Ebeveynler bebeklerinin beslenmesi, bakımı ve gelişimi için daima en iyisini yapmak isterler. Minik yavruları ile ilgili her konu özel ve değerli olsa da beslenmenin yeri başkadır.
Bir annenin yavrusu için yapacağı en iyi şeylerden biri, onu anne sütüyle beslemektir.
İlk 6 ay bebeğiniz için en ideal besin anne sütüdür.
https://www.bebek.com/anneler-icin-emzirme-rehberi/
https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/
Bazen süreç planlandığı gibi işlemez ve bebeğinizi formül mamalar ile beslemek zorunda kalabilirsiniz.
Böyle bir durumda elbette bebeğinizi beslemek için alternatifler bulacak ve bebek mamaları kullanacaksınız. Ancak piyasada bu kadar farklı ürün çeşidi varken bebeğiniz için en iyisini seçebilme konusunda kaygı duymanız çok normaldir.
Konu ile ilgili kaygılarınızı ortadan kaldırmanın tek yolu ise, bebek mamaları ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri bilmektir.
Formül Mamalar
Eski zamanlarda yeni doğum yapmış kadının sütü gelmediğinde, bebek aç kalmasın ve sarılık başta olmak üzere herhangi bir hastalığa karşı direncini kaybetmesin diye hemen şekerli su ile beslenirmiş.
Sonraki günlerde ise beslenmeye inek ya da keçi sütü ile devam edilirmiş. O zamanlarda insanların günümüzde olduğu kadar bilinçli olmadıklarını, bilgiye ve uzman doktorlara erişiminin oldukça zor olduğunu düşünürsek bir nebze kabul edilebilir.
Ancak bugün, yeni dünyaya gelmiş bir bebeğe şekerli su vermeye çalışmak asla kabul edilemez! Üstelik şekerin yetişkinler için bile zararlı olduğu biliniyorken.
İnek sütü, keçi sütü gibi besinlerin içerisinde bulunan vitamin ve mineral seviyesi anne sütünden çok daha fazladır. Bu nedenle miniklerin böbreklerini zorlar. Miniklerin böbrekleri bu seviyeyi sindirecek enzimlere sahip değildir.
Yine inek, koyun ve keçi sütünde bulunan besin içeriği bebeklerde alerjik reaksiyonlara ve astım gibi hastalıklara sebep olabilir.
Öyle ise; bebeğinizi anne sütü ile besleme imkânınız yoksa, onu beslemenin en iyi yolu formül mamalardır.
En İyi Bebek Maması İçin Aramanız Gereken Özellikler
Bebeğinizi doğal yollarla besleyemediğiniz durumda neyle beslemeniz gerektiğini çok iyi biliyorsunuz. Ancak yavrunuz için en iyi bebek maması seçimine nasıl karar vereceğinizi biliyor musunuz?
Markası ne olursa olsun, mama seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır.
- Sağlık bakanlığından onaylı olmalıdır!
Alacağınız mama markası ne olursa olsun, dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri sağlık bakanlığından onaylı olmasıdır.
Ruhsatlandırma, üretim, ambalaj ve dağıtım işlemleri uygun koşullarda takip edilmiş, sağlık bakanlığınca onaylanmış olan ürünleri güvenle kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizin bulunduğu aya ve yaşa uygun olmalıdır!
Doğumdan itibaren 3 yaşına kadar farklı yaş aralıkları için özel üretilmiş bebek mamaları mevcuttur. Yaş aralığına uygun mamalar, o dönemdeki bebeğin ihtiyacı olan besin içeriğini karşılayacak ve gelişimini destekleyecek içeriğe sahip olarak üretilir.
Her marka ve her yaş grubunun ölçeklendirme ve günlük tüketim miktarı farklılık göstermektedir.
- Mama markası ne olursa olsun, içeriği bebeğinize uygun olmalıdır!
İnek sütü ve peynir altı suyu proteinlerinden elde edilen formüller, anne sütüne en yakın proteinleri içerdiğinden bebekler için en iyi bebek maması seçeneğidir.
