bebek-yatagi-nasil-olmalidir

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Bebeğin gelişi ilk duyulduğunda başlanır hazırlıklara. Cinsiyeti de öğrenilince artık kıyafetleri, yatağı ve beşiği alınır; odası hazırlanır ve heyecanlı bekleyişe heyecan katılır.  Minikler için her şeyin en iyisi olsun, en güzeli olsun istenir. Seçim yapmak zordur, ama dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bebek yatağı ise bu noktalardan biridir. Çocuğun hayatının ilk yıllarında fazlasıyla kullanacağı yatağının seçiminde nelere dikkat etmeliyiz sorusuna bu yazımızda yanıt vermeye çalışacağız. 

Yenidoğan Bebek Yatağı Seçimi

Yenidoğan bebeklerin ne kadar uyuduğunu biliyor musunuz? Yaklaşık olarak 15-18 saat arası. Evet, yanlış okumadınız. Günün dörtte üçünü uyuyarak geçirir yeni doğan bebekler. Bu süreyi geçireceği yatak ise onun kemik gelişiminde çok önemli bir role sahiptir. İlk 6 ay ve daha sonraki aylarda kullanılacak yataklar biraz farklı olabilir. Peki, bebek yatak seçimi nasıl olmalıdır?

  • İlk aylarda kemikleri çok yumuşak olan bebeklerin yataklarının çok sert olmaması gerektiği gibi, çok yumuşak da olmamalıdır. Orta sertlikte yarı ortopedik bebek yatağı seçimi yeni doğanlar için en uygun seçim olacaktır.
  • Karyolası kenarları alçalıp yükselebilen şekilde seçilmelidir. Bunun sebebi, yeni doğanların sık uyanıp beslenme ihtiyacı duymalarıdır. Kenarları alçalıp yükselebilen ürünler anneye kolaylık sağlar. 
  • Yatak ve karyolanın üretildiği malzemeye çok dikkat edilmelidir. Dış dünyaya karşı çok savunmasız olan bebeklerin çokça zaman geçirdikleri yatakları da sağlık konusunda ona zarar vermeyecek malzemelerden üretilmiş olmalıdır. Yatak veya karyolanın üretiminde kanserojen madde kullanılmışsa bu ürünler tercih edilmemeli, boyama malzemesi organik boyalardan olmalıdır.
  • Pamuklu yataklar nefes aldığı için terletmez ve bebeğiniz için ideal bir yatma ortamı sağlar. Aynı zamanda pamuklu yataklar, vücut ısısını da doğru dengeleyeceği için bebeğin rahat bir uyku çekmesine yardımcı olur.

Bebek Yatak Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?

Bebek yeni doğmuştur; kucağa alınır, sevilir, minik elleri tutulur ve ne zaman büyüyeceği merak edilir. Merak etmeyin, hemen büyüyorlar. Bebeğin ilk aylarını sepet beşikte geçirmesi iyi bir seçim olacaktır, ancak dördüncü veya beşinci aydan sonra artık o yatak küçük gelmeye başlayacak, bir beşik ve bebek beşik yatağı ihtiyacı doğacaktır.

Bebeğin sağlıklı gelişimi için, bebek yatak ölçüleri bebeğin yaşına uygun olmalıdır. Altıncı aydan sonra büyüyebilen yatak seçimi doğru bir seçim olabilir, çünkü zaman akıp giderken bebeğin büyüme hızına yetişmek mümkün değildir. Özellikle altıncı aydan sonra hareket kabiliyetleri artan bebekler için daha geniş ve yüksek yataklar tercih edilmelidir. Büyüyebilen yataktan sonra bebeklerin aynı zamanda oyun parkı olarak da kullanacağı park yataklar tercih edilebilir. 

Yatak Seçiminde Güvenlik 

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Dünyaya merakla bakan gözler bazen beklenmedik işler yapabiliyorlar. Bu işler de bazen çok tehlikeli olabiliyor. Bebeklerin bolca zaman geçirdikleri yatakları, bu tehlikelere karşı ne kadar korunaklı olursa o kadar içiniz rahat olur. Hareket etmeye başladıkları andan itibaren artık gördükleri her şey onlar için bir keşif demektir. Keşfettikleri eşyalara tırmanmaktan, asılmaktan, çekmekten, itmekten ve her türlü fiziksel etkiye maruz bırakmaktan hiç çekinmezler. Bu yüzden bebek yatakları da bu konuların hepsine karşı güvenli olmalıdır. 

  • Yatak ve etrafındaki eşyalarda bulunan keskin kenarlar, sivri uçlar ve çıkıntılar bebek için tehlikelidir. Herhangi bir düşme ve çarpma riskine karşı bu tür eşyalar yataktan uzak tutulmalı, yatak seçiminde kenar ve köşelere dikkat edilmelidir.
  • Ahşap ürünlerin zımparası iyi yapılmış olmalıdır, bebeğe batabilecek herhangi bir alanının olmaması gerekir.
  • Karyolanın parmaklıkları çok dar veya çok geniş olmamalıdır. Çok dar olursa elleri veya ayakları sıkışabilir, çok geniş olursa başlarını çıkarmaya çalışmaları durumunda başları sıkışabilir.
  • Bebek yatağı çok alçak olmamalıdır. Tırmanıp düşebilirler.
  • Karyolada yatan bebeğinize bebek yatağı yan koruma kullanabilirsiniz. Böylece düşme riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
  • Etrafında uzanabilecekleri hiçbir eşya olmamalıdır. Perdelere yakın konumlandırılmamalıdırlar. Yatak, üzerine düşebilecek dolap, televizyon, biblo gibi ev eşyalarından uzak olmalıdır ve anneye mümkün olduğunca yakın olmalıdır.
  • Bebek, yatak içinde sık hareket edebilir. Bu durumda yatağın dengesi bozulmamalı, devrilmemelidir. Bu yüzden ağır yataklar tercih edilebilir.
  • Yatağın kapakları bebeğin yaslanmasına karşı dayanıklı olmalı ve kolayca açılmamalıdır. Yatağın içinde yutulabilme tehlikesi olan oyuncaklar olamamalıdır. Tüm bu güvenlik önlemleri alındığında bebeğiniz için artık iyi şeyler düşünebilirsiniz.

