Sevgili ebeveynler, yaşadığımız hayatın yoğun ve yorucu temposu bizi zaman zaman sinirli, stresli ve gergin bir hale getirebilir. Böyle zamanlarda çevremizdeki insanlarla iletişim kurma konusunda zorluk çekebiliriz. İletişim problemleri ise beraberinde tartışmaları getirir ki bu durum oldukça normaldir. Hiç istemesek de tartışmalar hepimizin hayatının belli bölümlerinde yer alır.
Önemli olan bu tartışmalar sebebi ile kimleri hangi şekilde etkilediğinizdir. Örneğin bebeğiniz aile ortamında yaşanan tartışmalardan oldukça fazla etkilenir. Bebeğinin hayatından onu olumsuz yönde etkileyecek durumları uzak tutmak için elinizden geleni yapan bilinçli anne babaların birbiriyle yavrularının yanında tartışmamaya da özen göstermesi gerekir. Çünkü bu durum bebeğiniz için çok önemlidir.
Bu yazımızda sizler için bebeğinizin yanında eşiniz ile tartışmak bebeğinizi nasıl etkiliyor sorusunu cevapladık. Eğer siz de bebeğinizin bu tartışmalardan nasıl etkileneceğini ve onu bu olumsuz ortamdan mümkün olduğunca uzak tutmak için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!
Bebekler Anlamaz Demeyin!
Bebeğinizin yanında tartışmanın onu çok fazla etkilemeyeceğini görüşüne sahip olabilirsiniz. Hatta bebeğiniz çok küçükse sizi anlamayacağını o yüzden tartışmalarınızın onda bir etki yaratmayacağı düşünebilirsiniz. Ancak sanılanın aksine bu düşünceler doğru değildir. Bebekler henüz anne karnındayken bile çevreyi hissedebildikleri için tartışmalardan etkilenirler. Doğum sonrasında minik yavrunuz sizin neler söylediğinizi anlamasa bile gergin ortamı fark eder ve korkar. Özellikle yüksek sesli tartışmalar bebeğinizin psikolojisi için hiç sağlıklı değildir. Eşinizle bebeğinizin yanında tartışmanızın bebeğinizde nasıl sorunlara yol açabileceğini birlikte inceleyelim.
-
İletişim Sorunları Yaşayabilir.
İletişim sorunları her insanın hayatı boyunca yaşadığı bir durumdur. Ancak geçimsiz ve tartışmalarla dolu bir aile ortamında büyüyen çocuklar;
- Karşı tarafı anlama,
- Etkili iletişim kurma,
- Olaylara çözüm önerileriyle yaklaşma
- Fikir ayrılıklarını kavgaya dönüştürmeden çözme
konularında akranlarından geride kalır. Olayları çözmede ve anlaşmaya varma da zorlanır. Çevresiyle iyi iletişim kuramadığı için dışlanır. Bu durum çocuğunuzun özgüvenini zedeler.
-
Saldırgan ve Şiddete Meyilli Olabilir.
Henüz anne karnındayken gergin ortamı hissederek dünyaya gelen bebekler bu ortam içinde büyüdüğünde üzerlerinde gerginliği atamazlar. Sürekli çatışma halinde olunması bebeğinizin ilerde şiddete meyilli bir birey olmasına sebep olur. Çünkü 0-2 yaş aralığı bebeklerin çok hızlı öğrendikleri, kişiliklerini etkilendiği ve bilinçaltının oluştuğu çok önemli bir aralıktır. O nedenle çatışmaların sıklıkla yaşandığı ortamda büyüyen minik yavrunuzun çatışmayı öğrenmesi oldukça doğal bir durumdur.
-
İçine Kapanabilir.
Tartışmalarınızdan rahatsız olan bebeğiniz bu ortamdan kaçabilmek için sizden uzaklaşmayı tercih edebilir. Büyüdüğünde de bu davranışını sergilemeye devam eder, gördüğü her sorundan kaçar ya da sorun yaşamamak için insanlardan uzak olmayı tercih eder. Böylece yalnızlaşır ve içine kapanır. Bu yalnızlaşmalar sonucunda çocuklar vakit geçirebilmek için bir arayışa girerler. Bu arayış da onları genellikle bilgisayar ve telefona yönlendirir. Çocuklar, bilgisayar ve telefon oyunlarını içinde bulundukları ortamdan kaçış ya da kendileriyle vakit geçirecek bir arkadaş olarak gördükleri için kısa sürede bağlanırlar, kopmak istemezler. Bu bağlılık da bir süre sonra onların sosyalleşmesini imkansız hale getirir ve içine kapanık asosyal çocuklar yetişmeye başlar.
-
Suçluluk Duygusuna Kapılabilir.
Aile içindeki tartışmalar farklı nedenlerden dolayı çıkmış olabilir. Anne baba arasındaki tartışmaların nedeni kimi zaman çocuklar olabilir. Eğer bu tartışmayı çocuğunuza hissettirir ve tartışma nedenini de öğrenmesine sebep olursanız bu durumda yavrunuz kendini suçlamaya başlar. ‘Ebeveynlerim benim yüzümden kavga ediyor, her şeyin suçlusu benim’ şeklinde düşünmeye başlayabilir. Uzun vadede gözlemlendiğinde kendini eksik, yetersiz ve sürekli suçlu hisseden bir çocuk profili oluşmaya başlar.
