bebekler-icin-kelebek-masaji

Bebekler için Kelebek Masajı

Minik yavrunuzu sevip okşamak, huysuz olduğunda rahatlatmak, gevşetmek ve huzurla dolmasını sağlamak, tüm ebeveynlerin ortak isteğidir. Özellikle de kolik, diş çıkaran ve yenidoğan bebekler, bu tür özel dönemlerde daha fazla ilgi ve ten teması arayışında olduğu için anne babaların bu isteği en zirve noktaya ulaşır. Bu anlarda masajın avantajlarından yaralanmak ve kelebek masajı ile meleğinizi sakinleştirmek hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan mucizevi bir dokunuş olacaktır.

Peki bebeklerde gaz sancıları başta olmak üzere birçok kullanım amacı olan kelebek masajı nedir, nasıl yapılır ve ne gibi faydaları vardır, birlikte inceleyelim.

Kelebek Masajı Nedir?

Yetişkinler gibi bebekler de masaj yapılmasından oldukça keyif alır ve rahatlar. Bu amaç doğrultusunda bebekler için farklı masaj türleri geliştirilmiştir. Gaz masajı, ayak refleksolojisi masajı, karın masajı gibi en çok bilinen uygulamalara ek olarak kelebek masajı da en sık yapılan masajlar arasındadır.

Bebeklerde kelebek masajı, bebeğin vücudunun tamamını kapsayan ancak bölge bölge uygulanan bir masaj türüdür. Bu masaj temel olarak bebeği rahatlatmayı, sakinleştirmeyi, gazını daha kolay çıkarmasını sağlamayı ve masaj anında kullanılan doğal yağlar sayesinde vücudunu nemlendirmeyi amaçlamaktadır.

Kelebek Masajının Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Bebeklere yönelik tüm masajların sayısız olumlu etkisi bulunur. Masajın uygulandığı alanı rahatlatıp gevşeten, ağrı ve sancıyı hafifletirken keyif veren her masaj, bebekler için özeldir ve büyük bir gereksinimdir.

Kelebek masajının bebeğiniz üzerindeki faydaları şunlardır;

  • Gün sonuna doğru fazla uyarana maruz kaldığı için huzursuzlaşan bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur.
  • Ağlama krizlerini hafifletir.
  • Bakıcısına olan bağlılığı ve güveni artar, masaj sırasında sizinle kurduğu duygusal iletişim kuvvetlenir.
  • Mevcut gaz sancılarının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini harekete geçirir, bağırsakların çalışmasını sağlar.
  • Vücuttaki kan dolaşımını düzenler, dokulara daha fazla oksijen taşıyarak vücuttaki oksijenlenmeyi artırır.
  • Nefes alış verişlerini güçlendirerek solunum ritmini düzenler.
  • Kol, bacak ve karın kasları güçlenir.
  • Uykuya geçiş süresi kısalır, uyku kalitesi artar.
  • Gelişimini doğumdan sonra da devam ettiren sinir, sindirim, boşaltım sistemi gibi mekanizmaların gelişimine yardımcı olur.
  • Vücut farkındalığı gelişir. El, kol, bacak ve ayaklarını tanımaya başlar.

Görüldüğü gibi bebeklerde kelebek masajının faydaları oldukça fazladır. Yavrunuzun daha sakin, huzurlu ve mutlu bir bebek olmasına yardımcı olur.

Kelebek Masajı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavrunuza masaj yapmaya başlamadan önce bazı hususlara dikkat etmeniz ve küçük püf noktalarına özen göstermeniz bebeğinizle birlikte sizin de muhteşem bir masaj deneyimi yaşamanıza fırsat tanıyacaktır.

Kelebek masajına başlamadan önce ilk olarak şu noktalara dikkat edilmelidir;

  • Öncelikle bulunduğunuz odanın sıcaklığı masaj için uygun olmalıdır. Odanın sıcaklığı bebeğinizin üşümeyeceği şekilde ayarlanmalı gerekiyorsa oda ısıtılmalıdır. 
  • Masaj yapacak kişi ellerini iyice yıkamalı ve temiz olduğundan emin olmalıdır. Tırnak uzunluğuna dikkat edilmelidir.
  • Bebek masaja uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Yavrunuz tamamen çıplak olabileceği gibi sadece alt beziyle de kalabilir.
  • Bebeğin irkilmemesi ve huzursuz olmaması için ellerin soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Masaja başlarken bebeğin cilt yapısına uygun bir bebek yağı veya çeşitli doğal yağlar ile eller ısıtılmalıdır.
  • Bebeğin fazla aç ya da fazla tok olmamasına özen gösterilmelidir. Beslenmesinden en az 30 dakika sonra başlanması uygun olacaktır.
  • Başlama zamanı olarak banyo sonrası, uyku öncesi gibi zamanların tercih edilmesiyle bebeğin memnuniyeti sağlanmalıdır.
  • Hareketler uygulanırken mümkün oldukça nazik ve yavaş davranılmalı, bebeğin stres seviyesi düşürülmelidir.
  • Etkiyi artırmak için ses ve ışık uyaranlarından yararlanılmalıdır. (Loş bir ortam, kısık sesli huzur veren bir müzik gibi.) 

