Bebek Yatağı Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Bebek Yatağının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Keyifli ve zorlu bir sürecin ardından dünyaya gelen bu sevimli miniklerin doğumlarından itibaren bebeveynlerin kafası bir sürü soru ile dolar. Alınacak her eşya, bebeğe uygulanacak her bakım, okunacak her kitap, bebeğin odasının dekorasyonu, bebeğin giysileri ve daha birçok şey ebeveynler tarafından büyük bir titizlik ve özenle, uzun araştırmalar yapılarak alınır. Yanlış uygulanacak bir bakım ya da yanlış alınacak bir eşyanın nelere mal olabileceği düşünüldüğünde bu titizlik son derece doğru ve yerinde bir tutumdur.

Bebeğin gelişimi ve mutluğu için de bebeğin uyku kalitesi oldukça önemlidir. Bebeğin uyku kalitesi ise nerede uyuduğu ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle ebeveynlerin ve anne adaylarının en merak ettiği soruların başında gelen bebek yatağı nasıl olmalıdır sorusu üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır. Şimdi gelin hep beraber bebek yatağı nasıl olmalıdır tüm detayları ile inceleyelim.

  • Bebeveynlerin kafasını karıştıran ilk temel soru bebek yatağının sert mi yoksa yumuşak mı olması gerektiğidir. Bu hassas, sevimli miniklerin yumuşacık yataklarda pamuklara sarılı uyumaları gerektiğini düşünürler ancak bu ne yazık ki doğru bir yöntem değildir. Çünkü çok yumuşak yüzeyler, bebeğin içine gömülmesini sağlayarak çeşitli riskleri beraberinde getirir.
  • Henüz el kol koordinasyonunu sağlayamayan ve kendi başına hareket etme kabiliyeti bulunmayan bu sevimli minikler, eğer rahatsız bir pozisyonda ve yatağa gömülü halde nefes alamıyorlarsa bu durum bebek için ciddi bir tehdit oluşturur.
  • Bununla beraber yine çok yumuşak bir yatakta bebek tamamen gömüleceği için iskelet ve kas sistemi henüz yeni yeni gelişmeye başlayan bir bebek için son derece zararlı sonuçları olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin bu süreçte yumuşak yataklardan kaçınmaları gerekir.

  • Aynı şekilde tercih edilecek çok sert bir yatak da bebeğin kas ve iskelet sistemi için olumsuz sonuçlara sahiptir ve çok yumuşak yataklar gibi çeşitli, ciddi riskler barındırır. Orta sertlikte ve doktor tavsiyesi ile tercih edeceğiniz ortopedik bir yatak, ideal bir seçim olarak öne çıkar.
  • Bebeğin yatağını seçtikten sonra bebeğin yatağında kullanılacak kumaşları belirlemek de oldukça önemlidir.
  • Yatak tekstili, nevresim, döşek, battaniye ve çarşaf seçimi de aynı titizlik ve özenle yapılmalıdır. Bebeği terletmeyecek, sentetik olmayacak, bebekte alerjik reaksiyonlara sebep olmayacak, dokusu ve yapısı itibari ile de bebeğe uygun kumaş seçimi yapılmalıdır.
  • Ayrıca bebeğin çarşafı sıkıca tutturularak hiçbir şekilde kat yapmamış olmalıdır. Yatak dümdüz olmalıdır. Aksi halde bebeğin hareket kabiliyeti kısıtlanabilir ya da omurga ve kas problemlerine yol açabilir. Bebek eğer dönebiliyorsa hareketsiz kalmasına da sebebiyet verebilir.

  • Bebeğin nevresimleri temizlenirken de aynı özen ve hassasiyet gösterilmelidir. Parfümlü deterjanlardan ve yumuşatıcılardan kaçınılmalıdır. Yoğun parfüm ve kimyasal kokusu bebek için son derece zararlıdır. Bu nedenle bebeveynler bebeklere özel deterjanlar tercih etmeli ve bebeği düzenli olarak gözlemlemelidir. Çünkü bebekte herhangi bir sebebe bağlı alerjik reaksiyon gelişebilir ve annenin bu durumu hemen fark edip çözmesi önemlidir.
  • Bir diğer önemli ayrıntı da bebeğin eşyalarının en azından bebek biraz büyüyene dek, evin normal çamaşırlarından ayrı yıkanması ve kurutulması gerektiğidir. Bu bebeğiniz için ekstra bir hijyen sağlayarak bebeğinize en doğru bakımı yapmanıza olanak tanır.

Bebek Yatağı Çeşitleri

Visko Yatak

Visko yataklar vücudun şeklini alır ve vücudu eşit olarak destekler. Ancak bebeğin omurilik gelişimi belli bir olgunluğa erişene dek bu tarz yatakları tercih etmemek doğru olacaktır.

Lateks Yatak

Son derece konforlu ve doğal olan lateks yataklar bebekte alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin bu durumu göz önüne alarak seçim yapmaları daha sağlıklı olur.

Elyaf Yatak

Alerjik durumlar için iyi bir seçenek olarak öne çıkan elyaf yataklar, son derece yapaydır. Vücudu desteklemek konusunda da çok başarılı sayılmazlar.

Sünger Yatak

Süngerin kalitesinin çok önemli olduğu sünger yataklar, farklı tür süngerlerin bir araya gelmesi ile oluşur.

Karyola Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar

  • Bebekler için karyola seçimi yapılırken dikkat edilecek en önemli noktalardan biri, tercih edilecek karyolanın çok sert ve sivri kenarları olmaması gerektiğidir. Aksi halde istenmeyen kaza ve risklere açık hale gelebilirsiniz.
  • Karyolanın boya kalitesi de önemli bir ayrıntı olarak öne çıkar. Sentetik ve ağır kimyasallar yerine doğal boyalar kullanılmış yataklar tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Tercih edilecek karyolanın parmaklıkları arasında eğer 6 santimetreden fazla genişlik bulunuyor ise bu durum bebek için risk teşkil eder. Bu tarz büyük boşluklara bebeğin kafası ve vücudu sıkışabilir, bebek eğer zayıfsa aradan kayıp düşerek istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle daha sık boşluklu ve ergonomik bir karyola seçimi hem siz hem bebeğiniz için ideal bir tercih olacaktır.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak iletebilirsiniz.

Bebek Yatağı ürünlerimizi incelemek için tıklayın!

https://www.e-bebek.com/search?text=bebek%20yata%C4%9F%C4%B1

Senem Tokuş

İçerik Editörü

Post navigation

Bir yanıt yazın