Bebek ve Çocuklarda Diş Sağlığı

Bebek ve Çocuklarda Diş Sağlığı

Evinizin yeni üyesi artık yanınızda ve onun gelişimine şahit olacaksınız. Bir bebek için en önemli dönüm noktalarından biridir diş çıkarmak.

Bebekler genel olarak 6. Aydan itibaren diş çıkarmaya başlar. Bazen bu durum 9. ve 12. aylara kadar sarkabilir. İlk dişler toplamda 20 tanedir. Çocuk 6 yaşına geldiğinde azı dişlerinin çıkmasıyla çocukluk dişleri tamamlanır.

Özellikle bütün dişler çıktıktan sonra onlara bakmak büyük önem arz etmeye başlar. Bu dönemde ebeveynlerin aklına “çocuğum için nasıl bir diş macunu kullanmalıyım?” “bebeklerde diş macunu kullanılmalı mı” soruları gelir. Bu soruyu cevaplamadan önce “çocuklarda diş bakımı” hakkında kısaca bilgi sahibi olalım.

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerin 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başladığından bahsetmiştik. Çocuğunuz ilk dişini çıkarmaya başladıktan sonra bakım başlamalı.

Çok küçük bir bebekte diş fırçalamak zor olacağı için çocuk büyüyüp kendi bakımını yapmaya başlayana kadar bu iş anne ve babaya düşer. İlk dişin çıkmasıyla birlikte bebeğin diş temizliği onun diş etlerine zarar vermeyecek şekilde bir tülbentle yapılmalıdır.

Nasıl bir yol izlemelisiniz:

  • Bebeğinizin diş temizliğini sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce mutlaka yapmalısınız.
  • Temizlik fırça ile olmamalı.
  • Temiz bir tülbent veya gazlı bez yardımıyla hassas bir şekilde bebeğin dişleri silinerek temizlenmeli.
  • Kendi bakımını yapacak olgunluğa ulaşana kadar bu bakım ebeveyn tarafından yapılmalıdır.
  • Aldığı her gıdadan sonra bir miktar su içmesini sağlamanız faydalı olacaktır. Çünkü kalan yemek artıkları çürüklere neden olabilir.
  • Bebeğinizi gece biberonla besliyorsanız eğer beslenmeden sonra bir miktar su vermeniz yerinde olacaktır. Çünkü gece besin tüketmek ve diş temizliği yapılmadan uyumak ileride çürük sorununa yol açabilir.
  • Diş sağlığı açısından kalsiyum ve vitamini zengin besinleri tercih etmelisiniz. Bu dişlerin daha kuvvetli olmasına yardımcı olacaktır.
  • Bebeğiniz 1 yaşına basar basmaz diş hekimi kontrolüne götürmelisiniz.

Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Süt dişlerinin bakımı oldukça önemlidir. Çocuğun yetişkinlikte kullanacağı dişleri çıkana kadar bu dişlere ihtiyacı olacaktır.

6-7 yaşından itibaren artık çocuğun kendi dişleri çıkacaktır.

Bu süreçte süt dişleri yemesi, içmesi, konuşması için gerekli olacaktır. Bu dişlerin bakımı büyük önem arz etmektedir. Süt dişleri asıl dişlerin doğru ve sağlıklı çıkabilmesi içinde oldukça önemlidir.

Asıl dişlerin yerinde ve sağlıklı çıkması için bir kılavuz rolü üstlenirler. Çocuk 2,5-3 yaşından itibaren artık fırça kullanmaya başlayabilir. Bu süreçte çocuğunuza eşlik etmeniz önemli olacaktır.

Nasıl bir yol izlemelisiniz:

  • Her gün kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce çocuğunuzun diş fırçalaması için onu yönlendirmelisiniz.
  • Çocuklara örnek olmak oldukça önemlidir. Ona örnek olmak için sizde günde 2 sefer diş fırçalamalısınız. Mümkünse bunu çocukla birlikte yapmak daha etkili olacaktır.
  • Çocuğunuzun şekerli ve asitli gıdalar tüketmemesi için özen göstermelisiniz. Unutmayın ki ebeveynlerin bu tip gıdaları tüketmesi çocuğa doğru örnek teşkil etmeyecektir.

Bebeğiniz için vitamin ve mineral deposu besinler konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Bebeğiniz için vitamin ve mineral deposu besinler https://www.bebek.com/bebeginiz-icin-vitamin-ve-mineral-deposu-olan-besinler/

  • Sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Özellikle kalsiyum ve vitamin açısından zengin besinleri tüketmesine özen göstermelisiniz. Bu besinler diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.
  • Çocuğa uygun bir ürün almaya özen göstererek diş ipi kullanımına da özen göstermelisiniz.
  • Yılda en az 1 sefer diş hekimi ziyaretinde bulunmalısınız. Doğacak sorunları erken tespit etmek oldukça önemlidir.
  • 3 yaşından itibaren diş macunu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarma konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebek Diş Macunu Nasıl Olmalı?

