Bir çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde, minik bir bebeği büyütürken nelerle karşılaşabileceğinizi az çok tahmin edebiliyordunuz.
Deneyimleyeceğiniz Şeylerin Listesi
Emzirme, alt değiştirme, uyutma, ardından ek gıdalar, oyunlar, yürüme, konuşma diye uzar gider. Ancak bazı anlar vardır ki, bebeğinizin yaptığı bir hareket, bir işaret sizi merak içerisinde bırakır. Bir de bebeğiniz henüz derdini anlatabilecek kadar konuşmuyorsa, bu hareketlerin ne anlama geldiğini çözebilmek için çabalar durursunuz.
Belki yavrunuzdaki bir rahatsızlığın veya bir sıkıntının habercisi olabilir düşüncesi ile meleğinizin bu davranışları, sizin için çok önemli bir hale gelir.
Ağlama ve işaret etme gibi hareketler, bebekli bir ailenin alışık olduğu şeylerdir; ancak bebeğinizin ağzının köpürmesi, tükürük püskürtmesi, ağzını sakız çiğniyormuş gibi yapması, sürekli salya akıtması gibi yaptığı davranışların ciddi bir şeye işaret edebileceği hissi de bırakmaz peşinizi.
Aslında büyük telaşlara kapılmaya gerek yok. Çünkü bebeğinizde bu tarz belirtiler gözlemliyorsanız, miniğiniz diş çıkarıyor olabilir.
‘Bebeğim sakız çiğner gibi yapıyor’ veya ‘2 aylık bebeğin salyası neden akar?’ diyorsanız, bu yazımız sizin için faydalı olacaktır.
Bebeğinizin Ağzıyla Yaptığı Bazı Hareketler
Bunun sonucunda bebeğinizin ağzında tükürük birikmeye ve akmaya başlar. Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde bu salgılanma artış göstereceği için bu tarz belirtiler diş çıkarma zamanlarında daha sık görülmeye başlayacaktır. Ancak salya ve tükürüğün, diş çıkarma dışında başka durumların da belirtisi olma ihtimali her zaman vardır.
- Sakız Çiğneme Hareketi
Bazı bebeklerin, sanki ağızlarının içerisinde bir şey çiğniyormuş gibi hareketlerde bulunduğu zaman zaman gözlemlenmektedir. Ebeveynlerin bebeklerinde görmeye alışık olmadığı bu davranış, merak uyandırmaktadır.
Peki bebekler neden sakız çiğner gibi yapar?
Aslında bebeğinizde sakız çiğnemeye benzer bir hareket fark ettiyseniz, bunun belli bir sebebi olmayabilir. Minik yavrunuzun vücut gelişiminin normal seyrinde ilerlediğinin bir göstergesi olarak kabul edilen bu hareketler, bebekteki salgı artışı sonucu sıvının ağızda toplanmasından dolayı meydana gelir.
Aynı zamanda miniğiniz acıktığı veya emmek istediği için de bu hareketi yapıyor olabilir.
- Salya Akması
Bebeklerde salya, en sık karşılaşılan olaydır. Bu salgının, bazen ağızdan hafif bir sıvı akışı olarak, bazen de yavrunuzun kıyafetini ıslatacak kadar yoğun bir şekilde aktığını görebilirsiniz.
Salyanın miktarına ve oluştuğu zaman aralığına göre yorum yapabilmek de mümkündür.
Ancak miniğiniz henüz 2 aylıksa veya ‘3 aylık bebek salyası neden akar?’ diye sorguluyorsanız, diş çıkartmak için henüz erken olduğunu düşünürsünüz. 2-3 aylık bebeklerde bu durum, bebeklerin doğasından kaynaklı olabileceği gibi, diş etlerinin altında büyümeye çalışan dişlerin de neden olduğu bir durum olabilmektedir.
Erken dönemde salya oluşması, aynı zamanda reflü gibi mide rahatsızlıklarının ve bağırsak sorunlarının habercisi olabilir. Fakat endişeye kapılmamak gerekir. Bebeğinizin gelişiminde karşılaşabileceğiniz olağan bir davranıştır.
Sadece salyanın miktarında artış olması veya rahatsız edici boyutta fazla olması durumunda bir çocuk doktoruna danışmakta fayda olacaktır.
- Ağız Köpürmesi
Küçük bebeklerde ağız köpürmesi sıklıkla görülen bir diğer durumdur. Ağız köpürmesi, salyadan farklı olarak salgı şeklinde akmaktan ziyade ağız çevresinde ve dudaklarda köpüklü tükürük birikmesi şeklinde görülür. Sebepleri arasında reflü, diş çıkarma, fazla tükürük salgısı veya pamukçuk sayılabilir.
Genelde, bebeklerde mide kasları tam gelişmediğinden sütün geri gelmesi ile ortaya çıkabilir ve reflü tanısı konabilir. Doktorunuzun vereceği tavsiyelerle ve ilaç takviyeleri ile tedavi uygulanabilmektedir.
- Ağzından Baloncuk Çıkarma
Bebeklerin en çok eğlendikleri hareket, bebeğin ağzından baloncuk çıkarması olsa gerek. Tükürük bezlerinin aktifleşmesi ile ağzında biriken salyanın farkına varan bebek, bunu bir eğlenceye çevirebilir.
