bebeklerde-havale

Beklerde Ateşli Havale Nedir?

Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir. Anne babalar için ateşli havale endişe verici bir sorundur ancak her zaman tehlikeli değildir. 0-3 aylık bebeklerde yüksek ateşte mutlaka doktora görünülmesi gerekir.

Ateşli havale neden olur?

 Ateşe genellikle çocuğun geçirdiği viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar neden olur. Bademcik ve orta kulak iltihapları, bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, tüberküloz, menenjit, zatürre de ateşe yol açar. Ayrıca lösemi, lenfoma ve bağışıklık sistemi hastalıkları da ateşin sorgulanması gereken durumlardır.

Bebeklerde Ateşi Havale Belirtileri

  • Yüksek ateş
  • Bilinç kaybı
  • Vücudun kilitlenmesi
  • Kasılmalar
  • Göz kayması
  • Solgunluk
  • Nöbet sonrası baygınlık hali
Dr. Yunus Emre Mercan ateşli havale belirtilerini şöyle anlatıyor: “Ateşli havale nöbetlerinde anne babaların hatırlaması gereken ilk ve en önemli şey havalenin birkaç dakika sonra kendiliğinden geçeceğidir. Bu arada çocuğa şu şekilde müdahale edilir:
Öncelikle ıslak havlu ya da çarşafa sarılır.
Ateş bu yöntemle düşmüyorsa oda sıcaklığında bir küvete sokulur.
Acilen doktora ulaşılmalıdır.
Huysuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık, solunumda zorluk ve ağır başağrısı varsa tekrar tıbbi yardım istenmesi gerekir.”

Ateşli havale nasıl tedavi edilir?

 Ateşli havalede önemli olan, ateşe yol açan nedeni bulmak ve hastalığın tedavi edilmesidir. Havale nöbetini durduracak ilaçlar da kullanılabilir.

 Ateşli havale geçirmenin kalıcı etkileri

Korkulanın aksine ateşli havale kalıcı hasar yaratmaz. Tekrarlanabilir ve havale geçirme oranı yaş ilerledikçe düşer.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek sağlığı ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-sagligi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın