bebeginizi-uyutmak-icin-9-yontem

Bebeğinizi Uyutmak için 9 Yöntem

Uyku, minik yavruların büyüme ve gelişmesini etkileyen önemli bir faktördür. Çünkü büyüme ve gelişmeyi sağlayan hipofiz bezi iyi çok uyku esnasında çalışır. Bebeklerin sağlıklı bir gelişim göstermeleri için gün içerisinde yaklaşık 12-16 saat uykuya ihtiyaçları vardır.

Bazı bebeklerde uykuya dalmakta zorlanma, ağlama, sürekli uyanma gibi uyku problemlerine sık rastlanır. Bebekleri uyutmak için önce sorunun kaynağını bulmak ardından bebeğinize uygun yöntemler geliştirerek çözüme ulaşmak gerekir. Aksi takdirde ayakta ya da çarşafa koyup sallama, bebeği saatlerce arabayla gezdirme, gece boyunca emzirme gibi yöntemlere başvurmak zorunda kalabilirsiniz.

Öyleyse geçici yöntemlerle anı kurtarmak yerine onlara kendi başlarına uyumalarını sağlayacak kalıcı çözümler bulmalısınız.

  1. Ses yapmaktan çekinmeyin, biraz sesten zarar gelmez

Bebeklerde uyku düzeni için yapılan en büyük yanlış sessiz ortam oluşturmaktır. Bazı bebeklerin elektrik süpürgesi ya da fön makinesi sesi ile uyuduğunu duymuşsunuzdur. Çünkü bu sesleri anne karnındayken dışarıdan gelen seslerin uğultusuna benzetir ve kendini anne rahmindeki gibi huzurlu hisseder.

Ancak minik yavrunuz doğduktan sonra çok sessiz bir ortama alıştığı zaman en ufak seste, bir kapı gıcırtısında, ufak bir tıkırtıda uyanacaktır. Bu durum bebeğinizin uyku kalitesini bozar ve gün içerisinde yeteri kadar uyumasını engeller.

Siz işlerinizi yapmaya devam ederken bebeğinizin yatağında rahat bir uyku çekmesine izin verin. Bırakın onu uyuturken çamaşır makinesi çalışmaya devam etsin ya da siz eşinize normal tonda bir şey sormaktan çekinmeyin.

Elbette burada amaç çok gürültülü bir ortam yaratmak değil, ufak tefek seslerin uyku için engel olmadığını vurgulamaktır. Onlara küçük yaşlarda ne kazandırırsak ileriki yaşlarında da o alışkanlıkları devam ettireceklerini unutmamak gerekir.

  1. Rahatlatıcı müzik, ninni veya masallarla uyutmak

Daha ilk doğduğu andan itibaren anne sesine alışık olan bebekler, bu ses karşısında kendini güvende hisseder ve hemen rahatlama tavırları sergilerler. Öyleyse o şefkatli sesinizi güzel bebeğinizi uykuya hazırlama yöntemi olarak da kullanabilirsiniz. Her gün düzenli olarak ağır ritimde, rahatlatıcı ve güven veren sözleri olan ninniler söylemek onu rahatlatıp uyutacaktır.

Bebekleri uyutmak için ninni söylemenin yanı sıra masal okumak da etkili bir yöntemdir. Onlarla konuşur gibi masallar anlatabilirsiniz. Böylece sesinizi duyan bebek rahatlayacak, kendini güvende hissedecek ve uykuya daha rahat dalacaktır. Ninni ve masal harici rahatlatıcı müzik ritimlerini de dinletebilirsiniz. Bu müzikler genelde sakinleştirici tonda klasik müzik ya da enstrümantal müzik tarzında olabilir.

