Bebekler Neden Uykularında Korkarlar? Tüm Detaylar!

Bebekler Neden Uykularında Korkarlar? Tüm Detaylar!

Bebeğinizde olan her şey sizin için endişe kaynağı olabilir. Tuvaletini hangi sıklıkta yapmalı? Yeterince doyuyor mu? Gibi sorular sürekli kafanızı kurcalayacaktır. Yepyeni bir hayata başlıyorsunuz ve bazı tereddütler yaşamanız oldukça normal. Özellikle de ilk bebeğiniz ise bilmediğiniz şeylerin olması oldukça doğal bir durumdur. Sizin kontrolünüz dışında oluşan durumların sebebini öğrenmeye çalışmanız mantıklı olacaktır. Kafanızda soru işaretlerinin kalmasındansa öğrenmek en azından içinizi rahatlatacaktır. Bu yazımızda ele alacağımız konu bebeklerde uykuda titreme olacaktır. Fakat öncesinde “refleks” nedir öğrenmekte fayda olacaktır.

Refleks Nedir?

Doğuştan gelen ve dışarıdan gelen uyarıcılara vücudun verdiği tepkiye refleks denir. Bu durum istemsiz şekilde olmaktadır. Örnek verecek olursak; gözümüze bir şey kaçtığında gözün hemen kapanma eğilimine geçmesi, öksürme ve hapşırma refleks olarak sayılmaktadır. Özellikle yenidoğan bebeklerin yaptığı istemsiz hareketler refleks olarak sayılmaktadır.

Refleksin ne olduğu hakkında kısaca bilgiye sahip olduktan sonra asıl konumuz olan bebeklerde uykuda titreme konusunda bilgi sahibi olmaya çalışalım.

Bebeklerde Uykuda Titreme:

Bebekler anne karnında bile birtakım refleksler gösterirler. Doğduklarında yaklaşık olarak 60 refleksle doğarlar. En belirgin refleks emmedir. Bununla birlikte uykuda titreme de bir çeşit reflekstir.

Bebekler Uykuda Neden Titrerler?

Genel olarak bu durum bebek emerken ve uyurken olmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise bebeğin dışarıdan gelen uyarıcılara açık olmasıdır. Ne kadar uykuya dalmış gibi görünseler de aslında dışarıdaki seslere hala açık durumda olurlar. Bebekler doğar doğmaz yetişkinler gibi gelişmiş sinir sistemine sahip olamazlar. Bundan dolayı dışarıdan gelen uyarıcılara karşı oldukça hassas olurlar.

Emerken kucağınızda uyuyan bebeğinizi yatağa koyduğunuzda titrediğine rastlamışsınızdır. Bu bebeğinizin kucağınızdan ayrıldığının farkına varmasından kaynaklanır. Böyle durumların korkmanızı gerektirmediğini bilmelisiniz. Bu aslında bebeğinizin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Sinir sisteminin yavaş yavaş gelişmesiyle birlikte genel olarak 3 ay kadar sürecektir ve kendiliğinden kaybolacaktır.

Elbette bu tip bir titremenin sıklığı ve şiddeti oldukça önem arz etmektedir. Titreme sıklıkla görülürse ve şiddeti yüksekse altında şu sebepler yatıyor olabilir:

  • Enfeksiyon
  • Soğuk hava
  • Uykusunda yüksek bir sese maruz kalma
  • Üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları
  • Ateşinin olması
  • Soğuk algınlığı ve grip hastalığı durumlarında

Yukarıda belirtilen nedenlerin olup olmadığı tespit etmek amacıyla bebeğin titreme sıklığına ve şiddetine dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte elbette başka bulgularında olması gerekmektedir. Bunlarla birlikte kasılma, morarma gibi bulgular var ise bebeğinizde bir vitamin eksikliği olabilir. Bazen sara hastalığının da habercisi olabilmektedir. Eğer sizi şüphelendiren bir durum var ise en kısa zamanda bebeğinizi uzman bir hekime göstermeniz yerinde olacaktır.

Titremeyle birlikte bebeğinizde uykuda korkması durumu da sizi tedirgin edebilir. Bundan dolayı bu konuya da yer vermekte yarar olacaktır.

BEBEKLERDE GECE (UYKU) TERÖRÜ NEDİR? Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE GECE (UYKU) TERÖRÜ NEDİR? https://www.bebek.com/bebeklerde-gece-uyku-teroru-nedir/

 

Bebekler Neden Uykularında Korkarlar? Tüm Detaylar!

Bebekler Uykuda Neden Korkar?

Bebeklerin sinir sisteminin doğduklarında tam olarak gelişmediğinden bahsetmiştik. Bundan dolayı uyku sırasında meydana gelen yüksek seslerden etkilenip korkmaları mümkündür. Bu oldukça doğal bir durumdur. Uyku sırasında kapı çarpmasında yüksek ses ortaya çıkar ve bundan dolayı korku oluşabilir. Özellikle yenidoğanlar bazen kendi vücut hareketlerinden bile korkabilirler.

