Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğiniz emmeye sizde emzirmeye alışırken, kafanızda birçok endişe belirebilir. Yeni annelik heyecanı ile birlikte, bebeğinizi tanımaya devam edersiniz. Bu tanıma adımı bebeğin beslenmesiyle yani, anne sütünü ne zaman istediği ve ne kadar aldığıyla başlar.

Yavrularının yeterince beslendiğine emin olmak isteyen anneler, anne sütü miktarını bilmediği için bazen bebeğin doyup doymadığını anlayamaz.

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabını büyük bir merakla öğrenmek istersiniz. Bu merakınızı gidermek ve bu konu hakkındaki daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edelim.

Bebeğin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Konusuna geçmeden önce, bebeğin aç olduğunu nasıl anlayacağınızı bilmeniz gerekir. Yenidoğanlar genellikle 2-3 saat aralıklarla acıkırlar. 

Bebeği kucağınıza aldığınız zaman, direkt olarak memenize yönelir. Bu yönelim bebeğin aç olduğu anlamına gelir. Yatağında yatarken ya da kucağınızdayken bir şeyleri ya da ellerini emme eğilimine girer. Ellerini yemeye başlayan bebekler çoğunlukla açtırlar.

Kıpır kıpır bir hareketle, ellerini ve ayaklarını oynatırlar. Arada mızmızlanan ve sesler çıkaran bebeğiniz acıktı demektir. Geceleri derin uykudan uyanıp ağlamaya başlamaları da aç olduklarına işaret eden belirtiler arasındadır.

Yavrunuzda bu tarz durumlar gözlemliyorsanız, bebeğinizin acıktığı anlamına geldiğini unutmayın. Zamanla bu gibi hareketleri gözlemleyerek, bebeğinizin ne zaman aç, ne zaman tok olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız.

Yenidoğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Emme refleksiyle dünyaya gelen miniklerimiz, ilk olarak anne memesiyle tanışır. Hamilelikten sonraki süreçte bebek ve anne birbirini tanımaya devam eder. Anneler, yavrularının anne sütünden nasıl yararlanması ve nasıl beslenmesi gerektiğini bilmek ister.

Bütün bu konular bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Sorusunu ortaya atar. Bebeğinizin doyduğunu şu durumlara bakarak anlayabilirsiniz:

  • Memeden Uzaklaşma

Güzel bir anne sütünden sonra bebek doyma hissini yaşadıkça, emmekten vazgeçmeye başlar. Bu hareket artık doyduğunun ve meme istemediğinin belirtisidir.

  • Uykuya Geçiş

Büyük bir iştahla başladığı anne sütünü, emmeyi yavaşlatarak ve uyuklama haline geçmesiyle sonlandırır. Bebek huzurlu bir uykuya geçiş yaptıysa yeterli miktarda anne sütü aldığını anlayabilirsiniz.

  • Hıçkırmanın Ortaya Çıkışı

Kesin olmamakla beraber, uzmanlara göre bebekler hıçkırdığında, midelerinin dolduğu anlamı ortaya çıkar. Eğer bebeğiniz belli bir süre sonra hıçkırmaya başladıysa doyduğunu anlayabilirsiniz.

  • Vücutta Rahatlama

Yavrunuz doymaya başladıkça vücudu gevşemeye başlar. Bunu anlamanın en güzel yolu, ellerini açık bir şekilde konumlandırmasıdır. Bu hareket bebeğin tokluktan gevşediğini ve mayıştığını gösterir.

  • Ağlama Başlar

Bebeğin tok olduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun en büyük belirtisi, bebeğin ağlamasıdır. Memeyi yaklaştırdığınız zaman emmemekte ısrarcı olup ağlamaya başlarlar.

  • Yeterli Uyku

Bebek, anne sütü aldıktan sonra 2-3 saat kesintisiz uyuyabiliyorsa doymuş demektir. Rahat uyuyamayıp hemen uyanan bebeğiniz, yeterli düzeyde doymamış demektir.

Bebeğin Yeterli Anne Sütü Aldığı Nerden Anlaşılır?

Anneler bebeklerini yeterli düzeyde beslemek için gerekli çabayı veriyor. Yediğiniz her besin, sütünüze geçer ve bebeğiniz aldığınız vitaminleri doğrudan sütünüzden alır. Emzirme döneminde ne yediğiniz bu yüzden oldukça önemlidir. Bu vitaminlerle birlikte bebek, yeteri kadar anne sütü alabiliyor mu? Nasıl anlarız bir bakalım:

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

  • Bebeğin Kilosu

Anne sütünün yeterliliğini anlamanın en sağlıklı yolu bebeğinizin aylık kilo kazanımının ideal olmasıdır. Gözle görülür bir değişim görmeseniz bile, bebeğinizi doktor kontrollerine götürdüğünüz zaman kilo artışı gözlemleniyor ise, yeterli miktarda beslendiği anlamına gelir. Bebekler doğumdan sonraki büyüme sürecinde; haftada 125 gram, ayda 500 gram ve üzeri alması yeterli beslenmeye işaret eder. Bu artış bebekten bebeğe değişiklik gösterdiği gibi, anne sütünü ne kadar aldığına bağlı olarak da değişir.

  • Bebeğin Bezi

Tok olan ve yeterli düzeyde beslenen bebeklerin bezini sık sık kirletir. Günlük 5-8 aralığında bez değişimi yapıyorsanız, bebeğiniz yeterli düzeyde besleniyor demektir. Yumuşak dışkılama gün içinde değişim gösterebilir. Günlük 7-8 kere yumuşak dışkılama görülebilir.

  • Emzirmelerden Sonra Göğüs Yumuşaması

Süt dolu olan göğüsler genellikle sert ve şişkin olur. Anneler bu durumdan rahatsızlık duyabilir. Fakat iyi beslenen bebekler, anne sütünü ne kadar iyi alırsa emzirmeden sonra annenin memesi o kadar yumuşar. Bu da iyi beslenmeye işaret eder.

  • Rahat ve Düzenli Uyku

Yeterli beslenen bebekler, uyku sürelerini açlıklarına göre ayarlayabilirler. İyi bir anne sütü alımından sonra kesintisiz uyur, acıktıklarında uyanırlar. Bu durum zamanla alışkanlık olur ve bebek yeterli beslendiğinde her gün düzenli bir şekilde uykusuna yatabilir.

Daha fazla bilgi için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Anne Sütünün Yeterliliğini Nasıl Anlarım? – https://www.bebek.com/anne-sutunun-yeterliligi-nasil-anlasilir/

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Sorusunu sizler için cevapladık. Yenidoğan zamanları bebeklerinizin acıkıp acıkmadığını anlamayabilirsiniz. Bu gayet doğal bir durum olmakla beraber, bebeğinizi zamanla tanıyacak ve ne istediğini öğreneceksiniz.

Bebeğinizde günlük olarak beş ve üzerinde bez değişimi olmuyorsa, uyanmada zorluk yaşıyorsa, uyandıktan sonra emmiyorsa, ateşi sık sık yükseliyorsa ve yeterli beslenmediğini düşünüyorsanız, bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

Yenidoğan Bebeğin Günlük Rutiniile İlgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Yenidoğan Bebeğin Günlük Rutini: https://www.bebek.com/yenidogan-bebegin-gunluk-rutini/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekler Hakkında Bilinmesi Gereken İlginç Bilgiler

Bebekler Günde Kaç Kez Kaka Yapmalı?

Sağılan Anne Sütü ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler!