Her ebeveyn için dünyadaki en önemli şey minik bebeklerinin başarılı ve mutlu olmalarıdır. Çocuk gelişiminde en önemli şey ise ailenin yetiştirme şeklidir. Çocukların bütün başarıları, gelişimleri, mutluluklarının temelinde, ailelerinin onları nasıl yetiştirdiği yatar. Çocuk yetiştirmek, hayattaki en zor görevlerden bir tanesidir. Çocukların hayatta mutlu olmaları da başarılı olmalarıyla bağlantılıdır. Ancak başarı, çok farklı alanlarda olabilir. Başarılı bir çocuk yetiştirmek için neler yapabiliriz diye düşünen ebeveynlerimize önerilerimizi yazımızda bulabilirsiniz. İyi okumalar.
Başarılı Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Öncelikle bu sorunun cevabını bulmak için başarının anne babalar için ne anlama geldiğini bilmek gerek. Her insanın yeteneği ve başarılı olabileceği alan farklıdır. Hem kendine hem de çevresine faydalı olabilmesi için sevdiği bir şeyi bulup sahip olduğu yetenekleri de o alanda kullanması en sağlıklı yoldur. Bu nedenle ailelerin öncelikli olarak çocuklarının başarılı olmalarını istedikleri alana yönlendirmemesi, çocukları ne istiyorsa ve neye yeteneği varsa o alana yönlendirmesi büyük önem taşır. Bu noktada da çocuklarının sevdiği alanı bulması için yönlendirmesi gerekir.
-
Sağlıklı İletişim Kurmalısınız
Başarılı bir çocuk yetiştirmenin ilk koşulu sağlıklı ilişkiler barındıran bir ailenin içinde büyümesidir. Ebeveynlerin birbirleri ve çocukları ile olan iletişiminin sağlıklı olması büyük önem taşır.
- Çocuk Gelişimi Hakkında Bilgi Sahibi Olmalısınız
Çocuğun belirli bir yaşa gelene kadar yetiştirilme biçimi önemlidir. Bu nedenle ailenin çocuk yetiştirmek ile ilgili yeterli bilgi birikimine sahip olması, bu konuda yazılan kitapları okuması ve kendini geliştirmesi çok önemlidir.
Doğru Yönlendirmelisiniz
Minik yavrunuzun ilgi duyduğunu hissettiğiniz veya yeteneği olduğunu fark ettiğiniz bir alana yönlendirmeniz hem onun mutlu hem de başarılı olması için gereklidir. Sevdiği bir şeyi yapması, o şeyde başarılı olmasını kolaylaştırır.
Desteklemelisiniz
Yaptığı işleri takdir almak için size gösteren çocuğunuzu asla görmezden gelmemeniz gerekir. Onun yaptığı şeyi takdir etmenize ve umursadığınızı göstermenize ihtiyacı vardır. Bu nedenle en ufacık başarısını bile takdir etmeli ve istediği yolda ilerlemesi için onu desteklemeniz gerekir.
Kıyaslama Yapmamalısınız
Yakın çevrenizde yaşayan ve sürekli görüştüğünüz çocuğunuzun arkadaşlarının yaptığı, başardığı şeyleri çocuğunuza gösterip örnek almasını sağlamaya çalışmak yanlış bir davranıştır. Her çocuğun kendi başarısı ve yeteneği vardır. Bazı özellikler farklı yaşlarda ortaya çıkabilir. Bu nedenle her insanın birbirinden farklı yetenekleri olduğunu unutmamanız ve çocuğunuzu istemediği şeylere yönlendirmemeniz gerekir.
Geleceği Düşünüp Korkutmamalısınız
Minik yavrunuzun yapmak istediği şeylerin geleceği için faydalı olmadığını ve yapmamasını gerektiğini düşünüyorsanız bile bunu ona belli etmemelisiniz. Belirli bir yaştan sonra çocuklar hayatlarını kendi kararları doğrultusunda yönlendirmeli. Sizin onun yapmak istediği bir konuda olumsuz yaklaşmanız hevesini kırmanıza ve istediği şeyden uzaklaşmasına neden olur. Geleceğe yönelik kaygılarınız, korkularınız tabi ki olabilir. Ancak düşündüğünüz şeyleri çocuğunuzla paylaşma şekliniz büyük bir önem taşır. Onun bakış açısını genişleterek fikirlerinizi paylaşmanız ancak kesinlikle bir dayatmada bulunmamanız gerekir.
Yalnız Başına Bir Şeyler Yapmasına İzin Vermelisiniz
Tek başına bir şeyler yapabilmesi, özgüven kazanması açısından da oldukça önemli bir durumdur. Bahsettiğimiz şey, her koşul ve durum için geçerlidir. Okuldaki performans ödevi veya legolarla ev yapması gibi şeyleri kendi başarması gerekir. Sizden yardım istediği takdirde ona nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatmalı ve onun başarmasına izin vermelisiniz.
Motive Etmelisiniz
Her konuda ve koşulda arkasında sizin olduğunuzu bilmesi ona güç verir ve başarıya ulaşma sürecini hızlandırır. Bunun bilincinde olarak onu desteklemeniz ve motive etmeniz çok önemlidir. Yapamayacağını düşündüğünüz şeyler için bile onu küçük görmemeli ve desteklemelisiniz. “Aferin sana, çok iyi gidiyorsun, bunu başarabilirsin, tekrar denemeli ve pes etmemelisin…” gibi cümleler oldukça sihirli cümlelerdir. Bunları kullanmaktan asla vazgeçmeyin.
Onu Kontrol Etmeye Çalışmamalısınız
Ebeveynler çocuklarının zarar görmelerinden korktukları için bazen fazla korumacı davranabilirler. Ancak onu kontrol etmeye çalışmanız onun zarar görmesini engellemez. Bazı şeyleri yaşayarak öğrenmesi gerekir. Özgüvenli ve korkusuz bir şekilde hayata atılması için bazen mutsuz olması gerektiğini unutmayın. Mutsuz olmak da yaşaması ve ders alması gereken bir duygudur. Onu gözlemleyebilirsiniz ve kendine ciddi bir zarar vereceğini düşündüğünüz noktada durduramaya çalışabilirsiniz ama olabildiğince az müdahale etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Sohbet Etmelisiniz
Biliyoruz, ebeveyn olmak zor ve yorucu bir iş. Ancak çocuğunuzla sürekli olarak konuşmanız, sağlıklı bir iletişim kurabilmeniz açısından çok önemli. Sizin çocuğunuzun haricinde de bir hayatınız var ancak minik yavrunuzun anne karnındaki anından itibaren uzun bir süre tek hayatı sizsiniz. Bu nedenle her şeyi sizinle paylaşmak isteyebilir. Özellikle 2-3 yaşlarından itibaren çevresindeki nesneleri tanımak için size sıklıkla sorular sorabilir. Bu sorulara tüm sabrınızla sıkılmadan cevap vermeniz gerekir. Bunun yanında başardığı şeyleri nasıl yaptığını size anlatmasını istemeniz de onu heveslendirmeniz açısından çok önemlidir. Tabi yapamadığı şeyler üzerine konuşup hatayı bulmaya çalışmasında yardımcı olmanız ve bir sonraki sefer için onu heveslendirmeniz de çok önemlidir.
Onu Sevdiğinizi Bilmesini Sağlamalısınız
Sevgi, her koşulda hissedilmesi gereken en güzel duygudur. Minik yavrunuzun her şeyden önce onu sevdiğinizi bilmeye ihtiyacı vardır. Onu başarıya götüren yolda en büyük destekçisi sevildiğini bilmesidir. Ona bunu olabildiğince söylemelisiniz. Sizin sevginizin onun hayatındaki en büyük destekçisi olacağını unutmayın.
Olumsuz Yaklaşmamalısınız
Her ne olursa olsun bir şeylerin olumlu tarafını görmesini sağlamanız gerekir. Bardağın dolu tarafı derler ya, aynen öyle. Bunu başarırsanız hayata hep pozitif bir şekilde yaklaşmasını da sağlamış olursunuz. Ancak herhangi bir olumsuzlukta üzülmesini engellemeye çalışmamalısınız. Duygularını yaşaması için ona fırsat vermeli, sonrasında aslında bu durumun güzel şeylere kapı aralamış olabileceği ihtimalini fark etmesini sağlamalısınız.
Her Şeyde Mükemmel Olmasını Beklememelisiniz
Mükemmeliyetçi olmamalısınız. Her şeyde veya herhangi bir şeyde mükemmel olmasını beklemeniz ona zarar verebilir. Herkesin her şeyi mükemmel yapmasına gerek de yoktur. Yalnızca ona doğru bir şekilde özgüvenli olmasını öğretebilirseniz, o kendinin başarabileceği en üst seviyeye çıkacaktır. Kendi kendiyle yarışmasını sağlamalısınız. Onu herhangi bir mükemmelle kıyaslamamalı ve kendi mükemmeli olmasına izin vermelisiniz.
Özetlemek Gerekirse;
Sağlıklı, mutlu ve başarılı bir çocuk yetiştirebilmeniz için göz önünde bulundurmanız gereken etmenleri sizler için derledik. Her şeyden önce onun varlığından haberdar olduğunuz andan itibaren onu sevginizle beslemeniz gerekir. Minik yavrunuzun sizin sevginize ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
Kendi kendine bir şeyler yapmaya başladığı andan itibaren, yapmak istediği şeyleri desteklemeniz ve arkasında olmanız çok önemlidir. Sizin istediğiniz veya hayalinizdeki yoldan gitmesi için onu zorlamamalı ve kendi yolu olmasına izin vermelisiniz. Bu yolun sonunun olumsuzluklarla sonuçlanacağını düşünseniz bile, başarılı olması için ona şans vermeli, isterseniz onunla olumsuz düşüncelerinizi sakince paylaşmalı ancak ona müdahale etmemelisiniz. Eğer ona zarar gelmesinden korktuğunuz için yapacağı şeyi engellemeye çalışırsanız hayatı boyunca yapamadığı şeylerin sorumlusu olarak sizi görebilir.
Çocuğunuz en ufacık adımından hayatına yön verebileceği kararlara kadar her şeyi kendi başarmalıdır. Başarılı olması için başarısız olacağı sonuçlarla da karşılaşabilir. Sizin bu noktada ona yapabileceğiniz en önemli şey, onu desteklemek ve ona inanmaktır. Başarılı bir çocuk yetiştirmek için neler yapabiliriz sorusunun cevabını sizler için derledik. Ebeveynliğin zor bir süreç olduğunun ve sizi belki de korkuttuğunun farkındayız. Ancak yeterince sevgi ve sağlıklı bir iletişimle çözülemeyecek hiçbir şey olmadığını unutmayın.