Bebekler İçin Pasapor Nasıl Alınır?

Bebekler İçin Pasaport Nasıl Alınır?

Ailenizin yeni bireyi ile ilk yurt dışı seyahatinize çıkma vakti geldiğinde aklınıza birçok soru takılır. Bir taraftan bu ilk yolculuğun heyecanı, nasıl olacağı, nelerle karşılaşacağınız ve nelere gereksinim duyabileceğiniz merak konusu olurken diğer taraftan belki de asıl önemli olan konuyu çözüme kavuşturmanız gerekir. Miniğiniz için pasaport gerekli mi? Gerekliyse bebeklere pasaport nasıl çıkartılır?

Birçok ebeveyn için gözde büyütülen bir sorun haline gelmiş olan pasaport işlemlerinin çocuklar için de aynı şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini detayları ile inceleyelim.

Bebekler için Pasaport Çıkartmak Şart mı?

Pasaport yurt dışı seyahatleri için zorunlu bir belgedir. Kimlik yerine geçen bu belge, kişiye özeldir ülkeler arası yolculuk yapmak isteyen her birey için olması mecburidir. Çocuklar ve bebekler, eski sisteme göre ebeveynlerinin pasaport defterine kayıt olmaktaydılar, ancak günümüzde ister çocuk olsun ister küçük bir bebek, nüfus cüzdanının yeterli olmadığı bir ülkeye seyahat edecek her bireyin pasaportunun olması zorunludur. Kısacası bebekler için de aynı yetişkinler gibi pasaport çıkartmak şarttır.

Bebek – Çocuk Pasaportu Nedir?

Pasaport, yurt dışı seyahatlerinizde kimlik yerine geçen, sadece kimliğin yeterli olmadığı ülkelerin gümrük geçişlerinde pasaport memuru tarafından kontrol edilmesi zorunlu olan belgedir. Bebek pasaportu da aynı yetişkinler için hazırlanan pasaportlar ile aynı görevi görür. Bebeğiniz 1 günlük bile olsa onu yurt dışına çıkarabilmek için bir bebek pasaportunun olması gerekir.

Bebek Pasaportu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bebek pasaportu için müracaatta bulunmadan önce hangi evrakları hazırlamanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. İstenen belgeleri önceden hazır ederseniz başvuru sırasında zaman kaybı yaşamadan işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Bebek pasaportu için gerekli evraklar;

  • Bebeğin 2 adet biyometrik fotoğrafı
  • Annenin kimliği, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Babanın kimliği, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Bebeğin kimliği, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Harç ve pasaport defterinin ücretlerinin ödendiğini kanıtlayan banka dekontu
  • Ebeveynlerden biri gelemiyorsa noter onaylı muvafakat belgesi

Evraklarınızı hazırlarken yavrunuzun biyometrik fotoğrafı konusunda hassas davranmalı, fotoğrafın geçerli sayılabilmesi için gerekli şartları sağladığından emin olmalısınız.

Bebeğin Biyometrik Fotoğrafında Nelere Dikkat Edilmeli?

Pasaport işlemlerinde kullanılacak olan fotoğraf, normal vesikalık fotoğraflardan daha farklıdır. Pasaport memurunun gümrük kontrolleri sırasında kimlik tespitini rahat yapabilmesi açısından fotoğrafta istenen tüm özelliklerin bulunması gerekir.

Bebek pasaportları için kullanılacak fotoğraflar da biyometrik olmalıdır. Yani yetişkinlerde geçerli olan kurallar, bebek ve çocuklar için de geçerlidir.

Fotoğraf;

  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı
  • Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalı
  • Bebeğin başı düz olmalı, sağa veya sola kaymamalı
  • Bebeğin başı tüm yüzü ve kulakları karşıdan net bir şekilde görülebilecek biçimde durmalıdır.

Miniğinizin biyometrik fotoğrafını ister bir fotoğrafçıda çektirebilir ister evde kendiniz gerekli şartlara uygun olacak şekilde çekebilirsiniz.

Bebeklere Pasaport Çıkartırken Yapılması Gerekenler

İstenen tüm evrakları hazırladıktan sonra adım adım yapmanız gerekenler şunlardır;

  1. Randevu Almak

Öncelikli olarak başvuru merkezinde bebeğinizle sıra beklememek için internet üzerinden bir randevu oluşturun. Bebeğinizin adını ve TC kimlik numarasını kullanarak Nüfus Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden istediğiniz müsait bir tarihe randevu alabilirsiniz.

