uyku

Bebeğiniz Nasıl Tek Başına Uyur?

Bebek bakımı, dünyada ebeveynlere düşen belki de en meşakkatli görevdir. Bu narin canlının gündelik bakımı, uykusu ve beslenmesi normal bir yetişkinden oldukça farklı olacaktır.

Her istediğini ağlayarak ifade etmekten başka bir yol henüz bilmeyen minikleri uyutmak ise, bazen oldukça zorlayıcı olabilir. Yenidoğanlar için durum biraz daha farklıdır, çünkü gece ve gündüz ayrımı henüz oturmadığından ve dış dünyaya adapte olmaya çalışmalarından dolayı günün çoğunu uyuyarak geçirirler.

Ancak bebeğiniz çevresinin farkına varmaya başlayınca işler biraz değişir. Gündüz uyuyup gece uykuya direnen veya kısa kısa uykularla gece sürekli uyanan bebekler, özellikle çalışan anne-babaların hayatını deyim yerindeyse kabusa çevirebilir.

Bu nedenle, yavrunuzun büyümeye başlaması ile birlikte uyku düzeni ve alışkanlıkları da değişmeli, yavaş yavaş size uyum sağlamalıdır. Bu uyumu yakalayabilmek için cevaplanması gereken ilk soru ise şudur; ‘bebek kendi kendine nasıl uyur?’

Bebeğiniz, anne ve babasına fazlasıyla bağlı bir bebek olabilir, ancak bu durum tek başına uyumayı öğrenmesi için bir engel değil! Peki bebekler kendi kendine uyumaya nasıl alıştırılır, bebeğiniz bunu nasıl öğrenebilir?

Bebeğinizin Yalnız Başına Uyumaya Başlayacağı İdeal Zaman Nedir?

Minik meleğiniz dünyaya geldiğinde, günün büyük bir kısmını uyuyup uyanarak geçirecektir. Çünkü yeni doğmuş bir bebeğin günde ortalama 16-18 saat arasında uykuya ihtiyacı vardır.
Günün geri kalanı da beslenmesi ile geçeceğinden, bu dönemde bebek bakımı biraz daha rahat gerçekleşir. Bebeğiniz 1-2 aylık olduğunda ise, günlük uyku süresi giderek kısalmaya başlar ve 13-14 saate kadar düşer. Bu dönemde, gece emzirmeleriniz devam ettiği için bebeğinizi uyandırıp karnını doyurarak tekrar uyutmanız gerekir.

Miniğiniz 3-4 aylık olduğunda ise, gece ve gündüz kavramlarını ayırt edebilir duruma gelmeye başlar ve gündüz uykusu ile gece uykusunun farkını hissedebilir. Bu nedenle, ‘bebekler ne zaman kendi kendine uyur?’ sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır.

Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir. Üstelik bu dönemlerde, bebeğinizi gece beslemek amacıyla uyandırmak zorunda kalmazsınız.

Gece yarısı bebeğinizi doyurduğunuzda onu sabah saatlerine kadar tok tutacaktır. Siz de bu sayede minik yavrunuzu yatağında tek başına uyumaya daha rahat alıştırabilirsiniz.

Çocukların Tek Başına Uyuyabilmesi Neden Önemli ?

Bebeklerin kendi kendine uyuması, özellikle çalışan anneler için oldukça kıymetli bir olaydır. Ancak çocuğunuzun yalnız uyumaya alışması, aynı zamanda onun kişisel gelişimi üzerinde de önemli bir rol oynamaktadır.

Yalnız uyumanın ebeveynler için faydaları;
  • Yavrunuz tek başına uyuyabildiğinde, gece uykusundan kalksa bile size ihtiyaç duymadan tekrar dalabilir ve geceleri sürekli kalkmak zorunda kalmazsınız.
  • Bebeğinizin uyuması için onu kucağınızda veya ayağınızda sallamanıza gerek kalmaz.
  • Yavrunuzu uyutmak için harcayacağınız zaman ve enerji daha az olur.
Yalnız uyumanın bebekler için faydaları;
  • Kendi kendine uyuyan bebek, bireyselliğini daha kolay kazanır.
  • Bebeğin kendine olan güveni artar ve buna bağlı olarak merak duygusu da gelişir.
  • Bebeğin ileride kendine yetebilen ve cesaretli bir birey olmasına zemin hazırlar.
  • Tek başına uyuyabilen bebek, anne-babasının yanında yatmak için ısrarcı olmaz.

Bebeğiniz Nasıl Tek Başına Uyur?

