oyuncak-nasil-secilir

Bebek Oyuncakları Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Hamile kaldığımızı öğrendiğimiz andan itibaren bebeğimizin dünyaya geleceği günü hayal eder ve sabırsızlanırız. Bazılarımız dayanamayıp daha ilk aydan itibaren alışveriş yapmaya bile başlayabilir.

Bebek mağazalarının vitrinlerine bakıp da dayanamayıp içeri girip body, hastane çıkışı, şampuan, bebek bezi gibi herhangi bir şey alırız.

Ama bizi en çok bebek oyuncakları heyecanlandırır. Biliriz ki oyuncak, her bebeğin ilgi alanına girer, ancak unutmayalım ki her oyuncak her bebeğin ilgi alanına girmeyebilir.

Oyuncak, birçok annenin yaptığı gibi “İndirim vardı aldım.” “Yaa ne yapayım dayanamadım. Rengine bayıldım.” şeklinde sadece indirim var ya da sırf annenin kendisi çok beğendi diye alınmamalıdır.

Doğru Oyuncak Seçimi Neden Önemli?

Bir oyuncak ne kadar kaliteli, eğitici, eğlenceli, çok yönlü gelişim özelliklerine sahip olursa olsun bebeğinizin ilgi alanına girmiyor ya da yaşına uygun değilse bu özelliklerin hiçbir önemi kalmıyor.

Bebeğinize hitap etmeyen her oyuncak, evdeki oyuncak yığınına eklenmiş yeni bir kalabalıktan öteye geçemeyebilir. Bu kalabalık size psikolojik olarak çok iyi gelebilir.

Çünkü, çocuğunuza her imkânı sunup önüne seriyorsunuz, onu mutlu etmek için o kadar para harcıyorsunuz, ancak bilinçsizce alınan bebek oyuncakları onun gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir!

Bu nedenle bebeklerin oyuncak seçimi konusunda dikkat etmemiz gereken çok önemli hususlar vardır.

Bebek Oyuncakları Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

  • Keskin kenarlı ve yutulabilecek küçük parçalı bebek oyuncakları doğru yaş aralığında seçilmediğinde istenmeyen kazalara sebep olabilir. Özellikle mıknatıslı oyuncaklar evde farkında olmadığımız tehlikelerden biridir.
  • Balon gibi lateks oyuncakları çok tercih etmemenizde fayda var. Balonlar çocukların boğulmalarına sebep olabilir. İlle de bir doğum günü partisi yapmak ve balon asmak istiyorsanız ya da bir yerde gördü ve oynamak istiyorsa; bunu ondan mahrum bırakmak yerine, yanınızdayken kontrollü bir şekilde oynamasına izin verebilirsiniz. Ancak oyun bittikten sonra balonu kesinlikle ortadan kaldırın.
  • Aldığınız oyuncağın uzun bir ipi ve kordonu olmadığına emin olun. Bebeğiniz kordonu boynuna dolayarak boğulabilir.
  • Seçtiğiniz oyuncaklar kırılgan olmamalıdır. Siz fark etmeden bir köşesi kırılan bir oyuncak, bebeğinizin cildinde kesiklere sebep olabilir. Ayrıca kırılan parçayı yutma ihtimalini de aklımızdan çıkarmamalıyız.
  • Arsenik, kadmiyum, kurşun ve cıva gibi toksik maddeleri içermeyen, kaliteli malzemelerden yapılmış oyuncakları seçmeye özen göstermelisiniz. Bir oyuncağın çok pahalı olması onun sağlıklı olduğu, toksik madde içermediği anlamına gelmez.
Güvenilir markaları sizin yerinize araştırıp sizlere sunan ebebek ailesinin tecrübelerinden faydalanabilirsiniz.
Bebek oyuncaklarına kolay ulaşabilmek için linke tıklayın! https://www.e-bebek.com/bebek-oyuncaklari-c3776/
  • Seçtiğiniz oyuncağın zorluk derecesi, bebeğinizin gelişimine uygun olmalıdır. Oyuncak ne çok zor ne de çok kolay olmalıdır. Bebeğinizi çok zorlayan bir oyuncak, başarısızlık duygusu ile onu mutsuz ederek, mücadele duygusunu köreltebilir. Sonrasında “Ben zaten yapamıyorum.” diyerek hep pes eder. Gelişiminin çok altında bir oyuncak ise hem sıkıcı olacak hem de çocuğunuza hiçbir katkı sağlamayacaktır.
  • Oyuncak seçimi yaparken oyuncağın çok yönlü olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin bir diş kaşıyıcı mı seçeceksiniz? Diş kaşıyıcı sadece dişini kaşımaya yarayabilir, ama özenle seçilmiş bir diş kaşıyıcı hem dişini kaşımaya yarayıp hem de farklı sesler çıkararak bebeğinizin sesleri tanımasına yardımcı olup aynı zamanda renkleri tanımasına da imkân sağlayabilir.
Diş kaşıyıcılarına kolay ulaşabilmek için linke tıklayın! https://www.e-bebek.com/bebek-dislik-c4396/
  • Aldığınız oyuncak çocuğunuz büyüdükçe, farklı gelişim alanlarında kullanılabilecek bir oyuncak olmalı. Böylece bir oyuncağı daha uzun süre kullanıp, o üründen farklı dönemlerde farklı beceriler öğrenebilir.
  • Bir oyuncağı asla kız oyuncağı ya da erkek oyuncağı diye etiketleyip, çocuğa da öyle öğretmemelisiniz. Erkek bebek pembe kıyafet giyip oyuncak bebekle oynayabilir. Kızınızın en sevdiği renk mavi olup en sevdiği oyuncak iş makineleri olabilir.