  1. Bankaya Ödeme Yapmak

Yavrunuz için kaç yıllık bir belgeye ihtiyacınız varsa 2020 pasaport harçları tablosundan kontrol ederek ilgili bankaya gerekli ücreti yatırmanız gerekir. Mevcut bankaların birçoğunda pasaport harç ödemeleri yapılabilmektedir.

  1. Evrakları Kontrol Etmek

Ödeme yaptıktan sonra banka dekontunuzu da hazırladığınız evrakların içerisine ekleyerek belgelerinizi tamamlayın.

  1. Başvuru Merkezine Gitmek

Randevunuzu alıp, bankaya ödemeyi tamamlayıp evrakları toparladıktan sonra randevu tarihinizi bekleyeceksiniz. Randevu gününüz geldiğinde İl veya İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gitmelisiniz.

Başvuru yerine bebek, anne ve baba birlikte gitmek zorundadır. Bu zorunluluk işlemler sırasında tarafların birbirlerinden haberdar olduğunu kanıtlamak amacıyla yapılır, yani anne veya babanın diğer ebeveynin bilgisi olmadan bebeği yurt dışına çıkarmasını önlemek amaçlıdır.

Boşanmış olan ebeveynlerde ise durum biraz daha farklıdır. Bebeğin velayeti hangi ebeveynde ise başvuru yerinde sadece o kişinin bulunması yeterlidir. Fakat başvuruda mutlaka bebek de olmalıdır.

  1. Gerekiyorsa Muvafakatname Hazırlatmak

Ebeveynlerden biri başvuru merkezine gelebilmek için uygun değilse, bu durumda hazırlanan belgelerin arasına bir de muvafakat belgesi eklenmesi gerekir. Noter onaylı hazırlanacak olan bu belgeye göre randevuya gelemeyen ebeveynin izninin olduğu kanıtlanmış olur.

  1. Pasaportun Hazırlanmasını Beklemek

Başvuru işlemleri ortalama yarım saat içerisinde tamamlanır. Ardından pasaportunuzun belirttiğiniz adrese teslimatını bekleyeceğiniz süreç başlar. Pasaport, PTT Kargo aracılığı ile ortalama 5 iş günü içerisinde tarafınıza teslim edilmektedir. Fakat acil seyahat durumunuz söz konusu ise resmi tatiller ve bayram dönemleri başvuru tarihini belirlerken göz önüne alınmalı ve teslimat sürecinin uzayabileceği de unutulmamalıdır.

Bebek Pasaport Ücretleri Nedir?

Minik yavrunuza pasaport çıkartmak için yapılması gerekli işlemleri öğrendikten sonra bilmeniz gereken bir diğer konu da bebek pasaport ücretleri olacaktır.

Bebek pasaportu ile yetişkin pasaportunun harçları aynıdır. Pasaport ücretlendirmesinde bebek, çocuk, yetişkin gibi bir ayrım yoktur. Sadece belgenin süresine göre fiyatlandırma fark etmektedir.

2020 güncel pasaport ücretleri şu şekildedir;

Süre      Harç                     Defter                 Toplam

  • 6 Ay 208,30 TL           160,00 TL            368,30 TL
  • 1 Yıl 304,40 TL           160,00 TL            464,40 TL
  • 2 Yıl 497,00 TL           160,00 TL            657,00 TL
  • 3 Yıl 705,90 TL           160,00 TL            865,90 TL
  • 4-10 Yıl 994,80 TL     160,00 TL           1154,80 TL

Bu tabloya göre bebeğinize ne kadar sürelik pasaport çıkartmak istiyorsanız ödeyeceğiniz toplam tutar bu şekilde olacaktır. Ancak 18 yaşından daha küçük olan bireyler için maksimum 5 yıl süreli pasaport hazırlanmaktadır.

BEBEK İLE UÇAK YOLCULUĞU YAPARKEN BİLMENİZ GEREKEN 5 ALTIN KURAL! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

BEBEK İLE UÇAK YOLCULUĞU YAPARKEN BİLMENİZ GEREKEN 5 ALTIN KURAL! https://www.bebek.com/bebek-ile-ucak-yolculugu-yaparken-bilmeniz-gereken-5-altin-kural/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Emziren Anne İçeceği Tarifi

Doğum Sonrası Annelerin Merak Ettiği 10 Şey!

Lohusalıkta Yapılmaması Gerekenler Listesi!