bebeklerde gece beslenmesi

Bebeğinizin Gece Beslenmesi Ne Zamana Kadar Devam Etmelidir?

Bebeğiniz için en ideal besinin anne sütü olduğunu ve bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeniz gerektiğini zaten siz biliyorsunuz. 

İlk 6 ay anne sütü bebeğinizin tüm ihtiyacını karşılar. Yapılan araştırmalar sonucunda emzirmenin hem anneye hem bebeğe sayısız faydasının olduğu bulunmuştur.

Anne sütünün çok yararlı ve en iyi beslenme şekli olduğunu bilmesine karşın çoğu annenin aklına “sütüm yeterli mi?” “sütüm kaliteli mi?” “sütüm yetmediği için mi bebeğim geceleri uyanıyor?” gibi olumsuz düşüncelere kapılırlar.

Eğer anne sağlıklı besleniyor, alması gereken besin öğelerini dengeli bir şekilde alıyorsa yüksek ihtimal ile sütü bebeğine yeterlidir. 

Annelerin sütünün yetmediği için bebeklerinin geceleri uyandığını düşünmesi yanlış. Her bebeğin midesi yumruğu kadardır. Bu sebeple bebekler çok çabuk acıkırlar.

Bebekler özellikle ilk aylarda geceleri çok sık uyanıp emmek isterler, bazen emzirmek için bizim uyandırmamız gerekir.

Ancak belirli bir zaman geçtiğinde, bebek gece beslenmesine ihtiyaç duymaz. Peki gece beslenmesini kesmek için doğru zaman nedir?

Emzirme döneminde beslenme önerileri konulu makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

İlk bir hafta yenidoğan bebeğin mide kapasitesi bir çay bardağından bile küçüktür. Bebek her ağladığında, günde 8-12 kez emzirilmelidir. Bebek emdikçe süt üretimi artar.

İlk aylarda bebekler geceleri 3 saatte bir emerler.

Bebek uyanmasa bile anne uyandırır ve bebeğin beslenmesi sağlanır.

Süt yapımında rol oynayan prolaktin hormonu salınımı geceleri daha fazla olur. Bu sebeple gece emzirmesi çok önemlidir. 

bebeklerde gece beslenmesii

0-6 aylık bebek beslenmesi konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Gece Beslenmesi Ne Zaman Kesilmelidir?

Bebekler büyüdükçe mide kapasiteleri de büyür ve beslenme sıklıkları azalır.

İlk 6 ay anne sütü, çeşitli sebeplerden anne sütü alamıyorsa formül mama alan bebekler 6. ayında tamamlayıcı beslenmeye geçerler.

6 aylık bebek beslenmesi konulu makalemizi incelediğiniz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

 6 aylık bebek 11-12 saat açlığa dayanabilir. 

Formül mama ile beslenen bebeklerin gece beslenmesine ihtiyacı yoktur.

Bebeğinizin gelişimini takip eden doktora da danışarak gece beslenmelerini kesebilirsiniz. Ancak bebeğiniz gece beslenmelerine alışkın olduğu için birden kestiğinizde size direnç gösterebilir.

Eğer bebeğiniz gece beslenmesini kesmekte zorlanıyorsa birdenbire kesmemenizi onun yerine yavaş yavaş kesmenizi öneririm.

Anne sütü alan bebeklerde ise, 2 yaşına kadar annenin de isteği ile gece beslenmelerinin devam etmesini öneririz.

Çünkü;

Emzirme sizin de bildiğiniz üzere anne ve bebek arasında duygusal bağı oluşturur ve bebeğiniz emdikçe süt üretimi uyarılır ve sütünüz artar. Bu sebeple anne sütü alan bebeklerde gece beslenmesi önemlidir.

Bu sebeple doktorunuza da danışarak gece beslenmelerini 2 yaşına kadar sürdürebilirsiniz.

Gece beslenmesini sıklığını yavaş yavaş sıklığını azaltabilirsiniz.

Dikkat Dikkat!   Gece uyanmasın diye bebeğinizi uyumadan önce olması gerekenden daha fazla beslemek yanlış!
Bebeğinizin gün içerisinde alması gereken enerji, protein, vitamin ve minerallerden yeterli ve dengeli miktarlarda aldığından emin olun 
Sevgiler,
Diyetisyen Beyza Uyan

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Buhar Makinesi Ne İşe Yarar?

Emekleme Ne Zaman Başlar? Nasıl Öğretilir?