bebek ayak masajı

Bebek Ayak Refleksolojisi

Bebek Ayak Refleksolojisi

Minik bebeğiniz dünyaya geldikten sonra, artık hayatınızın merkezi o olur. Onun bakımı, sağlığı ve mutluluğu sizin için en önemli konulardır.

Özellikle ilk aylarda, miniğinizin her ağlamasında endişeye kapılır ve ağlama nedenini bularak çözüme kavuşturmaya çalışırsınız. Yavrunuzun bir yeri acıdığında ya da ağrıdığında, sıkıntısını hafifletmek adına yapabileceğiniz ne varsa yapmaya çabalamanız bundandır. Devamlı doktorunuz ile iletişim halinde kalıp ondan yardım istersiniz.

Ancak bu gibi durumlarda endişeye kapılmamanız ve sakin kalmanız gerekir. Bebekleri kucağa alıp pışpışlamanın dışında, evde kendi imkânlarınızla sakinleştirerek rahatlatmanın da yöntemleri vardır.

Bebek refleksolojisi, bu yöntemlerden biridir ve yenidoğan bebekler üzerinde birçok faydası olduğu tespit edilmiştir!

Peki refleksoloji nedir, bebekler üzerinde ne gibi etkileri vardır ve nasıl uygulanır?

Bebek Refleksolojisi Nedir?

Refleksoloji, bir çeşit ayak masajıdır. Kimi zaman vücuttaki gerginliği almak ve vücudu rahatlatmak amacıyla kullanılan bu yöntem, kimi zaman da bazı sağlık sorunlarının olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla alternatif tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.

Kısacası bebek refleksolojisini, vücudun belli noktalarına ulaşabilmek amacıyla yapılan bir bebek ayak masajı olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır.

Refleksoloji, özellikle bebekler üzerinde başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bunun nedeninin altında ise, bebeklerin ayaklarındaki kas ve bağ dokusu gelişiminin tam olarak tamamlanmaması yatmaktadır.

Bu sayede, masaj ile bebeğin ayak tabanına uygulanan basınç sinirlere daha iyi iletilebilmektedir.bebek ayak masajı (2)

Bebek Ayak Masajı Ne İşe Yarar?

Masaj denilince akla ilk gelen, vücutta uygulandığı bölgeyi rahatlatıp gevşetmesidir. Yorulduğunuzda veya bir yeriniz ağrıdığında o bölgeye baskı uygulamak, ovalamak veya belli bir ritimle sıkıp bırakmak, kasların gevşemesini ve akabinde daha rahat hissetmenizi sağlar.

Aynı durum bebekler için de geçerlidir.

Zamansız ağlama nöbetleri, gece uyanmaları, uykuya dalarken zorlanma, gaz sancıları derken bebeğinizin huzurunun hem onun hem de sizin için ne kadar değerli olduğunu göz ardı edemez hale gelirsiniz. Fakat yetişkinlere yapılan masaj türlerini bebeklere uygulayabilmek tabii ki çok mümkün değil.

Bebeklere masaj yaparken narin bedenlerini incitmeden rahatlatabilmenin en ideal yolu, vücuttaki birçok sinirin bulunduğu ayaklara masaj yapmaktır.
Bebek ayak masajının temeli, yavrunuzun ayak tabanından geçen birtakım sinirlere doğru dokunuşlar yaparak o sinirlerin bağlantılı olduğu bölgeye ulaşmak üzerinedir.

Minik yavrunuzun ayak tabanı, parmak uçlarından topuğa doğru olmak üzere 7 farklı bölgeden oluşur. Bu bölgeler;

  • Baş ve diş,
  • Sinüsler,
  • Göğüs bölgesi (akciğerler),
  • Karın boşluğu,
  • Alt karın bölgesi,
  • Üst karın bölgesi,
  • Pelvis bölgesi (üreme organları bölgesi)
Örneğin; bebeğinizin alt karın bölgesinde bir şişlik ve ağrı oluşmuşsa, yavrunuzun ayağına masaj yaparken ayağındaki alt karın bölgesi sinirlerinin geçtiği bölgeyi bularak baskı yaparsanız o bölgedeki sinirleri uyararak ağrının hafiflemesine ve bebeğinizin daha huzurlu olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebek-Ayak-Refleksolojisi

Bebek Ayak Masajı Nasıl Uygulanır?

