yerlesme-kac-gun-surer

Bebeğin Yerleşmesi Kaç Gün Sürer?

Anneden ve babadan gelen birer hücrenin birleşerek anne rahminde hayata tutunması tam anlamıyla mucizevi bir sürecin başlangıcıdır. Zigot denilen döllenmiş yumurta hücresinin embriyoya dönüşmesi ve anne rahmine yerleşmesi zaman alır ve pek çok anne adayı bu dönemde bazı belirtiler hissedebilir.

Sperm hücresinin yumurta hücresini ne zaman döllediği tam olarak belirlenemediği için doktorlar tarafından hamilelik regl kanamalarının başlangıcından itibaren hesaplanır.

Bebeğin yerleşmesine kadar geçen süreyi hafta hafta incelemek gerekirse;

  1. Hafta

Henüz hamileliğin gerçekleşmediği, yumurta hücresinin gelişmeye başladığı dönemdir. Sağ ya da sol yumurtalıkta beyinden salgılanan hormonlarla birlikte bir yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar. Bu süreci kadınlar her ay rutin olarak yaşadığı için herhangi bir fiziki hamilelik belirtisi gözlenmez.

Yumurta hücresinin ilk iki haftalık dönemi hamilelik açısından çok önemli olduğu için; hamile kalmak isteyen anne adayının bu süreçte sağlıklı beslenmesi ve folik asit alması çok önemlidir.

  1. Hafta

Bu hafta içerisinde de hamileliği başlatacak olan yumurta hücrelerinin olgunlaşması hızlanarak devam eder. Anne adayı halen hamile değildir ve kan tahlillerinde hamilelik hormonlarına rastlanmaz.

Haftanın sonuna doğru yumurtalıklardan bir tanesinde, olgunlaşmış yumurtanın bulunduğu içi su dolu olan ve folikül adı verilen kesecik oluşur. Folikül keseciği hormonların yardımıyla çatlar ve fallop tüplerinin içerisine geçerek döllenmeye hazır hale gelir.

  1. Hafta

Yaşam mucizesinin başladığı hafta olan 3. Hafta içerisinde olgunlaşmış yumurta ile sperm buluşur. Döllenme denilen bu buluşma annenin üreme organlarından biri olan fallop tüplerinde gerçekleşir.

Döllenme sonucu anne ve babanın özelliklerine sahip olan tek hücreli yapıya zigot denir. Zigot hızlı bir şekilde tüpler içerisinde bölünerek büyür, embriyoyu oluşturur ve tüplerin içinden rahme doğru ilerler. Tüpler embriyonun rahmin içerisine doğru hareket etmesini kolaylaştıracak yapıdadır. Nihayet 3. Haftanın sonuna doğru embriyo yaşamını sürdüreceği rahmin içine ulaşır.

  1. Hafta

    Haftada rahme ulaşan embriyo kendine yerleşecek bir yer bulana kadar rahim duvarında ilerler. Adet döngüsünde rahmin en önemli görevi, oluşabilecek bir hamileliğe karşı kendini hazırlamaktır. Rahim duvarı 3 hafta boyunca embriyonun tutunabilmesi ve gelişmesi için uygun bir zemin hazırlar.

Rahim duvarı düzensiz bir yapıya sahiptir ve bazı bölümleri embriyonun yaşaması için daha elverişlidir. Yerleşme için embriyonun uygun bir yer bulması hamileliğin devamı için çok önemlidir.

Rahmin içinde kendine uygun bir yer bulan embriyo rahim duvarını kazıyarak uygun bir çukur oluşturur. Kazıma işlemi sırasında bazen kılcal damarlarda çatlamalar meydana gelir. Damarlardaki çatlaklar hamileliğin ilk ayında annenin az miktarda kanama görmesine sebep olur.

Not: Bu hafta içerisinde beynin oluşacağı bölüm ve sinirlerle birlikte, bebeğin içinde yaşayacağı amniyon sıvısı da oluşmaya başlar.


Yerleşme (implantasyon) Kanaması Nedir?

Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir. Embriyo anne rahmine yerleşirken dokuları zedeler ve bir miktar vajinal kanama olmasına sebep olur. Bu kanamaya implantasyon yani yerleşme kanaması denir. Tüm gebeliklerde görülmez ve kanama gebelik için bir risk oluşturmaz. Halk arasında üstüne görme de denilen yerleşme kanamaları; genellikle lekelenme şeklinde, kısa süren ve ağrısız kanamalardır.

