biberon

Bebeğinizi Biberon ile Beslerken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Bebeğinizi Biberon İle Beslerken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Minik bebeğinizin günlük bakım rutini içerisindeki en önemli adımı oluşturan bebek beslenmesi, anneler için keyif verici olmakla birlikte minikleri ile iletişim halinde oldukları ve sıcak bir bağ kurdukları özel anları oluşturur.

Ancak bazı durumlarda, beslenme zamanları zorlayıcı olabilmektedir. Özellikle bebeğini çeşitli nedenlerden dolayı emzirme imkânı olmayan, bebeğini mama ile beslemek durumunda olan veya doğum izni bitiminde işe dönmek zorunda kalan annelerin minik yavrularının karnını doyurabilmeleri, biberon ile mümkün olmaktadır.

Her ne kadar biberonun emziği, bebeğe annesinin meme ucunu anımsatsa da bebeğinizin göğsünüzden emmesi ile biberondan emmesi aynı şeyler değildir.

Miniğiniz acıktığında sıkıntı yaşamamak ve onu rahatça besleyebilmek için biberonla beslerken dikkat edilmesi gerekenler unutulmamalı ve bu konuda özenli davranılmalıdır. Aksi halde, istenmeyen durumlarla veya sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir.

Peki, biberon kullanımında nelere dikkat edilmeli ve bebekler biberonla nasıl beslenmelidir?

Bebeğimi Doyururken Biberon Kullanmalı mıyım?

Bebeklerde biberon kullanımı, kimi zaman bir tercih kimi zamansa bir zorunluluktur. Bazı anneler yavrularını emzirdiği için, sadece bebeklerine su verirken biberon kullanmayı tercih ederken, bazı annelerse bebeklerini mama ile beslemek durumunda kaldığı için ilk günlerden itibaren biberon kullanmaya başlar.

Çevrenizden ‘Aman biberona alıştırma!’, ‘Biberon bebeğe zararlı!’ gibi uyarıları duyuyor olabilirsiniz. Ancak doğru şekilde kullanımla, biberonlar sizin için hayat kurtarıcı bir araç haline dönüşebilir.

Biberona ihtiyaç duyup duymadığınızı belirleyebilecek birkaç durumu inceleyecek olursak;

  • Sağlık sorunlarından veya özel sebeplerden kaynaklı bebeğinizi emziremiyorsanız, yavrunuza biberon ile mama vermeniz gerekecektir.
  • Çalışan bir anne iseniz; bebeğinizin yanında olamadığınız zamanlarda, miniğinizin önceden sağıp bıraktığınız anne sütünü içebilmesi için biberona ihtiyaç duyarsınız.
  • Biberon kullanarak, yavrunuzu beslerken yakınlarınızdan yardım alma fırsatı bulabilirsiniz.
  • Su, anne sütü veya mama; biberonun içerisinde hangisi bulunursa bulunsun, bebeklerde biberon kullanırken temizliğe ve sterilizasyona mutlaka dikkat etmelisiniz.

Biberon Kullanımının Avantajları

Minikler, ilk aylarda hızlı bir gelişim göstererek günbegün büyürler. Bazı bebekler yaşıtlarından daha minik olabilir, bazıları da daha büyük görünebilir.

Ebeveynler çocuklarının günlük aldığı süt miktarı ile büyüme hızını ölçebilir ve kontrol edebilir. Bu nedenle, biberonlar yavrunuzun gün içinde ne kadar süt veya mama içtiğini anlamanıza yardımcı olur.

Üstelik, emzirmek için uygun bir ortam bulamadığınızda bu sayede yavrunuzu kolaylıkla doyurabilirsiniz. Biberonların bir diğer avantajı da yavrunuzdan uzak olduğunuzda, babası veya bir yakınınızın bebeğinizi besleyebilecek olmasıdır.

