Bebeğinizi, dengeli gelişimi için gerekli miktarda uykusunu almasını sağlamak üzere, düzenli gündüz uykularına alıştırmalısınız. Huyu ve doğal ritmi ne zaman ve nasıl uyuyacağı konusunda size ipuçları verecektir. Bazı bebekler kolay alışıp her gün bol bol uyurken, bazıları kısa uykularla yetinir. Belirlenmiş bir saatten daha kısa uyuyor olması mutlaka bir sorun olduğunu göstermez. Bebeğiniz o miktarda uykuyla dinleniyor olabilir.
Sorunsuz Uyku İçin Pratik Çözümler
Pijama zorunluluğundan vazgeçin. Önemli olan çocuğun giyeceği kıyafetler içinde rahat olması; ne çok ince ne de çok kalın.
Uyku vakti sessizliğini sağlamadan hemen önceki süreyi oyuna ayırabilirsiniz. Ancak yüksek ses çıkarmaktan, çocuğu harekete geçirip uykusunu açacak oyunlar oynamaktan kaçının. Amacın onu sakinleştirip uykuya dalmasını kolaylaştırmak olduğunu unutmayın.
Geceleri uyuduğu yatağa yatırırsanız, o anı gece ile bağdaştıracak ve uyuma vakti geldiğini hissedecektir.
Dışarı çıkıyorsanız, uyku vakti yolda olacağınızı biliyorsanız, yanınıza kitap veya çocuğunuzun uyuma ile bağdaştırdığı herhangi bir şey alın. Böylece hem ona nerede olursanız olun uyuyabileceğini göstermiş hem de uyku düzenini bozmamış olursunuz.
Çocuğunuz doğru düzgün uyumuyorsa, onu eğitemediniz hissine kapılıp kendinizi suçlamayın. Bazı anneler çocuğun yatıp uyuması için yorulması gerektiğini düşünür, halbuki daha da canlanma olasılıkları vardır. Öncelikle bu düşünceyi kafanızdan atmalı, sonra günde üç saat uyumaya alıştırmak için çeşitli yollar denemeye başlamalısınız.
Uykusu çabuk bölünen bir bebeğiniz varsa, ilk seferde bir saatten az uyuması çok normal. Üstelik çok yorulmamışsa ve uyanık kaldığı saatlerde enerjisini tüketmemişse uyku ihtiyacı fazla olmayacak ve kısa sürede gerek duyduğu kadar uykusunu alacaktır.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebeklerde gelişim ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-gelisimi/ 👶[/box]