Bayramda Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Bayramda Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Bayramda Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Merhaba sevgili anne adayları, bugün farklı bir konu ile birlikteyiz, umarım ay ay gebelikte beslenme makalelerim sizler için faydalı olmuştur.

Bayramın yaklaştığı şu günlerde gebeler için beslenme alarmı çalmaya başladı. Bayramda anne adayları nasıl beslenmesi gerektiğini, nelere dikkat etmesi gerektiğini, ne yemesi, ne yememesi gerektiğini merak ediyor.

Tüm bu soruların cevapları için makaleyi okumaya devam edin! 🙂

Bayramda Gebeler Ne Yemeli Ne Yememeli?

Bayramda sağlıklı beslenmek ve huzurlu bir bayram geçirmek adına birkaç öneride bulunacağım.

Öncelikle güne bir bardak su ile başlamanızı istiyorum. Daha sonra güzel bir kahvaltı ile kendinizi şımartabilirsiniz.

Bayram İçin Kahvaltı Önerileri;

Bayram sabahı normal bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Kahvaltınızda peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, bol yeşil yapraklı sebzeler, domates, salatalık yer alabilir. Ben kahvaltının mutluluk ile bir ilgisi olmalı diyerek sizler için aşağıdaki kahvaltı alternatiflerini hazırladım.

1. Alternatif

Yulaflı Sabah 🙂

4 yemek kaşığı yulaf

1 su bardağı süt/yoğurt

1 meyve + 2 tam ceviz

2. Alternatif

Avakadolu Sabah 🙂

2 ince tam tahıllı ekmek

Yarım avokado

2 dilim beyaz peynir

Avakado ve beyaz peyniri çatal ile ezip ekmeğinizin üzerine sürebilirsiniz.

3. Alternatif

Smoothie Bowl ile Sabah 🙂 

Mevsim meyveleri ve yoğurt ile hazırlanmış sizi mutlu edecek bir kahvaltı ile güne başlamak hem size hem gebelik hormonlarınıza iyi gelecektir 🙂

Bayramda gün içerisindeki ara öğünlerde ne tükettiğimiz çok önemlidir. Kan şekerini dengelemek adına. Gün içerisinde tükettiğimiz baklava gibi boş enerji kaynaklarının herhangi bir sorun yaratmaması için gün içerisinde antioksidan ve posa alımını artırmak gerekir.

Bu da demek oluyor ki; meyve ve sebzeyi bu dönemde daha çok artırmalıyız. 

Bayramdaki basit şeker kaynağı olan, size sadece boş enerji sağlayan tatlıyı reddetmek, misafirlikte ikram edilen tatlılara hayır demek zor ama sonrasında pişmanlık yaşamamak ve üzülmemek adına bu tür tatlılardan uzak durmanızı öneririm.

Bayramda Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Ne tükettiğimizin farkında olalım. İşte bayramlarda ikram edilen tatlıların kalorileri…

İki dilim baklavadan aldığımız kaloriyi yakmak için dört saat durmadan ev işleri yapmak gerekiyor veya bir buçuk saat ip atlamak..

Kan şekerinde oynamalar meydana gelmemesi adına yanınızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz bir mevsim meyvesini ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Meyvenin yanında süt/yoğurt/kefir tüketebilirsiniz.

Sizin de bildiğiniz üzere gebelik döneminde kahve tüketimini kafein içeriği sebebiyle önermiyoruz. Siyah çay, anne adayında çarpıntıya yol açabiliyor ve kansızlık problemini tetikleyebiliyor.

Gazlı içecekler ise tansiyon oynamalarına sebebiyet verebiliyor. Misafirlikte ikram edilen gazlı içeceklerden, çay ve kahveden kola ve benzeri içeceklerden uzak durmanızı öneririm.

Özellikte bayramda yolculuğa çıkacaksanız ödem problemini en aza indirmek adına bol bol su içmelisiniz. Gün içerisinde 2.5-3 litre su içmeye gayret edin.

Sıvı tüketimi sizi ayrıca; idrar yolu enfeksiyonları, erken doğum, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok problemden korur.

Gebelik döneminde sıvı alımı hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için çok önemlidir. Gebelik döneminde tüketilebilecek en uygun sıvıları öğrenmek için tıklayabilirsiniz.

Baklava Yerine Sütlü Tatlı Veya Dondurma

Gebelik döneminde kilo kontrolü çok önemlidir.

Gebelik döneminde kaç kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız 1. ay gebelikte beslenme makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Gebelik döneminde fazla kilo alımından kaçınılmalı, ideal vücut ağırlığı korunmalıdır. Bu sebeple bayramlarda misafirlikte ikram edilen veya tatile gidecekseniz tatilde yer alan baklava, çikolata, pasta ve her türlü şerbetli tatlılardan uzak durmanızı öneririm.

Gebelik döneminde bu tür basit şeker içeren besinler kan şekerinizin çok hızlı yükselmesine sebep olacaktır. Ayrıca bu tür besinler gebelik döneminde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi problemlere de yol açabilmektedir.

Bu tür besinler yerine evde yapılmış az şekerli midenizi yormayacak bir sütlü tatlı veya 1-2 top bitter/sade dondurmayı tercih edebilirsiniz.

Umarım bu makale ile sizlere dokunabilmiş ve aklınıza takılan tüm sorulara ilaç olabilmişimdir.

İyi bayramlar 🙂

Diyetisyen Beyza Uyan

instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

34. Hafta Gebelik

Hamileliğin Son Günlerinde Kusmak

Fatma Ana Eli Otu (Meryem Ana Eli Otu) Nedir? 7 Faydası!