Bebekler Yastık ve Yorgana İhtiyaç Duyar mı?

Yeni doğan bebekler yastığa ihtiyaç duymazlar. Zaten hareket kabiliyetleri çok kısıtlıdır ve kemikleri henüz gelişmemiştir. Yastık kullanmak kalıcı kemik hasarlarına yol açabilir. Orta sertlikte bir yatakta yastık olmadan huzurlu bir şekilde uyuyabilirler. Yedinci ve sekizinci aylardan sonra çok yüksek olmaması kaydıyla yastık kullanılabilir. Yorganlar ise ağır olmamalıdır. Pamuk dolgulu yorganlar sağlık açısından da güvenlidir. Sentetik malzeme içermeyen ürünler seçilmelidir. 

Yatak Temizliği Nasıl Sağlanır?

Hijyen, sağlık için olmazsa olmaz bir şeydir. Bakteri ve virüsleri bebeklerden uzak tutmak için yatakları, yorgan ve yastığı, battaniyesi ve karyolası sık sık temizlenmelidir. Bebek yatağı temizliği için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır:

  • Bebek yatağının kolay temizlenmesi için kılıfı çıkabilen ve yıkanabilen yataklar tercih edilmelidir. Bebeğin yatma ortamında bulunan malzemeler ortalama 50-70 derece arası sıcaklıkta yıkanabilir. Bu sıcaklık zararlı mikropların yok olmasına yetecek bir sıcaklıktır. 
  • Yatak ile yatma yüzeyi arasında sıvı geçirmez bir malzeme koyulması bebeğin altını ıslatması durumunda yatağın kirlenmesini ve bakteri oluşmasını engeller, ancak bu sıvı geçirmez maddenin mikrofiber ürünlerden seçilmesi gerekir. Plastik malzemeler yatağın hava almasını engelleyeceği için kötü niyetli bakteri ve virüsler için uygun üreme ortamı oluşturabilir. 
  • Karyola ise belirli aralıklarla temiz sirkeli bir bez ile temizlenmelidir. Mümkün olduğunca deterjan kullanılmamalı, eğer kullanılırsa birçok kez temiz su ve yıkanmış bez ile silinmelidir. Deterjan artıkları kolay kolay yüzeylerden arınmaz. Zamanla biriken bu artıklar bebeğinizin temas ettiği yerlerde olursa bebeğinize kalıcı zararlar verebilir. İlk etapta kendini belli etmeyen hastalıklar yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bu yüzden deterjan kullanılırsa arındırma işlemi iyi yapılmalıdır veya sirke gibi alternatif organik temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. 

Bebek Yatağı Nerede Durmalıdır?

Bebek ilk altı ay boyunca yaklaşık her iki saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyar ve uykusundan uyanır. Bu yüzden bebeğin ilk aylarında annenin yakınında hatta aynı odada olması gerekir. Altı aydan sonra bebeğin uyku düzeni oturmaya başlar ve uyuma süresi uzar. Bu uyku düzeni gözlemlenmelidir. Eğer düzenli bir uykusu varsa bebek sekizinci aydan sonra başka bir odada uyuyabilir.

Her çocukta bu süre aynı olmayabilir, gözlemlere dayanarak yorum yapılmalıdır. Eğer zaman zaman değişen uyku düzeni varsa park yataklar tercih edilebilir. Park yataklar hafiftir ve taşıması kolaydır. Odalar arasında rahatlıkla taşınabilir. Bu yüzden tercih sebebidir. Çocuk başka bir odada yatmaya başladığında mutlaka odası telsiz veya başka bir teknolojik cihaz ile takip edilmeli, olası sorunlar sorun büyümeden fark edilmelidir. ebebek’te birçok bebek telsizi ve benzeri güvenlik ürünlerini bulabilir, size uygun olanı seçebilirsiniz. 

Zor olduğu kadar eğlenceli olan bebekler bizim onlara sunduğumuz imkânları kullanabilirler. Onlara en iyi ortamları sağlamak bizim en büyük görevimiz olmalıdır. Biz de burada bebek yatağı için hijyen, sağlık, ortopedi, güvenlik, konum ve ölçüler gibi birçok konuya değindik. Birçok alternatif arasından doğru seçimi yapmanız için size fikir vermeye çalıştık. Bu andan itibaren sorumluluk sizlere düşüyor. Unutmayın, bebeğiniz için seçeceğiniz yatak, onu bir ömür boyunca taşıyacak kemiklerinin gelişmesinde önemli rol oynayacaktır. Ona iyi bir yaşam sunmak sizin elinizde!

Dilerseniz “Bebek Yorganı Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?” Konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bebek Yorganı Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?: https://www.bebek.com/bebek-yorgani-nasil-secilir-nelere-dikkat-edilmelidir/

 

Bebeklerde Reflü Olur Mu?

Oto Koltuğu Seçme Rehberi

Doğum Sonrası Adet Hakkında Bilinmesi Gerekenler