeniz gerekir.
    • Bebeğinizin yaşına uygun termometreyi seçmelisiniz.
    • Bebeğinizin hareketli olup olmaması gibi karakteristik özelliklerini de dikkate almalısınız. Çok hareketli bir çocuk için oral, rektal, koltuk altı hatta kulak termometresi bile uygun olmayabilir.
    • Cihazı kullanacak kişinin kullanımına uygun bir termometre olmalıdır. Sonuçta ölçümü siz yapacaksanız. Cihaz, sizin kullanabileceğiniz ve uygulayabileceğiniz nitelikte olmalıdır.
    • Doğru sonuç verme olasılığı yüksek olan, güvenilir bir ürün olmalıdır.
    • Hijyen açısından rektal termometre, kulak termometresi gibi ürünlerin ikinci el olmaması önemlidir.
    • Doğru sonuç için sağlam cihaz ve doğru kullanım şart. Bu nedenle alacağınız ürünün mutlaka kullanım kılavuzu ve garantisi olmalıdır. 
    • Cıvalı cam termometre kullanılmamalıdır.

Peki Bebekler İçin En İyi Ateş Ölçer Hangisidir? Bebek Ateş Ölçer Tavsiyesi

Eldeki verilere bakarsak her ateş ölçerin hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Örneğin rektal ateş ölçerin hassa sonuç verme gibi bir avantajının yanında, kullanım güçlüğü gibi bir de dezavantajı bulunmaktadır. Ürünü kullanan ve ürünün uygulandığı kişilerin, her ürünün ücretinin ve ürünü alacak kişinin alım gücünün farklı olması, fayda yarar dengesinin de kişiden kişiye değişmesine sebep olur. Bu nedenle sizin için en uygun ateş ölçer bütçenizin yeteceği, güvenilirliği yüksek ve hijyenik olan üründür. 

Yüksek ateş bebeklerde ve çocuklarda birçok ciddi ve kalıcı hasara hatta ölümlere bile sebep olabilir. Bebeğimizin vücut sıcaklığı ile ilgili doğru veriler elde etmek ve gerektiğinde derhal doktora götürebilmek için annenin duyuları yeterli değildir. Hangi tip olursa olsun evinizde mutlaka çalışan bir bebek ateş ölçer bulunmalıdır. Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemlidir. Bebeğinizin sağlıklı olması, gece boyunca huzurla uyuması demek sizin de mutlu olmanız demektir. 

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI: https://www.bebek.com/bebeklerde-burun-tikanikligi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Stressiz Tuvalet Eğitimi İçin Kitap Önerileri!

Çocuklarda Ateş Hakkında Sık Sorulan Sorular

Çocuğunuzun Kısa Kalmaması İçin Yapılacaklar