Dudak hareketleri ile salgısından baloncuk yapan ve oyun haline getiren minikler, maalesef ailelerini endişeye düşürebilir. Baloncuk çıkarma da aynı salya akması, çiğneme hareketi ve köpürme gibi sindirim sistemi gelişiminin bir parçası olabilir.
- Tükürük Çıkarma-Püskürtme Hareketi
Miniğinizin tükürük bezleri aktifleşince bebeğiniz, ağzında biriken alışık olmadığı bu sıvıyı dışarıya atma ihtiyacı hissedebilir. Bu nedenle bebeklerde tükürük püskürtme, karşılaşılabilecek olağan bir davranıştır.
Bebeklerde Salya Akmasının Nedenleri
Salyasız bebek olmaz, peki ama bebeklerin salyası neden olur?
Bebeklerde tükürük çıkarma nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlayan bebeklerde, tükürük bezleri çalışmaya başlar ve salgı üretir. Üretilen bu salgının yoğunluk miktarına göre bebeklerde salya akması görülür.
- Yutma refleksi henüz gelişmemiş miniklerin, yoğun salgıyı yutması mümkün olamayacağı için salya akması görülebilir.
- Midede asit birikiminden kaynaklı olarak bebeklerin ağzında salya toplanabilir.
- Ülser veya reflü başlangıcında salya görülebilir.
- Bağırsak paraziti olan bebeklerde, salya daha fazla görülebilir.
- Bir bebekte ağız içi enfeksiyonu varsa, tükürük üretimi artış gösterebilir.
- Bazı hastalıklar anında, bebeğinizin bağışıklık sistemi devreye girip bir savunma şekli olarak daha fazla salgı üretebilir.
- Özellikle 5-6 aylık bebeklerde diş çıkarırken tükürük üretiminin arttığı görülmektedir.
- Kolik bebeklerde mide asidini nötrleyebilmek için, bebeğiniz daha fazla tükürük üretebilir.
Salya Akıtan ve Ağzı Köpüren Bebekler için Dikkat Etmeniz Gerekenler!
- Mümkün olduğu kadar miniğinizin ağzını ve ağız çevresini temiz tutmaya çalışın. Bu dönemdeki yoğun salgılar, bebeğinizin ağız çevresini tahriş edebilir ve kızarıklık, isilik oluşumuna yol açabilir.
- Bebeğinizin ağzının içini temizlemek için, temiz bir ıslak bez kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizin salya miktarını muhakkak gözlemleyin. Aşırıya kaçan bir durum fark ettiğinizde, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.
- Bu dönemde emzik kullanımını azaltmayı veya bırakmayı deneyin. Emzik bebeğinizin ağız salgısını arttıracaktır.
- Yutkunma refleksini geliştirebilmek için, bebeğinizin ağız çevresine ve dudaklarına uygulayabileceğiniz bir masaj varsa doktorunuzdan öğrenin.
Genel olarak bakıldığında; bebeklerde salya, tükürük, köpürme, baloncuk gibi hareketler normal davranışlardır veya diş çıkarma evresinin belirtileridir. Bebeğiniz henüz diş çıkartacak kadar büyümediyse, bu davranışları bebeklerin gelişiminin bir parçası olarak kabul edebilirsiniz.
Bu nedenle, endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Ancak normalin dışında belirtiler seziyorsanız, bir çocuk doktoruna danışabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Merhabalar iyi çalışmalar diliyorum bizim 2 aylık kız bebeğimiz var bebek bazen tıkanıyor ve bizi korkutuyor emzirirken olmuyor normal olarak kucağımızda sanki tükürük yutamiyor hemen hemen her iki üç defa oluyor burnu tıkalı değil neden olabilir yada nasıl bir yol izlememiz gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Benim bebeğimde BÖyle, şuan 2,5 aylık genellikle uykuda oluyor solunum gidiyor tıkanıyor hemen ters çevirip sırtına vuruyoruz düzeliyor resmen başında nöbet tutuyoruz Ağzında sürekli bir tükürük birikmesi balonlu tükürük var , birçok doktora gittik hepsinin ortak dediği reflüyü bağlı olduğu , ve bebek büyükçe geçeceği , sizin bebeğinizde de böyle bir durum olabilir
Benim bebeğim 32 haftalık doğdu bir ay geçti bizim bebekte tıkanma oldu geceleri ve ben çok korkttum sonra uykusunu takip ettim ve sonucunu neden olduğunu öğrenmeye çalıştım ve yutkunmayi bilmediği için yaptığını öğrenmiş oldum şuan çok şükür artık olmuyor inşallah sizinde düzelir
Merhaba benim bebeğim de aynı sizin anlattığınız gibi oluyor su an iki aylık. İlaç kullanıyoruz ama geçmiyor acaba sizin hala devam ediyor mu yoksa büyüdükçe azalıyor mu. Bilgi verirseniz çok sevinirim
Bebeğimiz normalden çok uzun sorun olurmu 5 aylık 73 cm kız bebek internetten baktık 12 aylık bir bebek 75 cm normal yazıyo bizimki nerdeyse okadar bilen biri varsa açıklaya bilirmi bu olay sorun yaratırmı