Minik bir bebeğin küçük, yumuşak, pembe renkli ayakları son derece sevimlidir. Minik ayaklar altıncı aydan sonra bebeğin doğal oyuncağı olur. Ayağını ağzına sokmaya çalışır, ayaklarını birbirine vurur… Ayaklarımız aslında en önemli organlarımız çünkü yürümemizi sağlarlar. Bedenimizin ağır yükünü ayaklarımız taşır. Bu yüzden ayak sağlığı bebeklikten itibaren önemle üzerinde durulması gereken bir konu. Bebeğinizin yumuk yumuk ayaklarının sağlıklı olup olmadığına dair sorular zihninizi meşgul edebilir.
Bebek Ayak Şekli Ne Zaman Belli Olur?
Yeni doğmuş bir bebeğin klasik tombul ayak tabanları, ilk deneyimini yaşayan anne babalar için soru işareti oluşturabilir. Ancak doğuştan gelen şekil bozuklukları binde bir oranında yani çok ender olarak görülür. Yeni doğan bebeklerin ayaklarında üç tür şekil bozukluğu görülebiliyor; kıvrık, bükük, çevrik, eğik, burkuk ayak, Geriye kıvrık (açık ayak) ayak ve düztabanlık. Bebek, geriye kıvrık ya da çevrik ayaklıysa bu doğar doğmaz anlaşılıyor. Düztabanlık ise ancak 2-3 yaşlarında belli oluyor.
Küçük bebekler ayaklarının yürümeye yaradığını keşfetmeden önce, onları duygularını ifade etmek için kullanır. Tıpkı elleri gibi ayakları da etrafı anlamaya çalışmada en büyük yardımcılarıdır.
Yürümeye Başladığını Nasıl Anlarız?
İlk yaşına doğru kasları güçlenen bebeğiniz artık yürümeye hazırlanır. Yürüme dönemi bebekten bebeğe farklılık gösterse de ilk hareketler aynıdır. Bir yerlere tutunup ayağa kalkan, bir kaç adım atan bebeğin yüzündeki endişe ve korku tüm bebeklerde ortaktır. Bir süre sonra çalışmaları hızlandırıp peş peşe adımlar atar.
Bebek Ayakkabısı Nasıl Seçilir?
- Bebeğin bu yürüme çabaları devam ederken aile bireyleri ayakkabı seçme telaşına düşerler. Onun bu ilk adımlarında ayağını rahat ettirecek bir ayakkabıya ihtiyacı vardır. Ayakkabı almak için mutlaka ilk adımı beklemek gerekmez ancak erken ayakkabı giydirmek de çok sağlıklı değildir. Sağa, sola tutunup kalkmaya çabaladığı zaman, yumuşak ve bileğini iyice kavrayan yüksek bilekli bir ayakkabı alınmalıdır. Bileğinin sağlam bir destek aldığını hisseden bebek adımlarını daha rahat atar. Seçilen ayakkabı bebeğin hareketlerini kısıtlamamalı ve bazı kriterler göz önüne alınarak ayakkabı alınmalıdır.
Ayakkabının bilek kısmı ne kadar yüksek olursa, emniyeti ve ayağından çıkmaması garantiye alınmış olur. - Topuk alçak olmalı, bebeğin ayağına tam oturmasına dikkat edilmelidir.
- Ayakkabının derisi yumuşak olmalı, şekli ayak ve parmakların şekline uyum sağlamalıdır.
- Parmakların uç kısmıyla ayakkabının ön kısmı arasında yaklaşık 1 santim boşluk olmalı ancak ayakkabı geniş olmamalıdır.
- Ayağın ayakkabı içinde öne arkaya hareketine izin vermemeli ve ayak bağlanmış bir ayakkabıdan çıkmamalıdır.
- Ayak anotomisine uygun olmayan ayakkabılar çeşitli ayak deformasyonuna yol açabilir.Bebeğinize gün içerisinde yüzde yüz pamuklu ya da yün çoraplar giydirebilirsiniz. Gün boyu ayakkabı içinde kalan ayakları terler ve havasız kalabilir. Ayakları nemlenerek alerji ve kızarıklık oluşmasına neden olabilir, hatta tırnaklar yumuşayacağından tırnak problemleri doğabilir. Fazla yürümemesi kaydıyla, otururken ya da mama yerken çorap giydirip onun minik ayaklarını rahatlatabilirsiniz. Gün boyu çorapla dolaşmasına izin verilmemelidir. Bebeğiniz büyüdükçe bağımsız olmak, kendi giyip çıkartacağı ayakkabılar almanızı ister. Fakat bu tür bağcıksız ayakkabılar ayağının dönmesine ve omurga problemlerine neden olabilir. Bebek yürümeyi başardığında kasları iyice gelişir, bileğine engeller koymanıza gerek kalmaz. Rahat, yüksek olmayan, burnu rahat bir ayakkabı alınabilir. Yüksek, bilek kısmı dize kadar uzayan ayakkabılar kesinlikle tavsiye edilmez.
Küçük bebeklerin ayaklarında genellikle düztaban görünümü vardır. Ancak bebeklik dönemindeki düztabanlık, ayağın iç yanındaki yağ dokusunun o dönemde fazla olmasından kaynaklanır ve yanıltıcı bir görünümdür. Yüzde 70-80’inin ayakları normale döner. Üç yaş civarında da bu görünüm kaybolur. Eğer doktor tarafından gerekli görülürse eklentili ayakkabı kullanılabilir. Sadece ortopedistin gerekli gördüğü çocuklar ortopedik ayakkabı giyebilir. Bebeklerin ayaklarının hızla büyümesi nedeniyle ayakkabısının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir:
1-1.5 yaş arasında 2 ayda bir
1.5-2.5 yaş arasında 3 ayda bir
2.5-4 yaş arası 4 ayda bir
4-6 yaş arası 6 ayda bir
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 👶[/box]