bebeklerde pamukcuk (2)

Bebekler Pamukçuk Olmaması İçin Yapılması Gerekenler!

Bebekler Pamukçuk Olmaması İçin Yapılması Gerekenler!

Bebeklerin özenli bakıma ve korunmaya ihtiyaçları vardır. Bağışıklık sistemi zayıf olduğundan ve dirençleri düşük olduğundan birçok hastalığa yakalanmaları oldukça kolaydır.

Bu dönemde sık rastlanan, bebekleri ve ebeveynleri rahatsız eden durumlardan biri de bebeklerde pamukçuk oluşumudur. Aileler tarafından oldukça merak edilen, bebeklerde pamukçuk neden olur sorusunu yanıtlamadan önce bu durumun ne olduğuna değinmek gerekir.

Pamukçuk; bebeğin dilinde ve damağında meydana gelen, bir çeşit mantar parazitinin neden olduğu ağız içinde meydana gelen rahatsız edici yaralardır.
Enfeksiyona neden olan, ağız ve vajinada yaşayan bir organizma olan ‘Candida albicans’ mantarıdır. Pamukçuk görünümü süt parçalarına benzeyen beyaz minik lezyonlar şeklindedir.

bebeklerde pamukcuk (3)Bebeklerde Pamukçuk Tehlikeli midir?

Pamukçuk oluşumu yeni doğan bebeklerde sık görülebilir. Doğumun ilk haftasından itibaren görülmeye başlar.

Bebeğinizin ağız çevresinde pamukçuk oluşumu meydana geldiğinde endişelenmekte haklısınız; çünkü minik bebeğinizin her zaman sağlıklı ve huzur dolu büyümesini istersiniz.

Fakat korkuya kapılmanıza gerek yok, çünkü uygun tedavi ile iyileşme sağlanabilir. Dikkat ettiğinizde bu sorunla daha az karşılaşmış olursunuz.

Tedavisi çok kolay olduğundan bu sorunun sıkıntı edilmemesi gerekir; çünkü pamukçuk tehlikeli bir hastalık değildir.

Yalnızca bebeğin huysuzlanmasına, rahatsızlık hissetmesine, ilerleyen durumlarda acı hissiyatı vermesine sebep olur. Bu durum oluştuğunda paniğe kapılmak yerine tedavi edilmesi için nelerin yapılabileceğine odaklanılması gerekir. Hatta pamukçuk oluşumunu engelleyebilmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz de önemlidir.

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Bebeklerde pamukçuk oluşumunun çeşitli nedenleri vardır:

  • İlk olarak annenin hamilelik süresince veya doğum anında vajinal mantar enfeksiyonu geçirmiş olması bebekte pamukçuk oluşumunu tetikleyen sebeplerdendir.

Normal doğum yapan anneden bebeğe bu virüs geçebilir ve yenidoğan bebekte pamukçuk görülme olasılığı artar. Normal doğum anında annedeki enfeksiyon bebeğe de geçebilir.

Bu virüs bebeklerde en erken 4. günde, çoğu zamanda 1 haftaya kadar ortaya çıkar.
  • Annenin kullandığı veya bebeğin kullandığı antibiyotik, bebeklerin ağzında pamukçuk oluşmasına neden olabilir.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde meme ucunun hijyenik olmamasından dolayı pamukçuk görülebilir. Biberonla beslenen bebeklerde ise biberonunun ucunun her zaman için dezenfekte ediliyor olması önemlidir. Aynı durum emzikler için de geçerlidir. Kullanılan eşyaların hijyenik olmaması, ağız içi enfeksiyon oluşmasına davetiye çıkarır.

Emzirme Rehberi

https://www.bebek.com/anneler-icin-emzirme-rehberi/

  • Vitamin eksikliği (Folik asit, B12 eksikliği ve demir eksikliği) pamukçuk oluşumunu tetikleyen durumlardandır.
  • Bebekte bulunan bazı gıda alerjileri pamukçuk oluşumuna neden olabilir. Bebeğinizin alerjik reaksiyon gösterdiği besinleri bebeğinizden sakınmanız büyüme sürecinde önemlidir.
  • Annenin aşırı tatlı tüketimi veya şeker hastası olması pamukçuk oluşumunda etkilidir.
  • Stres de bazen ağızda pamukçuk oluşumuna etki eden sebeplerdendir.

Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

  • Bebeğin ağzının içinde, dilinde, damaklarında, yanak içlerinde veya diş etlerinde çıkan beyaz lekelenmelerin görülmesi
  • Yemek yeme isteğinin azalması, iştahsızlık
  • Emmek istememesi, eğer biberonla besleniyorsa biberonu ağzına almak istememesi
  • Emme ve yutma güçlüğü yaşaması
  • Bir şeyler yediğinde ağlaması ve huysuzlanması
  • Nadir olarak görülse de ateş

çıkan pamukçuğun sebep olduğu belirtilerden sayılır.

Pamukçuk oluşumunu fark ettiğiniz zamandan itibaren bebeğinize daha özenli davranmanız gerekir. Pamukçuk, nispeten yeni doğan bebeklerde veya ilk aylarda sık görülse de daha büyük bebeklerde de görülebilme olasılığı vardır.