Yerleşme kanaması normal adet dönemine yakın bir zamanda görülür ve bu süreçten sonra regl kanaması olmaz. Genellikle 2-3 günden fazla sürmeyen yerleşme kanaması daha uzun bir süre devam ediyorsa ve anneyi rahatsız edici bir durum söz konusuysa doğum uzmanına gitmek anne ve bebeğin sağlığı açısından en doğru yaklaşım olacaktır.

Yerleşme kanamaları hem hamileliği beklemeyen hem de hamile kalmayı düşünen pek çok kadını endişelendirebilir. Çocuk istemediği halde hamile kalan ve regl döneminden önce kanama yaşayan kadınlar, gebelik testleri için de erken bir dönem olduğu için herhangi bir hastalıktan şüphe edebilirler. Hamilelik bekleyen annelerde bebeklerini düşürmüş olabilecekleri korkusunu yaşayabilirler.

Adet kanaması ile de zaman zaman karıştırılabilen yerleşme kanamalarının belli başlı özellikleri vardır.

  • Rengi pembe ya da açık kahverengi olabilir,
  • Genellikle ağrı ya da kramp hissedilmez,
  • Az miktarda olur, 2-3 gün sürebilir. Bazen de tek seferlik bir lekelenme şeklinde görülebilir.
  • Vücut ısısında bir miktar artış yaşanabilir.
  • Bazı anne adaylarında iştahsızlık, halsizlik ve kabızlık problemleri de gözlenebilir.

Yerleşme kanaması her annede görülmez ve belirtilerin bazıları hissedilmeyecek kadar az olabilir.

Bebeğin Yerleştiği Kan ve İdrar Testlerinde Kaçıncı Haftada Belirlenebilir?

Bebek 4. Haftada rahme yerleşir ancak testlerde ve ultrason görüntülerinde hamileliğin tespit edilebilmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Olgunlaşmış yumurtanın döllenerek bölünmeye başlaması her hamilelikte farklı zamanlarda gerçekleşir. Bu sebeple hamileliğin belirlendiği zamanlarda farklılıklar gösterir.

Gebeliğin fiziki ilk belirtisi adet gecikmesidir. Daha önce hissedilen yorgunluk, sinirli olma, hafif kasık ağrıları gibi belirtiler regl kanamalarının da belirtisi olduğu için hamilelik belirtileriyle karıştırılabilir. Eczaneden alınan hamilelik testlerini yaptırmak için en uygun zaman adet gecikmesinden sonraki ilk haftadır. Adet düzensizliği yaşayan anne adaylarında kan testi yaptırmak daha doğru bir sonuç verecektir.

Hamilelik ilk olarak kan testlerinde belirlenir. Embriyonun rahme yerleşmesinden 4-5 gün sonra yani adet olma gününüze yakın bir zamanda kan testleri pozitif çıkar.

İdrar testleri kan testlerine göre daha geç sonuç vermektedir. Regl dönemine birkaç gün kala yapılan idrar testi %50 doğru sonuç verirken, bir hafta sonra yapılan test %90’nın üzerinde doğru sonuç vermektedir.


Yerleşmenin Ultrason Cihazlarıyla Görülmesi

Bebeğin rahme yerleşmiş olduğu kanda tespit edilse bile ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi için en az 4,5- 5. Haftanın beklenmesi gerekir. Görüntüleme vajinal ultrasonda daha erken yapılabilmektedir. Karından yapılan ultrasonda ise 6.haftada daha net bir görüntüleme sağlanır.

Bebeğinizin anne rahmindeki sıcacık, güvenli yuvasına yerleşip yaşam yolculuğuna başlamasıyla birlikte, anne ve baba olarak sizin de bu yolculukta üzerinize düşen bazı sorumluluklarınız olacaktır. Anne olarak sizin sağlıklı beslenmeniz, uyku düzeninize dikkat etmeniz ve özellikle ilk aylarda yorucu işlerden uzak durmanız bebeğinizin rahim duvarına tutunmasını kolaylaştıracaktır. Hamilelik süreci tüm zorluklarına rağmen eşsiz ve unutulmaz bir dönemdir. Eşlerin birbirine destek olması, olumlu olumsuz tüm duygularını paylaşması; annenin sağlıklı bir hamilelik geçirilmesine yardımcı olurken aynı zamanda yaşanacak dokuz aylık zamanı unutulmaz anılara dönüştürecektir.

Hamilelik belirtilerinin detaylıca incelendiği makalemize buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelik-belirtileri/

Post navigation

Bir yanıt yazın

ebebek Hamile Ajandası

Doğum Kontrol Hapı Rahim Duvarını Kalınlaştırır mı?

Anne Karnındaki Bebek Nefes Alır mı?