Hayal güçlerini sınırlamayan bebek oyuncakları seçmelisiniz.

Hangi Yaşta Hangi Oyuncak seçilmelidir?

Bebeğinizin her yaşta gelişim ihtiyacı farklıdır. Ebeveyn olarak üzerinize düşen en önemli sorumluluklardan biri de bebeğinizin gelişimini yakından takip etmektir.

Böylece bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor gelişim ihtiyaçlarının farkına varıp, bu farkındalıkla oyuncak seçebilirsiniz.
Doğru yaş aralığında doğru oyuncak seçimi bebeğinizi mutlu eder ve çok yönlü olarak gelişimini destekler.

0-6 Ay Bebeklerin Oyuncak Seçimi

Bu yaş aralığındaki bebekler evet dokunabilir, ama eline bir oyuncak alıp oynayamaz.  Bebekler bu dönemde oyuncakla oynayamasalar da dokunarak, işiterek, gözleriyle takip ederek ve ağızlarıyla dünyayı tanımaya çalışırlar. Seçeceğiniz oyuncakların bu duyuları harekete geçirmesi gerekir.

Bir bebeğin sahip olacağı ilk oyuncaklar tabii ki diş kaşıyıcı ve çıngıraklardır. Diş kaşıyıcılar artık hem sesli parçalar hem de çıngırak barındıracak şekilde tasarlanmaktadır. Böyle bir diş kaşıyıcı bebeğiniz için çok yönlü bir oyuncak olacaktır.

Oyun halıları bu dönemin gelişim özelliklerini destekleyen güzel bir seçenektir. Üzerinde bulunan nesnelere dokunarak sert-yumuşak, pürüzlü-pürüzsüz yüzeyleri tanırlar.

Yine oyun halılarında bulunan hışırtılı parçalara, zilli pelüşlere ve çıngıraklara vurarak ses çıkarmaya bayılırlar.

0-6 ay gelişim özelliği olarak bebeğiniz eline geçen her nesneyi ağzına götürür. Bu nedenle alacağınız çıngırak, diş kaşıyıcı, oyun halısı ve her ne olursa olsun kolayca çıkıp yutulabilecek parçalar içermediğinden emin olmalısınız.

Diş Kaşıyıcıları:

https://www.e-bebek.com/bebek-dislik-c4396/

Oyun Halıları:

https://www.e-bebek.com/oyun-halilari-c3838/

Çıngıraklar:

https://www.e-bebek.com/bebek-cingiraklari-c4415/

0-6 aylık bebeğinizin beslenmesini merak ediyor musunuz? Aşağıdaki linke tıklayın.

0-6 aylık bebek beslenmesi; https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

oyun halısı

6-12 Ay Bebeklerin Oyuncak Seçimi

Bebekler bu dönemde 0-6 aya kıyasla daha hareketlidirler. Emeklemeye başlayarak bağımsızlıklarını kazanan bebekler artık daha çok hoplayacağı, vuracağı, yuvarlayacağı, iteceği, takacağı coşkulu oyuncaklara ihtiyaç duyarlar.

Hareketlenen bebeğinizin motor becerilerini desteklemelisiniz.

6-12 aylık bebek bir önceki dönemdeki oyuncaklarıyla da oynamaktan çok keyif alır. Çünkü ilk altı aya nazaran ikinci altı ay o oyuncağı daha aktif şekilde kullanacaktır.

Çıngırağının düğmesine önceden tesadüfen basıp ses çıkaran bebek, artık bilerek o düğmeye basacak ve sonucunda ses çıkaracak. Böylece ilk sebep-sonuç ilişkilerini çıkarmaya başlayacaktır.

