Ay ay bebek beslenme tablosu

Ay Ay Bebek Beslenme Tablosu

İlk 6 aya kadar bebeğinizin en ideal besini anne sütüdür. 6. aydan sonra anne sütü tek başına yeterli olmaz, artan enerji ihtiyacı ile birlikte ek besinlere geçilir.

Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütü, ek gıdalar ise sadece ara öğünü olarak gelmelidir. Ek gıda sürecinde her anne rehbere ihtiyaç duyar. Biz de sizlerin bu dönemde yanınızda olmak istedik ve sizler için bebeğinizin hangi ayda hangi besini tüketmesi gerektiğini, bu süreçte hangi kurallara dikkat etmeniz gerektiğini anlatan, bebeğiniz için birbirinden leziz, birbirinden besleyici tarifler içeren bir rehber oluşturduk.

Ay Ay Bebek Beslenmesi konulu yazılarımızı incelemek isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Ay Ay Bebek Beslenmesi: https://www.bebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi/

Bebeğiniz için bu yazımızda ayına uygun örnek beslenme programları oluşturduk. Her bebek özel, her bebek farklı olduğu için ek gıda sürecini de bebeğinizin gelişimini takip eden doktora danışmayı unutmayın.

6 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

1. Gün 2. Gün 3. Gün 4. Gün 5. Gün 6. Gün 7. Gün 8. Gün 9. Gün
Ara Öğün 1 çay kaşığı yoğurt 2 tatlı kaşığı yoğurt 1/2 çay bardağı yoğurt 1 çay kaşığı sebze püresi 1 tatlı kaşığı sebze püresi 1/2 çay bardağı sebze püresi 1 çay kaşığı meyve püresi 1 tatlı kaşığı meyve püresi 1/2 çay bardağı meyve püresi
Ana Öğün Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama Diğer öğünler anne sütü veya formül mama

6 aylık bir bebeğin mide kapasitesi 180 ml’dir. Bir su bardağından bile daha minik. O minik mideye girecek her besin çok önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple ek gıdaya geçişte bebeğinize verilebilecek en uygun besin  yoğurttur. Sonrasında sebze püreleri, sonrasında meyve püreleri gelir. Tüm sebze ve meyveler 3 gün kuralına takiben verilmelidir.

7 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Uyanınca:  Anne sütü
Kahvaltı:  Yumurta sarısı
Ara Öğün:  Anne sütü
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + ekmek içi
Ara Öğün: Anne sütü
Ara Öğün: Meyve Püresi
Akşam Yemeği: Sebze çorbası
Ara Öğün: Anne sütü
Gece Boyu: Anne sütü

7 aylık bebeğin beslenmesine 6. aya ek olarak yumurta sarısı, sebze çorbaları, tahıllar, muhallebi eklenmelidir. 7 aylık bir bebeğin 2-3 öğünü ek gıdadan gelmektedir.

BLW (Bebek Önderliğinde Beslenme) yöntemini daha önce duydunuz mu? Bu aylarda bebeğinizin otokontrol sistemi gelişir. BLW yöntemine bu aylarda başlayabilirsiniz.

BLW Yöntemi hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

BLW Yöntemi: https://www.bebek.com/blw-yontemi/

BLW Yöntemi ile ilgili videomuzu da izleyebilirsiniz.

YouTube video

8 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Uyanınca:  Anne sütü
Kahvaltı:  Yumurta sarısı + lor peyniri
Ara Öğün:  Anne sütü
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + ekmek içi
Ara Öğün: Anne sütü
Ara Öğün: Yoğurt + elma
Akşam Yemeği: Sebze çorbası
Ara Öğün: Anne sütü
Gece Boyu: Anne sütü

8 aylık bir bebeğin beslenme listesine 6, 7. aya ek olarak peynirler, tarhana, mercimek, unlu çorbalar ve kıymalı sebze yemekleri eklenmelidir.

9 Aylık Bebek Beslenme Menüsü

Uyanınca:  Anne sütü
Kahvaltı:  Yumurta sarısı + lor peyniri + 1 tatlı kaşığı pekmez
Ara Öğün:  Anne sütü
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + çavdar ekmeği içi
Ara Öğün: Anne sütü
Ara Öğün: Yoğurt + elma
Akşam Yemeği: Küçük bir miktar et
Ara Öğün: Anne sütü
Gece Boyu: Anne sütü

9 aylık bir bebeğin beslenmesine de 6,7 ve 8. aylara ek olarak etler, ev yemekleri, pekmez, keçiboynuzu özü eklenmelidir.

Pekmez, bebekler için besleyici besinler arasında yer alıyor. Pekmez demir deposudur ve alyuvarların yapımı için büyük önem taşır. Pekmez, keçiboynuzu özü potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da oldukça değerli bir besindir.

Keçiboynuzu özü alırken dikkat etmeniz gereken soğuk press tekniği ile üretilmesi ve ilave şeker içermemesidir.

Hammm Keçiboynuzu Özü: https://www.e-bebek.com/hammm-keciboynuzu-ozu-300-gr-p-ham-8458/

10-11 Aylık Bebek Beslenmesi Tablosu

Uyanınca: Anne sütü
Kahvaltı:  Yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı lor peyniri + 1 tatlı kaşığı pekmez
Ara Öğün: Anne sütü
Öğle Yemeği: Sebze çorbası + 1 dilim tam çavdar ekmek içi
Ara Öğün: Anne sütü
Ara Öğün: 1 küçük kase yoğurt + 1/4 elma
Akşam Yemeği: 1 köfte
Ara Öğün: Anne sütü
Gece Boyu: Anne sütü

10-11. aylık bebeğin beslenmesine 6, 7, 8, ve 9. aylara ek olarak balık eklenebilir. Ancak balık alejik potansiyeli yüksek bir besin olduğu için 12. aydan sonra da başlayabilirsinz. Bebeğinizi gözlemlemeniz çok önemli bir yere sahiptir.

1 Yaş (12 aylık) Bebek Beslenmesi

1 yaşında bebeğiniz artık hemen hemen her besini tüketebilir. Artık ev yemeklerine ve sofra alışkanlıklarına alışmış olur. 1 yaş dönemi, bebeğinizin beslenme alışkanlıkları kazanmasında oldukça önemli ve zorlayıcı bir dönemdir. Bu dönemde besin reddi ile karşılaşılabilir. Ne zaman yemek yemek istediğine, ne kadar yemek istediğine, nerede yemek istediğine bebeğiniz karar vermek ister.


1 Yaş (12 aylık) Bebek Beslenmesinde Olması Gereken Besinler

  • Et, yumurta, kurubaklagiller
  • Yoğurt
  • Yumurta (tam)
  • İnek sütü
  • Mercimek çorbası (havuç, patates)
  • Tarhana çorbası
  • Et (kuşbaşı, kıyma, tavuk, balık)
  • Peynir (pastörize edilmiş)
  • Köfte
  • Karaciğer
  • Kıymalı veya kuşbaşılı sebze tabağı
  • Pirinç
  • Etli dolma (kabak)
  • Tarhana çorbası
  • Meyve suyu
  • Makarna
  • Pekmez
  • Zeytinyağı

“Adım Adım Ek Gıdaya Geçiş” videomuzu izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=KCfvBfV6x2s

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı

Beyza Uyan

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Ek Gıdaya Geçişte Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Doğru mu?

1 Yaş Öncesi Yasak Besinler