  1. Rahatlatıcı Yağların Etkisi

Bitkisel yağların rahatlama etkisini hepimiz duymuşuzdur. Öyleyse bebeklerde de bu yağları kullanarak önce rahatlamalarını, ardından uykuya daha kolay geçmelerini sağlayabiliriz. Çocuklar için en çok kullanılan uyumaya yardımcı yağ çeşitleri; lavanta, papatya, badem ve sandal ağacı yağlarıdır. Kullanmadan önce doktorunuza danışmalı ardından bebekte alerjik bir sorun yaratıp yaratmayacağını kontrol etmelisiniz. Yatağın ya da yastığının bir köşesine minik bir damla damlatmak rahatlatıcı etki yaratmak için yeterli olacaktır.

Bebekler için rahatlatıcı etkisi olan yağları dilerseniz bebeğinize masaj yapmak için de kullanabilirsiniz. Uyku saatine yakın yapılan bebek masajı bebeğin kan akışını hızlandırıp gevşemesine, dolayısıyla mışıl mışıl uyumasına yardımcı olur.

  1. Ilık duş ve masaj

Bebeğinizin pamuk vücudunu rahatlatmak için ılık duş etkili bir yöntem olabilir. Bebeklerde uyku mühim bir konudur ve öncesinde mutlaka biraz hazırlık gerektirir. Kimisi masal anlatır, kimi ninni söyler, kimi de rahatlatıcı müzik dinletir. Bazıları ise ılık bir duş ile bebeğini uykuya hazırlar. Rahatlayan miniğinizin daha da gevşemesini isterseniz yumuşak hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Masaj esnasında bebek yağları ya da serinletici kremlerden yardım alabilirsiniz. Kullandığınız ürünlerin bebeğe zarar vermeyecek içerikte olmasına da dikkat ettikten sonra deliksiz bir uyku hazırlığını tamamlamış olursunuz.

  1. Anne kucağı yöntemi
    anne-kucagi-yontemi

Bebeğiniz yeni doğmuşsa uyuturken kucağınızda ya da omzunuza yatırarak uyutabilirsiniz. Bu yöntemi annenin yanı sıra babalarda kullanabilir. Fakat anne kucağı denmesinin nedeni bebeklerin anne kokusuna alışkın olmasıdır. Bu nedenle huzurlu bir anne kucağı bebeğin rahatça uykuya dalmasına yardımcı olur.  Kucağa alma yöntemi çok fazla kullanıldığı takdirde yavrunuzun yatakta uyuma alışkanlığı kazanması zorlaşır. Bu sebeple hareketi çok sık tekrarlamak doğru değil, sadece uykuya hazırlık için kullanmanızı tavsiye ederiz.

Bazı bebekler uykuya dalmadan doldurması gereken bir ağlama kotası vardır. Özellikle uyku saati yaklaşınca uzun uzun ağlayan bebeklerin kucakta taşınması yorucudur. Bu nedenle kanguru adı verilen askılı anne kucağı ile bebeğinizi hem dışarıda hem de evde gezinirken kullanabilirsiniz. Böylece bebeğiniz uykuya dalmadan önce sakinleşirken siz bel ağrılarıyla mücadele etmek zorunda kalmazsınız.

  1. Yatağa alıştırarak uyutma

Bebek uyuturken en çok yapılan hatalardan biri de ayakta ya da çarşaf yardımı ile bebekleri sallama yöntemidir. Bu yöntemin hem bebek hem de anne için bazı sakıncaları vardır. Sürekli kucakta ya da çarşafta sallanan bebeğin hem omurga yapısı bozulur hem de ileride kendi başına uyuma alışkanlığı kazanması zorlaşır.  Üstelik sürekli bebek taşımak zorunda olmak anne adayını yorar ve sinirlerini bozar.

Minikleri saatlerce sallamak yerine kendi uyuyacakları alana alıştırmak daha faydalı bir yöntemdir. Henüz yeni doğmuş bebekler için anne yanı güvenli olsa bile bebeğinizi ilk aylardan sonra kendi beşiğine alıştırmalısınız. Rahat yastık ve yatak seçimi ile bebeğin uyku konforunu arttırmak yatağında uyuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur. Üstelik kendi yatağında huzurla uyuyan bebeklerin kendilerine olan güvenleri de artar.

