ilk-adimlar

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlayabilir?

Anne ve babaların en çok merak ettiği konulardan biridir bebeklerin yürüme zamanı. Bebeklerini kendilerine doğru yürürken, hata koşarken görmek için sabırsızlanan ailelerin çok da fazla beklemesine gerek yok. Peki bebekler ne zaman yürümeye başlar? Bebeklerde yürümenin başlangıç zamanı 12-18 ay aralığına denk gelir. Bu zaman aralığı bebekten bebeğe değişebileceği gibi ailenin tutumu da bebeğin yürümeye başlama zamanını etkileyebilir.

YouTube video

Bebekler yürüme refleksine sahip olarak doğarlar. İlk 3-4 ay boyunca bu reflekse sahip olurlar. İki elinden tutularak ayakta durdurulmaya çalışıldığında refleks olarak yürüme eğiliminde olurlar.  Dördüncü aydan sonra bu refleks kaybolmaya başlar. Aslında ilk adım burada atılır. Bebek, yürümeyi keşfetmiştir. Artık bu hareketi tek başına yapabileceği zamanı bekler ve zamanı geldiğinde yürür.

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Bebekler, eğer herhangi bir sağlık problemi yoksa 11. aydan itibaren yürümeye başlayabilir. Ancak 18 aylık olduğu zamana kadar yürümediyse bu durum bir problem değildir. Bebeklerde yürüme başlangıcı 18. ayı bulabilir. Bu aydan sonra hala yürüme eğilimi göstermiyorsa mutlaka doktora götürülmeli ve olası sağlık sorunları araştırılmalıdır.

Çocuğunuz emeklemeye başladıysa eğer, yürümek için az vakti kalmış diyebiliriz. Bazı çocuklar hiç emekleme dönemi yaşamadan doğrudan yürüme eğiliminde olabilirler, bazıları ise uzun süre emekleme döneminden çıkamayabilirler. Sabırlı olmalı ve bebeğinizi takip etmelisiniz. Eğer iyi bir gözlemci olursanız bebeğinizin olası sağlık sorunlarını önceden görme şansınız olabilir. Emekleyen bebek ne zaman yürür sorusuna, emeklemeye başladıktan sonra 2-3 ay içerisinde yürümeye başlar cevabını verebiliriz.

Düşmesine Kalkmasına Fazla Karışmayın!

Bebekler ne kadar savunmasız da olsalar bazen aşırı korumacılık hayattan geri kalmalarına neden olabilir. Hayata tutunmaya bu zamanlarda başlayacak olan bebeklerin zorluklarla mücadele etmesine izin verilmelidir. Her başı sıkıştığında bir yardım aldığını fark ettiğinde artık zorluklarla mücadele etmek yerine ağlayarak yardım bekleyecektir. Bu yüzden bebekler, sınırları çok zorlamamak kaydıyla serbest bırakılmalıdır.

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Her düştüğünde kaldırılmamalı, nesnelere tutunurken hemen elinden tutulmamalı, yürürken sürekli destek olunmamalı, otururken arkasına yastık koyulmamalıdır. Bütün bu davranışlar bebeği tembelliğe alıştırır. Bu yaşlarda kazanılan alışkanlıklar ömür boyu taşıyacağı kimliğini oluşturacaktır. Bu sebepten dolayı mücadele etmesine izin verin, düşmesine kalkmasına fazla karışmayın.

Bebeğin Yürümesi İçin Ailenin Davranışları Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle ailenin bilinçli olması gerekir. Bebeğin ne zaman yürüyebileceğini bilmeli, erkenden endişelenmemeli veya yürüme geciktiğinde bunu fark edip müdahale edebilmelidir.

