Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda muhtemelen ilk baktığınız yer onun muhteşem gözleridir. Yavrunuzun o ışıl ışıl minicik gözleriyle bakması anne ve baba olarak size tarifi olmayan bir mutluluk yaşatır. Hayatınızda her zaman çok önemli bir yere sahip olacak o ilk bakış çok özeldir. Sizin ve pek çok ebeveynin hamileliğin başlamasıyla birlikte merak ettiği sorulardan bir tanesi de acaba bebekler doğdukları gün görmeye başlıyor mu? Sorusu olacaktır. Yapılan araştırmalar bebeklerin doğduğu andan itibaren görebildiğini göstermiştir. Yazımızın içerisinde bebekler nasıl görür? Göz gelişimini desteklemek için neler yapılmalıdır? Konularına ayrıntılı olarak yer verdik.
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Duyu organlarının gelişimi anne karnında ilk aylardan itibaren başlar. Retinanın gelişimi gebeliğin 8. ayında tamamlanır. Bebek doğduğu andan itibaren de belirli bir mesafeyi gölgeler şeklinde görebilir.
Bebeğin gözlerinin 26. haftadan sonra bazı ışık dalgalarına tepki verdiği gözlemlenmiştir. 26. haftaya kadar kapalı olan göz kapakları ilerleyen haftalarda açılmaya başlayarak gözlerin ışığı algılamasını sağlar.
Yenidoğan Bebekler Sizi Nasıl Görür?
Görme konusu uzmanlar tarafından tüm yönleriyle incelenerek ‘’Yenidoğan bebekler sizi nasıl görür? Anne ve babasının yüz hatlarını net olarak seçebilir mi? Sorularının cevapları araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre görme sistemlerindeki gelişimin, doğumdan önce başlayarak 7-8 yaşlarına kadar devam ettiği kanıtlanmıştır.
Yenidoğan bir bebek retina ve beyindeki görme sinirleri tam olarak gelişmediği için nesneleri ve kişileri net olarak göremez. İlk haftasında sadece 30 cm uzaklıktaki kişi ve nesneleri gölgeler şeklinde algılar. Zamanla gözler görmeyi öğrenir ve hızlı bir şekilde uyarıcıları netleştirmeye başlar. Aşağıda bebekler sizi nasıl görür? sorusunun cevabı ve görme sisteminin aylara göre gelişimi anlatılmıştır.
Bebeklerde Görme Yeteneğinin Aylara Göre Gelişimi
Verilen uyarıcılara (nesne, ışık, renk vb.) bağlı olarak öğrenilen görme yetisi, diğer duyu organlarına göre daha sonra gelişir. Bebeklerde görme yetişkinler kadar net değildir ancak 6-7 yaşlarında yetişkin düzeyine ulaşır.
0-2 Ay: Görüş mesafeleri 25-30 cm kadardır ve %5 oranında görme sağlarlar. Parlak, büyük ve canlı renkli nesneleri daha rahat görürler. 2. Ayın sonuna doğru 50 cm görüş mesafesine ulaşırlar. Çevrelerindeki nesneleri merkezdekine oranla daha iyi görürler. Bu aylar içerisinde bazen iki gözlerini aynı noktaya odaklamakta zorlanırlar ve şaşı bakabilirler. Bu durum daha uzun bir süre devam ederse göz muayenesi yaptırmak gerekir.
2-4 Ay: Gözleriyle nesneleri takip etmeye başlarlar. Yatay olarak hareket eden parlak ve renkli nesneleri takip ederek yakalamaya çalışırlar. 4. Ayın sonlarına doğru dikey olarak hareket eden nesneleri de izleyebilirler. 40-50 cm uzaktaki kişilerle göz teması kurabilirler. Bebekler kafasını çevirmeden gözleriyle bir nesneden diğerine bakmayı da bu aylarda öğrenir.
4-6 Ay: 4-5 aylık bebeklerin görme yetenekleri hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Hareket eden nesneleri takip etmekte daha başarılıdırlar. El ve göz koordinasyonunu sağlayarak nesneleri yakalayıp ağzına götürürler.
7-10 Ay: Görüş mesafeleri 2-3 metreye ulaşan bebekler emeklemenin de başlamasıyla birlikte gördükleri nesneleri almaya çalışırlar. Bir bölümü gözüken oyuncak ve nesneleri tanıyabilirler. Tanıdıkları kişilerle yabancıları ayırt edebilirler.
10-15 Ay: 4-6 metre görme mesafesine ulaşan bebekler daha ayrıntılı görmeye başlar. Oyuncakların renk farklılıklarını ve kitaplardaki resimleri net olarak görebilirler.