  • Ayak parmak uçları bebeğin başına ve dişine karşılık gelir. Bu masaj özellikle bebekler diş çıkartırken yardımcı. Görselde görmüş olduğunuz minik bölgelere nazikçe basınç uygulayarak bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz.
  • Ayak parmaklarının ortası bebeğin sinüslerine karşılık gelir. Bu da demek oluyor ki bebeğiniz burnunu çekiyorsa, mukustan dolayı zor nefes alıyorsa ayak parmaklarına minik hareketler ile basınç uygulamayı deneyebilirsiniz.
  • Bebeklerde karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de enfeksiyon ya da soğuk algınlığı. Bu rahatsızlıklar bebeğinizin göğüsünün tıkanmasına neden olabiliyor. Bu durumda bebeğinizi biraz olsun rahatlatmak için görselde göğüs bölgesi olarak adlandırılan bölüme minik basınçlar uygulayabilirsiniz.
  • Karın boşluğu ise karın içerisinde ve midenin arkasında bulunan bir sinir ağıdır. Eğer bebeğinizin mide ağrısı ile ilgili bir şikayeti varsa görselde gösterilen bölüme nazikçe masaj yapabilirsiniz.
  • Üst karın bebeğinizin bağırsaklarının rahatlamasına yardım eder. Özellikle sindirim problemi yaşayan bebekler için denenmesi gereken bir uygulama.
  • Alt karın ise bebeğin kabızlık probleminden kaynaklanan rahatsızlığını rahatlatabilir. Özellikle gazı olan bebekler için efsane bir uygulama.
  • Son olarak bebeğin ayak topuğu pelvis bölgesine karşılık gelir. Karın bölgesinde bir rahatsızlığı olduğunu düşünürsanız bebeğinizin topuğuna hafif minik baskılar uygulayın.

Bebeklerde görülen tüm rahatsızlıklarda ilk olarak doktora danışılmalıdır. Bu bilgileri bebeğinizi biraz daha sakinleştirmek, rahatlatmak için deneyebilirsiniz.

Refleksolojinin Faydaları

Yapılan bazı araştırmalar ve klinik çalışmalar, refleksoloji uygulanan bebeklerdeki olumlu gelişmeleri işaret etmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, bebek ayak masajı birincil tedavi şekli olarak yorumlanmamalı ve bebeğinizde bir sağlık sorunu olduğunda öncelikle doktorunuza başvurmalısınız.

Doktorunuzun uygun görmesi durumunda, ana tedaviye yardımcı bir tedavi olarak refleksolojiyi uygulayabilirsiniz.

Refleksolojinin bebekler için faydalarına değinecek olursak;

  • Bebeğin vücudunun gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olur.
  • Tüm sinirlerin geçtiği ayakların ovulması ve yumuşak hareketlerle esnetilmesi, bebeğinizi oldukça mutlu edecek ve sakinleşmesini sağlayacaktır.
  • Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar.
  • Ayak masajı ile sakinleşen bebeklerin nefes alışverişi ve buna bağlı olarak kan dolaşımları düzene girer.
  • Bağışık sistemini güçlendirir.
  • Refleksolojinin bağışıklık kuvvetlendirici etkisi gözlemlenmiştir. Vücut direncinin artmasına yardımcı olur.

Kaliteli ve derin bir uyku çekmesini sağlar.

  • Vücudu gevşeyen ve yumuşayan bebeğiniz, bu rahatlamanın oluşturduğu etki ile daha kolay uykuya dalabilir ve geceleri uykusu bölünmeden deliksiz bir uyku uyuyabilir. Ayak masajı ile yavrunuzun, çok daha huzurlu ve kaliteli bir uyku çektiğini göreceksiniz.
  • Diş çıkarma dönemlerinde sıkıntıları gidermeye yardımcı olur.
  • Ayak parmaklarında bulunan belli noktalarda baş bölgesine ve dişlere ulaşan sinirler bulunur. Bu noktalara masaj yapmak, bebeğinize diş çıkarması sırasında yardımcı olabilmekte ve sıkıntılarını hafifletebilmektedir.

