Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Yeni anne babalar için, bebeklerinin iletişim kurduğunu görmek bambaşka bir mutluluktur.

Bebeklerin iletişim kurduklarının ilk göstergelerinden biri de gülümsemeleridir. Peki, bu ne zaman olur?

Anne babalar için bebeklerinin gülümsediğini görmek, eşi benzeri olmayan bir mutluluktur. O yavaş yavaş büyümeye devam ederken, her sabah size gülümsemeden evden ayrılamaz, ya da güne kötü başlasanız bile onun ufacık bir tebessümü, yaşadıklarınızı saniyeler içinde unutturmaya yeter.

Araştırmalar, bebeklerin aslında henüz anne karnındayken gülmeye başladıklarını gösteriyor. Şanslı bazı bebeveyn adayları, ultrasonda bebeklerinin güldüğü ana tanıklık edebiliyor. Bu gülümsemeler henüz bilinçli olmasa da anne babaları oldukça mutlu ediyor.

Anne karnındayken başlayan refleks gülümsemeleri doğumdan sonraki 1-2 ay içinde de devam eder.

2. Aydan sonra bebekler artık istemli bir şekilde etraftaki insanlara, ya da görüntülere tepki olarak gülmeye başlarlar.

Gülmek, bebeklerin duygusal gelişiminin ilk göstergesi ve sosyal tepkilerinin ilkidir.

İlk gülücükler, bebeğin ani bir seste veya harekette irkilerek kolunu bacağını çekmesi gibi reflekse dayalı bir tepkidir, fakat 2. Aydan sonra artık etrafa bilinçli gülücükler atmaya başlarlar.

Sosyal olarak ilk iletişimleri gülmek olan bebeklerin, bu evrede onlara gülümseyerek bakmanıza yada konuşmanıza size kocaman bir gülümsemeyle karşılık verdiğini görebilirsiniz.

Bebeğin etrafındakilerle ilişkilerini anlamaya başladığını, bağ kurmayı öğrendiğini ve uyaranlara duygularıyla tepki verdiğini gösteren bu işaret, bebeğin iletişim için ilk girişimidir.

Yakında kahkaha atacak, el sallayacak, ismini söylediğinizde tepki verecek ve sesler çıkaracak.

Peki Gülümseme Süreci Doğumdan İtibaren Nasıl İlerler?

Bebekler doğdukları andan itibaren gülümseyebilirler. Birçok anne baba, doğumdan sonraki ilk günlerde bebeğinin özellikle uykudayken gülümsediğine tanıklık edebilirler. Fakat bu dönemdeki gülmeler reflekse bağlı olarak gelişir.

Tıpkı uykusunda korkup elini kolunu oynatması gibi ilk haftalarda refleks olarak gülümseyebilir.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin (AAP) açıkladığı gibi, bu erken gülümsemeler anlaşılmayan nedenlerle uyku sırasında başlar ve bebeğin bir şekilde uyarıldığını ya da bazı iç dürtülere yanıt verdiğini gösteren işaretler olarak ortaya çıkabilirler.

Refleks gülümsemeleri, doğumdan 1,5 – 2 ay sonra yerini istemli hareketlere ve gülümsemelere bırakır.

Gün geçtikçe dünyaya alışan ve gelişen bebekler, kendilerine güzel gelen şeylere bu dönemde gülmeye başlarlar.

Renkli oyuncaklara, çıngıraklara, duvarlardaki gölgelere, ışıklara ve sizin yüzünüze gülümseyerek tepki verebilirler.

Sesleri daha iyi algılar ve ayırt ederler. Anne karnında oldukça gürültülü bir ortamda oldukları için uzun sürekli sessizliklerde huzursuz olabilirler. Bu dönemde bebekle konuşmak onun dil becerileri ve zihinsel gelişimi için önemlidir. Ancak ani seslerden irkilebilirler, kendisiyle yumuşak tonda konuşulduğunda ise buna gülerek tepki verirler.

3. aydan itibaren son derece net görmeye başladığı için kendisine gülümseyen herkese gülümser.

5. – 6. ay civarı bebekler daha belirgin ve bilinçli bir şekilde gülmeye başlar. Özellikle sürekli kendisiyle ilgilenen insanlara, tanıdık yüzlere, anne ve babasını gördüklerinde gülerek tepki verebilirler. Bu dönemde bebekler çevresinde olup bitenlere karşı daha ilgilidir.

İlgi görmek istediklerinde anlamsız sesler çıkarıp, el veya kollarını oynatabilirler. İstediği ilgiyi gördüklerinde de memnuniyetlerini gülerek ifade ederler.

12 aylık bebekler, ilk kelimelerini anlaşılır bir şekilde söyleyebilirler. Bu kelimeler genellikle kolay söylenebilir, 1 ya da 2 heceli, anne veya baba gibi sık duyduğu kelimeler olur. Fakat konuşabildiklerinden daha fazlasını anlayabilirler.

Bir şey istediklerinde onu parmaklarıyla gösterebilir, kucağa alınmak istediklerinde ise kollarını size doğru uzatabilirler. İlginç sesler ve komik yüz ifadeleri onları güldürmenizde yeterli olacaktır.

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Bebekler Nelere Güler?