15-24 Ay: Tüm görme becerileri gelişmiş olan bebekler el ve göz koordinasyonu gerektiren etkinlikleri başarılı bir şekilde tamamlayabilir. Nesneleri bir araya getirir, birleştirir, dairesel hareketlerle karalamalar yapabilir. Gördüğü her nesnenin en küçük ayrıntılarını fark eder.
24-36 Ay: Görme becerileri %80 oranında gelişmiştir. Yetişkinler kadar net görebilme süreci 6-7 yaşlarında tamamlanır.
Tüm gelişim alanlarında olduğu gibi gözlerdeki gelişim de bebekten bebeğe farklılıklar gösterir. Kalıtımsal etkilerle birlikte bebeklerde görme yetenekleri farklı zamanlarda gelişir.
Bebeklerde İlk Göz Muayenesi Ne zaman Yapılmalıdır?
Ailenizde kalıtsal olan şaşılık, göz tembelliği, yüksek dereceli göz bozuklukları, doğumsal katarakt ve tümör gibi rahatsızlık geçmişi varsa mutlaka bebeğinizi ilk ay içerisinde göz muayenesine götürmelisiniz. Aile üyelerinde göz rahatsızlığı yoksa ya da bebeğinizle ilgili bir risk faktörü belirlenmemişse ilk göz kontrolü için en uygun zaman miniğinizin 6. Ayıdır.
- ayda yapılan kontrolde göz bozuklukları ve pek çok hastalığın teşhisi yapılabilmektedir. İlk göz kontrollerinin ihmal edilmemesi teşhis ve tedavi sürecini kolaylaştırır ve kalıcı hasarların önüne geçer.
İlk muayenede aile üyelerinin göz hastalıkları geçmişinin öğrenilmesi çok önemlidir. Yapılan kontrolde göz kapağı, kornea, göz bebeği hareketleri incelenir ve bazı refleks testleri yapılır. Bebeklere uygulanan kırmızı refle testi ile retina ve kornea bozuklukları, göz tümörleri ve katarakt teşhisi konulabilir. Bu test karanlık bir odada oftalmoskop denilen ışık yardımı ile göz bebekleri büyütülerek yapılır.
Bebeklerde en sık rastlanılan göz rahatsızlıkları; kırma kusurları, şaşılık, gözyaşı kanallarının tıkalı olması, göz tansiyonu ve göz tembelliğidir. Bu rahatsızlıklar bazen belirti göstermezler. Hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde muayene çok önemlidir. Erken dönemde konan teşhis ve uygulanan tedavilerle özellikle bazı göz bozukluklarının önüne geçmek mümkün olmaktadır.
Bebeklerin Göz Gelişimi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gözler bebeklerin dünyaya açılan en önemli duyu organları arasındadır. Anne karnında gelişmeye başlayan görme sistemleri annenin sağlığıyla doğrudan ilişkilidir. Özellikle hamilelik döneminde sağlıklı beslenme, çocukların tüm gelişim alanlarını olumlu yönde etkilediği gibi göz sağlığı içinde çok önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı beslenme doğumdan sonrada gözlerin gelişimi için en önemli etkenler arasındadır. Çocukların beslenmesinde tüm besin gruplarına yer verilmeli özellikle de sebze, meyve, balık tüketmelerine özen gösterilmelidir.
Hamilelik döneminde görme sisteminin sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyen bazı faktörler vardır. Annenin alkol ve sigara kullanıyor olması, bazı ilaç tedavileri, annenin radyasyona maruz kalması, bu faktörler arasında sayılabilir. Özellikle ilk aylarda annenin bu olumsuz süreçleri yaşaması göz sağlığını daha çok etkiler.
Göz sağlığı için önemli diğer bir konuda çocukların teknolojik aletlerle mümkün olduğunca geç tanıştırılmasıdır. Televizyon ve bilgisayarın göz sağlığını olumsuz etkileyerek kalıcı hasarlar verdiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.
Çocuğunuzun iyi görebilmesi; fiziki gelişimi, okul başarısı ve sosyal yaşamı için de büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple anne baba olmaya karar verdiğinizde bebekler nasıl görür? Göz sağlığını korumak için neler yapılmalıdır? Konularını araştırarak önceden bilgi sahibi olmanız gerekir. Ayıca kontrollerini bebeklikten itibaren düzenli aralıklarla yaptırmak ve bebeğinizi öğrendiğiniz bilgiler ışığında doğru gözlemlemek göz problemlerinin teşhis ve tedavisinde size yardımcı olacaktır.
BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAKLANMASI HAKKINDA HER ŞEY! Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAKLANMASI HAKKINDA HER ŞEY! https://www.bebek.com/bebeklerde-goz-capaklanmasi-hakkinda-her-sey/