bebekler ne zaman nasıl oturmaya başlar

Bebekler Ne Zaman Nasıl Oturmaya Başlar?

Çocuk sahibi olmadan önce pek çok sorunun cevabını araştırır ve bilinçli bir şekilde kendinizi bu mükemmel canlının gelişine hazırlarsınız.

Bebeğiniz doğduğunda ve gün be gün büyüdüğünde ise bu sorulara hep yenileri eklenir. Bunlardan bir tanesi de “Bebekler ne zaman oturur?” sorusudur. Sizler için bu sorunun cevaplarını ayrıntılı bir şekilde ele almaya çalıştık.

Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bir bebeğin ilk aylarında yaptığı nesneleri yakalama, emme, sıçrama, ellerini ayaklarını oynatma gibi davranışlar istem dışı, diğer bir tabirle refleks davranışlardır.

Yavrunuz hem kendini korumak hem de çevresini tanımak için bu hareketleri yapmaktadır. Büyüdükçe de yeni doğan reflekslerinin yerini, ayına uygun diğer refleksler ve isteyerek yaptığı oturma ve yürüme gibi hareketler alır. Bebekler ne zaman oturmaya başlar sorusunun cevabı ise çocuğun gelişimine göre değişiklikler gösterebilir.

Ancak oturma eyleminin belirli ay aralıklarında gerçekleşmesi beklenir.

Çocuklar doğduğunda beyni ile vücudu arasında bağlantı kuramadıkları için bilinçsiz hareket ederler. Hareketlerinin bilinçli hale gelmesi 3-4 ayı bulabilir. Bu sürecin sonunda sırasıyla önce kafalarını, daha sonra da gövde ve bacaklarını istedikleri yönde hareket ettirmeye başlarlar.
Uzmanlar ise bebeklerin 6-7 ay civarlarında oturmaları gerektiğini söylemektedirler.

Bebeklerin Oturmaya Geçiş Aşamaları Nelerdir?

Çocuğunuzun her geçen gün hızlıca büyüdüğünü ve farklı beceriler geliştirdiğini izlemek heyecan verici, bir o kadar da şaşkınlık yaratan bir deneyimdir.

En hızlı geliştiği dönemlerden biri de 0-1 yaş arasıdır.

Yaşamını kolaylaştıracak, özgürlüğü için gerekli oturma eylemini de bu dönemde öğrenmektedir. Bebekler kaç aylıkken oturmaya başlar diye kendi kendimize sorduğumuzda, öncelikli olarak yapmamız gereken bebeğimizin hazır olduğundan emin olmaktır.

Aşağıda aylarına göre oturma sürecine geçiş aşamaları sıralanmıştır:

1. Ay: Bu ayda çocuğunuz sadece sırt üstü ve yüz üstü yatar pozisyonda kalabilir. Başında ve vücudunda istekli hareketlenme gözlenmez.
2. Ay: Özellikle ayın sonuna doğru, yüz üstü yatarken başını kısa süreliğine kaldırabilir ve sağa sola çevirebilir.
3. Ay: Karnının üstünde yatarken dirseklerinden ve kollarından destek alarak gövdesini kısa süreliğine kaldırabilir. Yan yatarken kendini çevirmeye başlar.
4. Ay: Özellikle baş, boyun ve sırt kasları kuvvetlenir. Artık vücudunu döndürmeye başlar ve kafasını daha uzun süre dik tutmayı başarır.
5. Ay: Bebeğiniz kendini istediği yöne rahatlıkla döndürebilir. Yatağında yerini değiştirir. Karnının üstündeyken bacaklarını ve kollarını kullanarak ileriye hareket edebilir. Kucağınızda ve diğer yerlerde kenarlarından desteklendiğinde kısa süreli oturmaya başlayabilir.
6-7 Ay: Bu aylarda yavrunuz artık desteksiz olarak oturmaya hazırdır ve boyun kaslarının                          gelişmesiyle birlikte başını kolaylıkla dik tutabilir. Oturabilme evresine gelen bebek, çevresini daha rahat gördüğü için bu durum onu çok mutlu eder.
8-9 Ay: Otururken sağa sola hareket edip sallanabilir. Yatarken ve emeklerken kendi başına oturur duruma gelebilir ya da ayaktayken tekrar oturabilir.

Anne ve babaların unutmaması gereken bir diğer konu da her bebeğin bu aşamaları farklı zamanlarda geçebildiğidir.

Bazı bebekler erken dönemde oturma becerilerini geliştirirken, bazılarının desteksiz oturması 9. ayını bulabilmektedir. Yukarıda verilen zamanlar ortalama değerleri göstermektedir.

Bebekler kaç aylıkken oturmaya başlar sorusunun cevabı, özellikle de kalıtımsal sebepler ve miniklerin hazır bulunuşluklarıyla değişkenlik göstermektedir..

Bebeğimizin Oturmasına Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Doğduğunda küçücük olan yavrunuz kendi başına hareket edemezken hızlı bir şekilde büyüyerek; başını kaldırmaya, oturmaya, emeklemeye ve yürümeye başlar.

İleride doğru duruş şekillerine ve sağlam bir kemik yapısına sahip olabilmesi için ebeveynler olarak bizlerin de çocuğumuzu desteklemesi gerekiyor. Bu gibi konular, bizim sağladığımız destekle birlikte miniklerin daha kolay atlatabileceği süreçler haline gelir.

Bebeğinize Egzersiz Yaptırmalısınız!

Yapılan araştırmalar, 3.aydan itibaren yaptırılan egzersizlerin onların bedensel ve zihinsel gelişimlerine olumlu katkılar sağladığını göstermiştir.

İlk aylarda çoğunlukla masaj yapılması daha uygundur. 3-4. aylarından sonra aşağıdaki basit egzersizlerle kaslarının güçlenmesine ve oturma yeteneğini kazanmasına yardımcı olabiliriz.

  • El bileklerinden tutarak kollarını sağa sola ve yukarı kaldırma.
  • Sırt üstü yatan bebeğinizin ayak bileklerini kavrayıp önce tek tek daha sonra iki bacağını birlikte karnına doğru ittirme.
  • Bacaklarının ikisini birlikte dairesel hareketlerle çevirme
  • Karnının üstünde yatan bebeğinizin yüzü size dönük olacak şekilde karşısına geçip, ona seslenerek ya da bir oyuncak göstererek kafasını kaldırmasını sağlama.
  • Ellerinden tutarak yavaşça beline kadar kalkacak şekilde kendinize doğru çekme.

Bu hareketleri bebeğinize her yaptırdığınızda onun daha da güçlendiğini, artık kendi başına kalkmaya çalıştığını fark edeceksiniz.

Bebekler ne zaman oturmaya başlar sorusunun cevabı, yavrunuzun yardım almadan yaptığı hareketlerinde saklıdır. Bu davranışları gözlemlemeye başladığınızda destekli oturma çalışmalarına başlayabilirsiniz.

Egzersiz Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yapılan egzersizlerin yararlı olması ve sağlık problemlerine neden olmaması için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyulduğunda yaptığınız jimnastik saatleri hem sizin hem de çocuğunuz için çok eğlenceli geçecektir.

  • Hareketlerin yapıldığı zemine yumuşak kaymayan bir örtü serilmelidir.
  • Miniğinizi terletmeyen rahat bir kıyafet seçilmelidir.
  • Oda çok sıcak olmamalıdır.
  • Basit ve onu zorlamayan hareketler seçilmelidir.
  • Gün içerisinde 5’er dakikalık sürelerde birkaç kere tekrarlanmalıdır.
  • Daha rahatlatıcı bir etki bırakacağı için banyo ve uyku öncesinde yaptırılmalıdır.

Bebekler Ne Zaman Nasıl Oturmaya Başlar?

Beslenmesine Dikkat Etmelisiniz!

Yaşamın ilk yıllarını kapsayan süt çocukluğu dönemi, büyüme ve gelişme açısından çok hızlı ilerleyen bir süreçtir.

Bu dönem, bebeğinizin yaşamını sürdürmesi için gerekli olan oturma ve yürüme gibi büyük motor hareketlerini öğrendiği zaman dilimidir. Dolayısıyla dengeli ve yeterli beslenme konusu da büyüme, iskelet sistemlerinin gelişmesi açısından büyük bir önem arz etmektedir.

Bilindiği gibi ilk 6 ayda sadece mucizevi bir besin olan anne sütü ile beslemek yeterli olmaktadır. Ancak anne sütünün yetmediği durumlarda ve 6. aydan sonra doktorunuzun önerdiği ek besinlerle de yavrunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz.
Diyetisyen Beyza Uyan’ın kaleme aldığı bebek 0-6 aylık bebek beslenmesi ve 6 aylık bebek beslenmesi konulu yazılarımı okuyabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıları tıklayın.

Büyüme Kontrolü Yapmalısınız!

Büyüme, vücut ağırlığının yaşına uygun olarak artması anlamına gelirken, gelişme ise organların motor ve bilişsel becerileri yapabilmesi anlamına gelir. Her çocuğun gelişme hızı farklıdır ve birçok etmene bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Önemli olan aylık kontrollerin yapılarak yeterli büyüme ve gelişmenin sağlandığının saptanmasıdır.

Oturma davranışının öğrenilmesi de gerekli büyüme ve gelişme düzeyinin yakalanmış olmasına bağlıdır. Sağlık merkezlerinde düzenli olarak yaptırılacak muayenelerle bebeğinizin yeterli düzeyde gelişim sağlayıp sağlamadığını gözlemleyebilirsiniz.

Gerekli kontrolleri yaptırmanız, miniğinizde gelişimsel bir eksiklik varsa erken teşhisle birlikte tedavi sürecini de kolaylaştırır.

Endişe Etmemizi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Çocuklar zaman zaman gelişim süreçleri içerisinde bazı sebeplerle gelişim geriliği yaşayabilirler. Gelişim geriliği ile birlikte oturma gibi bazı yetenekleri kazanmada da geç kalırlar. “Bebekler kaç aylıkken oturtulur, yürütmeye başlamalı mıyım?” soruları ile birlikte gelişme geriliği problemi de karşımıza çıkabilmektedir.

Bu durumun sebebi biyolojik olabileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir.

  • 3-4 aylık olan bebeğiniz başını kısa bir süre de olsa dik tutamıyorsa,
  • 9.aydan itibaren desteksiz oturamıyor ve dengesini sağlayamıyorsa,
  • Oturma pozisyonunda ağlıyorsa ve canının yandığını hissediyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Ebeveynler zaman zaman kendi çocuklarını büyüme ve gelişme açısından diğerleriyle karşılaştırabilirler. Bazı konularda geri kalması, bebeğinizin öğrenemeyeceği ya da bir sorunu olduğu anlamına gelmez.

Aile büyüklerinin, omurgası eğrilir düşüncesiyle 7 aydan önce oturtma çalışmalarını başlatmamaları da geç öğrenmeye sebep olabilir. Bebekler kaç aylıkken oturtulur sorusunun cevabı, araştırmalar sonucunda 3-4 ay olarak belirlenmiştir.

Unutulmamalıdır ki, yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de değişik becerilere sahiptir ve farklı becerileri farklı aylarda kazanabilirler.

Bebekler ne zaman oturur sorusunun cevabını özetleyecek olursak; 4-5 aylıkken destekli, 6-7 aylıkken de desteksiz oturmayı başarırlar. Ona sevginizi vererek ve uygun egzersizleri yaptırarak bebeğinizin kısa zamanda oturmasını ve özgürlüğünün tadını çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğiniz için Antibakteriyel Bir Hijyen Ortamını Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Bebek Çamaşırları Nasıl Yıkanmalıdır?

Yağ Yakan Kahve Tarifi (Bulletproof)