Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Bebeğin Masaja Hazırlanması

Bebeğe masaj en iyi çıplakken yapılır, özellikle banyo sonrası masaj rutini oluşturmak bebeğinizin zihninde ‘’banyo yaptım masaj vakti geliyor’’ algısının oluşmasını sağlar ve her geçen gün masaja verdiği olumlu tepkilerin artmasını sağlar. (Gülümsemeler, mutlu sesler çıkarma…)

Masaja başlamadan önce bebeğinizin duygu durumuna dikkat etmelisiniz ağlayan bir bebeğe masaj yapmamak gerekir. Çünkü ağlayan bir bebeğin fiziksel ya da duygusal ihtiyaçları vardır. Öncelikle bebeveyn tarafından bu ihtiyaçlar giderilmeli masaja öyle başlanmalıdır. Masaj anında bebeğiniz altına yaptıysa ve ağlıyorsa altı alınmalı ve ağlaması geçtikten sonra masaja devam edilmelidir.

Bebeğimiz uyurken de masaj yapmamız uygun olmaz. Çünkü bebeğimizin uykusun bölünmemesi gelişimi için önemlidir. Ayrıca uyurken uyandırılan bebek ağlamaya başlar ve biz ağlayan bebeğe masaj yapmamalıyız. Çünkü bebeğin ağlarken masaj yapılırsa her masaj anında bu duygusu tetiklenir ve masajı sevmeyebilir.

Bebeğimiz beslendikten 1-1,5 saat sonra yapılan masaj daha uygun olacaktır. Bebeğimiz yediklerini sindirmiş ve henüz acıkmamıştır.

Masaj anında bebeğin gözünü alan bir ışık ya da ilgisini dağıtacak bir nesne olmamalıdır.

Biliyorum ki her bebeveynin aklında peki ben nasıl masaj yapıcam? Acaba doğru mu yapıyorum? Bu hareketlerin bir sayısı var mı? Masaja bebeğimin hangi bölgesinden başlamalıyım?  Ya da ne sıklıkla masaj yapmalıyım? soruları dolanıyor.

Aslında bunun cevabı çok basit bu kuralları siz ve bebeğiniz koyucaksınız her bebek özeldir ve farklıdır. Bebeğinize masaj yaptıkça en çok hangi bölgede mutlu olduğunu öğreniceksiniz masaj bebeğiniz ile kurduğunuz kıymetli bir iletişimdir. Onun gülücüklerine sizin ses tonunuz ve öpücükleriniz eşlik ettikçe bir masaj rutini oluşturup düzeninizi oluşturacaksınız.

Gelin bugün hep birlikte bebeğimize kolik masajı yapalım ihtiyacımız olan şeyler bebeğimizin altına ve rulo yapıp başının etrafına ters U şeklinde sarmak için (Bu şeklinde rulo havlu sarmak bebeği kendini güvende hissettirir.) 2 adet havlu ve masaj yağı dilerseniz sakin bir müzik de açarak masaj seansınızda rahatlayabilirsiniz.

Kolik Masajı

Bu yazımızın içerisinde siz değerli bebeveynlere kolik masajından bahsetmek istiyorum.

Kolik masajı; bebeğinizin rahatlamasını sağlar, sindirimine, gaz sancılarına, kabızlığa ve kolik sancılarına iyi gelir.

Bebeğimize uygun bir masaj yağı ile masaja başlamak gerekir. (Soğuk sıkım doğal ve kokusuz yağlar uygun olacaktır.)

Bu hareketleri gün içerisinde her bez alımında uygulamak önemlidir. Her bez alımında uygulanamıyorsa bile gün içinde 2-3 kez uygulanması etkinliğini arttırır. Unutulmamalıdır ki masajı bir gün değil düzen ve sıklık içerisinde yapmak şikayetlerin gerilemesini sağlar.

İlk önce biraz masaj yağını avuç içimize alarak yağı ısıtalım ve ellerimizi sürttükçe çıkan sesi bebeğimizin duymasını sağlayalım bu sese alışan bebek bir sonraki masajlarda evet masaj geliyor diyecek ve mutlu olacaktır.

Öncelikle iki elimizi bebeğimizin karnının üzerine koyarak bir süre bekleyelim.

İlk Hareket

Su çarkı da dediğimiz bebeğimizin göbek deliğinin biraz üzerine elimizi koyarak, bebeğimizle el temasını kesmeyecek şekilde önce sağ sonra sol elimiz ile kasıklarına doğru süpürme hareketi yapın.

İkinci Hareket

Bebeğimizin ayak bileklerinden yumuşak bir şekilde tutarak dizlerini karın bölgesine doğru götürün ve bebeğinizi zorlamayacak şekilde bu pozisyonda 3-5 sn durun. Dizleri karına doğru iterken sert ve ani hareketlerden sakının yavaş ve yumuşak bir şekilde yapın.

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Üçüncü Hareket

Sağ elimizi güneş, sol elimizi ise bir ay gibi düşünelim; güneş her zaman tam tur atar ay ise yarım bir tur atar unutmayalım. Sağ elimizi göbek deliğinin biraz üstüne koyalım ve saat yönünde bir tam daire çizmeye başlayalım (saat 10’dan 5’e kadar). Sağ elimiz saat 5 yönüne gelince sol elimiz saat yönünde göbek deliğinin üstünden bir yarım daire çizsin ve ardından saat 5 de kalan sağ elimiz tam dairesine devam etsin. Bu düzeni birkaç kez tekrarlayın.

Masajı bitirirken başlamada yaptığımız gibi avuç içlerimizi bebeğimizin karnına koyalım ve rahatlatan bir dokunuş yapalım.

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

 

Unutmayın ki bebeğinizle kuracağınız göz teması, gülümsemeler, onunla konuşmanız masajın en kıymetli ve en önemli noktalarındandır. Çünkü masaj sizin en güzel iletişim şeklinizdir…

Uzman Çocuk Hemşiresi

Buğse Eser

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Kulak Kokusu Neden Olur?

Anne Bebek Yogası Hakkında Her Şey!

Ek Gıdaya Geçişte Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi