bebeğinizin ilk banyosu

Bebek Banyosu Hakkında Her Şey

Pek çok anne baba bebeklerinin ilk banyosunda bazı zorluklar yaşayabiliyor…

Çünkü küçük bebeklerini nasıl yıkayacaklarını veya suyun sıcaklığının nasıl olması gerektiğini tam olarak bilemiyorlar. Ama merak etmeyin bu makalede sizin için bir bilinmez olan bebek banyosunu gerek videolar gerek yazılarla açıklayacağız!

Başlangıçta bu süreç zor görünse de, pek çok ebeveyn işlemi öğrenip alıştıktan sonra bebekleriyle banyoda keyifli vakit geçiriyorlar.

Bebek Banyosu

YouTube video

“Suyun ve odanın ısısı uygun mu?”, “Nasıl bir şampuan seçmeliyim?”, “Kaç dakika yıkamam yeterlidir?” gibi sorulara yanıt arayan anne ve baba, banyo anında bebeğine gerektiği gibi rahat davranamıyor. Bu da keyifli geçmesi gereken banyo saatini stresli hale getiriyor.

Oysa bazı küçük püf noktalarıyla banyo saatini şölene dönüştürmeniz mümkün. Gülen Emoji

Gelin önce bebeğe banyo yaptırmak ile alakalı aklınızdaki sorulara cevap vererek başlayalım:

YouTube video

Banyo suyunun sıcaklığı ve banyo süresi ne kadar olmalıdır?

Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor ki bebekler kendilerine anne karnındaki ortamı hatırlatan sudan hoşlanıyorlar. Ancak henüz ciltlerinde yeterince koruyucu yağ tabakası oluşmadığı için kolay üşüyorlar. Bu açıdan banyo suyunun sıcaklığına özen göstermekte fayda var.

Banyo suyunun sıcaklığının 36-38 derece, oda sıcaklığının 22 – 24 derece olması gerekiyor.

Suyun uygun sıcaklığa gelip gelmediğini anlamak için bileğinizle ölçebilirsiniz ya da bir termometre kullanabilirsiniz. Bebek oda termometresi en büyük yardımcınız olabilir.

Banyo süresinin ise 5 – 6 dakika olması yeterli kabul ediliyor.
Bebeğiniz biraz büyüdükten sonra banyonun süresini daha uzun tutabilirsiniz.
Bebek
Öncelikle banyo yaptırırken ihtiyacınız olan birçok ürün olacak şüphesiz, bebek banyo ürünlerini incelemeye buradan başlayabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-banyo-urunleri-c4042/
Banyo yaptırdıktan sonra çok yer kaplamasın, kolayca kaldırabileyim derseniz katlanan bebek banyoları tam size göre!

bebek banyo küvetiFileden ya da başka bir materyalden yapılmış bir bölüm bulunan küvetlerde yıkanan bebekler, yarı oturur bir durumda ve kayma riskleri olmadan, çok daha keyifli bir banyo yapıyorlar.

Bu tür küvetler, annelere bebeklerini daha rahat yıkama imkanını da sunuyorlar. Bebeğin henüz oturmadığı dönemde banyo filesi anne – babalar için büyük kolaylık sağlıyor.

Küvetteki suyun derinliği 10 santimetreden daha derin olmamalıdır. Su size sığ olarak görünse de bebeğinizin yıkanabilmesi için yeterli miktarda olacaktır. Hatta suyun derinliği bebeğiniz için bir risk oluşturabileceği için bu konuda dikkatli olmalısınız.

Bebek, göbek bağı düşmeden yıkanır mı? sorusunun cevabı bu video:
YouTube video

Nasıl bir bebek şampuan tercih edilmelidir?

Yeni doğan bebeklerin gözyaşı salgıları yeterince gelişmemiş olduğundan göz yakmayan formüllü şampuan kullanmak gerekiyor.

Bebeğinizin banyo sırasında üşümemesi için saç ve vücut şampuanı bir arada olan ürünleri seçmeniz de sizin için faydalı olacaktır.

Bebeğinizi kolay yıkamanız için püf noktaları:

Banyo, bebeğinizde masaj etkisi yaratarak onu rahatlatıyor. Rahatlayan ve daha huzurlu olan bebek ise daha rahat uyuyor. Büyüme hormonu uykuda sağlandığı için banyo bebeklerin dolaylı olarak büyümesine de katkı sağlıyor. Bu yüzden oldukça sık, mümkünse her gün banyo yaptırmanız bebeğiniz için son derece faydalı. Aklınızda olsun!

Bebeğinizi Yıkamadan Önce

Bebeğinizi yıkamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

İşte banyodan önce yapmanız gereken hazırlıklar:

  • Bebeğinizi mutlaka karnı açken ya da beslenmeden en az 1,5 saat sonra yıkayın.
Çünkü tok karınla yıkadığınızda midesine basınç yapıp kusmasına neden olabilirsiniz.
  • Soğuk suyu, sıcak su katarak ılıştırın. Suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin.
  • Kullanacağınız ürünleri önceden hazır tutun.
  • Küvetin içine mutlaka bir havlu ya da küvet filesi koyarak bebeğinizin sert zeminle temas etmesini engelleyin.

