bebek-besigi-nasil-duzenlenmeli

Bebek Beşiği Nasıl Düzenlenmeli?

Dünyanızda büyük ve güzel değişiklikler katacak bebeğinizin odasını kurmak heyecan ve mutluluk verici uğraşlardan birisi.  Bebek odasını kurmak son derece eğlenceli bir durum olsa da en iyi ve güvenli düzenleme için aklınızda soru işaretleri olabilir. Bu soru işaretleri konusunda haklısınız çünkü bebek beşiği, çocuk odası tasarımı ve eşyaların konumunu güvenli şekilde dizayn etmek için bilmeniz gereken önemli noktalar var. Bebek beşiğinin odadaki en uygun konumunu ve oda tasarımı için ipuçlarını öğrenmek için yazının devamını takip edebilirsiniz.

Sıklıkla yapılan hatalardan beri bebek beşiklerini ısıtıcıların yanına koymak oluyor. Bebek yatağını sıcak hava üfleyen ya da sıcaklık yayan ısıtıcıların yanına koymak, sıcak veya soğuk havanın direk olarak bebeğinize etki etmesini sağlayabilir. Bebeğiniz doğrudan ısı kaynağına yakın şekilde maruz kalırsa vücut ısısını düzenlemekte zorluk yaşar. Bu yüzden bebek beşiğinin odada uygun konumunu ararken ısı yayan aletler ile arasına mesafe koyduğunuzdan emin olmanız gerekir. 

Bebek Beşiğini Uzak Tutmanız Gereken Bölgeler

Minik yavrularımız dünyaya geldiklerinde çevresel faktörlere bizim kadar dayanıklı değildir. Bu yüzden en ufak değişiklikler bile onları rahatsız edebilir. Bebek beşiğini uygun bir konuma yerleştirmek onların konforunu son derece artırıp olası problemlerden uzak tutmanıza yardımcı olabilir. 

Klima ve Hava Kanalları

Öncelikle bebek beşiği kurulmadan önce odanın cereyan alabilecek ya da soğuk havanın geçebileceği yerlere kurmamaya özen gösterin. Eğer oda da havalandırma delikleri varsa bu boşluklar ile beşik arasında mesafe olmalı. Aynı şekilde odada bulunan klimalar da aynı etkiyi yaratmaktadır. Sıcak ya da soğuk havanın doğrudan bebekle temas etmemesinin nedenlerinden bazıları:

  • Bebekler için vücut ısısını düzenlemek son derece önemli. Yeni doğan bebekler aylar boyunca vücut ısısını düzenlemeyi öğrenirler. Soğuk ya da çok sıcak havayla temasları onları soğuk, bunalmış, huysuz, susuz hissettirebilir ya da hipotermi riski altına bile sokabilir.
  • Klimalar üfleme yoluyla havayı kuruttuğu için bebeğinizin burnunun tıkanmasına ve boğazının kurumasına sebebiyet verir. Solunum zorluğunun yanı sıra bebeğinizin konforu da büyük ölçüde bozulabilir.
  • Klimalar evin içindeki havayı dolaşıma soktuğu için klima minik yavrunuza direk üflüyorsa ev içindeki alerjik maddelerin ona ulaşması zor olmayacaktır. En önemli konulardan bir tanesi eğer evde hasta olan birisi varsa onun yaydığı parçacıklar klima yoluyla bebeğinize kolaylıkla ulaşabilir. Bebeğiniz için solunum yolu hastalıkları ve alerjiler klimanın ağzından çıkan bir tür silah gibidir. 

Isı Kaynakları

Bebek yatağını nasıl klimadan ve hava kanallarından uzak tutmamız gerekiyorsa aynı şekilde ısı kaynaklarına da mesafeli olması gerekir. Kalorifer, doğalgaz, soba gibi ısı kaynakları beşiğe çok yakın olursa bazı problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

  • Bebek yatağının ısı kaynaklarına yakın olması bebeğinizin vücut sıcaklığının artmasına ve terlemesine sebebiyet verir. Terleme yoluyla bebeğiniz sıvı kaybederek dehidrasyon riski altında kalabilir.
  • Yakın ve direk şekilde bebeğin sıcak hava ile teması vücut sıcaklığını ani şekilde arttırabilir. Artan vücut sıcaklığı bebeğinize rahatsızlık verebileceği gibi “Ani bebek ölümü sendromu” sebebi bile olabilir. Bebek beşiği düzenlemesi yaparken kesinlikle bu hususlara dikkat edin.
  • Bebek beşiğinin uzun ömürlü olması içinde sıcaklık kaynakları arasına mesafe koymak en sağlıklısı olacaktır. Ahşap ya da plastik yapılı beşikler sıcakla yakın temasta bulundukları zaman gevşeme ya da çatlama yapar. Güvenliği riske edici mesafelerden uzak durun. 

Bebek Beşiği için Boş Yer Bulmakta Zorluk mu Yaşıyorsunuz?

Bebeğinizin için havalandırmalardan ve ısıtıcılardan kaçarken odada yeterince yer bulamayabilirsiniz. Bebeklerin güvenliğini sağlarken odada güzel boşluklar yaratmanın birkaç ip ucunu paylaşarak sizi biraz da olsa rahatlatabiliriz. 

bebek-besigi-icin-bos-yer-bulmakta-zorluk-mu-yasiyorsunuz

Hava Deflektörü (Yönlendirici) Kullanın

Eğer bebek odasında uygun boşluk yoksa hava yönlendiricileri kullanmayı düşünebilirsiniz. Oldukça ucuz ve basit mantığa sahip bu aparatları kullanarak havanın doğrudan bebeğinize ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Böylece içiniz daha rahat bir şekilde bebek yatağını koyacağınız yeri seçebilirsiniz. 

