Bebeğinizi kalp atışlarını duyduğunuz günden itibaren, büyük bir heyecanla beklediniz. “Aman minik bebeğim hasta olmasın”, “aman karnı acıkmasın” diye diye gerek heyecanlandınız gerekse endişelendiniz. Bebeklerde sağlıklı beslenme konusunun ne kadar önemli olduğunu anne olunca daha iyi anladınız. Çocuklarınız için yeri geldi aşçı yeri geldi öğretmen oldunuz.
Yavrunuz için aşçı olduğunuz an en sağlıklı yemekleri, vitaminleri bebeğinize nasıl vereceğinizin yollarını aradınız. En iyi yemek tarifleri için yeri geldi annenizden yeri geldi bebek kitaplarından okuyarak öğrenmeye çalışan anneler için yemek tarifi ve içeriğindeki besin çeşitleri kadar besinleri pişirme tekniğinin de önemli olduğunu biliyoruz. Bebeğinize nasıl sağlıklı öğünler hazırlayacağınız ile ilgili önemli detayları dilerseniz birlikte inceleyelim.
Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır?
Bebeğinize sağlıklı öğünler hazırlamayı öğrenmeden önce bebeğinizin ek besine geçmeye hazır olup olmadığına karar vermelisiniz. Bildiğiniz gibi bebeğinizin gelişim temelini anne sütü sağlar. Bu temeli sağlayan anne sütü normal şartlarda 6 aya kadar tek başına yeterlidir.
Ancak bebeğinizin zayıflaması ya da fazla kilo alması durumunda, doktorunuza danışarak ek gıdaya geçmeniz gerekebilir. Bu tarz durumların dışında 4-6 ay arasında bebeklerde ek gıdaya geçiş uygun görülür. Elbette bu geçişte bebeğin sindirim sistemi ve sindirim sistemi organlarının gelişmiş olması da önemli bir kriterdir.
Ek gıdaya erken geçilmesi durumunda yaşanacak olumsuz durumlar
- Böbreklerde üre yükselmesine sebep olup, sıvı kaybına neden o
- Bebeğiniz emme refleksi ile dünyaya geldiği için henüz yutkunmaya alışmamışsa kusma refleksi meydana gele
- Anne sütünden alacağı besinler içeriklerinde azalma görülür.
- Vitaminsiz kalması durumunda gelişiminde yavaşlama görülebilir.
- Glutenli besin alerjisi, süt ürüne hassasiyet görülebilir. Bu bazen bebeklerde “çölyak” hastalığının oluşmasına yol açar.
- Gıdalardan alabileceği bakteriler bebeğinizin bağırsak ve midesine zarar verebilir.
Bu gibi sorunlar erken ek gıdaya geçişte karşılaşabileceğiniz sorunlardır ve bu sebeple bebeklerde sağlıklı beslenme önem verilmesi gereken bir konudur.
Bebeklerin Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarız?
Pamuk gibi yanaklarını severken anne sütünüzün bebeğinize nasıl yaradığını anlarsınız. Miniğinizin iyi beslendiğini ve artık gıdaya geçebileceğini düşünmek için belli koşulları sağlayıp sağlamadığını kontrol etmenizde fayda var. Bebeğinizin ek gıdaya geçişe hazır olup olmadığını şu ölçütlerle anlayabilirsiniz;
- Acaba yiyecek mi diye denediğiniz yemeği dili ile iterek dışarı atıyor mu?
- Yutkunma, ısırma gibi refleksleri gösteriyor mu?
- Diş çıkarmaya ve objeleri kemirmeye başlamış mı?
- Ellerini kullanarak bir şeyleri ağzına götürebiliyor mu?
- Boynunu kendi başına dik tutabiliyor mu?
Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar sizi ek gıdaya geçiş konusunda yönlendirse de en doğru kararı ancak çocuk doktorunuzla birlikte verebileceğinizi unutmamalısınız.
Bebekler İçin Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri
Miniğiniz artık anne sütünden ayrılıp, bir yetişkin edasıyla yemek yemeye başladıysa, demir, kalsiyum, protein, omega 3 gibi önemli vitaminlere ihtiyaç duyar. Bunları sağlamak için bebeğinize en iyi şekilde besinler sunmaya özen göstermelisiniz; organik yumurtalar, balık, et, çeşitli baklagiller, meyve ve sebzeler. Saymakla bitmeyecek rengârenk besinler, dünyamızın bize sunduğu bütün bu faydalı besin kaynaklarından çocuklarımız en iyi şekilde faydalanmalıdır.
Bebeklere besin içeriklerini en sağlıklı şekilde sunmak için aşağıdaki ufak yemek pişirme teknikleri kullanabilirsiniz.
Miniklerimiz için Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri
-
Kullandığınız yağların sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz.
Sebzeleri pişirirken hangi yağları kullandığınız oldukça önemlidir. Çocuğunuzun minik midesine zarar vermeyecek, besinlerin değerlerini düşürmeyecek şekilde kullanmalısınız. Vücut için yağlar gerekli olduğu gibi, belli limitleri aştığı zaman sağlıksız hale dönüşür. Bebeğiniz için en iyisi tereyağı, avokado yağı, zeytinyağı gibi sağlıklı ve organik yağlar kullanmaktır.
-
Özellikle taze sebzeleri pişirirken kızartma tekniği kullanmaktan kaçınmalısınız.
Kızartma yöntemi yerine, buharda pişirme ya da fırında pişirme yöntemi kullanın. Bu yöntemleri eğlenceli hale getirmek ve çocuğunuzun dikkatini çekmek isterseniz, şekilli doğrama tekniklerini kullanabilirsiniz. Böylece yiyeceklerin besin değerlerini kaybetmeden bebeğinize sağlık öğünler hazırlayabilirsiniz.
-
Püre olarak kullandığınız sebze meyveler mevsiminde olmalı.
Daha yeni yeni yemek yemeye alışan miniklerimiz için en çok kullanılan yöntem püre yöntemidir. Kahvaltıda yumurtayla karıştırabileceğimiz sağlıklı, meyve ve sebzeleri organik seçmelisiniz. Tam mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler bebeğiniz için gerekli olan vitamin ihtiyacını karşılayacaktır.
Besinleri püre haline getirirken çok fazla ürünü bir araya getirmekten kaçının. Bebeğiniz henüz minik bir mideye sahip olduğu için, doyması kolaydır. Amacımız onun çeşitli vitamin ve tatları almasını sağlamanın yanında besinleri tek tek tanıması ve onlara alışması da olmalıdır.
-
Yemeklerin iyi pişirilmesi önemlidir.
İyi pişmek derken, yemekleri eriyecek dereceye gelecek kadar pişirin demek istemiyoruz. İyi pişirmekten kasıt besinleri bulamaç haline getirmeden uygun sıcaklıkta ve vitamin değerini kaybetmeyecek şekilde olmalıdır.
Et ve tavuk seven bir çocuğunuz varsa ona kızartma yerine yemeklerin içinde ya da fırında pişirme yöntemi ile bu besinleri sunabilirsiniz. Etin az pişmesi durumunda bakteriler kolayca üreyerek hastalık oluşturabilir.
-
Sağlıklı tencere ve pişirme malzemeler kullanmakta fayda var.
Bazı alüminyum gibi maddelerin yemek pişirmede kullanılması oldukça zararlıdır. Kullanılan tavalarda tencerelerde hatta alüminyum folyo gibi ürünlerde yemek pişirmek, yavrunuz için oldukça tehlikelidir. Yemeklerini sağlıklı pişirmek istiyorsanız sağlıklı tencereler kullanın. Buharlı yemek pişirme aletleri iyi bir tercih olacaktır.
Bebeklerde sağlıklı beslenme ve sağlıklı besleme tekniklerinin önemini vurguladık. Bu teknikleri bilmek yavrularınıza sağlayacağınız sağlıklı bir geleceğin temelidir. Sebzeleri buharda pişirmek ve organik yağlar kullanarak tat vermek oldukça önemlidir. Şeker ve tuzu bebeğinizin bünyesine alıştırmamak, yemeklerde doğal şeker yerine geçecek besinler kullanmak da oldukça önemlidir.
Philips Avent Wasabi Buharlı Pişirici için : https://www.e-bebek.com/philips-avent-scf870-wasabi-buharli-pisirici-ve-blender-p-pav-cf870/
Sağlıklı ve Lezzetli Öğünler için Önemli İpuçları
-
Kahvaltı
Yumurta, zeytin, peynir gibi temel kahvaltılıkları püre yaparak veriyorsanız, yumurtanın iyi pişmesine dikkat edin. Artık püre yöntemi yerine kendi mama koltuğunda kahvaltı yapan bir çocuğunuz varsa yumurtayı normal düzeyde pişirip, kahvaltılıklarının yanında sunabilirsiniz.
Krep gibi yumuşak besinleri tercih ederken yağsız pişirin.
Omlet yapıyorsanız, sebzeli ve meyveli bir omlet pişirip bebeğinize hem sağlıklı hem lezzetli bir kahvaltı sunabilirsiniz.
Dilerseniz “Besleyici Bebek Kahvaltısı” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz 🙂
-
Atıştırmalık
Gün içinde oynamaktan yorgun düşmüş, bir köşede uyuyakalmış miniklerin ara öğün takviyeleri onlara enerji vermek için çok önemlidir.
Yiyebileceği kuru meyveler; badem, ceviz gibi besinler onlara gereken enerjiyi verecektir. Ya da şu sıralar çok tercih edilen renkli, çocuğunuzun hem gözüne hem midesine hitap edecek smoothie bowl adı verilen öğün kaseleri de oldukça besleyici.
Smoothie bowl yapmak için muz, süt ya da yoğurt, az miktarda yulaf kullanabilirsiniz. Öğüne biraz vermek için tatlandırıcı olarak bal veya pekmez gibi doğal besinler kullanılabilir.
Kullanacağınız meyve veya sebzeleri istediğiniz şekilde sütün içerisine katarak bir doğrayıcı ya da smoothie için yapılmış el doğrayıcıları ile karışımı hazır hale getirebilirsiniz. Bu renkli vitamin deposunu güvenle çocuklarınıza yedirebilirsiniz.
-
Akşam
Sağlıklı bir akşam yemeği hem bebeğinizin sağlıklı gelişmesine hem de mutlu bir şekilde doymasına neden olacaktır. Sebze çorbası tercih edecekseniz, sebzeleri haşlayıp sularını süzmeden bir miktar suyunu ayırmalısınız. Böylece sağlıklı bir vitamin çorbası güzel olacaktır. Sebzeli bir yemek varsa rengârenk sebzeleri buhar yöntemi ile haşlayıp çocuklarınıza sunabilirsiniz.
Yavrularınızın sağlıklı beslenmeye alışması ve iştahla yemek yemesi her annenin çocuğunda görmek istediği bir görüntüdür. Bu nedenle bebeklerde sağlıklı beslenme, onlara kazandırdığınız en güzel alışkanlık olacaktır.
“Çocuğunuza Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın 10 Püf Noktası” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Çocuğunuza Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın 10 Püf Noktası : https://www.bebek.com/cocugunuza-yemek-yeme-aliskanligi-kazandirmanin-10-puf-noktasi/