Sevgili anneler, minik yavrunuzun gelişim sürecini ne kadar önemsediğinizi biliyoruz. Ancak gelişim denildiğinde genellikle akla önce beslenmenin iyi olması gelir.
Beslenme, bebeklerin gelişimi için çok önemli olsa da bunun yanında yavrunuzun gelişiminde etkili olan uyku faktörü de unutulmamalıdır. Bebeğinizin; zihinsel, bedensel ve sosyal gelişiminin sorunsuz ilerlemesi için uyku düzenine ve kaliteli uyku uyumasına da özen göstermeniz gerekir.
Onun için en konforlu ve uykuya en elverişli ortamı yaratarak sağlıklı bir uyku uyuması için çabaladığınız halde bir anda uykusunda ağlamaya başlayabilir.
Ağlamasını duyduğunuzda hızla yanına gittiğiniz bebeğinizin hala uykuda olduğunu görebilirsiniz. Siz onun için en iyi uyku ortamını hazırlamış olduğunuzu ve ağlaması için bir neden olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bebekler neden uykudayken ağlar sorusunun birçok yanıtı vardır. Yazımızda sizler için bu nedenlerin neler olabileceğine değindik.
Bebeğinizin sağlıklı bir uyku uyuması için bu sebepleri bilmeli ve çözüme kavuşturmalısınız. Keyifli okumalar dileriz.
Uyku, yetişkinler için olduğu gibi bebekler için de oldukça önemlidir. Yetişkinlerin gününün yaklaşık olarak üçte birini kapsayan uyku, miniklerin gününün yarısından fazlasını kapsayabiliyor.
Hayatımızın bu kadar merkezinde olan uyku, çoğu zaman yalnızca dinlenme aracı olarak algılansa da birçok yararı vardır.
Minik yavrunuzun düzenli ve sağlıklı uyku düzeninin olması;
- Beyin gelişimine katkıda bulunur.
- Büyüme hormonunun salgılanmasını etkiler.
- Depresyon riskini azaltır.
- Odaklanmayı kolaylaştırır.
- Kalp sağlığını olumlu etkiler.
Bu nedenle bebeklerin uykusu onların gelişiminde önemli bir rol oynar. Bebeklerin uyku kalitesinin iyi olması ve mümkün olduğunca az kesintiye uğraması gerekir.
Kaliteli uyku uyuması için büyük bir titizlikle uyuttuğunuz ve uyanmaması için tedbirler aldığınız minik yavrunuzun kimi zaman ağladığını duyar ve yanına gittiğinizde onun hala uykuda olduğu görebilirsiniz. Bu sizi endişelendirebilir ancak genellikle korkulacak bir durum değildir. Bu durum bebeklerin uykusunun en derin olduğu zamanda görülür.
Derin uyku esnasında bebekler bazen kendilerini uyandıramaz ve uykudayken ağlamaya başlar.
Unutulmamalıdır ki onların iletişim kurabilmek için ağlamak haricinde pek seçenekleri yoktur. Bu nedenle isteklerini ya da rahatsızlıklarını ağlayarak anlatmak zorunda kalırlar. Aslında onların ağlaması her zaman olumsuz bir durumu işaret etmez.
Yavrularının uyanmaması için her detayı düşünen anneler, minik yavrularının sebepsiz yere uykusunda ağlamasına anlam veremeyebilir. Ancak bebeklerin uykusunda ağlaması sebepsiz değildir ve birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenleri sizler için derledik.
Kötü Rüyalar Görme
Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi rüya görürler. Bu rüyalar kimi zaman korkutucu kabuslar olabilir. Kabuslar, bebeklerin uykusunda ağlamasının sıklıkla karşılaşılan bir nedenidir.
Korkan ve kendini güvende hissetmeyen minik yavrunuz ağlamaya başlar. Ancak uykunun en derin noktasındaysa kendini uyandıramaz ve uykusu devam ederken ağlamaya başlar.
Gaz Problemi
Gaz sancıları ebeveynlerin korkulu rüyasıdır. Bebeklere rahatsızlık veren bu sancılar derin uyku sırasında başlarsa uykuda ağlama problemine zemin hazırlayabilir. Ağlama esnasında bebeğinizi gözlemlemelisiniz. Çünkü size ağlamanın sebebi hakkında ipuçları verebilir.
Gaz sancısı sebebiyle ağlıyorsa yüzü kızarır, bacaklarını karnına çeker ve ellerini yumruk pozisyonuna getirerek gerer. Bu belirtileri gözlemlediyseniz bebeğinizin sakinleşmesini bekledikten sonra onu kucağınıza alarak sırtını sıvazlayıp gazını çıkarmasına yardımcı olmalısınız.
Açlık
Bebekler ağlamaya başladığında akıllara öncelikle karnının aç olup olmadığı sorusu gelir. Çünkü minikler karınlarının acıktığını ağlayarak bize anlatmaya çalışır. Uyanıkken olduğu gibi uyku esnasında gerçekleşen ağlamaların da nedeni açlık olabilir.
Acıktığı için rahatsızlık hisseden yavrunuz uyku halindeyken aniden ağlamaya başlayabilir. Bu nedenle bebeğinizin beslenme düzenine dikkat etmeli ve öğünlerini aksatmamalısınız. Aksi halde açlık, uyku düzenini olumsuz etkiler.