  1. Uyku arkadaşı edindirmek

Çocuklarınız ilk doğdukları andan itibaren sizin onlara kazandırdığınız alışkanlıklarla büyürler. Yataklarında uyurken yanlarında onlara uykuyu hatırlatacak küçük uyku arkadaşı edindirebilirsiniz. Uyku arkadaşı, bebeğe yalnız olmadığı duygusunu vererek kendisini güvende hissetmesini sağlar.

Bebeğinize mümkünse yumuşak, sarılıp kucaklayabileceği, seveceği bir uyku arkadaşı seçmelisiniz. Üzerinde boynuna dolanabilecek, sivri, keskin ya da yutabileceği herhangi bir parça bulundurmamalı.  Seçtiğiniz nesneyi gördüğünde bebeğe uykuyu anımsatması ve kendisinin uyku arkadaşı olması için uyumaya hazırlık sürecinde ve uyku boyunca sürekli yanında olmasına özen göstermelisiniz.

  1. Eski bir yöntem olan kundak

Kundak yöntemi, eski zamanlardan beri kullanılır. Özellikle büyük büyük annelerimizin zamanlarında bebeklerde fiziki bozuklukları engellemek için kullanılmıştır. Şimdi ise günümüzde bu yöntem biraz uzak gelse de bebekleri uyutmak için etkili bir yöntem olarak kullanılır.

Henüz reflekslerini kontrol edemeyen minikler uyurken elini kolunu oynatma, sıçrama gibi hareketlerde bulunabilir. Bu hareketler bebeği uyandırır ve uykusunun bölünmesine yol açar. Bunu engellemek için çok sıkmayacak şekilde yenidoğan bebeklerde kundaklama yöntemi kullanılabilir.

  1. Uyku düzeni oluşturmakuyku-duzeni-olusturmak

Her insanın uykuya ihtiyacı vardır. Özellikle bebekler ve çocuklarda gelişim açısından uykunun önemi çok büyüktür. Bebeğinizin uyku ihtiyacını giderirken düzenli bir uyku saati oluşturmaya özen gösterin. Bebeklerde uyku aralıklarla gerçekleşen bir olaydır. Yeri gelir acıkırlar, yeri gelir huzursuz hissederler. Bu nedenle yavrunuzun ihtiyaçlarını giderip, gün içinde uyku düzenini oturtmak faydalı olacaktır.

Belli bir düzen kurmak için öncelikle yapmanız gereken şey miniğinizi geceleri aynı saatlerde uykuya hazırlamak, uyku öncesi hep aynı rutinleri gerçekleştirmektir. Böylece klasik koşullanan bebek rutini gerçekleşince direnmeden kendini uykuya hazırlar. Şekerlemeler olarak adlandırdığımız ufak kestirmeler de bebeklerde düzen kurmaya fayda sağlar.

Çocuklarınızın ağlamasına izin vermelisiniz. Yavrularınız uyku aralarında ağladıkları zaman kucağınıza almanız yerine eliniz ile onu desteklemeniz daha faydalı bir hareket olacaktır. Onların kendilerine güvenmelerine izin verin. Bebek kameraları kullanarak onları kontrol edebilirsiniz. Kontrolünüz sonucunda kötü bir durum yok ise biraz ağlamasına izin vererek kendi başına problemini çözmesini sağlayabilirsiniz.

Saatler harcamadan bebekleri uyutmak için unutmamanız gereken ilk kural sakin olmaktır. Siz ne kadar sakin olursanız bebeğiniz de o kadar sakin kalacaktır. Uyku saatlerini her gün aynı saatte tutmak, öncesinde hep aynı rutini yapmak ona yatağa yattığında uyuyacağının sinyalini verir. Böylece uyku alışkanlığı kazanmaya başlar.

Dilerseniz “Bebeklerde Uyku” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

“Uyku Arkadaşı” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

“Uyku Arkadaşı” https://www.bebek.com/uyku-arkadasi/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

6-9 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncak Önerileri

Bebeklerde Alerjik Rinit Sebepleri ve Tedavisi!

Bebekler İçin Birbirinden Sağlıklı 4 Çorba Tarifi!