Dünyaya gözlerini açan bebeklerin gelişimleri için çok önemli iki madde vardır: Beslenme ve uyku. Bu yazımızda yenidoğan bebeklerde uykunun ve yatak seçiminin öneminden bahsedeceğiz. Bebek yatağı nasıl seçilir, bebek yatağı seçerken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir, kaç çeşit bebek yatağı vardır, bebek yatağının boyutları önemli mi gibi soruları hep birlikte cevaplayalım.
Bebeklerde Uykunun Önemi
Bebeklerin en önemli ihtiyaçlarından olan sağlıklı uykunun temel kaynağı doğru yataktır. Özellikle yenidoğan bebeklerde fiziksel gelişimleri açısından hem uyku hem de yatak seçimi çok mühimdir.
Yenidoğan bebekler beslenme saatleri haricindeki zamanlarını uyuyarak geçirirler. Yenidoğan bebekler, anne karnında tamamlamadıkları gelişimleri tamamlamak için uyurlar. Kemik gelişimleri henüz tamamlanmadığından dolayı vücutlarının temas ettiği her yüzey çok önemlidir. Yalnızca kemik gelişimi için değil aynı zamanda zeka gelişimi için de rahat bir uyku, dolayısıyla yatak seçimi, büyük bir önem taşıdığını unutmamak gerekir.
Bunun yanında bebeklerin ciltleri hassas ve alerjik reaksiyon göstermeye müsait olduğundan dolayı sağlıklı gelişimleri açısından yatağın yapıldığı materyallerin de önemi büyüktür.
Sizin için aslında çok basit gibi görünen yatak seçiminin, aslında birçok önemli noktaya dikkat etmenizi gerektiren bir duruma dönüştüğünün farkındayız. Ancak merak etmeyin, bebek yataklarıyla ilgili dikkat etmeniz gereken her detay sizinle paylaşacağız.
Bebek Yatağı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle bilmeniz gereken ilk şey; özellikle yenidoğan bebeklerde SIDS Sendromu yani ani ölüm sendromunun temel kaynağının yatak seçimi olduğudur. Bebeklerin yüz üstü dönmeleri ve nefessiz kalmaları sonucunda hayatlarını kaybettikleri bu sendromu önlemenin en etkili yolu doğru yatak seçimidir.
Minik yavrunuzun terlemeden, vücut gelişimi için en faydalı yatakta, bölünmeyen sağlıklı bir uyku uyuması için alacağınız yatağı seçerken dikkat etmeniz gereken azı unsurlar vardır. yatağın sertliği, boyutu, çeşidi, nevresimi, temizliği bu unsurlardan bazılarıdır.
Yumuşak Yatak mı Sert Yatak mı?
İşte tam olarak bu noktada ebeveynler bebeklerinin narin vücutları için en doğru yatak seçiminin yumuşak yatak olduğu yanılsamasına düşebiliyorlar ancak bu doğru değil. Bebeklerin yatağa gömülmemeleri, yüz üstü dönmemeleri ve kemik gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için ne çok yumuşak ne de çok sert olmayan, orta sertlikte yataklar tercih etmelisiniz. Çok sert yataklar da bebeğinizin kemik gelişimi açısından olumsuzdur.
Yenidoğan bebeklerin yatakları, Orta Sertlikte olmalıdır.
Büyük Yatak mı Küçük Yatak mı?
Bebeğiniz için seçeceğiniz yatak boyutu, kilosu ve boyu ile ilişkilidir. Yenidoğan bebeklerde çok fazla hareketlilik olmasa da 6. Aydan sonra bebeklerin hareket kabiliyetleri açısından yataklarının boyutu büyük önem taşır. Fiziksel gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde geliştirmeleri için en az 80*130 cm büyüklüğünde yataklarının olması gerekir.
Yıkanabilir Kılıfın Önemi
Hem yaşanabilecek küçük kazalardan kolay bir şekilde kurtulmak hem de bebeğinizin sağlığı ve oluşabilecek herhangi bir alerjik reaksiyon nedeniyle yatağın hijyenini korumak adına yıkanabilir kılıf kullanmak işinizi kolaylaştırır.
Bebek Yatağı Kumaşı
Bebeğinizin rahat bir şekilde uyumasının sağlığı açısından büyük önem taşıdığından bahsetmiştik. Bu nedenle minik yavrunuzun uykusunun rahatsızlıkları yüzünden bölünmemesi ve sağlığına zararı olabilecek kumaşlarla temas etmemesi de çok önemli. Sentetik kumaşlardan uzak durmalısınız. Bebek yataklarında kullanılan kumaşın %100 pamuklu olmasını tavsiye ediyoruz.
Yatak Nevresimi
Bunun yanında yatağa sereceğiniz nevresim için de aynı hassasiyeti göstermelisiniz. %100 pamuklu olan nevresimleri tercih etmelisiniz. Bunun yanında nevresimi yatak köşelerine iyice sıkıştırmalı ve katlanmamasını sağlamalısınız. Katlanan nevresimler bebeğinizin hassas cildine zarar verebilir.
