yenidogan-bebegin-ilk-gunleri

Bebeğinizin İlk Günleri

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bu yazımızda sizinle yenidoğan bebeğinizin bakımına dair ipuçları paylaşacağız. Onun ilk banyosu, bakımı, beslenmesi, giyimi ve daha birçok detayı bir araya getirdik:

Bebeğin göbek bağına nasıl bakım yapılmalıdır?

YouTube video

Göbek bağı anne karnında bebeğin anneden besin ve oksijen alışverişini sağlar. Bebek doğduğunda bu bağın uygun şartlarda belli bir uzaklıktan kesilmesi gerekir. Bebek eve geldiğinde ise göbek bağı uygun bir şekilde bağlanıp kesildikten sonra da belli bir süre bakımına devam edilmelidir. Göbek düşene dek günde 2 kez % 70’lik alkol ve steril gazlı bez ile pansuman yapılmalıdır. Pansuman için mersol veya batikon da kullanılabilir. Göbekten kötü bir koku gelmesi halinde veya kanama oluşması halinde doktora başvurulmalıdır.

Göbek yoluyla bebeğin vücuduna birçok mikrop girebileceği için göbeğin temiz tutulması ve pansumanı son derece önemlidir. 

Göbek bağı ne zaman düşer?

Göbek kordonu 3-20. günler arasında düşebilir. Kordonun çok geç düşmesi bazı problemlere işaret ediyor olabilir. Böyle durumlarda doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Kordon düştükten sonra pansumana devam edilir mi?

Kordon düştükten sonra da pansumanlara devam edilmesine gerek yoktur. Göbeğin üstü steril gazlı bir bezle kapatarak, temiz tutmanız yeterlidir. Fakat göbekbağı düştükten sonra kanama oluşursa dokturunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bazen de kordon düştükten sonra sarımsı akıntılar görülebilir. Bu genellikle granülom olarak tanımlanan yaradaki bir kalıntıdan kaynaklanır. Granülom’un ortadan kaldırılması için gümüş nitrat kalemi ile kimyasal olarak doktor tarafından yakılması gerekir.

Bebeğin ilk banyosu ne zaman yapılmalıdır?

Bebek doğduğunda vernix caseosa denilen kremsi bir tabaka ile kaplıdır. Bu özellikle prematürlerde belirgindir. Bu tabakanın bebeğin ısısının korunmasına ve enfeksiyonlardan korunmasına yararı vardır. Bebeğin ilk 2 gün yıkanmaması bu tabakanın korunması açısından yararlıdır. Ondan sonra bebek mümkünse her gün yıkanmalıdır. Ancak kordon düşene kadar banyo sonrasında göbek bakımı çok dikkatli yapılarak enfeksiyon oluşumu önlenmelidir.

Bebek Banyosu

Bebek ne kadar zamanda bir yıkanmalıdır?

Bebeklerin cilt yapısı erişkinler kadar gelişmemiş olduğundan çok hassastır. Gözenekler hemen tıkanabilir. Pişik, isilik ve konak gibi sorunlar olabilir. Bu nedenle günlük banyo çok önemlidir ve bebeği rahatlatır. Banyo sırasında bebeğin cildine uygun hassas ürünler kullanılmalıdır.

Bebek banyosunda nasıl ürünler kullanılmalıdır?

Bebek banyosunda kokulu, parfümlü ürünler tercih edilmemelidir. Banyo sonrası bebek losyonu veya yağı cildin nem dengesinin korunmasında yararlı olur.

Yenidoğan bebekte gaz sorunu neden görülür? Nasıl önlenir?

Yeni annelerin sık sık gaz sorunundan şikayet ettiğine şahit olmuşsunuzdur. 🙂 Şimdi gelelim bunun sebeplerine…

  • Bağırsaktaki gazın büyük bir kısmını ağız yolu ile yutulan hava ve normalde de bağırsaklarımızda yer alan bakterilerin oluşturduğu gazdan oluşur. Bebekler özellikle ilk aylarda sadece anne sütü veya biberon ile beslendikleri için emme sırasında ister istemez bol miktarda hava yutarlar. Bu nedenle de sık sık gaz sorunu yaşarlar. Bunu önlemek için emme sırasında hava yutulması azaltılmaya çalışılmalıdır.

Emzirirken bebeğin hava yutması ise, anne memesinin sadece ucu değil çevredeki kahverengi dokunun önemli bir kısmı da bebeğin ağzına verilirse azaltılabilir. Biberonda ise mama verilirken biberon bebeğin başına 45 derece bir açı ile tutulmalı ve emziğe yakın kısmın tamamen mama ile dolu olduğu gözlenmelidir.

YouTube video

Her emzirme sonrası bebeğin yuttuğu hava mutlaka çıkarılmalıdır. Bunun için bebek kucağa alınarak gaz çıkarma sesi duyuluncaya kadar sırtı sıvazlanmalıdır.

  • Bebeklerin çok gazlı olmasının bir diğer nedeni de bebeğin yürüme eylemini gerçekleştirememesi nedeni ile bağırsakların yer çekimine karşı fazla etkin olarak çalışmamasıdır. Bu nedenle gaz çıkarma erişkinlerden daha zordur.

Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?

Emzirme sonrasında dik pozisyona getirerek hafifçe sırtına vurabilirsiniz.
Bebeğinizin bacaklarına hafif bir bisiklet egzersizi yapabilirsiniz.
Yüzükoyun kucağınıza yatırarak sırtını sıvazlayabilirsiniz.
Kıyafetlerine dikkat edebilir; dar ve bacak hareketlerini engelleyecek kıyafetlerden kaçınabilirsiniz.

Bebeğin alt temizliğinde dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Yenidoğan bebekler çok hassas bir cilde sahip oldukları için bezlerinin sık sık değiştirilmesi gerekir. Temizlemede su, saf pamuk veya saf su ve pamuk ile üretilen özel ıslak mendiller tercih edilmelidir.

Bebeğin altını sildikten sonra yumuşakca bebek temizleme pamuğu ile kurulamalı ve idrarın tahriş edici etkisinden korumak için uygun bir bebek kremi kullanılmalıdır. Bebeğin altının sık sık sabun kullanmaksızın duru su ile yıkanması da iyidir.

Bebeğin altının bir süre havasız kalması halinde pişik olacağı ve pişik durumunda da hemen mantar üreyebileceği unutulmamalıdır.

Bebek Bezi Değişimi

Bebeğin yattığı oda kaç derece olmalıdır?

Bebeğin yattığı oda 22 derece olmalıdır. Gereksiz yere çok sıcak yapılan odalar bebeğin sağlığını bozabilir. Solunum sisteminin uygun fonksiyonunu gösterebilmesi için oda içi nemin %45’ler civarında olması gerekir. Oda çok ısıtıldığında nem oranı %15’lere düşer. Bu da solunum yollarını kurutarak hastalıklara zemin hazırlar.

 

Doğum Sonrası Cinsellikten Korkmayın!

Bebeğiniz için Otomobilde Güvenlik Önlemleri

Doğum Sonrası Yenidoğan Tarama Testleri