Hepsinden önemli olan ise, doğru besleme tekniğinin uygulanmasıdır.

biberon (2)

Bebeğinizi Biberon ile Besleme Teknikleri

Bebeğinizin biberondaki sütü veya mamayı daha rahat içebilmesi için biberon ile besleme tekniklerini öğrenmeniz yararınıza olacaktır.

Minikler için en rahat ve ideal beslenme pozisyonunu bulamadığınız takdirde, yavrunuz sıvıyla beraber hava kabarcıkları yutabilir ve bu durum bebeğinizde gaz problemlerine yol açabilir.

Ayrıca biberondan yüklü miktarda gelen sıvı, doğru tutma şekli uygulanmadığı zaman bebeğinizin boğulma tehlikesi yaşamasına neden olabilir. Bu sebeple, biberonu kullanma şekliniz oldukça önemlidir.

  • Öncelikle bebek için uygun biberonun seçildiğinden emin olunmalıdır. Emziğin ve delik genişliğinin bebeğin ağzına uygun olması gerekir.
  • Biberonun içerisine konulan sütün veya mamanın sıcaklığı muhakkak kontrol edilmelidir. (Bileğin iç kısmına birkaç damla süt damlatarak sıcaklığı kontrol edilebilir. Ilık olması yeterlidir, süt bileğinizi yakmamalıdır.)
  • Bebeğiniz kucağınızda hafif dik oturur pozisyonda ve başı yukarıda olacak şekilde durmalıdır. Böylelikle sıvıyı daha kolay yutabilir.
  • Biberon bebeğe yavaşça verilmeli, sıvının birden akarak boğazına dolması engellenmelidir.
  • Biberon, emzik kısmı sıvıyla dolu kalacak şekilde ve yere paralel olarak tutulmalıdır.
  • Minik yavrunuz biberonunu emerken duruyor ve derin nefes alıyorsa, emmeye ara verilmeli ve bebeğin dinlenmesi için vakit ayrılmalıdır.
  • Bebeğiniz her zaman biberona yakın bir şekilde tutulmalıdır. Bu tutuş, emmesini kolaylaştıracaktır.
  • Bebek beslenirken onunla göz kontağı kurulmalı ve bebeğin tepkileri gözlemlenmelidir.

Bu basamakları uyguladığınızda, bebeğinizin hem daha rahat emdiğini hem de süt akışını kontrol edebildiğini göreceksiniz. Bu sayede, yavrunuz gereğinden fazla mama tüketmemiş ve yeteri kadar doymuş olacaktır.

Aşağıdaki videomuz da dikkatinizi çekebilir:

YouTube video

 

Biberon Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biberon kullanımında, yavrunuzu besleme şekliniz kadar kullandığınız biberonun temizliği ve steril olması da önem taşımaktadır.

  • Yeni alınan biberonları ve emzik, kapak gibi parçaları ilk kullanımdan önce muhakkak kaynatın veya biberonlar için üretilmiş bir sterilizasyon makinesi yardımıyla sterilize edin.
  • Her kullanımdan sonra biberonun içini bir fırça ile fırçalayarak mama artıklarını uzaklaştırın, ardından sıcak su ve sabun ile yıkayıp iyice durulayın.
  • Durulanan parçaları ters çevirerek sularının iyice süzülmesini sağlayın.
  • Biberonların temizliğinde deterjan kullanmamaya özen gösterin. Tuz ile ovarak durulamayı tercih edebilirsiniz.
  • Mikropları uzaklaştırmak için sadece sıcak su ile yıkamak yeterli değildir. Yıkanan biberonları sterilize etmeyi unutmayın. Bunun için bir sterilizasyon makineniz yoksa, sterilizasyon sıvısı kullanarak veya yaklaşık yarım saat kaynatarak sterilize edebilirsiniz.
  • Sterilize edilmiş biberonları kullanacağınız zamandan önce sterilizasyon makinesinden çıkarmayın.
  • Özellikle sık kullandığınız parçaları ve biberonları 3 ayda bir yenisi ile değiştirmeye çalışın. Eskiyen, çizilen, parçalanan kısımlarda besin artıkları kalabilir ve bakteri üremesine yol açabilir.
  • Biberonları bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz; ancak makinede yıkamak steril olmasını sağlamaz, tekrardan sterilize etmeniz gerekecektir, bunu unutmayın!