Bebeğin Kendi Kendine Uyuması için İzlenebilecek Yöntemler

İlk zamanlar yaka iğnesi gibi koynunuzda ve ışık hızıyla uykuya dalan bebeğiniz, büyüdükçe farklı tarzlar denemeye başlayacaktır. Kimi bebek sallanarak uyutulmayı, kimi bebek anne-babasının yanında uyumayı, kimi bebekse yatağında uyurken yanında kalmanızı ister.

Ancak eninde sonunda yavrunuzun tek başına uyumayı öğrenmesi gerekecektir. Bireysel gelişimi açısından bu öğrenme ne kadar erken gerçekleşirse iki taraf için de o kadar faydalı olur. Peki bebekler nasıl kendi kendine uyur?

Bu aşamada deneyebileceğiniz bazı yöntemler var;

  1. Öncelikle bebeğinizle bir uyku ritüeli oluşturabilirsiniz. Miniğinizin uyuma vaktinin geldiğini kavrayabilmesi ve uykuya geçişini kolaylaştırması açısından faydalı olacak olan bu ritüel; ılık bir suyla el-yüz yıkama, pijamaları giyme, ışıkları kapatıp belki bir gece lambası açma, biberonla veya emzirerek beslenme, sevdiği bir oyuncağı uyku arkadaşı edinme gibi eylemleri içerebilir.
  2. Her gece aynı şeyleri aynı sırayla yaptığınızda yavrunuz bu düzene daha çabuk alışacaktır ve uyuması gerektiğini anlayacaktır.
  3. Bebeğinizi yatağına yatırdığınızda ağlıyor ve uyumuyorsa; hemen kucağınıza almak yerine bir süre ağlamasına izin vermeniz yararlı olabilir. 3-5 dakikalık bir ağlamanın ardından kucağınıza almadan sırtını sıvazlayabilir ağlamayı kestiğinde durabilirsiniz. Tekrar ağladığında tekrar aynı hareketi yapıp hiç konuşmadan ve kucağa almadan devam etmelisiniz. Sakinleşen bebeğiniz yavaş yavaş uykuya dalacaktır. Ağlama süresi uzarsa kucağınıza alarak sallamadan sadece sırtını pışpışlayarak tekrar yatırabilirsiniz.
  4. Tek uyumaya alışması için bebeğinizin odasında kısık sesli rahatlatıcı müzikler açabilirsiniz.
  5. Yatağına bıraktığınızda mayışmış ve gevşemiş olmasını sağlamak için bebeğinize, yatmadan önce sıcak bir suyla banyo yaptırabilirsiniz.
  6. Gece uyanan bebeğinizle çok fazla iletişime geçmemeye ve konuşmamaya dikkat etmeniz uykusunun dağılmaması bakımından önemlidir. Böylece kendi kendine tekrar uykusuna dalabilir.
  7. Yatır-kaldır yöntemi adı verilen bir teknikle yattığı yerden kendi kendine kalkan bebeğinizi tekrar yatırıp, tekrar kalkınca da tekrar yatırarak bir döngü oluşturabilir ve bebeğinizin pes edip uyumasını sağlayabilirsiniz.

https://www.bebek.com/bebeginiz-geceleri-sik-sik-aglayarak-uyaniyor-mu/

Bebeğinizin Kendi Başına Uyumasına Engel Olan Şeyler Nelerdir?

Bebekler özellikle gece uykularına dalma konusunda, gündüz vakti uyudukları kısa şekerlemelere kıyasla daha çok zorlanırlar. Bu durumun asıl oluşma sebebi, minik yavrunuzun gece uyuduğunda gündüze göre çok daha uzun bir süre sizden ayrı ve uzak kalacağını hissetmesidir.

Bundan dolayı da, hem geceleri uyku zamanı gelince direnç gösterirler hem de yalnız başlarına uyumak istemezler.

Çocuklarını tek başına uyumaya alıştırmak isteyen ailelerin bu konuda dikkat etmeleri gereken bazı noktalar vardır. ‘Bebeğin kendi kendine uyuması nasıl sağlanır?’ diyorsanız, öncelikle buna engel oluşturan durumları ortadan kaldırmalısınız.

  • Çocuğunuzun yatağının çevresinde onun dikkatini çekecek ve uykusunu kaçıracak nesneler varsa, bu alıştırma döneminde onları bebeğinizin yatağından uzaklaştırmalısınız.
  • Odasında yalnız başına ve karanlıkta kalmaktan korkan yavrunuzun odasını, loş bir gece lambası ile aydınlatmanız, tek başına uyuyabilmesini sağlamak amacıyla oldukça faydalı olacaktır.
  • Çevresinde bulunan, ona oyun oynamayı çağrıştıran eşyaları kaldırmalı ve uyku vakti ile oyun vaktinin ayrımını hissetmesini sağlamalısınız.

