Babaya Doğum İzni
Bir çocuk sahibi olmaya karar verdiniz. Eşiniz hamile ve zaman ilerlemeye başladı. Bu süreçte eşinize destek olmak için elinizden geleni yapmaya çalışıyorsunuz. Gebelik süresince eşinize yardımcı olmak büyük önem arz eder. Fakat eşinize asıl yardımcı olacağınız zaman tatlı bebeğinizi kucağınıza aldığınızda başlayacaktır. Doğum sonrası bir baba olarak eşinizle her anı paylaşmak büyük önem arz etmektedir.
Çünkü her şeyini ağlayarak ifade etmeye çalışan bir canlıya tek başına bakmak bir kadın için zor olabilmektedir. Doğumla birlikte aklınıza birtakım sorular takılacaktır. Bunlardan en önemlisi eşinizle ve yeni doğmuş bebeğinizle birlikte olma süresidir. “Babalık izni” olarak ifade edilen bu durumla ilgili aklınıza takılanları bu yazımızda bulmanız mümkündür.
Erkeklerin Doğum İzni
En çok merak edilenlerden biriside erkeklerin doğum izni olup olmadığıdır. Bu sorunun cevabı kesinlikle “evet” dir. Bir ebeveyn olarak kadına verilen izin hakkı kadar olmasa da siz babalarında izin hakkı bulunmaktadır. Fakat izin hakkınız devlet memuru ya da işçi statüsünde çalıştığınız durumlarda değişiklik göstermektedir.
Aklınıza gelen bir diğer soru ise babalık izni ne zaman başlar? Olacaktır. Hamile olan bir kadının izin durumu doğum yapmadan 8 hafta önce başlayıp doğumdan sonra ki 8 hafta ya kadar devam edebilmektedir. Anneye toplamda 18 hafta izin verilmektedir. Fakat bu baba için değişiklik göstermektedir. Erkek hamilelik öncesinde izin almak istediğinde bunun cevabı “hayır” olacaktır. Çünkü erkeklerde doğum izni doğum olduğu andan itibaren başlamaktadır.
Babalık İzni Farklı Kurumlarda Değişiklik Gösterir mi?
Bu sorunun cevabı “evet” dir. Eğer kamu kurumlarında çalışan bir bireyseniz farklıdır. İşçi statüsünde çalışan biriyseniz farklı olacaktır.
Babalık İzni Kaç Gündür?
Yukarıda belirtildiği üzere çalıştığınız kuruma göre izin süreleriniz farklılık göstermektedir. Bu kamuda çalışıyorsanız ya da işçiyseniz farklı izin gün sayılarına tabi olacağınız anlamına gelmektedir. Farklılığın nedeni tabi olunan kanun maddelerinin değişik olmasından kaynaklanmaktadır. Kamu çalışanları 657 sayılı devlet memurları kanununa bağlıdır. İşçiler ise 4857 sayılı genel iş kanununa bağlıdır.
Kamu Çalışanlarında:
Tabi oldukları 657 sayılı devlet memurları kanununun 104 maddesinde “Eşlerinin doğum yapması halinde istekleri üzerine 10 gün izin verilir-verilebilir.” şeklinde bir ibare yer almaktadır. Yani eğer devlet memuru bir baba iseniz isteğiniz halinde 10 gün yıllık izinden düşmemek şartıyla izin hakkına sahip olduğunuzu bilmelisiniz.
İşçi Statüsünde Çalışanlarda:
Tabi oldukları 4857 sayılı genel iş kanununda yer alan maddede “İşçiye evlilik, evlat edinme, ana- baba- kardeş ölümü, eş ölümü, çocuğunun ölümü durumlarında 3 gün, eşinin doğum yapması durumunda 5 gün izin verilir.” İbaresi yer almaktadır. Taşeron işçilerde de normal işçilere göre eşin doğum yapması halinde 5 gün izin hakkı bulunmaktadır. Devlet memurlarında olduğu gibi işçilerde de bu izinler yıllık izin olarak kabul edilmez mazeret izni statüsünde yer alır.
4/B li Çalışan Personelde:
Sözleşmeli personel çalıştırılması esaslarına göre bu statüde çalışanlarda eşin doğum yapması durumunda 2 gün izin hakkı verilmektedir.
Babalık İzni Nasıl Kullanılmalıdır?
Eşinizin doğum yaptığı tarihten itibaren çalıştığınız kuruma bu durumu yazılı bir dilekçeyle bildirip izninizi kullanabilirsiniz. Doğum izni başlangıcınız doğumun olduğu günden itibaren başlamalıdır. İznin tamamını peş peşe kullanabileceğiniz gibi parça parçada kullanma imkânınız bulunmaktadır. Kurumunuza dilekçe yazma esaslarına göre bildirim yapmanız yeterli olacaktır. Dilekçenizde eşinizin doğum yaptığı tarihi belirtip kaç gün izin istediğinize dair bilgileri özellikle yazmanız yaşanması muhtemel karışıklıkları önleyecektir.
Merak Edilen Diğer Durumlar:
Tüm bu bilgiler ışığında merak ettiğiniz başka sorularında cevabını vermeye çalışalım.
-
Babalık izni resmi tatil gününe denk gelirse ne olur?