Bebeğinizi Yıkarken

  • Yıkama işlemine vücudundan başlayın. Başını en son yıkayın. Çünkü bebekler ısıyı en çabuk başlarından kaybederler ve bu bebeğinizin üşümesine sebep olabilir.
  • Başını yıkarken yüz üstü olmasına ve kulaklarına su kaçmamasına dikkat edin.
  • Banyo sırasında yanınızda bir yardımcı bulundurun.
Biriniz bebeği tutarken diğeri yıkarsa banyo sizin için daha az stresli hale gelecektir, unutmayın.
  • Eğer bebeğinizi yıkarken tekseniz bebeğinizin küvet içersinde kaymasını önlemek için her zaman bir elinizle bebeğinizi tutun.
Şampuan, sabun ve havlu gibi banyo esnasında ihtiyacınız olacak tüm malzemeleri yanınızda bulundurun ve bebeğinizi hiç yalnız bırakmayın.
  • Banyo sırasında bebeğinize şarkılar söyleyebilir, köpüklerle onu eğlendirebilirsiniz.
  • Bebeğiniz banyo sırasında ağlıyorsa banyo oyuncakları ile onu oyalamanız muhteşem bir fikir olabilir! Gülen Emoji
Şampuan, sabun ve havlu gibi banyo esnasında ihtiyacınız olacak tüm malzemeleri yanınızda bulundurun ve bebeğinizi hiç yalnız bırakmayın.

Bebeğinizi Yıkadıktan Sonra

  • Kurulamak için mutlaka 2 havlu bulundurun.

İlk havlu ile bebeğin vücudunu kuruladıktan sonra bebeğinizi giydirene kadar ikinci havlu ile sarılı tutun. Çünkü vücudundaki suyu emen ıslak havlu bebeğinizin üşümesine ve hızla ısı kaybetmesine neden olur.

  • Giydirmeden önce bebeğinize bebek yağı yardımı ile masaj yaparak hem bebeğinizin gelişimine yardımcı olun hem de aranızdaki bağı güçlendirin.

Bebeğinize Banyo Yaptırırken Almanız Gereken Güvenlik Önlemleri

  • Bebeğinizi bir dakikalığına bile olsa asla banyoda yalnız bırakmayın. Bu nedenle şampuan, havlu, sabun gibi ihtiyacınız olan tüm malzemeleri önceden hazırlayın ve yakınınızda bulundurun. Eğer telefon ya da kapı çalarsa ve mutlaka açmanız gerekiyorsa bebeğinizi de havluya sarıp yanınıza alın, yalnız bırakmayın.

Bebek

  • Banyonun ya da bebeğinize banyo yaptırdığınız odanın kapısını kapalı tutun. Çok az da olsa hava esintisi üşümesine neden olabilir.
  • Bebeğinizi küvette yıkıyorsanız musluk açıkken küvete yerleştirmeyin. Musluktan akan suyun sıcaklığı aniden soğuyabilir ya da çok sıcak olabilir.
  • Yürümeye başlamış, ayağa kalkabilen bir bebeğiniz varsa duş aldığı yerde kaymaması için küvetin ya da duş teknesinin altına kaydırmayan bir koruyucu yerleştirin.
  • Bebeğiniz banyodayken kapıları mutlaka kapalı tutmalısınız. Ayrıca bebeğiniz emeklemeye ve hatta yürümeye başladığında klozetin kapağını da kapalı tutmalısınız. Bu tür basit önlemlerle bebeğinizin düşmesini ve yaralanmasını önleyebilirsiniz.

Banyo Yapan Bebek

  • Küvetin içini 10 cm’den daha fazla doldurmayın, bu önemlidir.
  • Bebeğinizi yıkarken banyo köpüğü kullanmayın. Cildi çok hassas ve ince olduğundan zedelenebilir. Ayrıca köpüklerin arasında onu kontrol etmeniz zorlaşır.
  • Bebeklerde ısı kaybı baş bölgesinde daha çabuk olduğu için bebeğin önce vücudunu yıkamak, en son başını yıkamak daha doğru olacaktır.
  • Yıkama süresinin 10 dakikayı geçmemesine özen gösterin. Biraz daha büyük bebekler için özellikle yaz aylarında süre uzatılabilir.
  • Eğer bebeğiniz çok küçükse banyo filesi kullanmak sizin için daha kolay olur ve bebeğinizin elinizden kayma riskine karşı da önlem almış olursunuz.

bebeğinizin ilk banyosu

  • Ayrıca musluklara da bebeğiniz banyoda olduğu sürece tıpa takabilirsiniz.
  • Banyo içerisinde kullanılan tüm elektrikli aletlerin banyo dışarısında tutulması gerekiyor. Emekleme döneminde olan bir bebeğin ulaşamayacağı bir noktada muhafaza ederek istenmeyen kazalara engel olabilirsiniz.

Bebeğinizle birlikte banyo yapmak sizin için de eğlenceli bir aktivite olabilir. Yukarıdaki önerilerimizi dikkate alırsanız bebeğinizle güzel bir banyo vakti geçirebilirsiniz.

İkizleriniz mi var? İkiz bebeklere nasıl banyo yaptırılır makalemizi de okumanızı öneririz.

Bebeğiniz prematüre doğduysa aklınızda “Prematüre bebek banyosu nasıl olmalıdır?” sorusu olabilir, uzmanımız sizin için yanıtladı:
YouTube video

Biz anlatacaklarımızı anlattık…

Geriye bir tek “Sıhhatler olsun!” demek kaldı. Gülen Emoji

Sıhhatler olsun!

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Saç Boyanır mı? Kaçıncı Ayda Saç Boyanır?

Doğum Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doğumdan Önce Mutlaka Yapmanız Gereken 5 Şey