Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlayabilir?

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlayabilir?

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bebeklerin her anı ebeveynleri için çok özeldir. İlk doğdukları zamanki o kırılgan halleri, sizi gördüğünde verdiği gülücükler, oyuncaklarına verdiği tepkiler, ilk kez yoğurt yediği an, ilk emeklediği gün derken anılarınız bebeğiniz ile dolar.

Onların, gözünüzün önünde büyüdüğünü görmek sizin için paha biçilmezdir. Özellikle sizi anlamaya ve sizinle iletişim kurmaya başladığı zamanlar daha özel bir hal alır. Bebeklerde konuşma her ailenin en büyük gündem konularından biridir.

                      ❤   Ailenin her ferdi bebeğinizin ilk kelimesinin ne olacağını merak eder.  ❤

Dil gelişimi sadece bebekken değil, çocuğunuzun hayatı boyunca desteklemeniz gereken bir yetidir. Dil gelişimi ne kadar iyiyse sosyal becerileri, çevresini anlama, akademik başarıları ve belki de en önemlisi olan kendisi ile barışık olması o kadar gelişir.

Peki, bebekler ne zaman konuşmaya başlar?

Bebeklerde Dil Gelişiminin Aşamaları Nelerdir?

Bebeklerin tüm gelişim süreçleri kademeli olarak ilerler. Yaptıkları ya da yapacakları tüm fiziksel ve zihinsel hareketlerin öncesinde ona temel oluşturacak bazı etkinlikler yaparlar.

Yürümeden önce yüzüstü dönmeyi, kolları ve bacakları üstünde durmayı, emeklemeyi, ayağa kalkmayı, sıralamayı ve nihayetinde yürümeyi öğrenirler. Bebeklerde konuşma da bunun gibi kademeli olarak gerçekleşir. Burada unutmamanız gereken en önemli şey, her çocuğun konuşma yaşı birbirinden farklıdır.

Önemli olan, genel anlamda dil gelişiminin diğer çocuklara göre yakın zamanlarda gelişip gelişmemesidir

  • Bebekler, anlamlı ya da anlamsız kelimeler çıkarmadan önce yaklaşık ilk 3 aylık dönemlerinde tek iletişim yolu olan ağlamayı tercih ederler. Bu dönemde sizin ona sağlayacağınız yeme, alt değiştirme, uyutma ve en önemlisi sevgi gibi ihtiyaçlarının karşılanmasını isterler. Kendilerini tam olarak ifade edemedikleri için tek yol olan ağlamayı tercih eden bebeğinizin ihtiyacını zamanla anlar ve ona göre gidermeye çalışırsınız.
  • 3 ay civarı bebeğiniz sizin konuşmalarınıza, hareketlerinize ya da mimiklerinize tepki vermeye başlar. Etraftan duyduğu seslere ve müziğe dikkat eder. Artık gülümsemeye başlayan bebeğiniz sanki ağzının içi doluymuşçasına sizinle konuşmak ister.
  • 4-6 ay arası oyuncaklarıyla oynarken, sizinle sohbet ederken agulamaya başlar ve ilerleyen aylarda bu ses çıkarma durumu gittikçe anlamlaşır. Ba-ba, de-de, me-me gibi bebeğiniz için anlamlı olmayan kelimeler ağzından çıkmaya başlar. Artık bebeğiniz kendi ismini tanımaya başlar.
  • 9. ayında bebeğiniz evet, hayır, bay bay gibi temel kelimeleri öğrenir. Anlama yetileri konuşmadan önde gittiği için bebekler henüz tam olarak anlamlı kelimeler söyleyemezler; fakat ikiden fazla heceyi birleştirerek biraz gevezelik yapabilirler 😍

12. ayından sonra artık bebeğinizin sizi anladığını ve ‘Kapıyı kapat.’ ‘Onu babaya ver.’ ‘Uyku vakti geldi.’ ‘Mavi top nerede?’ gibi basit talimatlara ve sorulara cevap verdiğini görürsünüz. Kullandığı kelimeler artık daha vurgulu ve yaşadığı hissi yansıtan türdendir. Bu dönemde bebeğiniz sürekli aynı şeyleri sorar ve bunları kelimelere dökemese de tekrar ederek öğrenir.

  • 18. ayında birkaç kelime söyleyebilen bebeğiniz artık kelimeler ile isteklerini yerine getirebileceğini anlar.
  • 24 aylık bebeğiniz birkaç kelimeyi bir araya getirerek basit cümleler kurmaya başlar. Artık sizin söylediğiniz çoğu şeyi anlar; fakat hala bunları dile dökmek için hazır değildir. Genelde bebekler aylarca gözlem yaparlar ve sonucunda bir anda konuşmaya başlarlar. Bu yüzden sordukları her soruya anlaşılır bir dille cevap vermeniz çok önemlidir.
  • 3 yaşına gelen bebeğiniz gittikçe kelime dağarcığını artırır ve söylediğiniz çoğu şeyi anlamakla kalmayıp kendi isteklerini de net bir şekilde ifade etmeye başlar.

Çocuklarda konuşma becerilerinin gelişmesi konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeğinizin Dil Gelişimine Nasıl Katkıda Bulunabilirsiniz?

  • Bebeğiniz daha 5. ayından itibaren sizin karnınızdan dış dünyada olan her şeyi duymaya başlar. Duymak ya da dinlemek konuşmanın temelini oluşturur. Bu yüzden hamileliğinizin ilk dönemlerinden itibaren bebeğiniz ile sık sık konuşmanız çok önemli.
  • Bebeğinizle sevgi dolu bir ses tonuyla tüm gün neleri gördüğünüzü, evin içinde olanları, camdan baktığınızda yoldan geçenleri, ağaçların hareketlerini, dışarıdayken insanların neler yaptığını ona tek tek anlatabilirsiniz.

Bunu yaparken bebeğinizin farklı dokulara dokunmasını sağlayarak aynı anda birçok duyusunu harekete geçirebilirsiniz. Bu, bebeğinizin hem farklı kelimeler öğrenmesine hem de olaylar dünyasını algılamasına yardımcı olur.

Bebeğinizle konuşurken mutlaka gün içinde nasıl konuşuyorsanız onu değiştirmeden konuşun. Bebeksi konuşmadan, onun anlayacağı kelimeler seçerek ama bir yandan da doğallığı bozmadan konuşun.
  • Bebeğiniz konuştuğu zaman onu mutlaka iyi dinleyin. Ses tonundan, yüz mimiklerinden ve vücut dilinden size bir şeyler anlatmaya çalıştığını fark edeceksiniz.
  • Ne kadar iyi bir dinleyici olursanız bebeğinizi o kadar iyi anlar ve karşılıklı iletişim kurarak dil gelişimini olumlu yönde etkilersiniz. Bunun yanında siz de ona iyi bir anlatıcı olun.
  • Bebekler konuşmayı öğrenmeden önce sizin verdiğiniz tepkileri ölçerek sosyalleşmeye ve insanlarla etkileşime geçerek öğrenmeye başlarlar. Gün içinde onlarla karşılıklı sohbet ederek konuşmanın tek yönlü olmadığını gösterebilirsiniz.
En çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri ise; bebeğinizde televizyon, telefon ve tablet gibi ekran alışkanlığı yaratmamaktır. Bu tarz teknolojik eşyalar tek yönlü iletişim sağladığı için bebeğinizin hem sosyal hem de dil gelişiminde gerilemeye sebebiyet verebilir.
  • İlk 2 ve hatta mümkünse 3 yaşa kadar çocuklara televizyon izlettirilmemesi gerektiğine dair çalışmalar mevcut. Bunun öncesinde televizyon gibi ekranlar ile çok fazla vakit geçiren bebeklerde dikkat eksikliği, odaklanma zorluğu, gerileyen dil gelişimi gibi olumsuz etkiler ortaya çıkabilmektedir.

Bu yüzden, bebekler ne zaman konuşmaya başlar sorusunu kafanızdan çıkararak yaşadınız ana odaklanıp, bebeğiniz ile etkin bir şekilde vakit geçirmenin yolunu bulmanız daha önemlidir.

dil gelisimi

Kitap ve Müzik İle Farklı Dünyalara Açılarak Bebeğinizin Kelime Dağarcığını Geliştirin!

Bebeğinizle konuşmanın en yaratıcı aracı ise kitaplardır. Kitaplar sayesinde görerek, dokunarak ve dinleyerek zihninde ve motor gelişiminde olumlu bir ilerleme sağlayabilirsiniz.

Sadece yaşına uygun, büyük resim ya da fotoğraflar içeren kitaplar değil, kendi okuduğunuz kitabı da sesli okuyarak bebeğiniz ile güzel bir vakit geçirebilir, kelime dağarcığını artırabilirsiniz.

Ne kadar çok farklı kelime kullanırsanız bebeğinizin dil dağarcığı o kadar gelişir. Kitaplardaki hayvanları, araçları ya da bitkileri daha sonra gerçek dünyada gördüğünde yüzündeki şaşkınlık ve mutluluk sizin için paha biçilmez olacak.

Ayrıca kitaplar sayesinde bebeğinize farklı hikâyeler anlatarak gün içinde tecrübe edemediğiniz her şeyi aktarma imkânınız olur.

Kitap gibi görsel araçların yanında bebeklerde konuşma konusunda işitsel araçlara da önem verilmelidir.

Bebeğinize dinleteceğiniz her türden müzik ve özellikle anne sesinden ninni, dil gelişimine olumlu yönde etki eder. Bebekler, öğrenme sürecinde karşılaştıkları çoğu şeyi tekrar etmeyi çok sever.

Tekrar ve taklit ederek öğrenmek onların en iyi yaptığı şeydir. Bir kitabın özellikle belli bir sayfasındaki nesneyi size gelip sorması, aynı tekerlemeyi size tekrarlatması ya da her sabah gözünü açar açmaz size aynı nesneyi sorması öğrenmenin yolunu açar.

Bebeğiniz için eğitici, öğretici aynı zamanda da öğretici kitaplar arıyorsanız aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Kitaplar; https://www.e-bebek.com/bebek-kitaplari-c3730/

Siz de ona aynı ninnileri, tekerlemeleri ya da şarkıları tekrarlayarak hem gün içinde sakin olmasını hem de uykuya daha rahat geçmesini sağlarsınız.

Bebeğinizin sizinle konuşmasını, derdini ya da sevincini sizinle paylaşmasını çok istediğinizi biliyoruz. Bunun için onu teşvik ederken cesaretini kırıcı yöntemler kullanmamanızda yarar var.

Unutmayın ki her gelişim sürecinde olduğu gibi bebeklerde konuşma da her bebekte farklı zamanlarda gelişir.

Önemli olan bebeğinizin en kısa sürede değil, olması gerektiği zamanda konuşması. Eğer konuşmasında ve algılamasında bir sorun olduğunu düşünüyorsanız mutlaka pedagog ya da konuşma ve lisan patolojisi uzmanına başvurun.

Uzman görüşü alınmadan uygulanmaya çalışılan tüm etkinlikler bebeğinizde kalıcı bir soruna sebebiyet verebilir.

😊 Peki, sizin minik bebeğinizin ilk kelimesi ne oldu? 😊

Bebek Pudrası Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

1 Yaş Öncesi Yasak Besinler

Anne, Bebek ve Güvenli Bağlanma