Sallamadan Bebek Nasıl Uyutulur?

Miniğinizin ilk aylarından kalan alışkanlıklar, bebeğiniz büyüdükçe size sorun oluşturmaya başlayabilir. Henüz 3-4 kiloyken kucakta veya ayakta sallayarak uyuttuğunuz bebeğinizi, ‘bebeğim kendi kendine uyumaya nasıl alıştırılır?’ dediğiniz bir dönemde sallamadan uyutmak oldukça zor olabilir.

Çünkü bu ritüele alışmış olan bebek, uykuya dalması için yatağına bırakıldığında huysuzlanacak ve sallanmak isteyecektir. Ancak gittikçe artan kilosuyla yavrunuzu sallamak sizi fazlasıyla yıpratacaktır. Peki ‘sallamadan bebek nasıl uyutulur?’

Alıştığı şeyden vazgeçmek istemeyen bebeğinizle inatlaşmayarak işe başlamak, en doğrusu olacaktır.

Bebeğinizin sallama eyleminden birden vazgeçip tek başına uyumasını bekleyemezsiniz. Bu sebeple, yalnız uyuyabilmesini ve sallamamayı arzu ediyorsanız, bunu yavaş yavaş azaltmalısınız.

Ayağınızda sallamak yerine yatağına veya beşiğine yatırarak beşiğini hafifçe sallayabilirsiniz. Huysuzlandığında yanında olduğunuzu hissettirerek yattığı yerde sırtını okşamak, hafif hafif sallamak yararlı olacaktır.

Sakin bir uyku müziği, annesinin sesinden bir ninni veya sevdiği bir oyuncağı uyku arkadaşı olarak kullanarak bu süreci kolaylaştırmanız da mümkün.

Bebeğiniz için en güzel uyku arkadaşı aşağıdaki bağlantıda saklı. Hemen tıklayın!

https://www.e-bebek.com/bebek-pelus-oyuncak-c4174/

Bebek kendi kendine nasıl uyur?’ diyen ebeveynler için birçok farklı cevap verilebilir. Her bebek farklı bir kişiliktir ve her bebeğin alışma süreci de, alışkanlıkları da farklılık gösterecektir.

Anne-baba olarak kararlılığınızı ve sakinliğinizi koruduğunuz müddetçe bebeğinizin başarıya ulaştığını sonunda göreceksiniz.

Post navigation

  • annem çok yorulduğu için kız kardeşimle ben ilgileniyorum ve sınava hazılanmamı biraz zorlaştırıyordu kardeşim ama bu harika efsane muazzam sayfa sayesinde eskiye bakarak daha çok zamanım oluyor çok teşekkür ederim harikasınız ♥️

    • Benm bebegımde 8aylık ayakda sallayarak uyuyor hala ılk aylarda alısmısdı sımdı kendı basına uyutamıyorum agırlastı bırazda uykuya dalınca ayahımdan ındıryorum hemen uyanıyor neyapmalıyım acaba? 😒

  • Bebeğim 9 aylık , gündüz uykusu her zaman düzenli değil . Kolik bir bebekti ve memede uyumaya alıştı maalesef. Şuan gece emmeden uyumuyor ve kesemiyorum bunu. Eşimde sürekli gece oyun başındq olduğu için ilgilenmiyor. Zorlanıyorum . Kendi kendine asla uyutamıyorum. Boyun fıtığım oluştu omuz başlarım öne düştü . Sabırsız biri oldum çocuğuma sesimi yükseltebiliyorum. Çıldırmak üzereyim. Ne yapabilirim ?

    • Merhabalar Dilan Hanım,

      Bebeğiniz için uyku rutinleri oluşturabilirsiniz. Uyku rutinleri, bebeğinize uyku saatini hatırlatması için faydalı olacaktır. Uyumadan önce oyun oynaması, beslenmesi ve bezinin değişmesi ardından da uyku nesnesi ile vakit geçirmesi uykuya geçişini kolaylaştırabilir. Uyku saati geldiğinde odayı loş hale getirebilir; bebeğinize pijamalarını giydirebilirsiniz. Bu rutinler sayesinde, bebeğiniz uyku saatinin geldiğini anlamaya başlar. Onu yatağına yatırdıktan sonra yanında durabilirsiniz; uyku nesnesi bu durumlarda kurtarıcı olabiliyor. 🙂 İlk başlarda zorlayıcı bir süreç olsa da rutinlerde kararlı duruşunuz bebeğinizi yavaş yavaş kendi başına uyumaya sevk edecektir.

      Sağlıklı günler diliyoruz.

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Sincap Sağlam Diş ile Bebeklerde Diş Bakımı

Bebekler İçin Eğlenceli Tabak: Civciv Yumurta