Bebeğiniz Emmeyi Reddediyorsa Ne Yapmalısınız?

Bebeğiniz Emmeyi Reddediyorsa Ne Yapmalısınız?

Anne karnındaki serüvenini tamamlayan bebeğiniz artık dünyaya gözlerini açtı. Duyduğunuz mutluluk ve heyecanla hasret gideriyor, hoş geldin sarılmalarıyla onu ısıtıyorsunuz.

Bu süreçte bir annenin ve bebeğin yaşamında gerçekleştirdiği en önemli şey kuşkusuz emzirmedir. En büyük yaşam destekçileri olan anne sütünü almayı,  emme refleksi sayesinde gerçekleştirirler. Fakat bazen büyüme atakları, diş çıkarma gibi dönemler bu emme sekteye uğrayabilir.

Bebeklerde meme reddi olarak bildiğimiz bu emmeyi reddetme durumu, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Meme reddine karşı nasıl önlemler alınmalı? Meme reddinin nedenleri nelerdir? gibi sorulara sizin için değindik. Bebeğinizde bu sorunu yaşıyorsanız bu makalemiz tam size göre!

Bebekler Emmeyi Neden Reddeder?

Bebeğiniz her yaşta meme emmeyi reddedebilir. Emmeyi reddetmenin birçok nedeni mevcuttur; sağlık durumları, içinde bulunduğu gelişim dönemi, çevre, psikoloji vb. aklınıza gelebilecek büyük küçük birçok neden. Bu nedenlerin yanı sıra, huzursuzluk yaşayan bebekler anne memesini reddedebilirler.

6 aydan küçük bebekler bütün bir gün içinde (24 saatlik dilimde) 8-12 defa emmeye ihtiyaç duyarlar. Bu sayılar annenin sütüne ve bebeğe bağlı olarak değişim gösterebilir. Bebeğiniz emmenin çoğunlukla reddeden bir dönemde ise bir şeyler ters gidiyor demektir. Bebeklere meme reddi durumu, hem anne hem bebekten kaynaklanan sebeplerden dolayı olabilir.

Bebeklerden kaynaklanan nedenler:

  • Huzursuz hissetme ve huysuzlanma
  • Ateşli hastalıklar
  • Burun tıkanıklığı
  • Meme ile bağ kuramaması
  • Biberon kullanımı
  • Emzik kullanımı
  • Diş çıkarma
  • Dil bağı sorunu
  • Emerken dikkat dağınıklığı
  • Sütün tadının değişikliğini hissedip sütten vazgeçme
  • Aşırı beslenme
  • Alerjiler 

Anneden kaynaklanan nedenler:

  • Hormonal değişimler
  • Kullanılan ilaçların süte tat bırakması
  • Aşırı tazyikli süt
  • Az akan süt
  • Stres ve hastalıklar
  • Aşırı baharatlı yemeklerin tadının süte geçmesi
  • Parfüm, deodorant gibi kendi kokunuzu kapatacak ürünlerin kullanımı

Daha birçok etken mevcutken en çok görülen nedenlerden birisi anne sütündeki tat değişimi, biberon kullanımı ve bebeğin büyüdükçe memeye olan dikkatinin dağılmasıdır.

Meme Reddine Karşı Önemli Öneriler

Ağlayarak kendini memeden uzaklaştıran bebek, genellikle anne memesinde farklı bir tat alır ya da biberonun tadına alışıp, anne memesinin tadını unuttuğu için bu hareketi yapıyor olabilir. Bu gibi ve daha fazlası durumlarda; emmeyi reddeden bebeğe ne yapılmalı? sorusunun cevabını sizler için derledik.

Emmeyi Reddeden Bebeğe Ne Yapılmalı?

Meme reddinde en yaygın görüneni bebeğin dikkatinin dağılması ile birlikte memeden vazgeçmesidir. Bu durum yaygın olmasının yanında çözümü en basit olan sorundur.

Yavrularınız büyüdükçe beyinleri de gelişmeye ve anlamaya devam eder. Etraflarında bulunan nesneler, sesler ve gördükleri her şey bebekleri ilgilendirir. İlgilendikleri şeyleri keşfetmek için işe koyulurlar. Yaptıkları keşifler sırasında, bebek meme emerken dikkati dağılabilir. Bunun en güzel çözümü; yakanıza ilgisini çeken bir nesneyi takmak ya da emzirme zamanlarında bebeği düz bir duvara çevirmektir.

Bazı durumlarda emzirme pozisyonunu da değiştirmeniz işe yarayabilir. Hem bebeğinizin hem de sizin rahat edebileceğiniz farklı bir pozisyonu deneyebilirsiniz.

Bebeğiniz Emmeyi Reddediyorsa Ne Yapmalısınız?

Bilinçsiz ilaç kullanımı ve antibiyotikler sütün tadını değiştirerek bebeğinizin kötü tat almasına neden olur. Bebeğiniz ilacın tadını aldığında kendini geriye atarak ağlamaya başlayabilir. İlaç kullanmadan önce emziren bir anne olduğunuzu doktorunuza bildirmeniz bu konuda çok önemlidir.

Uzmanların hata olarak gördüğü şeylerden biri emzik kullanımıdır. Meme emmeyen ya da ağlayan bebeği susturmak için kullanılan emzikler, meme reddinde büyük bir rol oynar. Sadece emzikler değil, biberonları da bu konuya dâhil edebiliriz.