Gaz sancısı veya kabızlık gibi bağırsak sorunlarının giderilmesinde yarar sağlar.

  • Bebek refleksolojisi, gaz sancısı çeken ve kabızlık problemi olan bebekler üzerinde olumlu etkiler gösterir ve bebeğinizi rahatlatır.
  • Bebeğinizle aranızdaki bağın güçlenmesi için faydalıdır.
  • Minik yavrunuzun ayaklarına yaptığınız yumuşak dokunuşlar sayesinde kurduğunuz tensel temas, aranızdaki bağı ve miniğinizin size olan güvenini arttıracaktır.

Bebek refleksolojisinin, bazı klinik çalışmalar sonucunda elde edilmiş önemli sonuçları da bulunmaktadır;

  • Kolik bebekler üzerinde uygulanan ayak masajları sonrasında, bebeklerin ağlama sürelerinde yarı yarıya azalma gözlemlenmiştir.
  • Beyin felcine yakalanmış çocuklara ana tedavilerine destek olarak ayak masajı yapıldığında, yapılmayan çocuklara kıyasla daha hızlı iyileşme gösterdikleri gözlemlenmiştir.
  • İdrar kaçırma sorunu olan çocuklarda refleksoloji, önemli ölçüde iyileşme sağlamıştır.
  • Zatüre olmuş çocukların tedavilerine destek amaçlı refleksoloji uygulaması yapıldığında daha hızlı iyileştikleri gözlemlenmiştir.

18-aylik-bebek-uykusu

Bebeklere Ayak Masajı Uygulamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek ayak masajının etkileri saymakla bitmiyor. Tabii doğru uygulama bu aşamada büyük önemi taşıyor. Minik bebeğinizin o minicik ayaklarına nasıl masaj yapacağınızı bazı püf noktalar ve teknikler ile kolayca kavrayabilir, dilediğiniz yerde ve zamanda bu masajın faydalarından yararlanabilirsiniz.

Bebeğinizin ayaklarına masaj yaparken nazik ve yumuşak hareketlerde bulunmaya özen gösterin.

Masaj yapmak istediğiniz ilgili noktayı belirlediğinizde, parmak uçlarınızla hafif bir basınç uygulamanız yeterli olacaktır.

Miniğinize ayak masajı uygularken bir krem veya bebek yağı kullanarak hareketlerinizi daha kolay gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle, bebeğiniz de dokunuşlarınızı daha iyi hissedecektir.

Bebek refleksolojisini uygularken uygulama süresinin 10-15 dakikayı aşmamasına dikkat edin. Bu süre, yavrunuzun rahatlaması için yeterli olacaktır.

Bebeğinize ayak masajını özellikle yatmadan önce uygulayabilirsiniz. Rahatlamanın etkisiyle yarı uyku hâline geçebilir ve siz de bu durumu uyku saati olarak değerlendirebilirsiniz.

Dikkat! Yavrunuz bazı zamanlarda hassas olabilir ve yaptığınız masaj uygulamasına tepki verebilir. Masaja devam etmeyi tercih ediyorsanız, masaj hareketlerinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Hangi Yaş Aralığındaki Bebeklere Uygulanabilir?

Ebeveynlerin, bebek ayak masajı ile ilgili en çok merak ettikleri konulardan biri de ne zamandan itibaren uygulanabileceğidir. Bebekler için belirli bir yaş aralığı yoktur; ancak bebek refleksolojisi, özellikle 0-2 yaş aralığındaki bebeklerde daha çok etkili olmaktadır.

Ayak bağ ve kas dokusunun tam oturmamış olduğu bu dönemler, bebeğinizin sinirlerine daha kolay ulaşabilmenize ve yaptığınız ayak masajının daha fazla etkili olabilmesine fırsat verir.

Yararını gördüğünüz müddetçe, yavrunuz 2 yaşını geçse dahi onu rahatlatmak amacıyla ayak masajlarına devam edebilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Gelişimi İçin Ninnilerin Önemi

Bebek Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Bebeklere Gaz Masajı Nasıl Yapılır?