Pamukçuk belirtisini anne kendinde de hissedebilir. Özellikle bebeği emzirdikten sonra meme ucunda yanma veya acı hissi meydana geliyorsa pamukçuktan şüphelenebilirsiniz.

Bebeklerde pamukçuk olmaması için ne yapılmalı? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Pamukçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pamukçuk tedavisi oldukça basittir. Bebekte veya annede oluşan kalıcı bir sorun değildir. Basit olan bu sorunu çözebilmek için bebeğinizin doktoruna başvurmanız gerekir. Doktorunuz da pamukçuk teşhisi koyduğunda, bebeğiniz ve kendiniz için kullanabileceğiniz kremleri veya ağız damlasını önerebilir.

Emzirme döneminde bu sorun yaşandığında anne ve bebek birlikte tedavi olmalıdır. Bunun sebebi; karşılıklı enfeksiyon kapma ihtimalini yok etmektir.

Bebeği emzirdikten sonra annenin meme ucuna krem sürmesi ile birlikte mantar enfeksiyonlarına karşı önleminizi almış olursunuz.

2 yaşından büyük çocuklar içinse ağız pastilleri bulunmaktadır. Bu pastilleri kullanarak pamukçuk sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

İlaç tedavisinin yanı sıra ebeveynlerin bilmeleri gereken bazı önemli noktalar vardır. Pamukçuk tedavisi uzun süren zorlayıcı bir tedavi değildir.

1 hafta 10 gün arasında bebekte oluşan pamukçuğun tamamen iyileşmesi mümkündür.

Tam olarak mantarın yok olduğuna kanaat verildiği zaman ilaç kullanımı sonlandırılır. Tedavi edilmediği zaman ağrılı olabilir. Bu nedenle bebeğinizde pamukçuk oluşumunu fark ettiğiniz zaman hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğinizde çıkan pamukçukları elle temizlemeye çalışmanız yanlış bir davranıştır. Ağız içi mukozayı bozup pamukçuğun daha fazla yayılmasına neden olabilirsiniz.

Böylece bebeğinize daha fazla rahatsızlık vermesine sebebiyet verebilirsiniz.

Pamukçuk Oluşumunu Engellemek İçin Ne Yapılabilir?

  • Bebeklerde pamukçuk oluşumunu engellemek için öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketmesini sağlamanız gerekir.

https://www.bebek.com/bebeklerin-bagisiklik-sistemini-guclendiren-5-besin/

  • Bebeğin ağız ve diş sağlığını takip etmek gerekir. Bebeklerin ağzında çıkan pamukçukların geçmesini sağlamak amacıyla hijyene önem vermek gerekir. Bebekler kendi hijyenlerini sağlayamadığı için burada aileye çok iş düşer. Bebeğinizin kullandığı emziği, biberonu sık sık kaynar su ile dezenfekte ediyor olmanız önemlidir. Bebeğiniz biraz büyüdüğü zamansa bebekler için özel üretilmiş bebek diş macunlarını kullanarak ağız içi hijyeni sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa meme ucunuzu temiz su ile temizlemenizde fayda vardır. Ayrıca meme ucunu temizlemek için kendi sütünüzü de kullanabilirsiniz. Bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizi yıkamanız önerilir.
  • Bazen anne sütünün fazla olmasında dolayı gün içinde süt kendiliğinden akabilir. Sütün çamaşırınıza bulaşmaması için göğüs pedi kullanıyor olabilirsiniz. Bu durumda dikkat etmeniz gereken nokta sık sık göğüs pedinizi değiştirmek olmalıdır. Süt aktığında nemli olan göğüs pedi mantarların oluşmasına sebebiyet verebilir.
Çünkü mantarlar nemli ve sıcak ortamları sever ve bu ortamlarda çoğalır. Göğüs pedinizi sık sık değiştirerek ve meme ucunuzu temiz tutarak anneden bebeğe enfeksiyon geçmesinin önünü almış olursunuz.

bebeklerde pamukcukPamukçuk Anne Karnındayken Önlenebilir Mi?

Annenin vajinasında bir mantar hastalığı olduğu belirlenirse doğumdan önce tedavi edilerek doğum sırasında bebeğe geçmesi önlenebilir.

Genel itibari ile bebeklerde pamukçuk neden olur sorusunun cevabı iyi araştırılmalı, aynı zamanda rahim ağzında bulunan herhangi bir rahatsızlık ve olumsuz bir durum varsa doğuma kadar bu sorunlar çözülmelidir.

Bu sayede yeni doğan bebeğin pamukçuk sorunu veya oluşabilecek başka sorunların yaşanması da engellenmiş olur.

Hamileliğiniz esnasında kendinizde gördüğünüz hiçbir sorunu göz ardı etmemenizin, sizin ve bebeğinizin faydasına olacağını unutmayın.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğumda Sıcak Su Ne İşe Yarar?

Lohusa Şerbeti ve 4 Faydası!

Bebek Anne Karnında Kaç Hafta Kalmalı?