Bebeğinizin emzik ve biberonları emerken yapaylığını hissedip plastik bir tat alması meme reddine neden olabilir. Çünkü anne memesi ile emziğin başlarını benzetecek ve anne memesinin de plastik bir tat barındırabileceğini düşünecektir. Ya da anne sütünü emme konusunda üşengeçlik yapıp biberonu daha rahat gören bebekler, anne memesini reddedebilir. Mümkün olduğunca emzik ve biberon kullanımında bulunmayın.

Kendini huzursuz ve mutsuz hisseden bebekler anne memesini reddedebilirler. Önceliğiniz yavrunuzu rahatlatıp, sonrasında süt emzirmek olmalıdır. Onları memeye zorlamanız bebekteki huzursuzluğu arttırabilir. Buna çözüm olarak sıcak bir banyo, siz ve bebeğiniz için iyi bir rahatlama sağlayacaktır. Sıcak banyonuzda bebeğiniz rahatlarken onu emzirebilir, uykuya hazırlayabilirsiniz.

Bebeklerin ağzında görülen dil bağı sorunu emmede zorlanmaya yol açabilir. Bu sorun bebeğinizde beslenme, emme, nefes alma gibi sorunlara neden olacaktır. Sütünüzü emmekte zorlandığı için sinirlenip acı hisseden bebek, huzursuzluk hissine kapılabilir. Hastalık ya da bu tarz dil bağı gibi sorunlarda meme pompalarından yararlanarak bebeğinizi beslemeye devam edebilirsiniz.

Aşırı baharatlı ya da baskın tatta yemekler yemeniz, sütünüzde de baskın bir tadın ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu durum bebeğin sütü beğenmemesi ve reddetmesine yol açar. Emziren annelerin yediklerine daha çok dikkat etmesi gerekir.

Anne ve bebek arasındaki bağ dünyadaki bütün bağlardan farklı bir bağdır. Göz teması, bebeğin anne memesinden aldığı sinyaller, anne ve çocuk arasındaki iletişimin ilk adımıdır. Bebeğiniz sizin kokunuzu, teninizin yumuşaklığı tanır ve bilir. Bu yüzden emzirme dönemi anne ve bebek arasındaki en özel zamandır. Sizin parfüm kokunuzun değişmesi ya da farklı bir kokunun üstünüze sinmesi bile bebeğinizin hemen fark edeceği bir durumdur. 

Kanguru denilen, ebeveynlerin bebeklerini kendi bedenine yakın olacak şekilde, anne kucağı gibi bağladığı kumaşları emzirme konusunda kullanabilirsiniz. Bu kullanım bebeği farklı bir pozisyonda memeye teşvik etmek için uygun olabilir. Hem yer değişikliği hem de memenin bebeğe dik olarak verilmesi, süt gelişini çoğaltabilir ve bebeğiniz bu sayede süt alabilir.

6 aydan sonra yavrularınız doktorunuzun da tavsiyesi ile birlikte yeni besinler tanımaya hazırdır. Ek gıdaya geçiş dönemleri annelerin en çok heyecanlandığı ve tereddüt ettiği dönemlerdir. Bebeğiniz bu dönemlerde anne sütünü reddedebilir. Yeterli miktarda anne sütü alan bebekler için bu bir sorun yaratmayacaktır. Yeni yemek tatları hoşuna giden minik, anne memesini gayet doğal bir şekilde reddedebilecektir. 

Yavrunuzu gece aşırı miktarda beslemeniz, uyandığında meme reddine sebep olacaktır. Düzenli saatlerde ve yeterli düzeyde sütü almasına dikkat edin. 

Emmeyi reddeden bebeğinizin sakin olduğu anları yakalayın. Uykuya dalmadan önce, sakin ve güvende hissettiği anda memenizi bebeğe yaklaştırın. Böylece uykuya dalarken emme refleksiyle birlikte emme sağlanacaktır.

Bebeklerde meme reddi, bebeğin anne memesiyle tanıştığı ilk zamanlarda görülebilir. Bu gayet normal bir durum olmakla beraber, bebeğin kokunuzu iyice alıp tanıması ile son bulabilir. Bu nedenle bebeğinizle mümkün olduğunca ten temasında bulunmanızı öneriyoruz. Yavrunuzu emzirirken sizi hissetmesine izin vermeniz, kendini daha güvende hissetmesine ve sakinleşmesine neden olacaktır.

Bebeğiniz ağlıyor, huzursuzluk içinde memenizi reddediyorsa yapmanız gereken tek şey sakin olmaktır. Bebeklerde meme reddi çok sık görülebilen ve geçici bir durumdur. Sizin sakin kalmanız, bebeğinizi olumlu yönde etkileyeceğini unutmayın. Her dönemde her bebeğin yaşayabileceği meme reddi sorununun nelerden kaynaklandığını bilip, çözümlere ulaşmak daha iyi olacaktır. Gerekiyorsa doktorunuzdan ya da bir anne bebek uzmanından yardım almanızı tavsiye ederiz.

Meme reddiyle ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bebeklerde Meme Reddi –  https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-en-sik-karsilasilan-3-problem/

Sevgiler.

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Sonrası Depresyon Belirtilerine Dikkat

Bebeklerin Ağzı Neden Köpürür?

İnternetten Anne Sütü Satışı ve Sakıncaları