Plastik ve kırılgan olmayan esnek aynalar, bebeğinizin kendi yüzünü tanımasına imkân sağlar. Böylece bebeğiniz yüzündeki kasları kontrol ederek mimik yapmayı, bu mimiklerin sonucunda yüzdeki ifadelerini görebilecektir.

Kontrolün elinde olduğunu bilen bebek, başarı ve güven duygusunu geliştirecektir.

Tuşlarına basınca ses çıkaran müzikli bebek oyuncakları, aktivite masaları, masalcı ayıcık, şarkı söyleyen kitap gibi oyuncaklar merak duygusunu geliştirir.

Ayrıca çıkardığı seslerin içeriği ile bilişsel olarak sayıları, renkleri, şekilleri, nesneleri tanımasını ve telaffuz etmesini sağlar.

Sonuçta bu dönem dil gelişiminin de önemli olduğu bir dönemdir.

Bebeğiniz bul-tak oyuncaklar, tek ya da iki parçalı yap bozlar, iri parçalı yapı oyuncakları, ahşap bloklarla parça-bütün ilişkisi kurabilir. Emekleme oyuncakları ve toplar da bu dönemin vazgeçilmezleridir.

Bebek Kitapları:

https://www.e-bebek.com/bebek-kitaplari-c3730/?page=1

Bebekler İçin Puzzle:

https://www.e-bebek.com/bebekler-icin-puzzle-c4027/

Ahşap Bloklar:

https://www.e-bebek.com/bebek-ahsap-bloklar-c4530/

6 aylık bebeğinizin beslenmesini merak ediyor musunuz? Aşağıdaki linke tıklayın.

6 aylık bebek beslenmesi; https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi

1-3 Yaş Bebeklerin Oyuncak Seçimi

“Yaşasın artık özgürüm!” Yürümeyi öğrenen bebeğiniz bu yaş aralığında artık yürümekten de öte, her yere koşarak gidiyor. Çünkü öğrenecek, zıplayacak, hoplatacak, itecek, basacak o kadar çok şey var ki.

Artık istediği nesneye ulaşabilmesi, her an yeni şeyler keşfetmesine imkân sağlıyor. Bebeğiniz sadece fiziksel değil; duygusal ve bilişsel yönden de çok hızlı gelişiyor.

Bu yüzden 1-3 yaş arasındaki hızlı gelişim özelliklerinin birkaçını birden destekleyecek bebek oyuncakları seçebilmeniz çok önemli.

Top, evcilik oynayabileceği mutfak setleri, dokun-hisset kitaplar, yapı oyuncakları, sıralama oyunları, eşleştirme oyunları, parça-bütün ilişkisi kurabileceği puzzle oyuncaklar besleyip altını değiştirebileceği bir oyuncak bebek ve oyuncak araba bu dönem için oldukça ilgi çekici ve gelişimini destekleyicidir.

Peluş Oyuncaklar:

https://www.e-bebek.com/bebek-pelus-oyuncak-c4174/

3-6 Yaş Çocukların Oyuncak Seçimi

Bu yaş grubu çocuklar yine çok hareketlidir ve çok hızlı öğrenirler, bilişsel olarak her verileni hemen alabilirler. 3-6 yaş farklı dillerin varlığından haberdar olabilecekleri, hatta yeni bir dil öğrenebilecekleri bir dönemdir.

İngilizce kelimeleri öğreten sesli oyuncaklar ilgisini çekebilir.

Bunun yanında, bu yaş grubu çocuklar muazzam bir hayal gücüne sahiptirler. Hayal güçlerini canlandıracak evcilik oyuncakları, oyun hamurları, yapı oyuncakları ve ahşap bloklar bu dönemin de vazgeçilmezidir.

Psiko-motor becerilerini desteklemek ve başarı duygusunu pekiştirmek için trambolin,  bisiklet ve scooter gibi bebek oyuncakları da oldukça faydalıdır.

https://www.e-bebek.com/3-tekerlekli-bebek-bisikletleri-c4563/

Yoksa bebeğinizin hala uyku arkadaşı yok mu? Bebeğinizi Budizzz ile tanıştırmak için aşağıdaki linke tıklayın!

https://www.e-bebek.com/bebek-pelus-oyuncak-c4174/

Bebeğiniz için en faydalı oyuncakları bulmanız dileğiyle,

Sevgilerimizle…

Post navigation

Bir yanıt yazın

Spiral ile Doğum Kontrolü

Bebeklerde Yürüteç Kullanımı Ne Zaman Kaçıncı Ayda Başlar?

Bebekli Evlerin Olmazsa Olmazı 11 Bebek Güvenlik Ürünü