Bebekler için En Faydalı Ek Besinler

Bebekler İçin En Faydalı Ek Besinler

Bebekler İçin En Faydalı Ek Besinler

Herkese merhaba! Bugün yazmaktan çok keyif aldığım bir konu ile sizlerleyim, bu makaleyi incelemeyen çok şey kaçırır benden söylemesi 🙂

Doğumdan sonra ilk bir sene büyümenin en hızlı olduğu zamanlardır.

Dünya Sağlık Örgütü; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, su dahil herhangi bir ek gıda verilmemesini, altıncı aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak, emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesi önermektedir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı?

İlk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını anne sütü karşılar. Altıncı aydan sonra enerji ihtiyacı artar ve anne sütü yetersiz kalır. Artan enerji ihtiyacı ve besin öğelerini karşılamak adına yavaş yavaş ek besinlere geçilir.

Ek gıda, 6-12 aylık dönemde anne sütüne ilaveten tamamlayıcı gıdadır. Tamamlayıcı beslenmeye başlarken anne sütü ana öğün, ek gıdalar ise ara öğün olmalı. Altıncı ayına gelmiş, sindirim ve boşaltım sistemleri gelişmiş, nörolojik gelişimini tamamlamış her bebek tamamlayıcı beslenmeye başlamalıdır.

Dikkat! Ek gıdaya erken başlanıldığında, bebek anne sütünden yeterli verimi alamaz. Ayrıca ek gıdaya erken başlamak bebeklerin ileriki hayatlarında sindirim sistemi problemleri, alerji riski, tip 1 diyabet gibi birçok sağlık problemine neden olabilir.

Ek gıdaya başlamak için aceleci davranmamanızı öneririm.

Bazı durumlarda 4. aydan sonra ek gıdaya başlandığı doktor gözetiminde görülse de, bu uygulama için en uygun zaman bebeğin hazır olduğu zamanı beklemektir.

Geç ek gıdaya geçiş ise, bebeğin büyüme ve gelişmesinde duraksamaya, yetersiz beslenmesine ve bebekte çiğneme-yutma gibi işlevlerin yapılmamasına neden olabilir.

Bebeklere 6, 7 ve 8. ayda ne yedirilebilir videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

3 Gün Kuralı Nedir?

3 gün bekleme kuralı, ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin besinlere vereceği tepkileri, reaksiyonları takip edebilmeniz için çok önemli bir kuraldır.

6 aylık bir bebeğe ek gıdaya başlarken 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlanmalı ve aynı gıda 3 gün boyunca önceki miktardan biraz daha fazla arttırılarak verilmelidir.

Bu kural sayesinde bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman oluşabilecek alerjik reaksiyonları, yan etkileri hangi reaksiyonun hangi besinlerden kaynaklandığı anlayabilirsiniz.

Bebeğiniz verdiğiniz besini reddediyor ya da kusuyorsa zorlamamanızı, birkaç gün ara ile tekrar denemenizi tavsiye ederim.

”6 Aylık Bebek Beslenmesi” makalemizi incelemenizi öneririm.

6 Aylık Bebek Beslenmesi:  https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

Bebekler İçin En Faydalı 5 Ek Besin

Tarhananın Bebeğinize Sağladığı FaydalarTarhana

Tarhana bebekler için oldukça besleyici ve doyurucu bir besindir. İçeriğinde A, B grubu vitaminleri, kalsiyum, demir ve çinko mineralleri bulundurur. Karbonhidrat kaynağı olan tarhana  protein ve likopen içeren besinler arasındadır.

Tarhana, 7 aydan sonra bebekler için ve her yaş grubu için besleyici bir gıdadır. Tarhana ile birçok tarif yapabilmek mümkün ama tarhana deyince aklımıza ilk olarak tarhana çorbası geliyor. Tarhana çorbasını su yerine süt ile pişirdiğinizde ise besleyici değeri daha çok artıyor.

Dikkat! Tarhana çorbasını hazırlarken ekstra tuz ilave etmenize gerek yoktur.