Kelebek Masajı Nasıl Yapılır?

kelebek-masaji-nasil-yapilir

Her ebeveyn doğru teknik ve narin hareketler ile kolaylıkla kelebek masajı yapabilir, fakat taze anne babalar “Kelebek masajı nasıl yapılır?” sorusunun cevabını merak etmektedir.

Kelebek masajı vücuda bölge bölge uygulanmaktadır:

  • 1. Baş bölgesi: İki baş parmağınızı bebeğin alnının ortasına yerleştirin ve şakaklara doğru nazikçe çekin. Aynı hareketi aynı parmakları kullanarak kaşlardan şakaklara, burun kökünden şakaklara, üst dudaktan şakaklara ve alt dudaktan şakaklara doğru çekmek suretiyle tekrarlayın.

Ardından işaret parmaklarınız alnının ortasına baş parmaklarınız da çenesinin altına gelecek şekilde yerleştirin ve parmaklarınızı yanaklara doğru yumuşak hareketlerle çekip parmaklarınızı birleştirin.

  • 2. Göğüs bölgesi: Her iki omuza üçer parmağınızı yerleştirin. Parmaklarınızı hafifçe omuzlardan aşağıya doğru kaydırarak göğse indirin ardından tekrar yukarı çıkın. Aynı hareketi göğse çapraz şekilde de uygulayın. Göğüs bölgesine fazla baskı yapmamaya özen gösterin.
  • 3. Kollar ve eller: Hafif dokunuşlar ile omuzlardan başlayarak kolları takip edin ve ellere, bileklere kadar inin. Aynı hareketi ters yönde de uygulayın. 

Ardından ellerini tutup kollarını başının üzerine kaldırın nazikçe esnetin. Esnetmeyi çapraz şekilde de tekrarlayın. Kolunu avucunuzun içine alıp hafifçe sıkıp bırakma hareketleri yapın.

Son olarak ellerini ve parmaklarını yumuşak şekilde ovalayın.

  • 4. Karın bölgesi: Eller ve kolların ardından karın bölgesine inin ve parmaklarınızla bebeğin karnına sağdan sola doğru düz bir çizgi ve soldan aşağıya doğru dik bir çizgi çizin. Kasıklarının hemen üzerine tek parmakla dairesel hareketler yaparak devam edin.

Ardından ellerinizle bebeği belinin iki tarafından sıkmadan tutun ve baş parmaklarınız karnının ortasında buluşacak şekilde ellerinizi bacaklarına doğru yukarıdan aşağıya yavaşça çektirin.

  • 5. Bacaklar ve ayaklar: Her iki bacağa da kollara uygulanan aynı hareketleri uygulayın. Bir elinizle ayak bileğini diğeri ile bacak için kavrayıp aşağıdan yukarı ve yukarıdan aşağı yumuşak dokunuşlar ile gezdirin.

Sonra ayaklara geçin ve baş parmağınızı topuktan ayak parmaklarına doğru çekin. Ayak parmaklarına hafifçe bastırın ve masajı sonlandırın.

 

Kelebek Masajına Hangi Ayda Başlanabilir?

Yeni anne baba olmuş bireyler, henüz küçücük olan bebeklerine zarar verebilecekleri ya da istemeden bir yerlerini incitebilecekleri düşüncesi ile masaj yapma fikrine çok sıcak bakmamaktadır. Ancak bebekler doğdukları andan itibaren ten temasını ve nazik hareketler ile masaj yapılmasını çok sever. Bir sağlık sorunu bulunmadığı ve engel oluşturmadığı müddetçe kısacası doktorunuzun aksi yönde bir uyarısı bulunmuyorsa bebeğinizin doğduğu ilk andan itibaren bir yaşına kadar kelebek masajını yapabilirsiniz. 

Kelebek masajı uyku alışkanlığı kazanmada zorlanan minikler için de çözüm olacaktır. Hareketleri gece uyku rutinine ekleyerek bebeğinizin sakinleşmesini ve huzurlu bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: https://www.bebek.com/bebeklere-gaz-masaji-nasil-yapilir/

Miniklerinize masaj yaparken bebek yağlarından yararlanmak isterseniz;

En iyi bebek yağları makalemizi okuyabilir; https://www.bebek.com/en-iyi-6-bebek-yagi-tavsiyesi-ve-yorumlari/

Bebek yağlarına bağlantıya tıklayarak kolayca ulaşabilirsiniz: https://www.e-bebek.com/bebek-yagi-c4067/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Emzik Türleri Nelerdir?

Bebeklerde Gaz (Kolik) Sancısı Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Bebeğim Ne Zaman Balık Yiyebilir ve En Faydalı Balıklar Hangileridir?