bebegin-gaz-kokusundan-prolemi-anlamak

Bebeğin Gaz Kokusundan Problemi Anlamak

Minik yavrularımız hayatımıza girdiği andan itibaren bedenimizin ve ruhumuzun bir parçası olmuş gibidir. Onlarla geçirdiğimiz her saniye bize mutluluk kaynağı olsa da onların sağlığı ve mutluluğu hakkında endişeler de akılları sıklıkla kurcalar.

Bebeklerin rutinlerinde ya da günlük hareketlerine en ufak farklılıklar bile anne ve babaları meraklandırır. Bu farklılıklar bebeğin sağlık problemine dair bir işaret olabileceği gibi çoğunlukla normal bir sürecin bir parçasıdır. Bebeklerde gaz kokusu da ebeveynler tarafından merak edilen önemli değişimler arasındadır. 

Normalden farklı şekilde kötü kokan gaz bazı problemlerin habercisi olabildiği gibi alınan besinle alakalı da olabilir. Bu sebeple hangi durumlarda kötü gaz kokularının neye işaret ettiği hakkında bilgi edinmekte fayda var.

Bebeğimin Gazı Neden Kötü Kokuyor?

Bebeklerin tatlı kokusuna hepimiz bayılırız. Sadece o hoş kokuları bile bize huzur vermeye yeter. Tabii her zaman bu kadar güzel kokmadıkları bilinen bir gerçek. Bizi şaşırtabilecek seviyede kötü gaz kokusunu etrafa yayabilirler. Bu gaz çıkarmalar bize komik gelip yüzümüzde gülümseme oluşturabilir. Ancak gaz çıkarma sonucunda normalden farklı olarak ağır kokular sizi rahatsız ediyorsa sindirim sistemi ile alakalı bir problemin habercisi olabilir. 

Bebek gazı, bağırsaktaki bakterilerden ve yutulmuş hava ve gazlardan oluşan bir karışımdır. Bu nedenle doğal olarak bebeğin şişkinliğine ve gaz kokusuna etki eden birden fazla etken vardır. 

Bebeğin Şişkinliğine Etki Eden Faktörler;

 

  • Tam olarak gelişmemiş bir yenidoğan sindirim sistemi
  • Aşırı beslenme
  • Sindirim problemleri
  • Gıda hassasiyeti (Laktoz vb.)
  • Kabızlık
  • Stres ve huysuzluk
  • Ek ilaç kullanımı
  • Kolik ve aşırı ağlama bebeklerin oldukça fazla hava yutmalarına sebebiyet verebilir

Dilerseniz ” Bebeğin Gazı Nasıl Çıkar?” Konulu Videomuzu İzleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeklerin Kokulu Gaz Çıkarması Neye İşaret Ediyor?

Bebeklerde gaz kokusu tamamen bebeğin sindirim sistemine ve emziren bir annenin beslenme düzeni ile alakalıdır. Anne sütü, mama, ek besin, ilaçlar, sindirim sorunları, alerjiler bebeğin gaz kokusuna etki edebilir. Bu yüzden bebeğin gaz kokusu hakkında neyin normal olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Böylece neyin normal olduğunu öğrendiğinizde endişelenmeniz gereken durumlarda daha iyi bir değerlendirme yapabileceksiniz. 

  • Kükürt kokulu bebek gazı

Kükürt, sindirim sistemine az miktarda girse bile oldukça ağır kokular yayılmasına sebep olabilir. Bazı meyve ve sebzeler kükürt açısından zengin olduğu için emziren anne bu gıdaları tükettiğinde bebek gazı kükürt gibi kokabilir.  Anne sütü aracılığı ile bebeğin sindirim sistemine geçip etrafa kötü kokuların yayılması oldukça olasıdır. 

Kükürt açısından zengin gıdalar;

  • Ispanak
  • Fasulye
  • Lahana
  • Karnabahar
  • Brokoli

Kükürt kokulu bebek gazları genellikle endişelenecek bir şey değildir. Bu gıdaların sindirimi tamamlandıktan sonra gaz kokusu da normale dönecektir. Ayrıca yoğun et tüketimi de aynı şekilde kükürt kokulu gaza sebebiyet verir. Bu yiyecekler genel olarak lif ve nişasta bakımından zengindir. Bu gazların sıklığını azaltmak istiyorsanız bu yiyeceklerin tüketimine dikkat etmelisiniz.

  • Çürük yumurta kokulu bebek gazı 

Çürük yumurta kokulu bebek gazı, kükürt kokulu bebek gazı ile karıştırılabilir. Eğer emziren anne lif açısından zengin yiyecekler, kükürt içerikli yiyecekler, fazla yumurta tüketiyorsa bebeğin gaz kokusunu etkileyecektir. Bebeğinizden kötü kokulu gaz yayılıyorsa günlük hangi besinleri tükettiğinizi kontrol etmelisiniz. Eğer gıda ihtiyaçlarınızı bu besinler ile karşılıyorsanız büyük ihtimalle endişelenecek bir şey yoktur. 

