bebek abur cubur (4)

Bebeğimi Abur Cuburdan Nasıl Uzak Tutarım?

Doğal ve sağlıklı beslenme bizi hastalıklara karşı koruyan sigorta gibidir. Ancak günümüzde doğal olmayan sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı giderek yaygınlaşmaktadır.

Sağlıksız beslenme ve toksik maddelere maruz kalmak kanserin ve birçok kronik hastalığın en önemli nedenlerindendir. Bebekler ve çocuklar bu toksik maddelerden daha çok etkilenmektedirler.

Çoğu anne baba sağlıklı beslenmenin önemini bebeği olduktan sonra anlayarak kendi beslenme tarzını da düzeltir.

Bebeğinizin büyüme ve gelişme döneminde yüksek kalori içeren ve hiçbir besleyici değeri olmayan abur cuburlara yüklenmesi, ağır fast-food tüketimi beslenme düzenini ve sağlığını olumsuz etkiler. 

Sizin de bebeğinizin beslenmesini ne kadar önemsediğinizi biliyoruz. Siz de her anne gibi bebeğinizin sağlıklı beslenmesini istiyorsunuz ancak bazen bebeğinizi kıramıyorsunuz ya da onlar zeki davranıyorlar ve sizi bir şekilde kandırıyorlar 

Peki abur cuburun ve fast-food tüketiminin bebeğinize başka ne gibi zararları var? Gelin birlikte inceleyelim.

Abur Cuburların Bebeğinize Zararları

Kötü beslenme büyüme ve gelişme çağında olan çocuğu yetişkinden daha fazla etkiler.

Abur cuburların, fast-food tarzı yiyeceklerin hiçbir besleyici değeri yoktur. Aksine bebeğinize sayısız zararı vardır. Yüksek kalori içerirler. Bebeğinize fayda sağlayacak vitamin ve minerallerden, lif, posalardan yoksundurlar.

En önemlisi de bu tür sağlıksız besinlerin içerdiği yüksek şeker ve tuz oranı. 

Yenidoğan bebeklerin böbrekleri henüz gelişimini tamamlamamıştır. İlk 6 ay anne sütü 6. aydan sonra da tamamlayıcı beslenmeye geçişte besinlerin içerisindeki şeker ve tuz onlar için yeterlidir.
Bebeğinize vereceğiniz her ilave tuz ve şeker onlar için zararlıdır! 
  • Abur cuburlar sık tüketilirse bebeğinizde gereksiz kilo artışına hatta obeziteye bile neden olabilir.
  • Abur cuburlar içeriğinde yer alan çeşitli katkı maddeleri, sağlıksız yağlar sebebi ile bebeğinizde çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Hipertansiyon, diyabet hatta ve hatta kanser..
  • Bebeğiniz abur cuburları sık tükettiğinde abur cuburların içeriğinde yer alan şeker bağımlılık yapar ve bebeğinizin yeme isteğini artırır.
  • Yapılan araştırmalarda sık sık abur cubur tüketiminin konsantrasyon ve okul performansını da etkilediği bulunmuş.
  • Şeker içeriği yüksek abur cuburlar bebeğinizde diş çürüklerine sebep olabilir.
  • Abur cuburlar yüksek miktarlarda oksikolesterol içerir. Bu kolesterol kalp krizi riskini artırır.
  • Sık sık abur cubur tüketimi hastalıklara karşı direnci azaltır ve bağışıklık sistemini zayıflatır.

Peki bebeğimizi abur cuburlardan nasıl uzak tutarız?

bebek abur cubur

Bebeğinizi Abur Cuburdan Uzak Tutmanızı Kolaylaştıracak İpuçları 

Reklamlarda gördüğü her şeyi isteyen, durmadan abur cubur yeme isteği olan, istediği olmayınca paçalarınıza yapışıp ağlayan bebeğinizi sağlıksız besinlerden nasıl uzak tutabilirsiniz 

Bebeğinize yasaklı şeyler daha cazip gelir. Bu sebeple bebeğinize abur cuburlar konusunda keskin yasaklar koymayın. Onun yerine bebeğinize daha hoşuna gidecek alternatifler sunun.
Öncelikle bu tür besinleri pazarlık aracı veya rüşvet olarak kullanmamanızı öneririm. Bebeğinizi mutlu etmek için onu sağlıksız besinler ile ödüllendirmeyin. Bebeğinizi mutlu edecek, ödüllendirecek başka yollar tercih edin.

