bebekler-nasil-yatirilmali-uyku-pozisyonu-nasil-olmali

Bebekler Nasıl Yatırılmalı? Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Bebekler, özellikle yeni doğan dönemde yaşamlarının büyük bir kısmını uykuda geçirirler. Büyüdükçe uyku süreleri azalsa da bebeklikte uyku sağlıklı bir gelişim için çok önemli bir role sahiptir.

Uyku söz konusu olunca ebeveynler için uyku pozisyonları sıklıkla merak edilen ve dikkat çeken bir durumdur. Uyku pozisyonu, bebeğin, büyümesi, gelişimi ve sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Gelin birlikte uyku pozisyonlarını inceleyelim ve bebeğiniz için en sağlıklı ve güvenilir uyku pozisyonunu keşfedelim!

Uyku Pozisyonları

Bebekler çok çeşitli pozisyonlarda uyuyabilirler. Ancak, bu pozisyonlardan bazıları beklenmedik tehlikeli durumlar oluşturabilir. Genellikle mide ve göğüs üzerinde uyumak, bebekler açısından en tehlikeli pozisyonlardan biri olarak söylenmektedir. 

1. Mide Üzerinde Uyku Pozisyonu:

Risk içeren, güvensiz bir uyku pozisyonudur. Bunun nedenleri sırasıyla şunlardır:

  • Bebeğiniz bu pozisyonda uyurken çenesi baskı altında olabilir. Bu da onun nefes almasını gerektiren hava yollarını tıkayabilir. Bununla beraber, yüzü, çarşafa yakın şekilde uyduğu için, bebeğin devamlı aynı havayı solumasına sebep olur.
  • Bebeğiniz mide üzerinde uyku pozisyonundayken burnu yatağa çok yakın olacağı için çarşafın üzerinde olabilecek mikropları soluyabilir ve bu durum sonrasında birtakım alerjik problemlere neden olabilir.
  • Bazı durumlarda doktorlar anne babalara bebekleri için midede uyku pozisyonunu kullanmalarını önerebilirler. Ancak, mide üzerinde uyku pozisyonu her zaman işe yaramayabilir. Bebeğiniz için mide üzerinde uyku pozisyonu önerilirse bu uyuma pozisyonunu kullanmadan önce kendi hekiminize danışmanız daha faydalı olacaktır.

2. Yan Şekilde Uyuma Pozisyonu:

Bebekler yan uyuma pozisyonu aldıklarında uyku esnasında karınlarının üzerine dönme eğilimi olabileceğinden yan yatarak uyuma çok önerilen bir pozisyon değildir.

3. Sırt Üstü Uyku Pozisyonu:

Bebekler için en güvenli uyku konumudur. Uyku evresindeyken bebekler rahat nefes aldığı, hava yolları açık ve boğulma riski en az olduğu için sırt üstü uyku pozisyonu en çok önerilen pozisyondur. Ancak bu uyku durumunun da bazı riskleri bulunmaktadır.

Sürekli olarak sırt üstü pozisyonda uyutulan bebeklerde düz kafa sendromu olarak bilinen pozisyonel plagiosefali problemi görülebilir. Bu problem, bebek yaşını alır almaz, normale dönebilen geçici bir sorundur. Tabi böyle bir sorunla karşılaşmamak için alabileceğiniz önlemler bulunmaktadır.

Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda karın üstü zamanda vakit geçirmesini destekleyebilirsiniz. 
  • Bebeğinizi zaman zaman sağa veya sola dönük bir şekilde uyutabilirsiniz.
  • Bebeğinizi araba koltuğunda oturttuğunuz süreyi kısaltabilirsiniz.
  • Bu düzleşmeyi engelleyebilmek için çeşitli yastıklar bulunmaktadır. Doktorunuza da danışarak konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bebekler Sırtüstü Uyumakta Zorlandığında Ne Yapılmalı?

Bebekler sırtüstü uyumakta zorlanabilir ve rahat bir uyku çekemeyebilirler. Ancak, anne babaların bebeklerinin sağlığı için onları bu konumda uyumaya alıştırmaları oldukça önemlidir. Ebeveynler bebeklerini sırt üstü pozisyonda uyutmak için çaba harcadığında bebekler de yavaş yavaş buna uyum sağlayacaktır.

Burun tıkanıklığı yaşayan bebekler için sırtüstü uyku pozisyonu çok da rahat olmayabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, bebeğinizin odasına bir hava nemlendirici koyabilirsiniz. Bu nemlendirici makine, hem bebeğinizin tıkalı olan burnunu gevşetecek hem de rahat bir uyku evresi geçirmesini sağlayacaktır.

Bebekler Doğru Uyku Pozisyonuna Nasıl Alıştırılır?

Bebeklerin en iyi uyuduğu pozisyonlar mide üzerinde ve yan şekilde olanlardır. Bu pozisyonlarda uyurken daha derin uyudukları ve sonrasında uyanmakta zorluk çekebilecekleri için daha tehlikelidir. Bu yüzden, bebeğin uyku pozisyonunu değiştirerek daha doğru bir konumda uyuması yararlı olacaktır. 

