İshal yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de su kaybına neden olmaktadır. Özellikle ilk 1 sene boyunca çocuklarda sıvı ihtiyacı anne sütünden karşıladığını düşünülecek olursa bu dönemde anne sütünü kesmemek çok önemlidir. İshale bağlı su kaybı nedeniyle anne sütü gerekli su miktarını karşılayamamaktadır. Bu nedenle bir uzman kontrolünde bebeğe ek olarak su verilebilir. Ek gıdaya geçmiş bebekler için anne sütüyle birlikte sulu gıdalar vermeye dikkat edilmelidir. Ayrıca ek gıdaya geçmiş bebekler için ishal tedavisi yapan mamalar da bulunmaktadır.
İshalin başlıca nedenleri bebeğe bulaşan virüsler, besin zehirlenmesi, bakteriyel enfeksiyonlar, kulak enfeksiyonu, antibiyotikler, bağırsaklarının alışkın olmadığı besinler (gıda intoleransı, alerjisi) ve parazitlerdir. Rota virüsü ishale neden olduğu bilinen virüslerden biridir. 4-5 yaşındaki çocuklarda görülür. Ateş, kusma ve ishal en belirgin semptomlarıdır. Rota virüsü genelde gıdalarla bulaşır.
Ek gıdaya geçen bebeklere verilen çeşitler yavaş yavaş artırılmalıdır. Bebeğin alışkın olmadığı bir besin ishale neden olabilmektedir. Ek gıdaya geçiş döneminde çocuğun alerjik reaksiyonlarının ve intoleransının olduğu besinler öğrenilmelidir.
Anne sütü alan çocuklar her öğün sonrası dışkılama yapar. Dışkı bazen sulu ve yeşildir. İshal bir bebek ise mukuslu kanlı bir dışkılama yapacaktır. Bu durumda bebekler daha sık emzirilmelidir. Ek gıda alıyorsa, bir süre katı gıdaya geçilebilir. Kaybedilen su miktarına göre ek su verilmesi gerekebilir.
Besin zehirlenmesi durumunda bebeğiniz kusma reaksiyonu gösterebilir. Bu durumda bebeğiniz günü geçmiş besin yemiş olabilir. Bu durumda acilen bir doktora başvurmanız önerilir.
2 yaşından büyük çocuklarda ishal görüldüğünde, ishal tedavisi için öneriler şunlardır; tuzlu kraker, patates haşlaması, havuç, pirinç, ekmek, kızarmış ekmek, muz ve elma püresi verilebilir. Kaybedilen su miktarı içinde uzman tavsiyesiyle şeker solüsyonları ya da ors ( Oral rehidratasyon sıvısı) gibi ek sıvılar verilebilir. Ors içerisinde tuz, potasyum ve şeker bulunmaktadır.
Bebeklere uzman kontrolü dışında kesinlikle ilaç verilmemesi gerekmektedir. Çocuğun kakası kan ve mukuslu ise, kusma ve yüksek ateş varsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Bebeği ishalden korumak için sık sık bezini değiştirmeli. Elinizi sık sık sabunlu su ile yıkamalısınız. Bebek beslenmesi konusunda bir uzmandan destek alabilirsiniz