Havalandırma Deliklerini Kontrol Edin

Bebeğinizin odasında sıcak ya da soğuk hava akımını sağlayacak havalandırma deliği varsa orayı kapatmayı düşünebilirsiniz.  Bu kanalları kapatarak bebek beşiği için uygun alan açabilirsiniz. Bu şekilde, sıcak ve soğuk hava doğrudan bebeğinize üflenmez.

Bebeğinizin odasındaki havalandırma deliklerinden herhangi birini kapattıysanız, sıcaklığı yakından takip ettiğinizden emin olun ve odanın havasının taze kalmasını sağlamak için evin diğer odaları ile havalandırmayı unutmayın. Ayrıca bu devridaim işlemini gerçekleştirmek için bir vantilatör kullanabilirsiniz. 

Bebek odasındaki vantilatör sanılanın aksine havayı temiz tutmaya yardımcı olur. Yaz aylarında sıcaklığı normal seviyede tutmanın sağlıklı bir çözümüdür. Vantilatörü kullanmanın en iyi yolu düşük seviyede ve doğrudan bebeğinize gelmeyecek şekilde konumlanması gerekir. Böylece hava akımı istenilen düzeyde sağlanmış olur. 

Kaliteli ve Güvenli Bir Bebek Beşiği 

Kaliteli ve güvenli bir beşik bebeğinizi istenmeyen sıcaklıklardan ve hava akımlarından koruyacaktır. Uygun yalıtım sağlamış bebek beşiği çoğu sorunun önüne geçebilir. Ahşap beşikler yalıtımı iyi sağlayan beşikler arasındadır.

Çıtalı bir bebek beşiği alacaksanız çıtalar arası mesafenin oldukça kısa olması gerektiğine dikkat edin. Çünkü arada ne kadar az mesafe varsa istenmeyen esintilere o kadar fazla engel vardır. Ayrıca beşiğin alt kısmının su geçirmez ve yalıtımı iyi malzemeler ile düzenlendiğine emin olun. Böylece bebeğiniz uygun sıcaklıklarda güzel bir uyku çekebilir. 

Bebek Beşiğinin Bulunduğu Oda İçin İdeal Sıcaklık Nedir?

Biz yetişkinler olarak çok farklı sıcaklıklarda sağlıklı kalabilecek ve uyum sağlayabilecek bir bedene sahibiz ama minik yavrularımızın bedenleri bu çevresel faktörlere uyum sağlamakta zorluk yaşar çünkü dünyaya yeni gelmiş bebeklerin vücudu sıcaklığı dengeleme konusunda tam bir beceriye sahip değildir. Bu nedenle onlar bu beceriye sahip olana kadar vücut sıcaklıklarını dengelemek anne ve babaların görevidir. 

Eğer bebekler soğuk bir ortamda bulunuyorlarsa bir yetişkine göre vücut sıcaklıklarını 4 kat daha hızlı bir şekilde kaybedebilir. Aynı şekilde eğer oda çok sıcak olursa vücut sıcaklıkları ani bir şekilde artabilir. Bu sıcaklık değişiklikleri bebeklerde ani ölüm sendromu olarak bilinen riskin tetikleyicisi olabilir. Ani bebek ölümü sendromu bebek kayıplarında önemli bir faktördür. Yüksek oda sıcaklıkları bu sendromun tetikleyicisi olarak bilinir. Çok düşük oda sıcaklıkları ise solunum yolu hastalıklarını tetikleyen faktörler arasında. 

Bebeğinizin uyuduğu odanın sıcaklığını kontrol etmek istenmeyen problemlerle karşılaşma riskinizi oldukça düşürür. Sadece bir termometre yardımı ile bütün endişelerinizden kurtulabilirsiniz. Bebek odası için en sağlıklı sıcaklık 20 derece ile 22 derece arası olduğu uzmanlar tarafından onaylanmıştır. Bu sıcaklığı sağlayarak minik dünyanızın mutlu, sağlıklı ve rahat bir uyku uyuduğundan emin olabilirsiniz. 

Doktorların tavsiyesine göre Yeni doğan bebekler için bebek beşiği uyuduğunuz yer ile aynı odada olmalı. Böylece hem bebeğinizi sürekli kontrol edebilecek uyandığını daha erken fark edebilecek ve oda sıcaklığından sürekli haberdar olabileceksiniz. Doğumdan sonra bebeğinizle aynı odada kalmak çocuk odası üzerine daha uzun düşünmenize de yardımcı olacaktır. Bu birkaç ay içinde gerekli düzenlemeleri yaparak en uygun ve güvenli bebek odasını içinize sinmiş bir şekilde düzenleyebilirsiniz. 

“Bebek Yorganı Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebek Yorganı Nasıl Seçilir? : https://www.bebek.com/bebek-yorgani-nasil-secilir-nelere-dikkat-edilmelidir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Sezaryen Kaçıncı Haftada Yapılır?

Bebeklerde Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir?

Sevdiklerinizi Hastalıklardan Korumak için Almanız Gereken Önlemler