Çocuğun uyku pozisyonunu değiştirebilmenin en kolay yolu onu en baştan sırt üstü yatırmaya alıştırmaktır. Anne-babalar bebeği besledikten sonra onu bu pozisyona hazırlamak için karnını hafif hafif ve nazik bir şekilde ovalayabilir, ona masal anlatabilir ya da şarkı söyleyebilir. Bu metotlar, bebeğin yavaş yavaş sırt üstü uyku pozisyonuna geçmesine ve uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. 

bebekler-nasil-yatirilmali

Bebeğinizin Uyku Güvenliğini Arttırmak İçin:

  • Bebeğin uyuyabilmesi için sert bir yatak ve güvenlik onaylı bir beşik tercih edin. Yumuşak yatak kullanmaktan kaçının. Aldığınız yatağın üstünü lastikli bir çarşaf ile kaplayın. Beşiğin içine yastık, yorgan, battaniye, oyuncak ya da başka yumuşak nesneler koymayın. Bebeğin uyuduğu alanı boş ve temiz tutun.
  • Bebeğinizin uyuduğu yerin sizin odanıza yakın olmasına dikkat edin. Aynı odada uyuyorsanız ise beraber uyumaktan kaçının. Bebeklerin başka biriyle aynı yatağı paylaşması tavsiye edilmez. Bununla beraber, çocuğunuzu göğsünüzde uyutmak da risk unsurları oluşturabilir. Örneğin onu uyuturken kollarınız ya da kıyafetiniz yüzünü kapatabilir ve onun nefes almasını engelleyebilir.
  • Bebeğinizin uyuduğu alanda asla sigara içmeyin ve evinize gelen misafirlere de mutlaka bu durumu tembihleyin.
  • Bebeğin odasındaki sıcaklık onun rahat uyuyabilmesi açısından çok önemlidir. Odanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Aynı zamanda, odanın içeresinde klima bulundurmak ve kullanmak ya da hava akımı oluşturabilecek kadar açık pencere bırakmak da oldukça sakıncalıdır. Bu yüzden oda ısıtıcıları veya soğutucuları kullanmaktan kaçının ve evin içerisinde cereyan oluşturacak kadar pencere açmamaya özen gösterin. Oda sıcaklığının ortalama 22-23 derecede olması önerilir.
  • Bebeğinizi gece uykusuna hazırlarken hafif giysiler giydirdiğinizden emin olun. Bu giysilerin gevşek ve rahat olmaları çok önemlidir.
  • Bebek battaniyesi kullanımına dikkat edin. Eğer bebeğinizin üstünü battaniyeyle örtecekseniz sadece göğüs hizasına kadar kapatın. Bebeğinizin üstü örtülüyken, kollarının battaniyenin dışında kaldığından emin olun. 
  • Bazı durumlarda gerektiğinde emzik kullanabilirsiniz. Uzmanlara göre uyku saatinden hemen önce bebeklere emzik verilebilir. Ancak, yeni doğanlarda emzik çok önerilen bir şey değildir.
  • Bebeğiniz uyku evresindeyken eğer onunla aynı odada değilseniz bebek monitörü kullanmak faydalı olabilmektedir. Bu şekilde evinizin her yerinden bebeğinizi rahatlıkla izleyebilir ve duyabilirsiniz.
  • Ebeveynler bebeklerini sırt üstü yatırdıklarında boğulabileceğini düşünebilirler. Ancak sağlıklı bebekler bu pozisyonda uyurken boğulmazlar. Reflü problemi yaşayan çocukların bile sırt üstü yatırıldığında boğulma tehlikesi geçirmediği tespit edilmiş bir durumdur. Tabi bebekleri uyuturken ağızda biberon bırakmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü bebeği biberonla uyutmak boğulmaya ya da kulak enfeksiyonuna neden olabilir.

Yeni doğan bebekler doğaları gereği çok uyurlar. Onların sağlıklı bir pozisyonda yatması ve rahat bir uyku evresi geçirmeleri oldukça önemlidir. Çünkü yanlış uyku pozisyonları ani bebek ölümü sendromu gibi çok riskli durumlara yol açabilir. Bebekler büyüdükçe hareketlenmeye, uykularında dönmeye ve rahat oldukları uyku pozisyonunu almaya başlarlar.  Ebeveynler sık sık bebeklerini kontrol etmeli ve onların sağlığı ve güvenliği için en güvenilir olan sırt üstü uyku pozisyonuna alıştırmaya çaba sarf etmelidir. 

Dilerseniz “Hamilelikte Uyku Pozisyonları” konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelikte-uyku-pozisyonlari-neden-onemlidir/

Uyku ile ilgili merak ettiklerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz,

Sevgilerimizle…

Post navigation

Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı

Anne Sütünün Akmasını Kolaylaştıracak İpuçları

Bebeklerde Temre Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?