İstemsiz olarak kollarının yana düşmesi bile onları korkutabilir. Bebeğinizi uyuttuktan sonra yatağa koyarken düşeceğini zannedip korkabilir.1 yaş civarında yavaş yavaş yürümeye çalışan bebeğin kontrol mekanizması biraz daha gelişiyor ve bağımsızlığı daha da artıyor. Böylelikle çevredeki uyarıcılara daha dikkatli hale geliyor. Böylelikle geceleri birtakım şeylerden korkuya kapılması kaçınılmaz oluyor. Gece korkmasını aza indirmek için şunları deneyebilirsiniz:

  • Eğer emzirdiğinizde bebek kucağınızda uykuya dalmışsa yatağa koyarken vücudunuza yakın tutarak koymayı deneyin. Sırtı yatağa dokunduğunda vücudunuzdan ayırmayı deneyin. Bu bebeği aniden koymaya çalıştığınızda düştüğünü zannedip korkmasını biraz daha azaltacaktır.
  • Uyurken kollarının yanlara düşmesi bebekleri korkutabilir. Bu istemsizce olan bir durumdur. Bunu önlemek için bebeğinizi kundaklamayı deneyebilirsiniz. Kolların vücudun sarılması hem korkmalarını önleyecek hem de kendilerini ana rahminde gibi hissetmelerini sağlayıp korkmalarını aza indirgeyecektir. Yalnız bebeğinizi çok sıkı şekilde kundaklamamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca çok sıcak olması durumuna karşı ara sıra kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Aslında bebeğinizin refleks göstermesi onun için iyi bir şeydir. Bu sinir sisteminin düzgün çalıştığı anlamına gelir. Bazı bebeklerde bu refleksler daha yoğun olmaktadır. Bu da bebeğin hassasiyetiyle alakalı olabilmektedir. Bu durum bebeklerde uykuda titremeyle birlikte ele alındığında iki durumda da yaşanan durumların refleksle alakalı olduğunu bilmelisiniz.

Bir diğer merak edilen konu ise bebeklerin uyku sırasında irkilmesidir. Şimdi bu konuyu da ele alalım.

Bebeklerin Uykuda İrkilmesi:

İrkilme, korkma ve bebeklerde uykuda titreme durumları reflekslerden kaynaklanmaktadır. Bebekler doğduklarında moro refleksleri vardır. Bunun için bu refleksin ne olduğunu bilmekte fayda olacaktır.

Moro Refleks:

Bebekler dünyaya geldiklerinde hayatta kalma içgüdüsü ile bir takım istemsiz hareketler gösterirler. Emme, yakalama, moro (irkilme) gibi… Bunları bebekler farkında olmadan dışarıdan gelen etkilere tepki olarak meydana getirirler. Moro refleks yeni doğan bir bebeğin uyaranlara sıçramasıyla meydana gelir.

Yüksek bir seste irkilme ile ortaya çıkan durumdur. Bebek uyarana tepki göstererek sıçrar ve kollarını vücuduna doğru çeker. Bunlar bebekler için oldukça normaldir. Ayrıca bir sağlık belirtisidir. Bu bebeğin sinir sisteminde bir sıkıntı olmadığını gösterir. Gelişimin bir parçasıdır. İlk 6 aydan sonra yavaş yavaş geçmeye başlayacağını bilerek rahat olmalısınız. Peki, hangi durumlarda endişe etmelisiniz?

  • Moro refleksin görülmemesi sıkıntılı bir durumun habercisi olabilir. Bu durum bebeğinizin sinir sisteminde bir sıkıntı olduğu anlamına gelebilir.
  • Bebeğin dışarından gelen bir uyarıcıya her iki tarafıyla da tepki vermesi gerekmektedir. Tek tarafla tepki vermesi bacak ya da kolunda var olan bir sinir felcinin göstergesi olabilir.
  • Refleksin tek taraflı olması durumu varsa ve geçmesi söz konusu değilse beyinde var olan bir hasarın habercisi olabilir.
  • Ayrıca özellikle aniden ses yükselmesi gibi bir durumda bebeğin tepki vermemesi kulağında bir işitme problemi olduğunun göstergesi de olabilir.
  • Herhangi bir uyaran olmadan da bu refleksin kendiliğinden ortaya çıkması ise bebeğin beyninde bir lezyonun habercisi olabilir.

Eğer sizde bebeğinizde bu durumların olduğunu tespit ettiyseniz hiç vakit kaybetmeden bir Nöroloji uzmanına başvurmanızda fayda olacaktır.

Bebeklerin Uykuda Titreme Nedenleri:

  • Karnının yeterince doymaması,
  • Uyku sorunları,
  • Gaz sorunları,
  • Vitamin eksiklikleri.

Tüm bu nedenlerden dolayı irkilmeler yaşanabilir. Fakat bebeğin uykuda irkilmesi oldukça doğal bir durumdur. Altında yatan bir neden olduğundan şüpheleniyorsanız eğer doktorunuzun önerisiyle bir EEG çektirip içinizi rahatlatmanız mümkün olacaktır.

Bebeklerde uykuda titreme, uykuda korkma ve irkilme neden olur ve neden kaynaklanır gibi konuları ele almaya çalıştık. Özetleyecek olursak tüm bunların bebeklerin doğuştan var olan moro refleksinden kaynaklandığını gördük. Bu reflekslerin aslında bebek sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu öğrendik. Ayrıca gelişimlerinin bir parçası olduğu ve bebek büyüdükçe geçeceğini de öğrendik. Korkulacak bir şey olmadığı gibi büyüdükçe sinir sistemi olgunlaşan bebeğinizin 6 aydan sonra bu durumları yaşamayacağını bilmek bir nebze rahatlatıcı olacaktır.

BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ HAKKINDA HER ŞEY! Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ HAKKINDA HER ŞEY! https://www.bebek.com/bebeklerde-uyku-egitimi-hakkinda-her-sey/

Evde Bebek Oyunları

Baby Me Köpük Sabun

Bebeklerde Balgamdan Kurtulmanın Yolları