6. aya kadar bebekler anne sütünden alması gereken tuzu alırlar. 6. ayı geçip ek gıdaya başlayan bebekler için ise yedikleri besinlerin içerisindeki tuz miktarı onlar için yeterli olacaktır.

Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği oranlarda iyotlu tuz tüketimi troid hormonunun oluşması için gereklidir.

1 yaşından küçük bebekler için 1 gramdan az,

1-3 yaş arası çocuklar ise 1.5 gramdan az tüketilmesi önerilir.         

Bebeğiniz için sağlık deposu olan tarhana ile ilgili size bir önerim var. Hammm bebek tarhanasını gönül rahatlığı ile bebeğinize verebilirsiniz. Sıfır şeker, bol protein, geleneksel ve tamamen doğal. Üstelik tuz oranı Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu düzeyde. Bu ürüne ebebek internet sitesinden veya raflardan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Hammm Bebek Tarhanası: https://www.e-bebek.com/hammm-tarhana-250-gr-p-ham-6738/

Besin içeriği oldukça yüksek olan tarhana ile mükemmel tarifler de yapabilmek mümkün. Hem pratik, hem lezzetli hem besleyici tarifler için Hammm vakti videolarımızı izleyebilemek için tıklayın.

Hammm Vakti Videoları: https://www.youtube.com/playlist?list=PLvkO5vmbiwEXvj_dJMCQf9x3-dj0GkN9N

Yoğurdun Bebeğinize Sağladığı FaydalarYoğurt

Bebeğinize altıncı aydan itibaren ilk besin olarak evde yapmış olduğunuz ev yoğurdunu verebilirsiniz. İlk besinin yoğurt olması bağırsak florasının düzenlenmesi açısından önemlidir.

Kalsiyum bebeğinizin kemik ve dişlerinin sağlıklı, güçlü olabilmesi için gereken çok önemli bir mineraldir.

Yoğurt, kalsiyumdan zengin besinlerin başında geliyor. Bebeklik döneminde yeterli alınan kalsiyum bebeğin tüm hayatını etkiliyor.

Riboflavin (B2 vitamini), bebeklerin büyümesinde, doku yenilenmesinde ve enerji metabolizmasında oldukça etkilidir.

Dikkat! Yüksek oranda riboflavin (B2 vitamini) kaynağı olan yoğurdun suyu süzülünce riboflavin kayba uğruyor. Bu nedenle yoğurdun suyunu dökmemeniz, bu suyu değerlendirmeniz daha faydalı olacaktır.

Yulafın Bebeğinize Sağladığı FaydalarYulaf

Yulaf, çok iyi bir magnezyum deposu, bitkisel lif kaynağıdır. Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir, kemikleri besler ve içeriğinde birçok vitamin bulundurur.

Yulafın alerji riski çok düşüktür. Yapılan araştırmalarda uykusuzluğa bile iyi geldiği söyleniyor.

Besleyici gıda yulaf ile çok besleyici tarifler yapabilmekte mümkün 🙂

İşte Bebeğiniz İçin Yulaflı Pankek Tarifi;

  • 1 Yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tam yulaf unu (yulaf ezmesi alıp rondodan geçirebilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı lor peyniri
  • Muz
  • 3 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt

Tüm malzemeleri bir kapta çırpıyoruz daha sonra yağsız tavada küçük parçalar alıp pişiriyoruz.

Pekmezin Bebeğinize Sağladığı FaydalarPekmez

Pekmez, bebekler için besleyici besinler arasında yer alıyor. Pekmez demir deposudur ve alyuvarların yapımı için büyük önem taşır.

Pekmez potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da oldukça değerli bir besindir.

Kan yapıcı özelliği ve enerji kaynağı olması pekmezi daha bir havalı yapıyor 🙂

Demir yetersizliğinde ise kansızlık problemi baş gösterir.

Burada dikkat edilmesi gereken, pekmez şekerli bir besin olduğu için bebeğe veya tariflerin içerisine az miktarda eklemek.

Hurmanın Bebeğinize Sağladığı FaydalarHurma

A, C, B12, D, B6 vitamini ve kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum mineralleri açısından oldukça zengin olan hurma sadece bebekler için değil yetişkinler içinde oldukça faydalı.

