Bebek Bakımı Hakkında Her şey

Sevgili anne ve babalar, bebeğinizle birlikte yepyeni bir hayata başlıyorsunuz ; bu hayatta çok güzel ve mutlu günler yaşayacaksınız. Bunun yanında yabancı olduğunuz pek çok durumla karşılaşabilirsiniz. İşte bebek bakımı konusunda bilmeniz gerekenler…

YENİDOĞAN ÖZELLİKLERİ


Cilt Özelliği

  • Doğumdan sonra deri normal renginden daha mor görülebilir.
  • Elleri ayakları soğuk olabilir.
  • Nefes alışı düzgün değildir ve hızlıdır.
  • Cildi kırmızı,pürüzlü ve hassasdır.

Vücut Özelliği

  • Kafa bedene oranla daha büyüktür ve normal doğan bebeklerde şekli doğum kanalından geçtiği için bozuk olabilir.
  • Kafasında yumuşak kısımlar vardır.(bıngıldak)
  • Bacakları içe doğru kıvrıktır,normaldir.
  • Çenesinde ve burun etrafında yağ kabarcıkları olabilir. (milia)
  • Sakral bölgede morluk olabilir(mongon lekesi)

Görme Ve İşitme Özellikleri

Bebeklerin çoğunda gözyaşı 2.ayda başlar.Doğar doğmaz duyuları algılmaya başlarlar.

Genital Özellikler

Anneden geçen hormonların etkisiyle kız ve erkek bebeklerin göğüslerinde şişme ve süt gelme olabilir.Göğüslere masaj yapmayın, sıkmayın
Kız bebeklerin genital organları,vajinayı örten dudakları şiştir.Ayrıca akıntı ve kanama gelebilir.
Erkek bebeklerin yumurtalıklarının örten deri şiş görülebilir.6-12 ayda geçer.
Erkek bebeklerin %4 ünün testisleri henüz inmemiştir.


Yenidoğan Davranışları

Yenidoğan bebeklerde;çene titremesi,alt dudağın içe dönmesi,hıçkırık,düzensiz solunum, öksürme,hapşırma,esneme,sesli uyuma,irkilme,ağlarken el ve kollarının titremesi,ağlarken ve üşürse morarma gibi davranışlarla karşılaşabilirsiniz.


Ağlama Nedenleri

Bebekler kendilerini ağlayarak ifade ederler. Ağlamaları oldukça doğal ve olmasını beklediğimiz bir davranıştır.. Bebekler genellikle acıktıklarında ,altları kirliyken yada gazları olduğunda ağlarlar.
Bunların dışında bütün bu sorunları ortadan kaldırdığınız halde nedensiz gibi gelen ağlamaları olabilir. Bebeklerin fiziksel ihtiyaçları dışında ,manevi tatminede ihtiyaçları vardır. Bunu karşılamak için anne kucağında,şefkat,sevgi ve o sıcaklığı hissederek birlikte kendini güvende hissetmesini sağlamak gerekir.


Yatış Pozisyonları

Bebek yatağı bebek içine gömülmeyecek kadar sert olmalı ve yastık kullanılmamalıdır.Bebeğinizi beslenme sonrası sırtını yastıkla destekleyerek sağ yan tarafına yatırmanız gerekir. Bebeğiniz yoruldukça sağ-sol yan olarak pozisyonunu değiştirebilirsiniz.


Kilo Kaybı

Bebeğiniz in ilk bir haftasında ,doğum kilosunun %10 ‘ nu aşmayacak tartı kaybetmesi normaldir. Bundan sonra tartı almaya başlamalıdır. Doktor kontrollerinde bunun takibi yapılacaktır.

İlk Çiş-Kaka

İlk kakası siyahımsı koyu yeşil ve yapışkandır buna mekonyum denir.2-3 gün sonra anne sütü aldıkça kaka sulu,hardal sarısı rengine dönüşür. Anne sütü alan bebekler her emzirme sonrasında kaka yapabilirler.Bebeklerin günde 7-8 kere idrar ve kaka yapmaları kilo alımlarıda iyi ise anne sütünün yaradığının göstergesidir.

Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan bebeklerin %60 ‘ da 2.-3. günlerinde ciltlerinde sarılık görülür Fizyolojik sarılık olarak tanımladığımız bu durum tamamen zararsızdır. Ancak sarılığı neden olan bilirubin maddesi kan uyuşmazlığı gibi bazı durumlarda tehlikeli düzeylere yükselebilir ve tedavi gerekebilir .Sarlığın fizyolojik olup olmadığını aile cilt renginden tahmin edemez bu yüzden mutlaka doktor kontrolü gerekir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek gelişimi ile ilgili içerikler için https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın