Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden itibaren annelik telaşına kapılmak oldukça doğal bir süreçtir. Doğum yaklaştıkça hem doğuma hem de sonrasında olacaklara dair heyecan ve endişe tüm vücudunuzu kaplamaya başlar. Odası, kıyafetleri, oyuncakları, biberonu derken liste uzar gider ve siz, tüm bu süreç içinde hem bebeğinize zarar vermeyecek hem de kimyasaldan uzak, doğal ve organik ürünleri aramaya başlarsınız. Hal böyle olunca da piyasada birçok markanın organik ürünleri olduğunu görüp hangisinin gerçek olduğuna dair şüpheye düşebilirsiniz.
Biz de bu durumu biraz olsun aydınlatmak için bu yazımızı hazırladık ve ilerleyen bölümlerde bebekler için organik ürünlerin önemi nedir ve organik ürünlerde kullanılan sertifikalar nelerdir gibi konularda detaylı bir bilgilendirme bulabileceksiniz.
Bebekler için Organik Ürünlerin Önemi Nedir?
Bebekler dünyaya gözlerini açtıklarında bambaşka bir ortama adapte olmaya çalışırlar. Anne karnında sıvı içinde doğumu bekleyen bebek sonrasında kuru bir havayla karşılaşır. İnce ve hassas bir cilde sahip olduğu için her türlü temastan etkilenir. Cildi biz yetişkinlerde olduğu gibi henüz doğal koruyucu bir tabaka ile kaplanmamıştır. Derinin vücuda oranı da yetişkinlerinkinden farklı olmakla beraber alt deri oldukça incedir. Bu sebeple bizlere göre daha geçirgen bir yapıya sahiptir. Tam da bu noktada organik ürünlerin önemi gündeme gelmektedir.
Bebeklerin cildinin oldukça hassas ve ince olduğunu düşünürsek cildiyle temas eden her şeyin vücuda aktarıldığını söyleyebiliriz. Bu sebeple anne sütüyle başlayan beslenme serüveninin sonrasında nasıl doğal ve organik ürünleri tercih ediyorsak bebeğinizi sarıp sarmaladığınız onun tenine değen her türlü kıyafet ve örtü gibi eşyalarında doğal ve organik olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Kıyafetlerin yanı sıra bebeklerin vazgeçilmezi olan oyuncaklarda da doğal ve organik ürünler tercih edilmelidir. Bebeğinizin oyuncaklarını içgüdüsel bir keşfetme ve merak duygusuyla ağızlarına götürdüğünü düşünürsek oyuncak yapımında kullanılan plastik, boya ve kimyasallar konusunda ne kadar hassas davranılması gerektiğini kolayca görebiliriz.
Tüm bunlar göz önüne alındığında bebeklerin toksik maddeler ve kimyasallardan yeterli seviyede korunmamaları sonucu istenmeyen deri problemleri, alerjileri, ciltte yanık ve yaralarla beraber onların tüm sistemlerine nüfuz ederek bir sorun yaratma potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.
Organik Ürünlerin Faydaları Nelerdir?
Peki, organik ürünlerin ne gibi faydaları vardır? Bu ürünlerin bebek sağlığına olan katkısının yanı sıra çevreye de faydalı olduğunu söylemeden geçmek olmaz. Organik ve doğal olması için topraktan itibaren zararlı maddelerden uzak bir üretime sahip olmalıdır. Özellikle kıyafet yapımının ya da örgü oyuncakların ana maddesinin pamuk olduğunu düşünürsek pamuk tarımının herbisit, böcek ilacı veya diğer zararlı kimyasallar olmadan doğal ve sürdürülebilir bir şekilde yapılması gerekir.
Üretim aşamasında kullanılan her türlü zararlı madde ürüne nüfuz edeceği için sonrasında temizleme ya da arındırma gibi bir işlemle temizlenemez. Ayrıca doğaya zarar veren bu kimyasalların kullanılmaması da doğayla dost bir üretimin ilk adımlarıdır. Bu bilgiler göz önüne alındığında organik ürünleri tercih ettiğinizde hem bebeğinizi hem de doğamızı korumuş olursunuz.
Sertifikalar
Konu organik ve doğal ürünler olduğunda ilk akla gelen beslenme olsa da kıyafet ve oyuncak gibi ürünlere verilen sertifikalardan da bahsetmek gerekir. Ülkemizde artık doğal ve organik ürünlerinde tercih aşamasında ilk sıralarda yer aldığını düşünürsek bu anlamda yapılan sertifikasyon işlemleri önem kazanmaktadır. Şimdi bu sertifikaları inceleyelim:
- Oeko- Tex Sertifikası: Bu sertifika dünya çapında standartlara sahip, bağımsız bir test ve sertifikasyon sistemi anlamına gelir. Bu sertifikayı almış olan ürünler, sağlık açısından riskli olan çok sayıda kimyasalı içermediğini ve ekolojik olarak uyumlu olduğunu kabul eder. Ancak bu sertifika ürünün organik olduğu anlamını taşımaz. Üretiminde sağlığa zararlı kimyasalların olmadığını taahhüt eder. Örnek verecek olursak polyesterden yapılmış bir üründe bu sertifikaya sahip olabilir. Oeko-Tex sertifikasına sahip olan ürünlerde sağlığa çok zararlı kimyasalların olmadığını ancak organik özellikler de barındırmadığını söyleyebiliriz.
- Gots Sertifikası: Açılımı Global Organik Tekstil Standardı olan bu sertifika ise 2005 yılında kurulmuş uluslararası bir çalışma grubuna ait bir standartları gösterir. Bu sertifika; ürünlerin organik hammadde ile yapılıp yapılmadığı, üretim koşulları, yeri ve etiketleme aşamasıda dahil edilerek tüketiciye güvenilir bir üretim süreci sunmayı amaçlar. Bir ürünün bu sertifikaya sahip olabilmesi için sadece ürünün çıktığı üretim tesisinin değil, üretim esnasında kullanılan her materyalin tedarikçisinin de gerek kullanılan malzeme gerek üretim tesisi ile aynı kalite ve standarda sahip olması gerekir. Diğer bir deyişle, çevresel ve toplumsal olarak sorumlu bir üretim anlayışıyla son tüketiciye güvenilir bir teminat vermek için hammaddelerin hasadından başlayarak son kalem olan etiketlendirmeye kadar tekstil ürünlerinin organik koşullara uygun olduğunu gösterir. Bu sertifikaya sahip üreticiler dünya çapındaki tüm pazarlarda ürünlerinin organikliğini kanıtlayıp ürünlerin ihracatını yapabilir.
Tüm bu üretim kriterlerinin yanı sıra bu sertifikaya sahip olmak isteyen üreticilerin bazı sosyal kriterleri de sağlaması gerekir. Bunları kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz:
- Çalışma koşulları güvenli ve sağlık açısından uygun olmalıdır.
- Çocuk işçi çalıştırılamaz.
- Örgütlenme ve toplu sözleşme hakları olmalıdır.
- Çalışanlara minimum asgari ücret verilmelidir.
- Çalışma saatleri yasal şartlara uygun olmalıdır.
- Her ne sebeple olursa olsun ayrımcılık yapılamaz.
- Düzenli istihdam sağlanmalıdır.
- Sert ve kırıcı insanlık dışı muamele yapılamaz.
Hem doğaya zarar vermeden ürün hasadı yapıp hem son aşamaya kadar bunun kontrolünü gerçekleştiren bir standart oluşturması bakımından oldukça önemli olan bu sertifikanın sosyal olarak insana verdiği değer açısından da kriterleri düşünülürse ürün tercihi yapılırken göz önüne alınması gereken bir özelliğe sahiptir.
Bebek için Organik Ürünlerin Faydaları
Son yıllarda tüketici profillerine bakıldığında doğal içerikli ürünlerle doğaya dönmeyi hedefleyen bir kitlenin oluştuğunu söyleyebiliriz. Aynı durum bebeklerin bakımı ve sağlığı söz konusu olduğunda da öncelikler arasında yer almaktadır. Bu sebeple organik ürünler gün geçtikçe daha çok üretilmekte ve satışa sunulmaktadır. Kıyafetlerin yanı sıra bebek oyuncaklarında da bu anlamda bir değişimin başladığını söylemek mümkün olacaktır.
Japon sanatı olarak bilinen amigurumi bu anlamda oldukça popüler olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Amigurumi sayesinde hem çocuklar sağlıklı oyuncaklara kavuşurken diğer yandan da bunu üreten kişiler için doğayla dost bir gelir kaynağı oluşturduğunu söyleyebiliriz. Amigurumi oyuncak yapımında kullanılan organik pamuk ipler ve doğal ahşaplar bu sebeple oldukça önemli bir yere sahiptir.
Kıyafet ve oyuncak gibi içinde tekstil ürünleri barındıran ve bebekler için hazırlanan organik ürünlerin faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sentetik kumaşların aksine organik kumaşlar pamuklu ve hava geçiren bir yapıya sahiptir. Bu sayede bebeğinizin cildini serin ve ferah tutabilirsiniz. Pamuğun yapısı bebeğinizin cildi nefes alır ve oluşan nemi kolayca emer. Böylece gece terlemelerine engel olup uyku kalitesini bozmaz, terlemenin neden olduğu pişik gibi problemlerin önüne geçer.
- Bebeklerin cildi son derece narin ve hassas olduğu için tahriş olmaya yatkındır. Bu nedenle sert dokunmuş kumaşlar sürtünme, sebebiyle ciltlerinde tahrişe ve alerjiye sebep olabilir. Bu nedenle seçim aşamasında kumaş kalitesi ve organik pamuktan üretilip üretilmediği önemlidir.
- Bebekler ve çocuklar oyuncaklarıyla oynarken onu sık sık ağzına götürebilir. Geleneksel oyuncakların renklendirilmesinde kullanılan boya içeriğinde kurşun vardır. Dayanıklı boya imkanı sunan kurşun aynı zamanda ucuz olduğu için tercih edilmektedir. Bu şekilde üretilmiş bir oyuncakla bebeklerin vücuduna ne kadar kurşun girdiğini bile düşünmek istemeyiz. O yüzden organik ürünlerle üretilmiş oyuncaklar daha faydalıdır diyebiliriz.
- Sentetik kumaşların çoğunda zehirli maddeler ve gübreler kullanıldığı bilinmektedir. Bu kumaşların üretiminde kullanılan kimyasallar çevreye zarar verirken bebeklerin cildine direk teması sonucu soluma, dokunma ile de hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Bu sebeple hasadından itibaren organik olarak üretilmiş ürünler hem insan hem de doğa için tercih edilmelidir.
- Bebeklerin cildi savunmasız bir yapıya sahiptir. Özellikle kıvrımlı olan bacak ve koltuk altı kısımları alerjik durumlardan çabuk etkilenebilir. Ayrıca astım ve egzama gibi hastalıklara sahip bebeklerde daha özenli ve dikkatli olmak gerekir. Organik ürünler bu anlamda hastalıkların hafifletilmesine katkı sağlayabilir.
- Seri olarak üretilen oyuncaklar geri dönüştürülmesi zor ürünler olmasının yanı sıra kullanılan plastikler hormon bozukluğuna ve kansere yol açabilir. Ayrıca bu plastik ürünler küresel ısınmaya da katkı sunan ürünler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Buna karşılık organik ürünler doğa ve çevre dostu seçeneklere sahiptir. Bu sebeple yalnızca bugünü değil geleceği de güvence altına alabilmek için organik ürünler tercih edilmelidir.
Sitemizdeki diğer yazıları keşfetmek için bağlantıya tıklayın: https://www.bebek.com/