Karanlık
Siz yavrunuzun verimli uyku uyuyabilmesi için sessiz ve karanlık bir ortam hazırlamaya çalışarak bunun ona iyi geleceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak karanlıkta olma hissi herkese iyi gelmeyebilir.
Bebeğiniz karanlıktan korktuğu için uykusunda ağlamaya başlıyor olabilir. Eğer uykuda ağlama sorunu yaşıyorsanız odayı loş bir hale getirmeyi deneyebilirsiniz.
Oda Sıcaklığı
Odanın ideal sıcaklıkta olması uykunun kalitesi ve verimliliği için çok önemlidir. Minikler sıcaklık değişimine karşı oldukça duyarlıdır.
Oda sıcaklığında meydana gelen hafif bir düşüş bile onu etkileyebilir. Küçük ve hassas bedenleri, sizin soğuk hissetmediğiniz sıcaklıkta bile üşüyebilir.
Uykudayken gerçekleşen bu üşüme onu rahatsız ederek uykusunda ağlamasına sebep olabilir. Bu nedenle ideal oda sıcaklığını ayarlamayı ve sık sık kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.
Altını Kirletme
Bebeklerin altının kirli olması onların rahatsız hissetmesinin en önemli nedenlerinden biridir. Kendini konforlu hissetmeyen yavrunuzun uykuya dalması, sağlıklı bir uyku uyuması ya da uyanmaması pek olanaklı değildir.
Uykudayken altının pis olması, onu rahatsız edeceği için derin uykusunda ağlamasına sebep olabilir. Minik yavrunuzun uykuda ağlamasına neden olmaması için sık sık bezini kontrol etmelisiniz.
Yalnızlık Hissi
Bebekler yalnız kalma hissini sevmezler. Bu durum onları korkutur. Uykuda bile olsalar onun yanından ayrıldığınızı ve yalnız bıraktığınızı hissederek paniğe kapılabilirler. Aynı zamanda kendilerini güvensiz hissederek sizi bir daha göremeyeceklerini düşünebilirler. Böylece huzurlu bir uyku uyuyamazlar.
Uykularında ağlayarak size bu rahatsızlıklarını anlatmak istiyor olabilirler. Eğer onun yanından ayrılıp onu odada tek bıraktığınızda uykuda ağlama problemi ile karşılaşıyorsanız, yavrunuz yalnız kalma korkusu yaşıyor olabilir. Bu durumu iyi gözlemlemeniz gerekir. Çünkü kendini güvensiz hissetmesi ve yalnız kalma korkusu, büyüdüğünde ona başka problemler yaşatabilir.
Uykuda ağlama probleminin nedeninin yalnızlık hissi olduğunu düşünüyorsanız bebeğinizi uyuturken onun yanında olduğunuzu hissetmesini sağlayabilirsiniz. Her annenin yavrusu için hazırladığı uykuya dalma rutini farklıdır. Kendi rutininize göre bu durumu uyarlayabilirsiniz.
Uykuda Ağlayan Bebeğinizi Sakinleştirmek için Ne Yapmalısınız?
Uyuyan yavrunuzun uyku esnasında ağladığını görmek endişeye kapılmanıza neden olabilir. Bu durumda kimi zaman anneler endişe ve panik haliyle ne yapacaklarını bilemezler. Sizleri panik halinden kurtarmak için bu konuda birkaç önerimiz var.
- Gözlerini açmadan ağlamaya devam eden yavrunuzu sakince beklemelisiniz. Çünkü miniklerin uykusunda ağlamasının sebebi her zaman uyanmak istemeleri olmayabilir. Sizin herhangi bir müdahalenize gerek kalmadan kısa süre de ağlamayı sonlandırabilirler.
- Eğer ağlama uzun süredir devam ediyorsa bebeğinizin uykuya dalmasını engelleyen bir şikayeti olabilir. Bu durumda yanından ayrılmamalısınız. Sizin varlığınızı hissetmesi ona iyi gelir.
- Uyku esnasında ağlayan bebeğinizi uyandırmaya çalışmamalısınız. Sessizce onun kendiliğinden sakinleşmesini ya da uyanmasını beklemelisiniz.
Sonuç olarak uykuda ağlama problemi bebeklerde sıklıkla karşılaşılan ve çoğunlukla korkulacak sebebi olmayan bir problemdir.
Derin uyku sırasında bir isteği ya da şikayeti olan minikler ağlayarak sesini duyurmaya çalışır ancak kendilerini uyandırmayı başaramayabilirler. Bu durum uykuda ağlama problemini meydana getirir. Onların sizler ile iletişim kurmasının tek yolu ağlamak olduğu için endişeye kapılmanıza gerek yoktur.
Onu gözlemleyerek uykusunda neye ihtiyacı olduğunu veya ne şikayeti olduğunu bulabilirsiniz. Çünkü minik yavrunuz size mutlaka ipuçları verir. Bu yazımızda sizler için Bebekler neden uykudayken ağlar? sorusunu yanıtladık ve uykuda ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için yapabileceklerinizi paylaştık.
Bu durumla karşılaştığınızda sakinliğinizi korumayı ve bebeğinizi gözlemlemeniz gerektiğini unutmamalısınız.
”Bebekler” ile İlgili makalelerimizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Bebekler: https://www.bebek.com/bebek/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.