  • Bebeklerin yürümesi için ayak ve bacak kaslarının yeterince gelişmiş olması gerekir. Bu gelişme tamamlanmadan yürümeye başlamaları beklenemez. Eğer yürümeye zorlanırlarsa bel ve kalça rahatsızlıklarına neden olunabilir. Bu yüzden bebeğin kendi kendine yürümeye heveslenmesi ve bir şekilde yürümek için hazır olduğunu göstermesi gerekir.
  • Bebeklerin yürüme yaşı gelene kadar diğer kaba motor hareketleri de gözlenmelidir. Örneğin 4-6 aylıkken desteksiz oturabilmesi, 6-10 aylıkken desteklenerek yürüyebilmesi gerekir. Eğer bu tür kaba motor hareketleri geciktiyse bir doktordan destek alınmalıdır. Yürüme yaşı geldiğinde yürüyememe durumunda müdahale etmek için çok geç olabilir. Bu yüzden sadece yürümeye odaklanılmamalı, tüm davranışları takip edilmelidir.
  • İlk yaşını doldurdukları sıralarda bebekler yürüyemese bile ayakta durabilmelidir. Eğer 13-14 aylık olduğunda hala ayakta duramıyorsa doktor tavsiyesi alınmalıdır. Bebeğin kas ve kemik gelişiminde problem olabileceği gibi, beyinden kaynaklanan problemlerden dolayı da ayakta durma ve yürüme bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu yüzden erken hareket etmek her zaman tedaviyi kolaylaştırır.
  • Yürüme yardımcıları alarak, bebeğin yürümesine destek olabilrisiniz. Böylece hem eğlenecek hem de yürümeyi öğrenme süreci hızlanacaktır.
    yurume-yardimcisi
  • Yerde zaman geçirmesine izin vermelisiniz. Aileler hijyen konusunda tedbiri elden bırakmamak için bebeklerin yerde gezinmesine, emeklemesine izin vermezler. Bu çok yanlış bir davranıştır. Bebekler tutunarak ayağa kalkmayı, tırmanmayı ve yürümeyi öğrenmek için yerde zaman geçirmelidir.
  • Bebek yürümeye ilk başladığı zamanlarda sık sık düşecektir. Bu durumda hemen müdahale edip ayağa kaldırılmamalıdır. Düşmeyi de kalkmayı da kendi öğrenmelidir. Sadece yaralanmaya karşı takip edilmeli ve takip edildiği hissettirilmelidir. Bu ona güven verecektir. Bebeklerde yürüme yetisinin kazanılması bebeğin kazanacağı cesarete de bağlıdır.
  • Bazı bebekler parmak ucunda yürümeye çalışabilirler. Bu durum genellikle sert ayakkabılar ve rahatsız çoraplar kullanıldığı zaman ortaya çıkar. Erken aylarda yürüteç kullanılması da bu duruma yol açabilir. Anormal bir durum değildir. Bebek, tabanı üzerine basmayı kısa zamanda öğrenecek ve bu alışkanlıktan vazgeçecektir.
  • Bebeğin kişisel bakımına özen gösterilmelidir. Tırnakları düzenli kesmek, yürüme konusunda önemli bir durum olarak karşımıza çıkar. Yürürken tırnakların çarpması acıya neden olabilir, ayrıca düzenli kesilmeyen tırnaklarda tırnak batması olabilir. Ayaklarından rahatsız olan bir bebeğin yürümesi beklenemez, hatta bu durum bebekte psikolojik olarak korku yaratabilir ve yürüme gecikebilir.
  • Bebeğin kıyafetleri dar veya bol olmamalı, sert ayakkabılar giydirilmemeli ve sıkan çoraplar kullanılmamalıdır. Tüm bunlar yürümeyi zorlaştıran etkenlerdir. Ev içinde kaydırmaz çorap ile dolaşabilirler.
  • Bebeğin dikkatini çekecek hareketlerle onu bir hedefe doğru yöneltmek yürüme hevesini arttırabilir.
  • Kesinlikle yürüyemediği zaman bebek azar işitmemelidir, zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Onlar sizi daha anne karnındayken anlamaya başlar. Duyacağı kötü sözler travmaya neden olabilir.
  • Eğer ayakta durmaya çalışıyor ve bulduğu nesnelere tutunarak ayağa kalkıyor ise onu engellememelisiniz. Ancak tutunduğu nesnelerin devrilmeyeceğinden emin olmalısınız.
  • Zorlandığı zamanlarda hemen destek verilmemelidir, bebeğin tembelliğe alıştırılmaması gerekir, yürümeyi öğrenmesi kadar düşmeyi ve kalkmayı da öğrenmesi gerekir. Güvenliği elden bırakmadan kendi haline bırakmanız yürümesini daha da hızlandıracaktır.

Bebek Vakti Geldiği Halde Yürümüyorsa Ne Yapılmalıdır?

Bu durumda yapılacak ilk iş doktora gitmektir. Problemin altında yatan sebebi en iyi ortaya çıkarabilecek kişiler doktorlardır. Bebeklerde yürüme bozukluklarının altında psikolojik nedenler, sinir sisteminde gelişmeme durumu ya da fiziksel gelişim bozuklukları olabilir. Bazen hiçbir problem de olmayabilir; bu durumda bebek ile alıştırma yapmaya devam etmeli ve bebek yürümeye teşvik edilmelidir.

Yürümenin geciktiği durumlarda, doktor sağlık problemi teşhisi koyduysa yapmanız gerekenleri size iletecektir. Bu durumda bebeğin sağlığını daha fazla tehlikeye atmamak adına yürümeye zorlanmamalıdır. Daha büyük rahatsızlıklara ve kalıcı hasarlara neden olabilecek bu tür davranışlardan kaçınmalı ve size söylenenlere göre hareket etmelisiniz.

bebekcomyurume

Kız Ve Erkek Çocuklar Farklı Zamanlarda mı Yürümeye Başlar?

Halk arasında kız çocuklarının daha erken yürüdüğü şeklinde bir kanı vardır; ancak bu düşüncenin bilimsel bir dayanağı yoktur. Araştırmalar bebeklerin yürüme zamanı konusunda cinsiyetin bir önem taşımadığını göstermektedir.

Bebekler ne zaman yürümeye başlar sorusunun net bir yanıtı yoktur. Ortalama olarak bebeklerde yürüme başlangıcı 11. aydır ve 18. aya kadar yürümeye başlayabilir. Eğer 18. aydan sonra hala bir yürüme belirtisi yoksa doktorunuzla görüşebilirsiniz. 18. aydan önce endişelenmeye gerek yoktur. Bebekler yürümek ve koşmak için en az aileler kadar sabırsızlanmaktadırlar. Sabırlı olun ve mucizeye tanık olun…

Daha fazla bebek gelişimi içeriği için –> https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ kategorimizi ziyaret edebilirsiniz 🙂

Post navigation

Bir yanıt yazın

Corona Virüsünden Nasıl Korunuruz?

Bebeklerde Yanık Vakaları

Akülü Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?