Ancak bazen özel durumlar karşısında doktorunuz farklı içerikli mama markası tavsiye edebilir.
- Bazı bebeklerin inek sütünde yer alan laktoz ve proteinlere alerjisi olabilir. İnek sütündeki içeriğe alerjisi olan bebeklerin çok büyük ihtimalle keçi ve koyun sütü bazlı formüllere de alerjisi olacağından, böyle bir durumda doktorunuz soya bazlı formülleri tavsiye edebilir.
- Hem inek, koyun ve keçi sütü gibi hayvansal ürünlerle hem de soya gibi bitkisel içerikli ürünlerle yapılan formül mamalara alerjisi olan bebekler için sindirimi kolay özel mamalar kullanılmalıdır.
- Prematüre ya da düşük kilolu bebeklerin hem sindirim sistemleri hem de böbrekleri iyi gelişmediğinden onlar için seçeceğiniz ürün, sindirim ve boşaltım sistemini zorlamayacak bir içeriğe sahip olmalıdır.
Ayrıca prematüre bebeklerin diğer bebeklere göre daha hızlı büyümeye ihtiyaçları olduğundan L-metiyonin, omega-3 ve omaga-6 takviyeli, daha yüksek kalorili mamalar tercih edilmelidir. Birçok mama markası prematüre bebekler için özel formüller üretmektedir.
- İçeriği anne sütüne yakın olmalıdır!
Hazır formül sütlerin en büyük eksiği DHA (Dokozahekzaenoik Asit) ve ARA (Arakidonik Asit) gibi uzun zincirli yapıda olup, anne sütünde en çok bulunan yağ asitlerini içermiyor olmasıydı.
Neyse ki günümüzde gelişen teknoloji sayesinde anne sütüne oldukça yakın bebek mamaları üretilebilmektedir. Öyleyse doğru ürünü seçebilmek için içeriğinde DHA ve ARA gibi uzun zincirli yapılar içerip içermediğini kontrol etmekte fayda var.
- Son kullanma tarihine ve ambalajına dikkat edilmelidir!
Alacağınız ürünün son kullanma tarihine mutlaka bakmalı ve 6 aydan daha fazla ömrü kalan ürünleri tercih etmelisiniz. Paketi yırtılmış, yıpranmış, ezilmiş ürünleri almamalısınız. Paket rengi solmuş ürünlerden kesinlikle uzak durmalısınız, çünkü büyük ihtimalle güneşte kalmış olduğundan rengi solmuştur.
Aldığınız ürünü en az 10 gün kullanacak, her gün birkaç defa kapağını açıp kapatacağınızı düşünürsek ürün ambalajının kullanışlı, kolay açılıp kapanacak, hava almasını ve bozulmasını engelleyecek şekilde tasarlanmış olmasına dikkat edilmelidir. İçerisinde ölçü kaşığı bulunduruyor olması da önemli bir detaydır.
- Organik olmasına özen gösterilmelidir!
Alacağınız mamanın içeriğinde genetiği değiştirilmiş (GDO’lu) ürünler bulunmamalıdır. Tamamen organik malzemelerden üretilmiş seçenekler bebeğiniz için en iyi bebek maması olacaktır.
Elbette her annenin hayali bebeğini kendi sütüyle beslemektir. Ancak aksi bir durumda, sütün yetmediği ya da hiç olmadığı gibi durumlarda hazır mama en büyük kurtarıcınız olacaktır.
Bebek mamaları arasından yavrunuza en uygun mamayı bulduğunuza eminseniz, onu güvenle beslemeye devam edebilirsiniz.
Ancak beslenme sonrası bebeğin gaz sancısı, alerji, ishal gibi sağlık problemleri yaşaması ya da mamanın yoğunluğunu beğenmemesinden kaynaklı içmeyi reddetmesi durumunda pes etmemeli ve farklı mama türlerini denemelisiniz.
Sonrasında ise yapmanız gereken tek şey, bebeğinizin sağlıkla büyümesini izlemek olacaktır.