Bebeğinize diş macunu seçmek oldukça önemli bir konudur. Piyasada çeşitli markalara ait macunlar mevcut olmakla birlikte doğru ürünü seçmek hassas bir konudur. Bebeklerde diş macunu seçmek için bilmeniz gerekenler:

  • 2 yaşın altındaki bebeğinize genel olarak bir diş macunu kullanmasanız da olabilir. Fakat bir ürün tercih etmek istiyorsanız “florür” içermeyen bir markayı tercih etmenizde fayda olacaktır.
  • Mümkünse bebek 3 yaşına gelmeden önce diş macunu kullanmamanızda fayda olacaktır.
  • Bebekler ve küçük çocuklar ağızlarında var olan maddeleri yutma eğilimi gösterdiklerinden dolayı florürlü bir macun tercih etmemenizde yarar olacaktır. Çünkü bu madde yutulduğunda toksik bir hale dönüşebilir. Bu da bebeğiniz için zararlı olabilir.
  • Seçeceğiniz ürünün içeriğinde tatlandırıcı ve türevleri olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Yeni diş temizliğine geçmeye çalışan bir bebekte naneli ürünler tadı ve yoğun içeriğinden dolayı rahatsız edici olabilir.
  • Tat olarak içeriğinde meyve aroması olan ürünleri seçmeniz yerinde olacaktır.
  • Sls (Sodyum Lauryl Sülfat) içermemesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu madde kimyasaldır ve bebeğinize zararı dokunacaktır.
  • İçeriğinde paraben (koruyucu) olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Genel olarak içeriği temiz ürünleri kullanmanızda fayda vardır.
  • Bebeklerde diş macunu seçerken içeriğinde bulunan maddeleri inceleyip bebek için zararlı olup olmadığına bakarak ürün seçmeniz mantıklı olacaktır.

Bebek Diş Macunu Çeşitleri

Bebeklerde diş macunu seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biride yutulmaya elverişli olmasıdır. Genel olarak bebek diş macunu çeşitleri şu şekildedir:

  • Organik Bebek Diş Macunları

Bu ürünler içeriklerinde Sls ve paraben gibi koruyucu maddeler içermemesi ve doğal bileşiklerden oluşması yönüyle organik olarak adlandırılırlar.

  • Florürsüz Bebek Diş Macunları

Küçük bebekler ağızlarında ki her şeyi yutmaya eğilimli olduklarından dolayı bu tip ürünlerin florür içermemesi gerekir. Çünkü yutulacak bu madde bebek için zararlı olabilmektedir.

  • Yutulabilir Bebek Diş Macunları

Bebeklerin yutmaya eğilimli olduklarını söylemiştik. Bu çeşit bir ürünü seçmek bebek macunu yutsa bile sıkıntılı bir duruma yol açmayacağı için tercih edilebilir.

Çocuklarda Diş Macunu

Çocuklara göre kullanılan diş macunları yetişkin için olanlardan içerik olarak farklılık göstermektedir. Çocuk diş macunları beyazlatıcı ve kimyasal maddelerden arınmış olmalıdır.

4-5 yaşlarına geldiğinde artık kendi diş temizliğini yapabilecek düzeye gelen çocuğunuza iyi bir macun seçmeniz önemlidir. Çocuğunuza diş macunu seçerken bilmeniz gerekenler:

  • Alacağınız ürünün içeriğinin temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Sls (Sodyum Lauryl Sülfat), Paraben gibi maddeleri içermemesine özen göstermelisiniz.
  • Ürünün tadının çocuk tarafından sevilmesi önemli bir durumdur. Nane, tarçın gibi aromaları tercih etmeniz çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlıklarından nefret etmesine sebep olabilir. Bu durumda birkaç tat denemek zorunda kalabilirsiniz.
  • İçeriğinde doğal maddelerin olduğundan emin olduğunuz ürünleri seçmeniz yerinde olacaktır. Bunun için içeriğinde ki bileşenleri kontrol etmeniz gerekmektedir.
  • 3-5 yaş aralığında olan çocuğunuzun kullanacağı diş macununda “florür” olabilir. Fakat içerisinde bulunması gereken florür miktarının ne olması gerektiği konusunda diş hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.
  • Florürlü bir diş macunu kullanıyorsanız özellikle gece yatmadan önce çocuğunuzun mutlaka dişlerini fırçalamasını sağlayın. Fakat fırçalama işleminden sonra çocuğun bir şey yiyip içmesine izin vermeyin.
  • Diş bakımında en önemli unsurlardan biride çocuğun yiyecek içeceklerine dikkat etmenizdir. Şeker ihtiva eden yiyecek ve içeceklerin çok tüketilmesi diş sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Çocuğunuz büyüdükçe onun yaşına uygun ürünleri tercih etmenizde fayda olacaktır.
  • Unutmamanız gereken şey ise süt dişlerine ne kadar iyi bakarsa kalıcı dişlerinin de o kadar sağlıklı olacağıdır.

Günümüzde doğal ürünlerin piyasalarda yer almasıyla birlikte ebeveynler artık bu ürünlere yönelim göstermişlerdir. Fakat unutmamalısınız ki her doğal sayılan ürünün içeriği sandığınız gibi temiz olmamaktadır. Bu konuda oldukça hassas iseniz ürünlerin içeriklerini detaylı bir şekilde incelemeniz yerinde olacaktır.

Özellikle içeriğinde bulunan kimyasal maddeler bebek ve çocuklarda ileride sıkıntılı durumlara yol açabilir. Bundan dolayı alacağınız ürünü detaylı bir şekilde incelemek en doğal hakkınızdır.

İncelemeleriniz sonucunda güven duyduğunuz ürünü kullanabilirsiniz. Bilmeniz gerekenlerden birisi ise alacağınız ürünün pahalı olmasının iyi olduğu anlamına gelmediğidir. Bütçenize uygun en iyi ürünü seçmelisiniz. Bebeklerde diş macunu konusunda tereddütleriniz var ise “diş hekiminizden” yardım alabilirsiniz.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerin Zihinsel Gelişimini Destekleyebilecek Oyunlar

Bebeğinizi Uyutmak için 9 Yöntem

baby me Organik Serisi ile Tanışın!