  • Bozuk süt kokulu bebek gazı

Bebeğinizin gazı ekşi ya da bozuk süt gibi kokuyorsa süt içerisinde bulunan laktozu sindirmede zorluk yaşadığını gösterebilir. Ayrıca bebeklerin aşırı beslenmesi sonucu vücutta aşırı laktoz birikerek sindirilirken zorluk çekebilir. 

Göğüsten gelen anne sütü ilk olarak ön süt olarak adlandırılan ve daha fazla şeker içeren sütle gelir. Son süt ise daha fazla yağ içerir. Çok fazla ön süt bebeklerde çok fazla gaz yapabildiği gibi ayrıca aşırı laktoza da neden olabilir. Uzmanlar rahatsız edici gaz sorunlarında emzirmeden önce göğsün biraz boşaltılmasını önerir. Böylece daha doğru bir besin dengesi ile minik yavrunuzu besleyebilirsiniz. Bunun yanında hassas bir sindirim sistemine sahip olan bebekler için doktorunuza danışarak laktoz içermeyen bir mamaya geçme konusunda görüşü almak sizin için daha faydalı olacaktır.

  • Metal ya da plastik kokulu bebek gazı 

Bebeklerde gaz kokusu çok farklı şekilde kötü kokabilir. Metal ya da plastik kokusu da bunlardan biridir. Bebeğinizin gazı ya da kakası metal, demir ve benzeri şeyler gibi kokuyorsa sebebi demir takviyeli ilaçlar ya da besinler olabilir. Ayrıca bu kötü koku bir gıdaya hassasiyetini veya daha ciddi bir tıbbi sorunu işaret ediyor olabilir. 

Kokulu gaz çıkarma sindirim sisteminin bazı maddeleri sindiremediği anlamına da gelir. Bu kötü kokular genellikle endişe kaynağı olmasa da normalden çok farklı kokan bebek gazları için doktorunuza danışmanız gerekir. 

Emzirilen Bebeklerin Gaz Kokusunun Kötü Kokması Normal mi?

Anneler yedikleri besinleri emzirme yoluyla bebeklerine de aktarırlar. Bu bağ anne ve bebek arasında var olan manevi bağ kadar kuvvetlidir. Anne sütü ile beslenen bebekler, anne sütü yoluyla tatlara ve kokulara ulaşır. Bu tatlar ve kokular bebeğin gaz kokusunu etkiler. Annenin birkaç saat içinde yedikleri yemeklerin kokusu bebeğin gaz kokusunda da algılanabilir. Hatta yediği yemeklerin küçük parçaları emzirme yoluyla bebeğe ulaşır. Eğer anne gaz çıkaran bir besin tükettiyse bu besin yavrunuzu da etkileyecektir. 

Özellikle bebeğin gaz kokusunun kötü kokmasına sebebiyet veren yiyeceklerin başında:

  • Yumurta ve ürünleri
  • Süt ve süt ürünleri
  • Soğan
  • Brokoli
  • Lahana
  • Kuşkonmaz
  • Nişastalı ürünler
  • Sarımsak

Eğer yediğiniz bir besin yüzünden bebeğinizin gazı kokuyorsa endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok. Bebeğiniz düzenli olarak kilo alıyor ve kakasını yapıyorsa her şey yolundadır. Kokulu gazın yanında düzenli olarak kilo almıyor ve kakasını yapamıyorsa, ağrı veya rahatsızlık varsa en kısa sürede doktorunuzla görüşmeniz gerekir. 

Mama ile Beslenen Bebeklerde Gaz Kokusu

Formül mamayla beslenen çocuklar, anne sütünde olduğu gibi başka besin içerikleriyle karşılaşmasa da normalden daha yoğun gaz kokusu oluşturabilirler. Çünkü bazı bebekler mamayı sindirmekte sorun yaşayabilirler.

Mamadaki bazı içeriklere alerjisi olması, mama içerisindeki laktozun tam olarak sindirilememesi kötü gaz kokusuna sebebiyet verebilir. Doktorunuza başvurarak sorun hakkında ayrıntılı bir inceleme yaptırmanızı tavsiye ederiz. 

Genellikle bebeklerde gaz kokusu yenilen besinle alakalı olsa da bir enfeksiyonun habercisi ya da laktoz gibi besinlerin sindirilememesinin işareti olabilir. Bunu anlamanın en iyi yollarından biri bebeği gözlemlemektir. Çok kötü kokulu gaz ile beraber bebek huysuzluk gösteriyor, çığlık atıyorsa ortada bir sorun olma ihtimali yüksektir.

Gaz çıkarmaya çalışırken yüz buruşturması, zorlanma ve kızarma yoğun gaza verilen tepki olabileceği gibi altta yatan başka sebeplerden de kaynaklanabilir. Ağrı hissi ve kramplar varsa neden olduğunu anlamak için mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

“Bebeklerde Gaz Problemi” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeklerde Gaz Problemi: https://www.bebek.com/bebeklerde-gaz-problemi/

 

Post navigation

Bebeklerde Sık Rastlanan Hastalıklar Nelerdir?

Emzik Türleri Nelerdir?

Tummy Time Nedir?