İşte bebeğinizi abur cuburdan uzak tutmanızı kolaylaştıracak ipuçları!  

  • Eğer evinizin bir köşesinde sağlıksız yiyecekler varsa onlar tüketilmeye mahkumdur. İlk adım olarak evdeki tüm sağlıksız atıştırmalıkları, boyalı şekerlemeleri, bol şekerli asitli içecekleri evinizden yok edin!
  • Bebeğiniz her konuda sizi örnek aldığı gibi sağlıklı beslenme konusunda da sizi örnek alır. Siz bebeğinize bu konu da rol model olmalısınız. Siz de sağlıklı beslenin. 
  • Sağlıklı besinleri eğlenceli hale dönüştürün. Bebekler eğlenceli tabaklara asla hayır diyemiyor!
  • Bebeğiniz ile birlikte yeni, sağlıklı tarifler deneyin. Sizinle eğlenceli vakitler geçirmek onu çok mutlu edecek. 
  • Bebeğinize dışarı çıkarken taşıması için onun da hoşuna gidecek bir beslenme çantası alın. Beslenme çantasına meyveler, kuruyemişler, salatalık gibi atıştırmalıklar koyun. Çok hoşuna gidecek! 
  • Misafirliğe gittiğinizde veya arkadaşları ile dışarı çıktığınızda bu tür sağlıksız besinler ikram edilirse o anı mümkün olduğu kadar en az hasarla atlatmaya çalışın. Minik bir tabağın içine az miktarlarda koyun ve bebeğinize o şekilde verin. Bu sayede porsiyon kontrolünü sağlamış olacaksınız. 
  • Zor durumlarda bebeğinizi sevdiği bir aktivite yapmaya davet edin. İnanın ertelemek çok önemli bebeğiniz bir süre sonra aktiviteye dalıp abur cubur istediğini unutacaktır. 

Kötü beslenme, büyüme ve gelişme sürecinde olan bebeği erişkinden çok daha fazla etkiler. Bebeğinizi doğal, yaşadığınız yöreye özgün geleneksel besinlerle besleyin. Tek tip beslemekten kaçının. Her besin grubundan tüketmesine yardımcı olun.

Bir beslenme düzeni oluşturun ve ara öğün alışkanlığını bebeğinize şimdiden kazandırmaya çalışın.

Unutmayın! Beslenme alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılır ve nasıl alışırsa o şekilde devam eder.

Bebeğiniz ile yapabileceğiniz hem pratik, hem sağlıklı, hem leziz tarifleri sizler için bir araya topladım!  Siz de hemen deneyin ve @bebekcom instagram hesabımından bizimle paylaşın! 

Yulaf Unlu Pankek

YouTube video

Yulaf, lif açısından çok zengindir. Bebeğinizin kaslarını besler ve kemiklerini güçlendirir. Bu besleyici ve leziz tarife bebeğiniz bayılacak!

Hurma Özlü Meyveli Kefir

YouTube video

Kefir B12, B1 ve K vitamininden zengindir ve çok iyi bir fosfor kaynağıdır. Kolaylıkla sindirilir, probiyotiktir. Bebeğiniz için besleyici bir süt ürünüdür. Mikroflorayı düzenler ve patojenleri (vücuda zarar veren bakteriler) etkisiz hale getirir!

Bal Kabaklı Puding

YouTube video

Bal kabağının lezzeti bir başkadır ama faydaları bambaşkadır! Çinko, magnezyum, A, B ve C vitaminleri açısından zengin olan bal kabağı aynı zamanda yüksek lif içerir!
Sağlıkla ve  sevgiyle kalın 🙂
Diyetisyen Beyza Uyan

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Güneş Yanığı

Bebeğim Neden Emeklemiyor?

Çocuklarda Omurga Gelişimi ve Duruş Bozukluğu