Beşikten yatağa geçiş aşaması bir çocuğun gelişiminde önemli adımlardan biridir. Genellikle 1-3 yaş periyodunda gerçekleşen bu adımı destelemek ve çocuğunuzun bu geçiş aşamasını sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesini sağlamak için ona yardımcı olmalısınız. Desteğinizi her fırsatta ona göstermelisiniz. Bilirsiniz ki değişiklere adapte olmak hiç kolay bir durum değildir. Hele ki küçük bir çocuğun hayatında bu değişiklere adapte olmak daha da zor olabilir. O nedenle “beşikten yatağa geçiş periyodu” diye adlandırdığımız bu dönemi önemsemeli ve çocuğunuza adaptasyon için yardımcı olmalısınız.
Neden Bu Geçişe İhtiyaç Duyarız?
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki eğer çocuğunuz rahat bir şekilde beşiğini kullanmaya devam edebiliyorsa bu geçiş sürecine girmek için acele etmeyin. Çünkü bu geçiş beraberinde zaten bazı problemler getirebilir, bu aceleci tavır sadece problemlerin daha ağır ve uzun süreli ortaya çıkmasına neden olacaktır. Şimdi gelelim bu değişim için gerekli nedenlerimize…
1.Çocuğunuz beşikten tırmanıyor olabilir: bilirsiniz beşiklerin etrafında çocuklarını güvenliğini sağlamak için parmaklıklar vardır. Bu parmaklıkların boyu çocuğunuzun göğüs hizası ile eşitlendiğinde artık çocuğunuz için değişim zamanı gelmiş demektir. Çocukların boyunun uzaması, motor kabiliyetlerinin gelişmesi ve merak duygularının artması sonucu beşikten tırmanma davranışı bu dönemde çok sıklıkla gözlenir. Tehlikelere yer vermemek için bu davranışı gözlemlediğiniz ilk anda bu değişim kararını vermeli ve çocuğunuzu yeni yatağına transfer etmelisiniz.
2.Çocuğunuz beşiğine sığmıyor olabilir: Gelişimine paralel olarak ihtiyaçları da artacak olan çocuğunuz yeni bir yatağa ihtiyaç duyuyor olabilir. Bacaklarının beşiğine göre uzun olması, kollarının yanlardan sarkması bu ihtiyacın en önemli göstergeleri.
3.Çocuğunuz yeni bir yatağa geçmek istiyor olabilir: Eğer böyle bir istek çocuğunuzdan geldiyse bu fırsatı kaçırmamanızı önerir, elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ederiz. Gerçekten şanslı bir ebeveynsiniz, çoğu anne-baba için çok zor olan bu periyodu oldukça kolay biçimde halledeceğe benziyorsunuz.
4.Çocuğunuz tuvalet alışkanlığı kazandığında: Çocuklar kendi kendilerine tuvalete gitme alışkanlığı kazandığında, geceleri de bu ihtiyaçlarını karşılamak için uyanabilirler. Takdir edersiniz ki etrafı parmaklıklarla kaplı olan bir yataktan tek başına kalkmak ve tuvalete gitmek hiç kolay bir durum değil. Hatta tehlikeli sonuçlara bile yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuzun böyle bir ihtiyacı olduğunu anladığınız anda ona yeni bir yatak alın.
5.Yeni bir kardeş yolda ise: Çocuğunuza yeni bir kardeş bekliyorsanız tabii çocuğunuzun beşiğini yeni gelen kardeş için kullanmayı ve çocuğunuza yeni bir yatak almayı düşünebilirsiniz. Evet, bu düşünce çok mantıklı ama bir o kadar da hassas. Çünkü çocuğunuzda kovuluyormuş hissi yaratabilir ve daha doğmamış olan kardeşine kızmasına neden olabilir. Bu geçiş döneminde gelen kardeşten daha çok çocuğunuzun ihtiyaçlarına odaklanmanızı, çocuğunuzla olan konuşmalarınızda da ona kardeşi için böyle bir fedakarlık yapmasından bahsetmek yerine büyüyor olmasına ve ihtiyaçları doğrultusunda bu değişime gittiğinizi ona açıklayın.
Çocuğunuz ne tip bir yatağa geçiş yapmalı?
Önünüzde farklı seçenekler var, çocuğunuzla bu seçeneklerden birine karar verebilirsiniz…
Çocuk yatağı: Farklı modellerde dizayn edilmiş ve çocuğunuzun ölçülerine uygun hazırlanmış çocuk yataklarından birini seçebilirsiniz.
Yetişkin yatağı: Çocuğunuzun alacağınız yatağı uzun bir süre kullanmasını planlıyorsanız eğer, çocuk yatağı yerine yetişkin bireyler için tasarlanmış yataklardan alabilirsiniz.
Yere bir şilte: Çocuğunuzun yataktan düşebileceğini düşünüyorsunuz ama daha büyük bir yatağa geçmek için de onun hala küçük olduğunu düşünüyorsunuz. O zaman vücut ölçülerine uygun bir yer yatağı alabilir, düşme tehlikesinin önüne geçmiş olursunuz.
Ranza: Yer sorununuz olduğunu düşünüyorsanız ona tek başına ya da kardeşi ile beraber kullanabileceği bir ranza satın alabilirsiniz.
Geçiş sürecini kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz?
Aşağıda bu konuda yardımcı olabilecek bir kaç yaklaşım bulabilirsiniz. Ancak hangi yaklaşımın sizin için en iyisi olduğuna karar vermek için bu değişimi neden yaptığınızı, çocuğunuzun karakterini ve odanın fiziksel koşullarını göz önüne almanızı tavsiye ederiz.
1. Yeni yatak için bir parti yapabilirsiniz. Hem yeni yatağın gelişini kutlamış olursunuz hem de çocuğunuza geçiş döneminin önemli bir şey olduğunu göstermiş olursunuz. Partiden sonra yeni yatağında yatmak için heveslenecek olan çocuğunuz için geçiş aşaması daha kolay olabilir.
2. Daha önce yattığı beşikte kullandığınız şilteyi, yorganı, yastığı ve diğer malzemeleri bu yatağa yerleştirin. Çocuğunuz yeni yatağında tanıdık bir şeyler görünce daha kolay adapte olabilir.
3. Yavaş geçiş stratejisini uygulayabilirsiniz. Yeni yatağını beşiğinin olduğu odaya koyabilir ve bu sürecin yavaş yavaş gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Tabii bu yaklaşımı uygulayabilmek için çocuğunuzun odasında yeterli fiziksel koşullara sahip olmanız gerektiğini unutmayın.
4. Çocuğunuza bu dönemde sabırlı olmanız gerektiğini ve onu bu geçişe cesaretlendirmek için çabalamanız gerektiğini unutmayın. Çocuğunuz bu dönemde geceleri sık sık uyanabilir, sizinle yatmak isteyebilir ya da yatağa gitme saatini geciktirmeye çalışabilir. Bunların hepsine hazırlıklı olun ve hoşgörünüzü ondan esirgemeyin.