Psikolojik problemlerin yanı sıra aile içinde yaşanan ciddi ve uzun süreli tartışmalar, bebeğinizin o dönemde ve büyüdüğünde yaşayacağı bazı fizyolojik sorunları da beraberinde getirir. Ancak fizyolojik problemlerin altında yatan nedenin psikolojik sıkıntılar olduğu unutulmamalıdır. Aslında yaşanılan bir durumdan psikolojik olarak etkilenen çocuklar bir dışavurum olacak şekilde fizyolojik tepkiler ortaya koyar. Bu fizyolojik sorunlardan bazıları şunlardır.
- Parmak emme
- Altına kaçırma
- Kusma
- Tırnak yeme
- Tikler
- Başta kekemelik olmak üzere bazı konuşma problemleri
- Yeme bozukluğu
- Karın ağrısı
Tartışma Sonrasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Anne baba arasındaki tartışmalar istenmeyen durumlar olsa da maalesef her evde yaşanması muhtemel olaylardır. Bu tartışmalardan bebeğinizin etkilenmemesi ya da bu etkinin en alt düzeyde olması için size birkaç önerimiz var.
-
Öfkenizi Bebeğinize Yöneltmeyin.
Eşinizle tartıştıktan sonra hala sinirliyseniz bu siniri asla bebeğinizden çıkarmaya çalışmayın. Çünkü bu durum hiçbir suçu olmayan minik yavrunuzun tartışmalardan en büyük hasarı almasına neden olur. Sorunlarınızı sakince eşiniz ile çözmeye çalışın ve tartışmanızı bebeğinizden bağımsız olacak şekilde sürdürün.
-
Tartışmanıza Yavrunuzdan Uzak Bir Ortamda Devam Edin.
Herhangi bir sebepten dolayı eşinizle bebeğinizin yanında tartışmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu tartışma o an çözemeyeceğiniz ve büyümeye devam eden bir hal alırsa bebeğinizin yanından uzaklaşın. Sesinizi yükseltmeden onun duyamayacağı şekilde tartışmanızı sürdürmeye çalışın. Çünkü yüksek sese verdiğimiz tepki doğuştan gelir. Tartışmanız sayesinde oluşan gergin ortama bir de yüksek ses eklenirse bebeğiniz çok fazla korkabilir.
-
Tartışmaları Kavgaya Dönüştürmeyin.
Bireyler birbirleriyle fikir ayrılıklarına düşebilir. Bu oldukça normaldir. Hepimiz farklı olduğumuz gibi düşüncelerimiz, fikirlerimiz ve olaylara bakış açımız da farklı olabilir. Eşinizle bir fikir ayrılığına düştüğünüzde bebeğinizin yanında bu konuyu kavgaya dönüştürmemeye özen gösterin. Yaşadığınız sorunu onun yanında sakince çözmeyi deneyin. Bu sayede minik yavrunuz tartışmaların, kavgaya dönüşmediği sürece normal olduğunu öğrenir.
-
Bebeğinizi İyi Gözlemleyin.
Minikler bazen tepkilerini bizler gibi dışa vurmazlar. Siz onun yanında yüksek sesle tartışmasanız bile bebeğiniz bu gergin ortamı hisseder ve kendince tepkiler vermeye başlar. Kimi zaman elleriyle yüzünü ya da kulaklarını kapatır, kimi zamansa sırtını dönerek uyuyormuş gibi görünür, sizden uzak durur. Bunlar gibi sayısız tepki verilebilir çünkü her çocuğun olaylara verdiği tepki farklıdır. Sizler yavrunuzun tartışmanızdan haberinin olmadığını zannederken o size bazı tepkiler vererek her şeyin farkında olduğunu söylemeye çalışabilir. O nedenle bebeğinizi iyi gözlemlemelisiniz.
-
Sorunları Çözdüğünüzü Bebeğinize Gösterin.
Tartışmanızı bebeğinizden saklamaya çalışır ancak başarısız olabilirsiniz. Tartışma sonlandığında eşinizle aranızın iyi olduğunu bebeğinize gösterin. Her şeyin yolunda olduğunu ve birbirinizi çok sevdiğinizi söyleyin. Bebeğiniz çok küçük olsa da onunla bu şekilde konuşabilirsiniz. Ne söylediğinizi tam anlayamasa da hisseder. Bunları söyledikten sonra hep birlikte sarılmanız da çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilir.
Sonuç olarak hayatımızda hiç istemesek de kaçınılmaz olan tartışmalar bebeğinizi psikolojik ve fizyolojik açıdan etkiler. Sizler bebeğinizin henüz söylediklerinizi anlayamadığını düşünseniz de bebeğiniz yaşanan olaylardan etkilenir hatta gelecekteki yaşantısına bu olaylar yön verebilir.
Bebeğinizin yanında eşiniz ile tartışmak bebeğinizi nasıl etkiliyor başlıklı yazımızda minik yavrunuzun tartışmalara maruz kaldığında nasıl etkilendiğini ve onu bu olumsuz ortamlardan korumak için neler yapabileceğinizi sizlerle paylaştık. Bebeğinizi büyütürken psikolojisinin ve geleceğinin olumsuz etkilememesi için en büyük çabayı gösterecek olan kişinin sizler olduğunu unutmamalısınız.