Yatak nevresimi hakkında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise nevresimin temizliğini nasıl yapmanız gerektiği. Öncelikle bebeğinizin kirli çamaşırlarıyla kendi kirlilerinizi ayırmalı ve o şekilde yıkamalısınız. Bebeğinizin sağlığı için onun çamaşırlarını yıkadığınız temizlik ürünlerinin parfümlü olmamasına, antibakteriyel ve antialerjenik olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle ilk 6 ay bebekler için üretilen özel deterjanları kullanmalısınız. Çünkü diğer temizlik ürünlerinde bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyecek, uykusunda burun tıkanıklığına neden olabilecek ve rahatsız bir uyku uyumasına sebep olabilecek alerjen maddeler bulunabilir.
Bebek Yatağı Çeşitleri
Bebek yataklarının birçok çeşidi vardır. Bu yatakların hepsi birbirlerinden farklı özellikleri sahiptir. Bu nedenle bu yataklardan hangisinin minik yavrunuzun en rahat edeceği ve ona en uygun yatak olduğunu siz seçeceksiniz.
Sünger Yatak
Bebeğiniz için seçeceğiniz yataklardan en risksiz olanı sünger yataktır. Ancak her sünger yatak aynı kalitede değildir. Sünger yatağı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri aşırı yumuşak olmamasıdır. Bunun yanında doğal malzemelerle desteklenmiş olması, bebeğinizin vücudunu desteklemesi anlamına gelir. Doğru bir sünger yatak, bebeğinizin vücudunu desteklemelidir.
Yaylı Yatak
Yaylı yataklar; genellikle yetişkinlerin kullandıkları sert, bebekler ve çocuklar için kullanılmaması gerekilen yatak çeşitlerinden biridir.
Bebeklerde ve çocuklarda kemik gelişimi çok önemlidir. Sağlıklı omurilik ve kemik gelişimi için yatak seçimi büyük bir önem taşır. Maalesef yaylı yataklar bu gelişimi olumsuz etkileyen yatak çeşitlerinden bir tanesidir. Yaylı yataklar bebeğiniz için gereğinden çok daha sert ve vücuduna olumsuz basınç uygulayan yataklardır.
Hijyen olarak da yıkanılabilen bir kılıfı olmadığından yatağın içerisinde bakteri birikimine sebep olabilir. Bu nedenle yaylı yatakları bebekleriniz için tercih etmemelisiniz.
Lateks Yatak
Bebeğiniz için gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir diğer yatak çeşidi de lateks yataktır. Lateks, kauçuk ağacının özü çıkartılarak üretilen bir maddedir. Kimyasal içermemesi ve doğal içerikli olması nedeniyle lateks içeren yataklar çok fazla tercih edilir. Aşırı dayanıklı yapısı, darbe emici özelliğe sahip, ortopedik ve doğal içeriğe sahip olması, uzun süre kullanılabilmesi gibi sebepler, bu yatakların tercih edilmesinde önemli etmenlerden bazılarıdır.
Ancak lateks yatak alacaksanız dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; %100 doğal lateks olması olacaktır. Çünkü sentetik lateks yataklar içerisinde çok fazla kimyasal bulundurması nedeniyle bebeğinizin sağlığını olumsuz etkiler.
Bunun yanında %100 doğal yapısı ve üretim şeklinin zor olması nedeniyle sünger yataklara oranla daha pahalı yataklar olduklarını söylemeliyiz. Bir de bazı bebeklerin latekse alerjisi olabiliyor. Bu nedenle bebeğinizde alerjik reaksiyon gözlemlerseniz doktorunuza başvurarak alerji testi yaptırmanızı öneririz.
Visco yatak
Visco yataklar; antibakteriyel olmaları, kişinin vücudunun şeklini almalar, yumuşak ve sağlıklı yataklar olarak görünmeleri sebebiyle tercih edilebilen ama bebekler ve çocuklar için tercih edilmemesi gerekilen yatak çeşitleridir.
Bu yataklar yumuşak yapıları nedeniyle tıpkı yaylı yataklar gibi bebeklerde ve çocuklarda kemik ve omurilik gelişimini olumsuz etkileyen yataklardandır. Yetişkinler için olumlu birçok özelliğinin bulunması sizi yanıltmasın.
Minik yavrunuzun büyüme ve gelişmesinde çok büyük bir önem taşıyan uyku faktörü için gerekli olan en önemli şey, doğru yatak seçimidir. Kemik, omurilik, zeka gelişimi için sağlıklı uyku gereklidir. Ve sağlıklı bir uyku için de doğru yatak seçmek çok önemlidir. Bebek yatağı nasıl seçilir sorusunun cevabını incelerken birçok etmene dikkat etmeniz gerektiğini gördük. Yatağın büyüklüğü, maddesi, kumaşı, nevresimi, sertliği gibi dikkat etmeniz gereken unsurlar olduğunu unutmayın.
Kısacası yatak seçerken bizim önerimiz %100 lateks veya kaliteli bir sünger yatağı tercih etmeniz olacaktır. Yaylı ve visco yataklar bebeğinizin kemik gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yatağın kumaşı ve nevresimi pamuklu, yatak ise orta sertlikte ve ortalama bir büyüklükte olmalıdır.
Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: https://www.bebek.com/bebek-yatagi-nasil-olmalidir/