Hurmanın içeriğinde bulunan antioksidanlar bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Lif içeriği sayesinde kabızlık sorunu yaşayan bebeklere de birebir etkili.

Bebeğiniz için sayısız faydaları olan hurma ile ilgili size bir önerim var. Hammm hurma özünü bebeğinize gönül rahatlığı ile verebilisiniz. %100 tatlı hurma meyvesi ile yapılıyor ve hiçbir katkı maddesi, kıvam arttırıcı, koruyucu ve renklendirici içermiyor.

Üstelik hammm hurma özü ile mükemmel tariflerde yapabilmek mümkün.

Ay ay bebek beslenmesi bölümümüzün olduğunu biliyor muydunuz? Bebeğinizin ayına göre makaleyi seçin ve hemen öğrenin.

Ay Ay Bebek Beslenmesi: https://www.bebek.com/ay-ay-bebek-beslenmesi/

Hammm hurma özü ile hazırlanmış alternatif tarifimizi inceleyebilirsiniz 🙂

YouTube video
Sevgiler 🙂
Diyetisyen Beyza Uyan

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

  • Merhaba. Bebeğim 3 aylık ve 7.100 gram 6.ayda ek gıdaya geçiş yapacağız. Ancak kilosu gereği ek gıdayı cok vermek istemiyorum. Nekadar verebilirim.6.ayını doldurup 7.aya girdiğinde ek gıdaya geçiyoruz değil mi ?ayrıca 3gun kuralında yogurtla başlagımızda 1.gun 1.çay kaşıgı yogurt 2.gün 1 tatlı kasıgı yogurt 3.gunde 1 yemek kasıgı yogurt vermemiz yeterli midir 3 gun boyunca yogurt +anne sütü dısında hiç bir besin vermiyoruz değil mi?3 gün baktık alerjisi yok sebze veriyoruz ve sonra 3 gun yogurt + tek sebzeyi aynı şekilde deniyoruz değil mi? Teşekkürler.

  • Oglum 2 yasına giricek emmeyide bıraktı hiç bir şey yemiyo sürekli aç aglıyo ne corba içiyo ne normal yemeklerden herşeye hayır diyo süt yogurt kesinlikle agzına almıyo kuru kuru ekmek yiyo tek yediği o aç aç yasıyo yapmadığım sey yok hersey yapıyom hep hayır diyo kaçıyo zorluyoz bazen aç diye kusuyo Bi hastalığı olabilirmi acaba

  • Merhaba;
    Benim bebeğim 14 aylık ve hiç bişey yemiyor kilosu 8600
    Sadece emiyor yemek yemiyor kilosu ve boyu geri kaldı. Doktor iştah açıcı vitamin falan verdi ama hala aynı önereceğiniz bişey var mı acaba ne yapabilirim

    • Merhabalar,

      Evet bebeğinizin ayına göre gelişimi biraz olması gerekenin altında evet. Bu süreçte biraz daha onun sevdiği besinlere ağırlık verebilirsiniz ve yemek yemeği onun için biraz daha eğlenceli hale çevirebilirsiniz. Örneğin; pankek yapıyorsanız pankekten bir ayıcık şekli yapabilirsiniz. Pratik bir şekilde zeytinden gözler, portakaldan ağız ekleyebilirsiniz ve bu ayıcığı yemezsen çok üzülür ağlar gibi bir yaklaşımda bulunabilirsiniz. Yorum yapmış olduğunuz makalemizde bahsettiğimiz, bebeğinize fayda sağlayacak
      besinlerden destek almalısınız bu süreçte biraz daha. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sabahları 1 tatlı kaşığı kadar keçiboynuzu özü ekleyebilirsiniz. Buğday ruşeymi bebeğiniz için çok faydalı bir besindir. 1 ton buğdaydan yaklaşık olarak 1 kilo buğday ruşeymi çıkar. Bebeğinizin beslenmesine yoğurtlarına, yaptığınız tariflere mutlaka eklemenizi öneririm.

      Sevgiler.

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Yarık Damak Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Hemanjiom

Zekâ Gelişimine Destek Olan Besinler