657 sayılı devlet memuru kanunda,4857 sayılı genel iş kanununda ya da sözleşmeli personel çalıştırılması esaslarında iznin resmi tatil ya da hafta sonuna gelmesi durumunda iznin yanmayacağı durumu belirtilmemiştir. Yani bu kanunlarda doğum izni esaslarında “iş günü” ibaresi kullanılmadığı için resmi tatil ya da hafta sonu olması durumu değiştirmeyecek o günlerde izin gününüzden sayılacaktır. Fakat özel sektörde varlık sürdüren bazı kurumların kendi hassasiyetlerine göre bu durumla ilgili inisiyatif alması ve esneklik sağlaması mümkün olabilmektedir.
-
Erkeğin doğum izin aldığı durumda maaşında herhangi bir kesinti olur mu?
Aldığınız bu izin ücretsiz izin olarak sayılmadığından dolayı bu sürede maaşınızda bir kesinti olmayacaktır. Yani çalışıyormuş gibi maaşınız kesintisiz bir şekilde yatacaktır.
-
Evlat edinme durumunda doğum izni alınabilir mi?
Baba olmak sadece biyolojik bir durum değildir. Eğer evlat edinme yoluyla baba olmayı düşünüyorsanız erkeklerde var olan doğum izni sizi de kapsamaktadır. 3 yaşın altında bir çocuk evlat edinilmesi durumunda çocuğun teslim alındığı tarihten itibaren izin almanız söz konusu olmaktadır. Hatta bu izin süresi 8 haftaya kadar olabilmektedir.
-
Doğum sırasında yaşanan kayıplardan sonra izin hakkı olabilir mi?
Hiç istenmeyen ve oldukça üzücü bir durumdur ölüm. Fakat hayatın bir parçasıdır ve elden gelen bir durum değildir. Eğer doğumda anne veya bebeğin kaybı gibi bir durum yaşanmış ise doğum sonrası izin alma hakkının iptal gibi bir durum söz konusu değildir. Baba isterse doğum iznini kullanabilmektedir.
-
Doğum İzni kullanmak istiyorum ama amirim zorluk çıkarır mı?
Baba olmak, bu anı yaşamak, çocuğunuzun yanında olmak, eşinize destek olmak en doğal hakkınızdır. Bu bağlamda işvereninizin ya da sizden sorumlu amirin izin vermeme gibi bir hakkı olmadığını bilmelisiniz. İş yerinize uygun bir dilekçeyle durumunuzu açık şekilde ifade ettiğiniz sürece kanunların sizden yana olduğunu bilmelisiniz.
-
Babalarda için verilen doğum iznini 15 gün ya da 1 ay sonra kullanabilir miyim?
Devlet Personel Başkanlığı’nın babalık izni doğumdan itibaren başlar ve ileri bir tarihe ertelenemez ibaresi ile 15 gün ya da 1 ay sonra bu izni kullanmanız pekte mümkün görünmemektedir. İzin almanızdaki amaç yeni doğum yapmış eşinizle ve hayata merhaba diyen bebeğinizle olmaktır. Yani daha sonrasında yaşanacak sıkıntıları önlemek adına ve amacına uygun olması için izninizi doğumdan hemen sonra alıp eşinizin ve çocuğunuzun yanında olmanız daha doğru bir davranış olacaktır.
-
Eşim doğum yaptığı sırada izinli olmam doğum izni hakkımı engeller mi?
Doğum izni başlangıç tarihinde resmi olarak mesaide olmanız gerekmektedir. Fakat eşiniz doğum yaptığı tarihte hasta olmanız nedeniyle raporluydunuz. Bu şartlar altında acaba doğum iznim yanacak mı sorusu aklınıza gelir? Korkmanıza gerek yok raporunuz biter bitmez ilk iş gününüzle birlikte erkeklerde doğum izni hakkınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Geçmişte erkeklerin babalık izni kullanmak gibi güzel bir hakka sahip olmadığını görmekteyiz. Artık çocuk sahibi olmak ve eşin yanında olmak büyük önem arz etmiştir. Ebeveyn olmak sadece anneye özgü bir durum değildir. Babanın da bu anı tatma hakkının olduğu ortadadır. Ayrıca babanın da evde eşine daha fazla yardımcı olmaya başlaması kadının iş hayatında aktif olarak yer alması ile şartlar değişmiştir.
Ailelerin yoğun hayat temposu kanunlarda da değişiklik yapmayı zorunlu kılmıştır. Bu da doğum yapan kadına izin hakkı yanında erkeğinde bundan yararlanmasına sebep olmuştur.
Lohusa anneye nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili ipuçlarına ihtiyacınız var ise, bu makalemize gözatabilirsiniz: https://www.bebek.com/lohusa-anneye-nasil-davranilmali-iste-10-tavsiye/
Selam ben devlete bağlı rehabilitasyon merkezinde çalışıyorum pantemi sürecinden dolayi 14 gün kurumda çalışıyor 28 gün izin kullanıyorum eşim doğum yaptığında ben 28 gun izinliyim bu yüzden hakkim olan babalık izini bu 28 gun içinde sayılıyormu
Merhaba eşim yıllık izindeyken doğum gerçekleşirse babalık izni yanar mı yoksa yıllık izni bitiminin arkasından babalık iznini kullanabilir mi
3 vardiya çalışıyorum.Cuma sabahı vardiyam bitti. Ve cuma günü öğle saatlerinde eşim doğum yaptı .Babalık iznim cumartesi gününden itibaren mi başlar. Cuma gününü çalıştım çünkü.