Temiz ve steril olmayan bir biberon kullanmak, bebeğinizde sindirim ve bağırsak sorunları oluşmasına neden olabileceğinden bu konuya özen gösterilmelidir.

biberona alışma

Biberona Alıştırma Süreci Nasıl Olmalıdır?

Bazı bebekler biberonu verir vermez kabul edip emerken, bazı bebeklerin ise alışması biraz zaman alabilir. Bu nedenle ebeveynlerin, bebeklerinin bu geçişe alışma sürecinde uygulayabilecekleri birtakım basit adımlar, bu süreci daha hızlı atlatmalarına fayda sağlayacaktır.

  • İlk defa biberon kullanılacaksa, bebeği biberona alıştırma sürecine her gün devamlı olarak belli bir öğünde biberon vererek başlanabilir. Bu durumu tekrarlamak, bebeğinizin alışmasına yardımcı olacaktır.
  • Başlangıç için emziğin ucuna anne sütü veya mama damlatılarak biberonu vermek denenebilir. Yavrunuz emziği daha kolay kavrayacaktır.
  • Bebeğiniz biberonu almayı reddediyorsa, ısrarcı olunmamalıdır. Acıkması beklenerek tekrar denenebilir.
  • Bebeğinizin biberona alışması biberon seçiminize bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eğer minik yavrunuz biberonu kabul etmiyorsa, ona uygun başka bir emzik modeline sahip biberon deneyebilirsiniz.

Bebek Beslenmesinde Biberon Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Modeli, temizliği, kullanım şekli derken biberonların kullanımında dikkat edilecek birçok nokta daha vardır;

  • Bebekler biberon ile yalnız bırakılmamalı, mutlaka bir yetişkin aracılığıyla beslenmelidir.
  • Bebeğin biberon ağzındayken uyumamasına dikkat edilmelidir.
  • Beslenme aralarında gazının çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Biberondan emen bebeklerin hava kabarcığı yutması olasıdır.
  • Yavrunuz yatar pozisyondayken biberon ile beslememeye dikkat edin. Boğazına veya östaki borusundan kulağına mama kaçmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olabilirsiniz.
  • Biberonuna mama hazırlarken önceden kaynatılmış su kullanmaya ve mamanın çok sıcak olmamasına dikkat edin.
  • Bebeğin yaşına uygun büyüklükte biberon ve emzik başlığı kullanmaya özen gösterin.
  • Biberon ile beslenmede bebeğinizin içtiği sıvı miktarı önemlidir. Gün içerisinde içtiği süt veya mama miktarını not ederek aşırı beslenmenin önüne geçmelisiniz.
  • Miniğiniz doyduğunda kendiliğinden biberonunu bırakacaktır. Mamasını bitirmesi için ısrarcı olmayın, acıktığında tekrar deneyin.
  • Biberonun içerisinde uzun süre kalmış mamayı veya sütü tekrar yavrunuza vermeyin. Her öğün için taze mama hazırlayın ve önceden hazırlayıp uzun süre bekletmeyin.

Bebekleri biberonla beslerken dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir. Ancak hepsinden önemlisi, yavrunuzu beslerken onunla göz kontağı ve ten teması kurmayı sakın ihmal etmeyin.

Bebeğiniz süte ve mamaya muhtaç duyduğu kadar sizin sevgi ve ilginize de ihtiyaç duyacaktır ve beslenme anları bu açlığı gidermek için oldukça idealdir.

Biberonlara kolay ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayın.

https://www.e-bebek.com/biberon-c4025/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Oto Koltuğu Seçme Rehberi – 2

Keçi Sütü Anne Sütüne Yakın mıdır?