Yıllardır hayalini kurduğunuz şeye kavuşmak üzeresiniz. Artık bir bebeğiniz olacak. Tatlı mı tatlı elleri, kısık gözleri, minicik burnu ile belki de dünyanızı değiştirecek. Hayatınız eminiz ki çok daha güzel bir yer olacak. Peki acaba bebeğinizin cinsiyeti kız mı yoksa erkek mi olacak?
Tabii ki de her şeyden önemlisi sağlıklı bir bebek olması. Fakat bazı bebeveynler bebeklerinin cinsiyetlerini oldukça merak ederler. Hatta öyle ki bebeğin cinsiyetini öğrendikten sonra partiler bile düzenlemeye başlar.
Bazıları ise bebek doğana kadar onun cinsiyetini öğrenmek istemezler. Bu konuda daha az meraklıdırlar.
Siz bebeğinizin cinsiyetini heyecan ve merakla bekleyenlerdenseniz ise doğru adrestesiniz. Bebeğinizin cinsiyetini ne zaman öğrenebileceğinizi içeren yazımıza hoş geldiniz. 🙂 Keyifli okumalar.
Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belirlenir?
Bebeveynler için belki de en heyecan verici an bir bebeklerinin olacağını öğrenmeleridir. İki numaraya ise bebeklerinin hangi cinsiyette olacağını öğrenmelerini koyabiliriz.
Çünkü artık bu noktadan sonra kurdukları hayaller daha somut bir hal almaya başlar. Alınan kıyafetler, inşa edilen bebek odası ve daha bir sürü şey belirlenecek cinsiyete göre şekillenmeye başlar.
Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için genellikle 16. haftayı beklemek zorundasınızdır. Çünkü bebeğin cinsiyeti 16.haftadan itibaren ultrasonda görülebilir.
Bu konuda sabırsız davranmamalısınız. Unutmayın ki her şeyden önemlisi sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesidir.
Bebeğinizin hangi cinsiyette olabileceğine dair ilk izlenimler ise 14.haftadan itibaren alınabilir.
Bebeğinizin kız mı erkek mi olacağına dair birtakım bilgiler bu dönemde görülmeye başlanabilir. Fakat bir kesinlik ortaya çıkarılamaz. Bunun için en doğru sonucu öğrenmek için 16.haftayı beklemelisiniz.
Bazen de bebeklerin anne karnındaki pozisyonları, cinsiyeti öğrenebilmek için doğru olmayabilir. Bu noktada birkaç muayenenin ardından kesin sonuca ulaşılabilir.
Bir takım batıl inanışlara da inanmamalısınız. “Sabah bulantıları varsa kesin kızdır” ya da “annenin canı tatlı aşeriyorsa kesin erkektir” gibi söylemler batıl inançlardır. Biraz sabredin ve 16.haftayı bekleyin. 🙂
Bebeğinizin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?
Bebeğinizin cinsiyeti genellikle ultrason kontrollerinin ardından belirlenir. Bu da 16.haftaya tekabül eder. 16.haftadan itibaren bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Fakat bu süre 22. haftaya kadar uzayabilir. Sabırlı olmaya devam lütfen. En nihayetinde bebeğinizin hangi cinsiyette olacağını öğreneceksiniz. Burada önemli olan unutmayın ki bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesidir.
Fakat bazı durumlarda ultrason dışında bazı yöntemler de kullanılabilir. Cinsiyet, NIPT ve CVS gibi genetik testlerle de belirlenebilir. Bu testlerde DNA analizi yapıldığı için fetal cinsiyet belirlenebilir.
Fakat bu yöntemler genellikle Down Sendromu gibi genetik farklılıklar ve kromozom anomalilerini tespit etmek için yapılır. Eğer genetik hastalık için cinsiyet önemli bir faktör ise bu yöntemler ile cinsiyet öğrenilebilir.
Amniyosentez
Amniyosentez yöntemi ile de bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Fakat bu da 15. haftadan erken yapılamaz. Hamileliğin 15 ve 18. haftaları arasında bebeğin etrafını saran amniyon sıvısından bir örnek alınır. Alınan bu örnekteki hücrenin genetik özellikleri analiz edilir. Bu analiz sonucunda da bebeğin cinsiyeti belirlenebilir.
Koryonik Villus Uygulaması
Down sendromu gibi genetik farklılıkların hamilelik sürecinde tanısını koyulabilir. Bu nedenle de anne karnına girişimsel bazı yöntemler denenebilir.
Koryonik villus’lar bebeğin gelişiminde oluşan plesanta hücrelerinde bulunur. Bu hücrelerde bulunan özel dokulardan bir tanesidir. Özellikle de 10-12. haftalardan itibaren bu dokunun analiz edilmesi ile bebeğin cinsiyeti belirlenebilir.
Fakat unutmayınız ki bu tarz belirlemeler zorunlu kalınırsa tercih edilir. Onun dışında genellikle ultrason yöntemi ile bebeğin cinsiyeti öğrenilir.
Tüp Bebek Uygulaması
Bazen hayal ettiğiniz yavrunuza doğal yöntemler ile kavuşamayabilirsiniz. Bu durumlarda ise tüp bebek tedavisine başvurabilirsiniz. Bu yöntemde sperm ve yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilir.
Laboratuvar ortamında üretilen embriyo hücreleri arasından uygun olanlar seçilir. Bu hücreler anne rahmine yerleştirilir ve hamilelik süreci başlatılır.
Uygun embriyo hücreleri seçilirken erkek veya kız embriyo tercih edilebilir. Bu yöntemde bebeğin cinsiyeti henüz hamileliğin başında belirlenebilir.
Fakat ülkemizde bu yöntem kullanılarak cinsiyet tercihi -zorunlu haller dışında- yapılamaz. Sadece genetik bir rahatsızlık durumlarında cinsiyet tercihi yapılabilir.
Bebeğin Anne Karnındaki Gelişim Süreci
Bebeğin cinsiyeti kromozomlara göre şekillenir. Bu kromozomlar ise babanın sperminde bulunur. Eğer annenin yumurtası X kromozomlu hücre taşıyan sperm tarafından döllenirse bebeğin cinsiyeti kız olur. Y kromozomlu hücre tarafından döllenirse ise bebeğin cinsiyeti erkek olur.
46 kromozomun tamamı X ise cinsiyet kızdır. XY ise cinsiyet erkektir. Bu kromozomlara göre cins özellikleri oluşmaya başlar. Bu cinsi özellikle ise 9.hafataya kadar aynı görünebilir. 11. Haftadan itibaren farklar görülmeye başlar.
Bir sonraki aşamada ise hormonal ve genetik etkilerle dişi ve erkek dış görünümü belirlenmeye başlanır.
Hayalini kurduğunuz bebeğinizi elinize almadan önce onun cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Bunun için ise en erken 16.haftayı beklemelisiniz. Bu süre biraz daha uzayabilir. Bu nedenle biraz sabırlı olmalı ve o büyülü anı beklemelisiniz.
Fikir, öneri ve sorularınızı yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin cinsiyetini tahmin derken eğlenebileceğiniz yöntemler için bağlantıda ki makalemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.bebek.com/bebeginizin-cinsiyetini-tahmin-etmenin-en-eglenceli-yolu/
Sağlıkla kalın.
İçerik Editörü
Ramazan Çakmak