Her anne baba bebeğinin sağlıklı ve mutlu gelişimi iyi ilerleyen bir bebek olmasını ister. Bu nedenle anne babalar, sürekli bebeklerini güldürmeye çalışıp, onun mutlu olduğunu görmek için çabalarlar.

Dünyadaki hemen hemen her şey, bebekler için merak uyandırıcıdır. Bilmedikleri şeyleri keşfetmek, onlar için heyecan ve mutluluk vericidir.

Özellikle 2-3 aylık bebekler için renkli ve ses çıkaran oyuncaklar fazlasıyla eğlencelidir. Yine bu dönemde anne veya babasının yüzünü izlemek bile bebeklere keyif verir.

İlerleyen aylarda ise enteresan sesler, taklitler, değişik mimikler bebekleri güldüren şeyler arasındadır.

Başlarda banyodan korkan bebekler, zamanla suya alışırlar ve hiç çıkmak istemezler. Özellikle 6. aydan sonra suda oynamak, bebekler için epey keyifli bir aktiviteye dönüşür.

Bebeğiniz daha da büyüyüp yürümeye başladığında ise birlikte müzik açıp dans etmeniz, onu fazlasıyla neşelendirecektir.

Bebeğinize bolca sevgi ve ilgi gösterin. Bebeğiniz kucaklamalara, öpücüklere, tatlı ve komik bir sese cevap verecektir.

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Bebeğinizle oyun oynayın. Oyunlar bebeğinizi şaşırtacak ve sevindirecektir, ayrıca motor becerileri ve duygusal gelişimi için oldukça önemlidir.

Bebeklerin insan sesine ve yüzüne karşı gösterdikleri ilgi, onların sosyal ve duygusal gelişimlerinin bir göstergesidir.

Sizin ilginizi çekmek istediklerinde el ve kollarını kullanarak isteklerini belli ederler. Dikkat çekmek için siz eğer başka bir şeyle meşgulseniz sesler çıkarıp mırıldanarak dikkatinizi ona vermenizi isterler. İlerleyen aylarda ses tonlarının kime ait olduğunu da ayırt etmeye başlarlar.

Bebeğinizle elinizden geldiğince sık ve kaliteli vakit geçirmeye çalışın. Sizi anlamayacak yaşta olsa bile onunla konuşun.

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Anne babanın bebekleriyle kuracağı ilişki, onların ileride diğer insanlarla kuracağı ilişkinin temelini oluşturur. Yapılan araştırmalar, İlgi ve sevgi ile büyüyen bebeklerin ileriki  hayatlarında çok daha özgüvenli ve mutlu bireyler olduklarını gösteriyor.

Bebeğiniz 6 ila 12 hafta arasında gülümsemeye başladığında sizin için ve onun gelişimi için heyecan verici olacaktır.

Bebeğinizin vizyonu ve yüz tanıma özelliği gelişecek ve erken dönem reflekslerini geride bırakacaklar.

Aynı zamanda heyecan veya memnuniyet gibi duygularını da ifade etmeye başlayacaklar. Bebeğinize mümkün oldukça gülümseyerek bakın. Bebekler etraflarındaki insanları taklit eder, bu yüzden daha önce hiç gülmediğiniz kadar gülümseyin. Siz bebeğinize gülümseyerek baktığınızda oda size gülümseyerek cevap verecektir. Bebeklerin gülümsemesi de, tıpkı diğer gelişim aşamaları gibi farklılıklar gösterir.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

Bütün bu değişimler bebeğinizin duygusal ve fiziksel gelişiminin, motor becerilerinin gelişmesinin bir parçasıdır.

Aylık gelişimler ortalama bir hesaba göre belirlenir. Unutmayın ki her bebek farklıdır ve her bebeğin gelişimi de farklı seyreder.

Bahsettiğimiz gelişimleri henüz göstermemiş olması, daha geç ya da daha erken göstermesi bebeğinizin gelişimi ile ilgili bir sıkıntı olduğu anlamına gelmez.

Her bebeğin gelişimi kendisine özeldir. Bir bebek 10.ayda yürüyebileceği gibi başka bir bebek 1,5 yaşında yürüyebilir.

Aynı şekilde bebeklerin gülme aşamaları da farklı seyredebilir. Bunun için endişelenmemeli ve gelişim sürecinde ufak sapmalar olabileceğini unutmamalısınız. Fakat 4. ay olmasına rağmen bebeğinizle hiç iletişim kuramıyorsanız, endişelerinizi bebeğinizin doktoruyla paylaşmalısınız.

Aynı zamanda uzmanlar, 1 yaşından küçük bebeklerde takip edilebilecek bazı belirtiler olduğunu da söylüyor.

Bu belirtileri gördüğünüzde muhakkak doktorunuza danışın:

  • Hiç sosyalleşmiyor, gözlerinize bakmıyorsa,
  • Hareket etmiyor veya el sallamıyorsa,
  • Kendi kendine sesler çıkararak konuşur gibi yapmıyorsa,
  • Yapabiliyor olduğu bir hareketi artık yapmıyorsa,
  • Kas kontrolünden yoksun görünüyorsa,
  • Gergin veya titrek, kontrolsüz hareketler yapıyorsa.

”Bebek Gelişim” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebek Gelişim: https://www.bebek.com/?s=bebek+geli%C5%9Fim

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Yenidoğan Sarılığı Ne Zaman Risk Taşır?

Bebeklerde Babinski Refleksi